Tribuna/Футбол/Блоги/Типу аналітика/Можливо, за Люксембург проти України грав неправильно натуралізований футболіст

Можливо, за Люксембург проти України грав неправильно натуралізований футболіст

ФФУ теж може подати протест.

29 марта 2019, 15:56
34
Можливо, за Люксембург проти України грав неправильно натуралізований футболіст

ФФУ варто подати протест?

Федерація футболу Люксембурга подала протест щодо порушення Україною статуту ФІФА. За їх переконанням, Жуніор Мораєс не міг брати участь у матчі проти їхньої збірної у відборі на Євро-2020. Ніби Мораєс не прожив 5 років безперервно в Україні, щоб грати за збірну.

Та у самого Люксембургу в складі національної команди грає натуралізований португалець – Жерсон Родрігес, який добре запам’ятався українським фанам яскравою грою та автоголом у компенсований час. Якраз по Родрігесу і є підозри у ще більш тривалому порушенні статуту ФІФА.

В останні дні у всіх вже на слуху стаття 7 у розділі «Правила, які стосуються застосування статуту» з самого статуту ФІФА. Нагадаємо ще раз.

Натуралізований футболіст може дебютувати за національну збірну, якщо виконано хоч один з пунктів:

а) він народився на території цієї країни;

б) його біологічний батько чи мати народилися на території цієї країни;

в) його бабуся чи дідусь народилися на території цієї країни;

г) він жив безперервно не менше 5 років після досягнення 18-ліття на території цієї країни.

Жерсон народився в агломерації Лісабону, у районі Прагал. Тобто перший пункт вже точно не виконано.

Ріс він без батька, та й майже без матері. Вона переїхала до Люксембургу, коли Жерсон ще був малий.

«Я не мав легкого життя. Я майже не бачив своєї мами у дитинстві. Коли вона поїхала до Люксембургу, я лишився у Португалії, жив з бабусею по маминій лінії. Моя мама не хотіла, щоб я жив у скруті. Вона хотіла інтегруватися у нову країну, досягти професійного успіху, щоб я приєднався до неї, наче принц, нічого не втративши. Вона не хотіла, щоб я мав проблемні часи, які були в неї. Я переїхав до Люксембургу у віці 9-10 років. Я провів сезон за «Юніон», а потім мене забрав «Метц». У його складі я грав з 11 до 14 років», – казав Родрігес.

Тобто мама Жерсона народилася не на території Люксембургу, а переїхала туди лише після народження сина. За батька невідомо, бо сам футболіст його бачив лише двічі у житті.

З 14 років (з 2009-го) Родрігес жив в Люксембурзі. Він дебютував на дорослому рівні вже в 17 років. До дебюту за збірну (березень 2017-го) він перебував в країні більше 7 років. Але статут ФІФА рахує тільки з 18 років. Жерсон став повнолітнім лише 20 червня 2013 року – це менше 4 років до першого матчу за збірну.

Є ще стаття 6 у статуті ФІФА, у якій перші три пункти аналогічні, а от в останньому говориться про лише 2 роки безперервного проживання. Та по цій статті Жерсон не проходить, оскільки вона стосується футболістів, які мають громадянство, яке дозволяє грати за більше, ніж одну асоціацію.

То більшою мірою стосується країн, які вели у минулому колонізаторську діяльність. Приміром, футболіст з Анголи чи Кабо-Верде може прожити лише два роки в Португалії, щоб мати право грати за збірну. Те ж саме з Гібралтаром та Великобританією, Сурінамом та Голландією. Люксембург ніколи не був колонізатором або колонією, не має зв’язку з Португалією. Тому ця стаття не може бути використана при розгляді можливого протесту.

Якщо звертати увагу лише на статут, то, здається, Родрігес не відповідав правилам натуралізації на момент дебюту у збірній. Як буде трактувати ситуацію ФІФА – велике питання. Цікаво, що Жерсон так і не жив в Люксембурзі безперервно 5 років після 18. Вже влітку 2017-го він перейшов у голландський «Телстар».

Єдине, що поки невідомо – чи народилися його бабуся або дідусь на території Люксембургу. В інтерв’ю 2016 року Родрігес розповів, що не має близьких рідних у новій для себе країні. Там були лише його два дядька та кузени. Невідомо, чи вони є громадянами Люксембургу, чи такими ж представниками численної діаспори з Португалії. Але тут є ймовірність саме першого варіанту, оскільки теоретично бабуся та/чи дідусь міг народитися на території Люксембургу, де тепер живуть їх сини і донька, читай: дядьки і мама Жерсона.

Та от сам Родрігес сказав в інтерв’ю наступне: «Маю особливий зв’язок з Португалією. Там я народився, звідти моя сім’я. Бути португальцем і підтримувати Португалію завжди буде моїм приводом для гордості. Але я зробив свій вибір, сьогодні я також пишаюсь, що граю за збірну Люксембургу».

Жерсон називає свою сім’ю португальською, тому наявність бабусі чи дідуся сумнівна.

Подібні випадки у світовому футболі

Найбільш схожа ситуація виникла влітку 2015 року. Олімпійська збірна Нової Зеландії брала участь у Тихоокеанських іграх, щоб відібратися на Олімпіаду. У її складі два матчі провів 20-річний захисник Деклан Вінн. Півфінал був проти команди Вануату, новозеландці перемогли 2:0, та після матчу суперники подали протест щодо правомірності участі Вінна.

Справа в тому, що він народився у ПАР, мав громадянство цієї країни, але у 14-річному віці переїхав до Нової Зеландії, а згодом отримав нове громадянство. Вінн дебютував за збірну Нової Зеландії ще у 19 років, але лише Вануату звернули увагу на порушення правила про 5-річне безперервне проживання в країні після досягнення 18 років. ФІФА зарахувала Новій Зеландії технічну поразку і позбавила її участі в Олімпіаді-2016.

Але вже у січні 2016 року Вінну ФІФА дозволила грати за національну команду Нової Зеландії – для цього футболіста було зроблено виключення.

З недавнього є ще два випадки, де ситуація мала трохи інакший характер.

Приміром, у 2011 році збірну Сирії виключили з відбору на ЧС-2014 через неправильну натуралізацію Джорджа Мурада. Той народився у Лівії, та ріс у Швеції, чиє громадянство він і мав. У 2005-му Мурад провів два товариські матчі за збірну Швеції, після чого більше не викликався до лав національної команди. Вже у 2011 році він мав паспорт громадянина Сирії і грав за збірну, та от лише не мав дозволу від ФІФА. Більше того, Мурад взагалі не грав за сирійські клуби перед отриманням громадянства.

У 2016-му збірна Болівії отримала дві технічні поразки у відборі на ЧС-2018 через неправильну натуралізацію Нельсона Кабрери. Той народився у Парагваї, там же ріс, а у 2007 році зіграв один товариський матч за збірну, після чого викликів більше не мав. У 2013-му Кабрера переїхав до Болівії, а через три роки дебютував за нову для себе збірну. ФІФА покарала Болівію саме за порушення пункту з безперервним 5-річним проживанням.

Фото:REUTERS/Фотограф; FOX Sports, офіційний сайт «Шерифу», L’Essentiel, Stuff.co.nz, Página Siete

Другие посты блога

Все посты