Tribuna/Футбол/Блоги/Типу аналітика/Північна Македонія – наш суперник на Євро: легендарний Пандев, дебют на великих турнірах і віковий склад

Північна Македонія – наш суперник на Євро: легендарний Пандев, дебют на великих турнірах і віковий склад

Третій суперник збірної України на Євро-2020.

13 ноября 2020, 14:24
31
Північна Македонія – наш суперник на Євро: легендарний Пандев, дебют на великих турнірах і віковий склад

Тепер группа збірної України укомплектована.

• Північна Македонія – ровесниця України, якщо відштовхуватися від дати набуття суверенітету. Наша держава стала незалежною 24 серпня 1991-го, а північні македонці – через два тижні, а саме 8 вересня. Але стати членом ФІФА та УЄФА вдалося лише через три роки після від’єднання від Югославії.

• Північною Македонія стала в лютому 2019-го. До цього греки були незадоволені, що македонці використовують еллінську назву країни, до того ж у Греції є ще й регіон під назвою Македонія. Тому були проведені референдуми, обговорення на міжнародному рівні і, як наслідок – країну перейменували на Північну Македонію.

• Збірна Північної Македонії вперше візьме участь у фінальній частині ЧЄ. На чемпіонаті світу північні македонці також ніколи не грали. Особливо близькими до виходу на великий турнір ніколи не були, завжди посідавши не вище 4-го місця в групі кваліфікації (крім цього року).

• Потрапити на Євро-2020 вдалося завдяки новій системі відбору. Північна Македонія виграла свою групу в найнижчому дивізіоні Ліги націй, обійшовши Вірменію, Гібралтар та Ліхтенштейн. Це дало їм гарантію участі в стикових матчах за вихід на Євро.

У групі кваліфікації ЧЄ-2020 північні македонці вперше в історії посіли третє місце, але вийшли далі лише дві найкращі. Суперники були міцні – Польща, Австрія, Словенія, Ізраїль та Латвія. З австрійцями тепер ще раз точно зіграють в групі на Євро, але у відборі двічі Північна Македонія їм програла – 1:4 вдома та 1:2 в гостях.

• У стикових матчах за вихід на Євро-2020 північним македонцям спочатку випало сусіднє Косово – домашня перемога 2:1. У фінальній зустрічі вдалося перемогти на виїзді Грузію – 1:0.

• Було заздалегідь відомо, що Північна Македонія потрапить в групу до України, Нідерландів та Австрії. Якщо точніше, то вирішилося то 8 жовтня, коли Румунія програла Ісландії (1:2) і втратила шанси на вихід на Євро. Якби румуни виграли свої два стикові матчі, то автоматично потрапили би до групи з Україною через проведення кількох зустрічей ЧЄ в Бухаресті. Румунія вилетіла – право на потрапляння у квартет до українців отримав переможець пари Грузія – Північна Македонія.

• Перемогу і вихід на Євро-2020 північним македонцям подарувала легенда – 37-річний Горан Пандев. Він встиг в Італії пошуміти в складі «Лаціо», «Інтера», «Наполі», а останні 5 років виступає за «Дженоа». Результативність вже не така, як раніше, але голи досі забиває, асисти роздає.

Пандев міг би й не стати героєм Північної Македонії. У 2013-му він оголошував про завершення кар’єри в збірній.

«Я більше не можу мовчки дивитися на те, як низько впала збірна Македонії. Останнє місце в групі – ганьба. Як капітан я несу відповідальність за цей результат і не шукаю виправдань. Я, Горан Пандев, винен в тому, що збірна не потрапила на чемпіонат світу. Я єдиний, хто винен в останньому місці у відбірній групі. І тому я більше не буду грати за збірну», – сказав Пандев, коли збірна провалила відбір на ЧС-2014.

Горан тоді ще дуже жорстко пройшовся по федерації футболу, яка, за його словами, взагалі нічого не робила, аби команда мала змогу досягти бажаного результату.

Разом з Пандевим тоді назавжди покинули збірну ще два ключових гравці – захисник Ніколче Новескі та хавбек Веліче Шумулікоскі. Відбір на Євро-2016 був знову катастрофічно проваленим. А у 2015-му до збірної повернувся Пандев, який вже допомагав команді у кваліфікації ЧС-2018.

• Горан – рекордсмен збірної за ключовими показниками. 114 матчів та 36 голів говорять самі за себе. Не дарма носить капітанську пов’язку вже понад 80 матчів.

Пандев зізнався, що збирався вже зав’язати з футболом, але пандемія зіпсувала його плани.

«Я хочу зіграти ще один сезон, тому що моєю мрією було закінчити кар’єру після чемпіонату Європи, який, як ви знаєте, був перенесений. Я думав закінчити в цьому році, але трагедія з коронавірусом все зруйнувала», – сказав форвард у квітні.

Тепер він точно має стимул ще побігати за «Дженоа» до літа 2021-го.

• Але у нинішній збірній Північної Македонії не Пандевим єдиним. Є дві зірки в центрі поля – Еніс Барді та Еліф Елмаз (на фото). Перший представляє «Леванте», згодом може переїхати до «Арсеналу». А 21-річний Елмаз стає потроху основним гравцем «Наполі».

• Склад достатньо віковий, наймолодший – вищезгаданий Елмаз. Середній вік заявки на Грузію становив 27,35 років. Окрім ветерана Пандева, є ще одна знакова фігура для півнчномакедонського футболу – 33-річний нападник Іван Трічковскі. На його рахунку 5 голів у 60 матчах за збірну.

• Ще один з когорти старших представників Північної Македонії – добревідомий львів’янам Мартін Богатінов. 34-річний кіпер встиг пограти за «Карпати» з 2011-го по 2013 рік, а зараз виступає за кіпрський «Етнікос». Богатінов у збірній другий воротар, але свої 18 матчів встиг зіграти.

• Очолює збірну Північної Македонії Ігор Ангеловскі. 44-річний спеціаліст займає свою посаду вже 5 років, при ньому команда показує пристойні результати, маючи 18 перемог в 42 матчах різного рівня. Ангеловскі постійно експериментує зі схемами, пробуючи грати і з трьома, і з чотирма захисниками. На вістрі здебільшого використовує одного форварда, а в центрі поля ставить двох опорників.

• У рейтингу ФІФА Північна Македонія посідає 65-те місце. Найкращий результат був у жовтні 2008-го, коли збірна дібралася 46-ї позиції. Спад у результатах команди найкраще відображає 162-ге місце за підсумками 2016-го.

• Збірні України та Північної Македонії між собою провели 4 матчі. Перша зустріч була у жовтні 2003-го на стадіоні Лобановського, тоді голи не забивали (0:0). Менше, ніж через півроку у Скоп’є тоді ще просто македонцям вдалося здобути поки єдину перемогу над Україною – 1:0.

У відборі на Євро-2016 збірні потрапили в одну групу. У Львові українці святкували мінімальну перемогу, яку приніс Сергій Сидорчук єдиними голом в зустрічі (1:0). До речі, тоді Андрій Ярмоленко також не реалізував пенальті. У Скоп’є з точки вже точно бив Євген Селезньов, а Артем Кравець поставив крапку голом в кінці зустрічі – 2:0.

Дата і місце наступного очного матчу вже відомі – 17 червня 2021-го в Бухаресті.

Фото: Daily Sabah, Time24 Story, The42, The Sun, Macedonian Football

Другие посты блога

Все посты