Tribuna/Футбол/Блоги/Типу аналітика/Українці допомогли «Ференцварошу» втридцяте стати чемпіоном. Але від Реброва чекають більшого

Українці допомогли «Ференцварошу» втридцяте стати чемпіоном. Але від Реброва чекають більшого

Ребров, Петряк та Харатін зробили вагомий вклад у рекордне чемпіонство.

29 апреля 2019, 21:05
13
Українці допомогли «Ференцварошу» втридцяте стати чемпіоном. Але від Реброва чекають більшого

«Ференцварош» виграв чемпіонат Угорщини у 30-й раз в історії країни. Це є оновленням рекорду угорської першості, до якого вперше масштабно приклали руку українці.

Петряк прийшов першим

Іван Петряк не став першим українцем в історії «Ференцварошу», до нього тут ще у 90-х кар’єру завершував Василь Рац, а Ігор Ніченко проводив один з угорських етапів свого футбольного життя. Петряк став першим з трьох українців, які поповнили склад «Ференцварошу» цього сезону.

25-річний гравець «Шахтаря» минулого сезону виходив на поле не так часто, як хотілося б йому. Тому після пропозиції з Угорщини Петряк не був проти піти у чемпіонат, який на стереотипну думку українських фанів значно слабший від УПЛ.

Трансфер відбувся у міжсезоння, тому Петряк встиг частково пройти підготовку в новому клубі, тренером якого був Томас Долль. З німецьким спеціалістом у 2016-му «фраді» стали вперше за 12 років чемпіонами Угорщини.

Минулого сезону «Ференцварош» став віце-чемпіоном, що дозволило стартувати в Лізі Європи з першого раунду кваліфікації. Керівництво клубу робило цього сезону ставку саме на єврокубки. Та «фраді» вилетіли одразу ж – 1:1 вдома та виїзна поразка 0:1 від з «Маккабі» з Тель-Авіва. І хоч в чемпіонаті було на той момент 4 перемоги і 1 нічия, керівництво клубу вирішило звільнити Долля, який працював у клубі протягом майже 5 років.

Петряк одразу отримав чимало ігрового часу в новому клубі, під керівництвом Долля встиг у 7 матчах забити 3 голи та зробити 2 ассисти. При цьому німець одразу почав використовувати його на позиції вінгера, коли в «Шахтарі» Петряк іноді грав і флангового захисника.

Другим був Ребров

«Ференцварош» довго не залишався без тренера. Схоже, керівництво клуба одразу після вильоту з єврокубків почало шукати нового спеціаліста. «Фраді» вилетіли з Ліги Європи 19 липня, а 21 серпня Долль покинув посаду. Вже наступного дня було оголошено про призначення Сергія Реброва на пост головного тренера клубу. Ребров минулий сезон провів у Саудівській Аравії, де так і не зміг стати чемпіоном на чолі «Аль-Ахлі» з Джидди.

Ребров стартував у «Ференцвароші» з 6 матчів без поразок підряд. Петряк грав увесь той час без замін. Вперше з українцем на чолі «фраді» програли «Академії Пушкаша» (0:1), а через дві перемоги знову була поразка – проти «Халадаша» (0:1). Нічого страшного у турнірному положенні не сталося, але репутацію трохи зіпсувало, оскільки обидва опоненти вже тоді билися за виживання у чемпіонаті Угорщини.

То був не найкращий період для українців в «Ференцвароші», оскільки ще й Петряк протягом трьох місяців не міг ніяк результативно допомогти команді, хоч і виходив у старті та грав повні матчі. Ребров отримав публічну підтримку від основного голкіпера команди Денеша Дібуса. Той був у клубі протягом усієї каденції Долля, але коли його попросили порівняти німецького тренера з Ребровим, то Дібус сказав, що Сергій Станіславович привніс у гру більше організації. І то було всього після двох місяців роботи українця в новому клубі.

Цікаво, що «Ференцварош» під керівництвом Реброва ні разу не опускався протягом сезону на другу позицію в чемпіонаті. При цьому українець прийняв клуб з відривом від другої позиції на одне очко, а потім лише нарощував і не підпускав на дистанцію менше однієї перемоги.

Якщо подивитися на календар зіграних матчів, може здатися, що клуб дуже легко став чемпіоном, оскільки одна з переможних серій сягла 9 матчів. Та при цьому чимало переможних результатів було здобуто за рахунок голів наприкінці матчу.

Кубкові звитяги були не під силу Реброву у перший сезон. Виникла зеркальна ситуація з Кубком України: у четвертьфіналі зійшлися головні фаворити турніру – «Ференцварош» та «МОЛ-Віді». «Фраді» програли обидві зустрічі у тому двоматчевому протистоянні – 1:2 та 0:2.

Харатін став третім

Матч «Шахтар» – «Зоря» (1:1) у жовтні 2018-го приніс не дуже приємну популярність хавбеку луганців Ігорю Харатіну через нанесення травми Тайсону перед грою гірників у Лізі чемпіонів. Через два тижні після того з’явилася звістка, що Ребров зацікавлений у трансфері Харатіна до «Ференцварошу». Вони пересікалися в «Динамо» кілька років тому. Під час зимової паузи в обох чемпіонатах перехід відбувся.

Соболь міг стати четвертим українцем у «Ференцвароші», та Едуарду довелося провести невиразний сезон в оренді у «Яблонці», оскільки клуби не змогли домовитися.

24-річний вихованець «Динамо» одразу став основним опорним хавбеком. І от з Ребровим на чолі та з Петряком та Харатіним в старті «Ференцварош» феєрично довів виступи в чемпіонаті до дострокового отримання титулу. За цей період Петряк і Харатін на двох забили 3 м’ячі та віддали 9 гольових передач – взяли участь у третині усіх голів команди.

Найбільш значущими результативні дії двох українців стали у принциповому матчі з «МОЛ-Віді». То вже була четверта зустріч цих команд за сезон, у Реброва аж три поразки у пасиві. Та в четвертій грі «Ференцварош» покуражився і декласував «МОЛ-Віді» – 4:1. На рахунку Харатіна дебютний гол за нову команду, а Петряк віддав 11 гольову передачу. Після матчу тренер «МОЛ-Віді» Марко Ніколіч привітав «фраді» з чемпіонством, хоч і математичні шанси ще давали ймовірність протилежного.

Конфлікти Реброва з гравцями

Перші серйозні проблеми у Реброва виникли у грудні 2018-го. Ми детально писали про ту ситуацію. Якщо коротко: ветеран угорського футболу і капітан «Ференцвароша» Даніель Бьоде був дуже невдоволений своєю заміною на 60-й хвилині матчу. Той епізод потрапив в трансляцію гри, а через кілька днів з’явилася інформація, що Бьоде усунений на місяць від тренувань у загальній групі.

Фани були невдоволені, оскільки в наступному турі «Ференцварошу» грати проти основного конкурента за чемпіонство – «МОЛ-Віді». Капітан очікувано не потрапив навіть до заявки, а команда програла 1:2, підпустивши опонентів на дистанцію 5 очок.

Після того з’явилася інформація, що Бьоде покине клуб, бо більше не входить у плани головного тренера. Та все склалося інакше. «Ференцварош» взимку підписав нового форварда – білоруса Миколу Сігнєвіча. Він не став супербомбардиром, але 4 голи у 11 матчах забив. Та найголовніше, що велика частина ігрового часу перейшла Сігнєвічу саме від Бьоде.

Цікаво, що у першій грі після поновлення сезону Бьоде вийшов на заміну на заключні хвилин 15 і приніс своїм голом перемогу над «Гонведом» (1:0). Коли після матчу Реброва запитали про конфлікт з гравцем, то він різко відповів, що вся команда досягла переможного результату, а не лише Бьоде. Угорські журналісти попорпалися у статистиці, щоб дослідити, як часто капітан забивав переможний гол, і то був лише його другий такий забитий м’яч у сезоні.

Тиждень тому знову виник конфлікт всередині команди. Що сталося, ЗМІ не змогли вивідати, але через дисциплінарні проступки італійський форвард Давіде Ландзафаме отримав тижневе відлучення від тренувань з першою командою. Ребров дипломатично пояснив, що те, що відбулося всередині команди, там і залишиться.

«Ференцварош» хоче залишити Петряка

«Фраді» хочуть викупити у «Шахтаря» Петряка. Він цього сезону став одним з головних творців успіху, маючи в активі 36 матчів, 6 голів та 12 асистів. От лише ціна кусається – гірники хочуть за футболіста 2 млн євро. При цьому Петряк може піти на підвищення, якщо інформація про інтерес зі сторони «Брюгге» є правдивою.

Сам Петряк задоволений вояжем до Угорщини. Він не раз відзначав, що рівень чемпіонату не такий низький, як може здатися на перший погляд. Та зрозуміло, що він не захоче найкращі роки своєї кар’єри проводити в клубі, у якого мізерні перспективи на гідні виступи в єврокубках.

***

За рік роботи Ребров не встиг стати улюбленцем місцевої публіки. Швидше, до нього є повага і подяка за довгоочікуване чемпіонство. Справжню любов він має шанс отримати вже через кілька місяців, якщо виведе команду в груповий етап хоча б Ліги Європи. Востаннє «Ференцварош» грав у групі євротурніру ще в сезоні 2004/05.

Фото: Nemzeti Sport, fradi.hu, Csakfoci, Czeglédi Zsolt, Koszticsák Szilárd

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты