Tribuna/Футбол/Блоги/Типу аналітика/Мампассі зможе отримати громадянство Росії, але, ймовірно, все одно буде легіонером у РПЛ

Мампассі зможе отримати громадянство Росії, але, ймовірно, все одно буде легіонером у РПЛ

Може перейти до російського чемпіонату вже взимку.

21 ноября 2021, 12:10
33
Мампассі зможе отримати громадянство Росії, але, ймовірно, все одно буде легіонером у РПЛ

Намагаємося розібратися у питанні.

Марк Мампассі – українець, який народився в Донецьку у 2003 році. Він має конголезькі корені. Почав займатися футболом у донецькій академії «Шахтаря» у 2010-му. На юнацькому рівні виступав за збірні України.

Восени минулого року тодішній головний тренер гірників Луїш Каштру в умовах тяжкої кадрової ситуації через ковід почав залучати 17-річного Мампассі до тренувань з першою командою. Щобільше – центральний захисник двічі потрапляв до заявки на матчі, в тому числі літав з «Шахтарем» у Мадрид і був у запасі протягом переможної зустрічі з «Реалом» (3:2) в ЛЧ. Дебютувати за першу команду в офіційному матчі не вдалося, але взимку проводив збори саме з нею.

У лютому пішов гарно протоптаним шляхом в оренду – у «Маріуполь». За кілька днів до повноліття Мампассі дебютував у дорослому футболі.

Станом на сьогодні Марк не почав навіть третій десяток офіційних матчів, але вже привернув увагу закордонних клубів. Принаймні, так говорив його агент Вадим Шаблій. Коментар був у контексті жовтневої інформації, що Мампассі вже нібито перейшов до «Спартака» за 3 млн євро. Шаблій заперечив факт трансферу, але сказав, що його клієнт справді має варіанти продовження кар’єри у Європі та Росії.

Через місяць нова інформація у ЗМІ – Мампассі близький до переходу в «Локомотив». Вже йдеться про 4 млн євро. Крім «залізничників», інтерес приписують ще двом клубам РПЛ – «Зеніту» та «Динамо» Москва. Шаблій знову говорить, що інтерес з Росії є, вже навіть називає, що це 4 топ-клуби, але назви не озвучує.

Найцікавіший інсайд видає російський сайт «Чемпионат» – «Локомотив» буде намагатися оформити для Мампассі російське громадянство.

Чи може Мампассі отримати паспорт громадянина РФ?

Так, навіть за спрощеною системою й за короткі терміни – від 3 до 6 місяців.

У квітні 2019-го президент РФ підписав указ, який дозволяв жителям «окремих районів Донецької та Луганської областей України» отримати російський паспорт спрощеним шляхом. Під «окремими районами» російська сторона мала на увазі тимчасово окуповані території України, відомі як так звані «ДНР» та «ЛНР». Український уряд одразу відреагував, повідомивши, що не буде визнавати такі документи та закликав партнерів не приймати паспорти, які видала Росія жителям тимчасово окупованої території України.

Російська пропаганда за допомогою прямої лінії з президентом РФ показала, що нібито є люди, які проживають у Донецькій області, але не на території так званої «ДНР», що теж хочуть отримати громадянство Росії за спрощеною системою.

Тож герой української фанатської пісні підписав влітку 2019-го новий указ – тепер у ньому відсутні слова «окремі райони». І там є дуже важливе уточнення – громадянство у спрощеному порядку можуть також отримати люди, які жили на території Донецької та Луганської області до початку війни. Для цього треба мати документ, який «підтверджує постійне проживання на територіях Донецької або Луганської області України станом на 7 квітня 2014 та 27 квітня 2014 року відповідно».

Таким документом може бути навіть паспорт громадянина України, в якому вказана прописка на території однієї з двох областей. У 2014-му Мампассі було 11 років, тому паспорт не мав. Але він народився в Донецьку, жив там, виховувався в академії «Шахтаря», тому матиме достатньо задокументованих доказів проживання на території області станом на квітень 2014 року.

«Ми про це поки що не говоримо. Розмова ведеться лише про можливий трансфер, про зміну громадянства поки що не йдеться», – прокоментувала можливу зміну громадянства Маркова мама.

Навіщо йому оформляти російське громадянство?

«Чемпионат» пише – щоб не вважатися легіонером у РПЛ та мати можливість грати за збірну Росії.

«Дорогу до збірної України буде закрито після переходу до Росії? Ну, життя змінюється. Може, сьогодні закрито, а завтра буде відкрито. Все може бути. Якщо зараз Марк гратиме у «Маріуполі», збірна для нього теж буде закрита. Бо до збірної України із «Маріуполя» не беруть.

Грати за збірну Росії? Як можна говорити, що буде завтра, якщо ми ще навіть не перейшли. Але, загалом, все можливо», – так сказала мама Марка.

Та тут все не так просто.

«Формальне отримання футболістом паспорта іншої держави не надає можливість автоматично виступати за національну збірну цієї країни. Крім того, питаннями зміни футбольного громадянства займається спеціальний орган ФІФА – Футбольний Трибунал», – каже спортивний юрист Ілля Скоропашкін.

Мампассі вже грав за збірні України U-17 та U-19 у кваліфікації Євро-2020 та Євро-2022 відповідно. Ці відбіркові турніри вважаються офіційними, бо проводяться під егідою УЄФА. У основну збірну Марк не викликався, тому його можлива зміна громадянства буде проходити як зміна футбольної асоціації без матчів за національну команду, але з участю за юнацькі колективи в офіційних матчах. Такий футболіст має відповідати мінімум одній з таких умов:

– він народився на території відповідної асоціації;

– його біологічний родич першої лінії народився на території відповідної асоціації;

– він проживав на території відповідної асоціації щонайменше 5 років.

Мампассі народився в Україні, тому пункт перший відпадає. У відкритих джерелах не вдалося знайти інформацію, чи народився тато, мама, бабуся або дідусь Марка на території Росії. Судячи з його походження, в цьому випадку легше отримати право виступати за збірну Республіки Конго чи Демократичної Республіки Конго.

Якщо й другий пункт не підходить, тоді Мампассі отримає змогу виступати за збірну Росії у 2026-му році. Але і тут треба дотриматися умови.

«Термін «проживав на території відповідної асоціації» також має уточнення, згідно з яким «проживання» – фізична присутність на території асоціації не менше ніж 183 дні протягом 12-місячного періоду, щоб вважалося, що гравець проживав на території цієї асоціації протягом року», – пояснює Скоропашкін.

Усі ці 5 років Мампассі буде вважатися легіонером у РПЛ. Регламент ліги вказує, що легіонер – футболіст, який не має права виступати за збірні команди РФ відповідно до норм ФІФА. Також в РПЛ іноземцями не вважаються гравці з Білорусі, Вірменії, Казахстану та Киргизії. Зараз у російському чемпіонаті є новий ліміт 8+17 – у заявці команди на сезон може бути 8 легіонерів та 17 футболістів, які не підпадають під цю категорію. При цьому в матчі на поле можна випускати хоч усіх вісьмох іноземців.

Зараз заявки усіх клубів, яким приписують інтерес до Мампассі («Локомотив», «Динамо» Москва, «Зеніт» та «Спартак»), заповнені по вінця. Зрозуміло, що взимку будуть проводити чистку складів, але чи захочуть вони брати 18-річного легіонера, який максимум грав на рівні УПЛ у складі аутсайдера?

«Треба бути впевненим, що Мампассі доросте до рівня збірної Росії», – вважає колишній президент «Локомотиву» Ілля Геркус.

Отже, відповідь на питання «Навіщо Мампассі оформляти російське громадянство?» може бути «бо клуби РПЛ щось знають». Але більше ймовірний варіант, що це просто спекулятивний інсайд з Росії, який не має серйозного підгрунтя.

Шаблій лаконічно прокоментував розмови про можливу зміну громадянства: «Зараз вони точно безпідставні». Він наголосив, що зараз немає ніякої конкретики по трансферу Мампассі, але «Шахтар» розгляне пропозиції, коли/якщо ті будуть. Офіційні представники клубів РПЛ поки ніяк не коментують чутки про українця.

А чи треба переїжджати в РПЛ?

Контракт Мампассі з «Шахтарем» чинний до літа 2023 року. Орендна угода з «Маріуполем» розрахована до кінця сезону 2021/22, зараз він – основний центрбек. Є ймовірність, що зимові збори проведе з першою командою гірників, як Марк це вже робив при Роберто Де Дзербі влітку.

«Мампассі за 20 днів зборів суттєво покращив свій рівень», – підсумовував італійський спеціаліст роботу юного футболіста на зборі.

Оскільки зараз Де Дзербі постійно та методично наголошує на розвитку молодих вихованців «Шахтаря», Мампассі можна розраховувати на потрапляння до ростеру першої команди гірників у найближчі сезони. В Україні Марк буде по іншу сторону ліміту – вигіднішу йому.

«Вважаю, Мампассі готовий заграти в «Шахтарі», але не в цей період. Я дуже його поважаю, і не лише як футболіста, а і як людину. Марк дзвонив мені, коли збирався переходити в оренду до «Маріуполя», питав мою думку з цього приводу. Тоді я йому сказав, що якщо тебе особисто запрошує головний тренер, то нема чого сидіти в дублі «Шахтаря», треба грати, чіплятися за свій шанс», – казав головний тренер національної команди Олександр Петраков, який працював з Мампассі у юнацькій збірній.

Фото: «Шахтар», «Маріуполь», інстаграм Марка Мампассі

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты