Tribuna/Футбол/Блоги/Типу аналітика/Що там у Карраскаля: нарешті гравець старту «Рівер Плейту», проблеми з дисципліною на полі, інтерес клубів серії А

Що там у Карраскаля: нарешті гравець старту «Рівер Плейту», проблеми з дисципліною на полі, інтерес клубів серії А

Зацікавив «Ювентус», може взимку перейти в «Рому»

13 января 2021, 10:40
18
Що там у Карраскаля: нарешті гравець старту «Рівер Плейту», проблеми з дисципліною на полі, інтерес клубів серії А

А «Карпати» все ще можуть непогано заробити на його трансферi.

У січні 2019-го «Рівер Плейт» орендував юного футболіста за 500 тисяч євро з правом викупу. Тоді Хорхе розповідав, що вважав потенційний трансфер жартом, бо якраз в той час дивився фінал Кубка Лібертадорес між «Рівером» та «Бока Хуніорс». Також сам гравець говорив, що були переговори з «Динамо» та «Шахтарем». Інформація про інтерес з боку грандів УПЛ час від часу з’являлася у ЗМІ протягом доволі яскравих виступів Карраскаля за «Карпати». Вже через рік після трансферу до Аргентини Олег Смалійчук підтвердив, що більшим інтерес був з боку гірників.

Адаптація Карраскаля у «Рівері» тривала доволі довго. За перші півроку Хорхе зіграв у трьох матчах, провівши на полі сумарно 86 хвилин. Але згодом вдалося забити дебютний м’яч і стати стабільнішим гравцем ротації.

«Мені було тяжко адаптуватися, але я щасливий тут. Це дуже хороший клуб, про який мріють такі хлопці, як я. Тут інакший футбол, інша країна. Мені тут подобається. Ніколи не хотів покинути клуб, як говорили деякі. Навпаки я сприйняв це як виклик, шанс боротися за мрію і можливість грати тут. Я адаптувався за допомогою людей в клубі. Ми пройшли хорошу передсезонку, тренер дає мені впевненість. Він завжди мене підтримував, мотивував. Дуже вдячний йому», – казав Карраскаль у серпні 2019-го.

Ще через пів року висловився і сам головний тренер «Рівер Плейту» Марсело Гал’ярдо, який почав значно більше довіряти Хорхе в другій половині 2019 року.

«Тепер він з нами, щоб грати. Іноді мені здається, що один гравець може дати те, що вся команда не зуміла – техніку і фантазію. Ми цього не мали, бо Карраскаль був не у формі. Тепер він почав показувати гру, набрався впевненості», – сказав Гал’ярдо.

У південноамериканському футболі локдаун зупинив турніри з березня по вересень. Карраскаль стабільно виходив на заміну майже в кожному матчі після поновлення футболу. А вже у грудні вперше за увесь час перебування в «Рівері» став гравцем стартового складу, хоч і всі 90 хвилин на полі провів лише раз.

«Карраскаль – гравець, який після виходу на заміну знає, як позбавитися суперника і знайти вільний простір. Хорхе дуже хоче стати кращим, але він не готовий ще витримувати повний матч з високою інтенсивністю. Якщо він покаже, що може бути корисним більше часу на полі – обов’язково отримає можливість грати довше», – пояснив Гал’ярдо.

Тренер «Рівер Плейту» відомий на батьківщині тим, що вміє розкривати потенціал футболістів після кількох років перебування в команді. Фани «мільйонерів» вже неодноразово дорікали Гал’ярдо обуреннями на кшталт: «Скільки ще можна давати шансів Карраскалю?» чи «Коли ви його продасте нарешті?» Але тепер доволі прихильно висловлюються про нову зірку клубу.

Президент «мільйонерів» Родольфо Д’Онофріо теж покладає великі надії на 22-річного футболіста: «Карраскаль поки гравець «Рівера», і ми хочемо, щоб він ним залишався. Гал’ярдо розраховує на нього, Хорхе скоро стане дуже важливим гравцем команди».

Постійний інтерес з топ-ліг Європи

Ще коли колумбійський талант грав за «Карпати», йому вже приписували зацікавленість різних клубів. Смалійчук навіть говорив про пропозиції з МЛС. Але коли у січні 2019-го почалися переговори з «Рівером», чуток про інші клуби не було зовсім.

