Tribuna/Футбол/Блоги/Типу аналітика/«Кішварда» – найбільш український клуб у Європі. Зараз вони на першому місці в чемпіонаті Угорщини

«Кішварда» – найбільш український клуб у Європі. Зараз вони на першому місці в чемпіонаті Угорщини

У складі четверо наших.

1 октября 2021, 16:10
13
«Кішварда» – найбільш український клуб у Європі. Зараз вони на першому місці в чемпіонаті Угорщини

У складі четверо наших.

«Кішварда» дуже вдало стартувала в новому сезоні першості країни, здобувши 6 перемог в 7 матчах. У першому турі обіграли чинного чемпіона «Ференцварош» (2:1). Єдина поразка була від «Фехервару» (1:2), який поки в середині таблиці, але теж вважається одним з фаворитів у боротьбі за титул.

Це всього третій сезон «Кішварди» в елітному дивізіоні. Раніше були 9 та 8 підсумкові позиції відповідно у чемпіонаті з 12 командами.

За складом – середняк першості Угорщини. Цього літа був підписаний боснійський форвард Ясмін Мешановіч, який вже забив третину голів команди в поточному сезоні. Зірок у команді немає, можливо, трохи виділяється хіба що атакувальний хавбек Клаудіу Бумба, який свого часу встиг пограти за збірну Румунії. Зараз є лише один чинний футболіст національної команди – Яніс Карабельов з Болгарії, та й той зовсім не основний у збірній.

У складі «Кішварди» – четверо українців

У першій команді є четверо українців – Богдан Мельник, Віктор Гей (на фото №2), Антон Кравченко (№4) та Артем Одінцов. Це єдина команда вищого дивізіону у Європі, де грає чотири футболісти з України, в інших – менше.

Гравцями основи є тільки перші троє. Мельник – основний опорник, Гей – правий захисник, а Кравченко – футболіст ротації в центрі оборони. Голкіпер Одінцов цього сезону дебютував у стартовому складі першої команди, але поки є резервістом. Ще є вінгер Василь Хіміч, який не потрапляв у заявку на матчі з літа, але виступає за другу команду.

Власне в дублі «Кішварди», окрім Хіміча, є ще три футболісти з України – Абов Аветісян, Нікіта Гончар та Ілля Кірюхін. Всі вони гравці основи. Команда заявлена в 3-й дивізіон Угорщини, де посідає 7 місце з 20 команд в таблиці.

«Кішварда» – у топ-3 найбільш неугорських команд чемпіонату. Всього в складі 17 легіонерів, більше мають лише «Ференцварош» (21) та «Мезьокьовешд» (17). За числом іноземців з українцями в «Кішварді» можуть конкурувати лише серби, яких троє в команді – Лазар Чірковіч, Слободан Сімовіч та Лазар Злічіч. Також є по два представники Румунії та Албанії, по одному з Боснії та Герцеговини, Болгарії, Бразилії, Чехії та Чорногорії.

Очолює «Кішварду» теж іноземець – Жоау Жанейро з Португалії. Він став головним тренером перед початком цього сезону. Раніше 40-річний спеціаліст на серйозному рівні працював лише з «Сегедом» у другому дивізіоні Угорщини.

За «Кішварду» грали Мілевський та Шиндер

Новітня історія клубу, яка почалася з сезону 2010/11, нараховує 17 українських футболістів, які зіграли мінімум один матч за першу команду. Серед них були Владислав Микуляк (екс-«Говерла»), Темур Парцванія (вихованець «Динамо»), Роман Карасюк (зараз грає за «Рух»), Павло Лук’янчук (ще один з академії «Динамо»).

Найбільш зірковими українцями серед екс-гравців «Кішварди» можна безперечно назвати Артема Мілевського та Антона Шиндера, які прийшли в клуб влітку 2018-го. Обоє затрималися в команді ненадовго, але точно запам’яталися фанам.

Особливо Шиндер, який в другому матчі за «Кішварду» отримав червону картку за... поштовх арбітра лобом. Угорський футбольний дисциплінарний орган був дуже категоричним – чотири місяці дискваліфікації для українського форварда. «Кішварда» спочатку перевела його в дубль, а через два тижні контракт з Шиндером було розірвано.

«Команда була абсолютно не готова до виступів у вищій лізі ні за рівнем інфраструктури, ні в клубній організації. Чесно кажучи, «Кішварду» в цьому плані складно порівнювати навіть з командами української першої або другої ліг – настільки тут було все по-аматорськи.

Так, був незадоволений і близько підійшов до судді. Досить емоційно з ним говорив. Однак не дозволив собі жодного дотику до арбітра, що, між іншим, гарно видно на плівці. У сучасному футболі є випадки, коли арбітрів штовхають – і отримують за це дискваліфікацію на три-чотири гри. Мені впаяли чотири місяці», – сказав Шиндер через кілька місяців, коли вже виступав за «Олімпік».

Мілевський став гравцем «Кішварди» в той самий день, коли Шиндер покинув клуб. Артем затримався довше, провівши з командою осінню частину сезону. За той час встиг навіть віддати 3 гольові передачі в 10 матчах. Грав проти «Ференцвароша», коли там головним тренером був Сергій Ребров.

«Про Мілевського можу сказати тільки хороше. Ми жили з ним в одній квартирі: класна людина. Як футболіст у свої 33 роки був на дві голови сильнішим за всіх нас», – згадував Парцванія про спільні виступи за «Кішварду».

Мілевський покинув клуб взимку, повернувся в «Динамо» Брест, з яким в тому сезоні став чемпіоном Білорусі.

Спортивний директор «Кішварди» – президент «Мункачу»

Аттіла Ревес відповідає за всі рішення в клубі – від дитячої академії до призначення головного тренера. Офіційно він має посаду спортивного директора, де-факто ж його вважають президентом «Кішварди». Головує він і в «Мункачі» – клубі другої ліги України. Це угорсько-український проект, мета якого – розвивати гравців для «Кішварди».

Ревес має 48% прав власності «Мункачу», впливає на всі рішення в клубі. Він дружить з багатьма угорськими функціонерами та політиками. Зокрема, з прем’єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном. Цей чиновник любить не лише президента РФ, а й футбол. Орбану належить клуб «Академія Пушкаша» – ще один партнер «Мункачу». Угорська команда теж допомагає працевлаштуватися українцям.

Зараз за першу команду «Кішварди» грає два вихованці «Мункачу» – Віктор Гей та Артем Одінцов. Також є українські футболісти в юнацьких колективах угорського клубу.

Містечко Кішварда – одне з найближчих до України

Від Кішварди до кордону з Україною близько 20 кілометрів. Через місто проходить залізниця, яка сполучає столицю Угорщини Будапешт з Україною. Проте українців там проживає дуже мало. Перепис населення 2011 року засвідчив, що в місті є всього 0,5% українців від 17 тисяч жителів – тобто менш як 100 людей. Зараз число мешканців Кішварди зменшилося ще на 1,5 тисячі.

У місті є український муніципалітет, який очолюють три жінки з України. Та в цілому географічна близькість з нашою державою особливо не вплинула на Кішварду в історичному та культурному аспектах.

«Кішварда» грає на новенькому стадіоні

Домашня арена має назву «Варкерт». Вона розрахована на 2 850 глядачів, але може бути розширеною до 5 000. Її ввели в експлуатацію у серпні 2018-го, а УЄФА надав їй 3-ю категорію стадіонів, яка дозволяє проводити матчі єврокубків. Усі трибуни повністю під накриттям, є підігрів, система поливу. Та й зовні має вигляд компактної арени високого класу.

«Кішварда» цього сезону вже провела три домашні матчі. На перших двох зустрічах було 2 022 (перемога 2:1 над «Д’їрмотом») та 2 289 (виграний 2:0 матч у «Мезьокьовешда») глядачів. А останній матч проти «Дебрецена» (2:1) викликав аншлаг у маленькому містечку – 2 980 уболівальників при 2 850 місцях арени. Не виключено, що наступний домашній матч проти аутсайдера «Уйпешту» теж збурить підвищений інтерес місцевих фанатів.

Квитки коштують від 2 500 до 3 000 форинтів – від 215 до 260 гривень. Або 7-8 євро. Це при середній зарплаті в Угорщині близько 1 200 євро на місяць.

«Більше не запрошую в «Кішварду» тренерів, які не звертають увагу на суперників»

У клубі вважають, що успішний старт – результат вдалої співпраці нового тренера та гравців.

«У нас справді хороша серія. Що нам не вдавалося минулого року, зараз реалізовується. Ми продовжуємо вигравати з різницею в один гол. В цьому і весь секрет», – сказав хавбек «Кішварди» Бенке Етвьош.

Також півзахисник вказав, що велику роль грає те, з якою пристрастю поводить себе головний тренер Жоау Жанейро (на світлині) на бровці під час матчів. Це передається і команді.

«Тренерам приписують занадто багато. Вважаю це неправильним підходом. Не думаю, що в сучасному футболі спеціалісти можуть додати команді більше, ніж 20-25% успішності. Якщо не маю хорошого гравця у складі, можу запросити будь-якого тренера, він не досягне успіху.

Фахівців, які кажуть, що грають у свій футбол і не звертають уваги на суперників, я більше не запрошую в клуб», – сказав спортдиректор «Кішварди» Аттіла Ревес.

Він вважає, що Жанейро ліпший від своїх попередників тим, що навіть футболісти, які мають мало ігрового часу, не почувають себе обділеними.

«Інтелект – надзвичайно важлива характеристика. І він стане ще важливішим. В Угорщині є такі видатні футболісти, як Мессі, Роналду та Собослаї, але 90-95% гравців схожі на роботів – вони отримують інструкції, яких треба дотримуватися. Тому тактичний інтелект важливий. Він повинен змінюватися незалежно від системи гри, тому що для мене система нічого не значить», – сказав Жанейро.

1 жовтня «Кішварда» проведе гостьовий матч проти «Гонведу» в чемпіонаті.

Лучшее в блогахБольше интересных постов

Другие посты блога

Все посты