Оскільки протягом першого року Карраскаль проходив адаптацію в «Рівері», його нікуди не сватали. Але вже після з’явилися публікації про інтерес «Аякса», «Ювентуса», «Портленду Тімберс», «Фіорентини», «Бешикташу», «Торіно», московського ЦСКА, «Аль-Айна» з ОАЕ.

Найбільше в’язали Хорхе з «Ювентусом», «Фіорентиною» та ЦСКА. Мовляв, туринці розглядали можливість обміняти Гонсало Ігуаіна на Карраскаля. При цьому «Ювентус» і «Фіорентина» хотіли купити колумбійського хава, щоб попервах віддати в оренду «Беневенто». Московський клуб готовий був заплатити «Ріверу» 9 млн євро за футболіста, але сторони так і не домовилися. Все це було влітку 2020-го.

Зараз знову відродилися розмови про інтерес з Італії – «Рома», «Фіорентина» та «Торіно». Туринці навіть пропозицію робили. У «Рівері» налаштовані категорично: платите клаусулу 20 млн євро – і Карраскаль ваш.

Тепер його другий переїзд до Європи стає реальнішим, бо гравець розірвав угоду зі своїм агентом, щоб пришвидшити трансфер, можливо, у «Рому». Є чутки, мовляв, Хорхе пообіцяли в «Рівері», що він зможе переїхати до Риму вже влітку. Та сам гравець зацікавлений у якомога швидшому переході через виліт команди з Кубка Лібертадорес.

Яскраво виступив за збірну Колумбії U-23

Велику у роль у зростанні інтересу до Хорхе зіграв відбір на Олімпіаду-2020. У січні минулого року Колумбія приймала цей міні-турнір серед команд U-23. Карраскаль був однією з головних зірок своєї збірної. Хорхе підтвердив свій статус крутим перформансом – класний м’яч Аргентині (1:2), гол + 2 асисити проти Еквадору (4:0) та переможне влучання у ворота Венесуели (2:1). І це було в трьох матчах поспіль!

Гол Аргентині:

Завершення в дотик проти Венесуели:

Щоправда, на більше результативних дій Карраскаля не вистачило, а Колумбія не вийшла на Олімпіаду. Велику роль зіграло те, що Карраскаль майже всі матчі проводив без замін – 7 зустрічей за 3 тижні. Хорхе навіть зараз не готовий бути максимально ефективним у такому інтенсивному графіку. Це ще раз підтверджує прагматичне використання хавбека головним тренером «Рівера» і слабку фізичну готовність колумбійця.

«Карпати» мають відсоток з наступного трансферу Карраскаля

Львівський клуб віддав Карраскаля «Ріверу» в річну оренду з правом викупу. Тоді аргентинці заплатили 500 тисяч за перехід. На той момент «Карпати» вже мали були виплатити «Севільї», у якої був придбаний Хорхе, половину суми від трансферу гравця в УПЛ – 1 млн євро. Та львів’яни не направили ні копійки іспанцям. Зрозуміло, що андалусійці звернулися до ФІФА, яка визнала «Севілью» правою у цьому спорі.

Коли над «Карпатами» навис можливий трансферний бан, якраз добігла до кінця орендна угода Карраскаля. «Севільї» було обіцяно, що гроші вона отримає з наступного трансферу Хорхе. Тому коли «Рівер» у січні 2020-го викупив хавбека за 2,5 млн євро, майже всі кошти мали б бути направленими в Іспанію. Та «Карпати» так не вчинили – і вже влітку отримали трансферний бан.

Для львів’ян є і позитивний момент в цій історії. З наступного переходу Карраскаля вони отримають 11% від суми трансферу. Якщо хтось заплатить клаусулу у 20 млн євро – левам надійде 2,2 млн євро. Непогано як для аутсайдера другої ліги.

Проблеми з дисципліною на полі

Карраскаль не отримував червоні картки до листопада 2020 року. А станом на середину січня у його пасиві вже два вилучення.

У листопаді «Рівер» мав виїзний матч проти «Банфілда» в Кубку Дієго Марадони (раніше він називався Кубком професійної ліги – прим.). Карраскаль вийшов на поле одразу по перерві, а на 78-й хвилині віддав гольову передачу, після якої рахунок став 2:0.

Йшла остання хвилина зустрічі, «Рівер» проводив атаку лівим флангом, де Карраскаль майже втік від захисника господарів Емануеля Коронеля, та той порушив правила, потягнувши колумбійця за футболку. Арбітр зупинив гру, але в той же момент Хорхе відмахнувся від опонента, зачепивши плече Коронеля. Той моментально схопився за лице. Суддя в мить показав Карраскалю пряму червону картку.

Коли Хорхе понуро прямував у підтрибунне приміщення, він пройшов повз Гал’ярдо, який пасивно-агресивно запитував: «Ти його вдарив? Ти його вдарив?» Відповіді від Карраскаля не було.

Дисциплінарний комітет виніс поблажливе рішення – дискваліфікація на один матч.

І все ж Гал’ярдо лояльно поставився до вчинку підопічного.

«Я був засмучений, бо Карраскаль – один з талантів аргентинського футболу, яких можна побачити рідко. Він повинен ще більше працювати, щоб розкрити і розвинути свій талант. Я йому дав можливість грати, він з цим добре справлявся. Я не збираюся його карати. Таке трапляється у футболі, я теж помилявся, коли був молодим гравцем», – сказав головний тренер «Рівера».

Та це повторилося. І дуже скоро. У надвідповідальному матчі.

«Рівер Плейт» приймав «Палмейрас» у першому півфінальному поєдинку Кубка Лібертадорес. На 60-й хвилині, коли «Рівер» вже поступався 0:2, Хорхе атакував ззаду Габріела Меніно. Спочатку колумбієць поклав руку на спину супернику, а потім махнув ногою від душі, влучивши в задню поверхню стегна. І це знову пряма червона. Ще через дві хвилини «Палмейрас» встановив кінцевий рахунок – 3:0 і дуже серйозна заявка на фінал.

«Вилучення Карраскаля призвело до третього пропущеного. У нас не було іншого вибору, крім як терпіти до кінця матчу. Беру на себе відповідальність за помилки, яких ми зазвичай не припускаємося», – прокоментував поразку Гал’ярдо.

Аргентинські ЗМІ дізналися, що головний тренер «Ріверу» влаштував серйозну бесіду з Карраскалем після матчу. При розмові також були присутніми досвідчені гравці команди, капітан і віце-капітан. Але це була не сувора догана з погрозами вигнати з команди, а пояснення, що Хорхе мусить себе поводити як професіонал, попри різні чинники під час матчу.

Тренер не всадив Карраскаля у глибокий запас, а випустив того в старті через 4 дні в матчі з «Індепенд’єнте» (0:2).

Коли Хорхе виступав за «Карпати», з’явилася інформація, що юнака часто помічали в нічних клубах Львова. Подейкували, що він дозволяв собі випити, міг палити. Аргентинські ЗМІ не тиражували подібну інформацію за два роки перебування Карраскаля в «Рівері».

Кассано і Вальдеррама хвалять Хорхе. Італієць називає його наступним футбольним феноменом

Колишній форвард збірної Італії Антоніо Кассано минулого року поділився, кого вважає майбутніми футбольними зірками.

«Мені дуже подобаються Серж Гнабрі, Лерой Сане, Крістіан Пулішіч и Джейдон Санчо. Нещодавно я сказав, що Маунт – феномен, Мессі про це також говорив. Це може бути правдою, якщо про то говорить Лео.

Але хто справді може стати наступним футбольним феноменом – Хорхе Карраскаль з «Рівер Плейту», він просто монстр. Він нагадує мені Кака на початку кар’єри своїм вмінням міняти темп і стиль ведіння м’яча. Якщо він знайде свого тренера – стане найкращим гравцем», – казав Кассано навесні 2020-го.

Легенда колумбійського футболу Карлос Вальдеррама також не оминув увагою свого краянина: «Карраскаль – нетиповий футболіст. Але йому потрібен час на становлення. І у «Рівері» потрібні давати йому грати, бо він може бути на будь-якій позиції».

Фото: AS Colombia, Sports Illustrated, «Карпати», Canal RCN

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты