Tribuna/Футбол/Блоги/Типу аналітика/Армія Ізраїля може завадити Соломону грати за «Шахтар». Це не жарт

Армія Ізраїля може завадити Соломону грати за «Шахтар». Це не жарт

Що чекає на новачка гірників.

20 января 2019, 14:45
23
Армія Ізраїля може завадити Соломону грати за «Шахтар». Це не жарт

Розбираємось, що чекає на першого зимового новачка гірників.

Нещодавно «Шахтар» підписав талановитого 19-річного вінгера Манора Соломона. Здавалось, незважаючи на юний вік, ізраїльтянин прямо зараз здатен допомогти команді Паулу Фонсеки. Але цьому може завадити серйозна перепона – Армія оборони Ізраїля. Пояснюємо, в чому справа.

Хто служить в армії Ізраілю?

Соломон – прямо зараз військовослужбовець Армії оборони Ізраїлю (ЦАГАЛ). І на відміну від України, там з цим дійсно дуже строго. Служба в армії – обов’язок кожного громадянина, навіть тих, у кого два паспорти або проживають закордоном. Також службі в армії підлягають особи, які постійно проживають на території Ізраїлю. Призовний вік починається з 18 років, до армії мусять йти як чоловіки, так і жінки.

Ізраїльська армія має чимало незвичних для України нюансів. На думку багатьох військових сайтів, вона входить до топ-15 найкращих у світі (Україна – на межі топ-30). Потенційна чисельність – 3,5 млн осіб із бюджетом 15 млрд доларів на рік. Наприклад, українська армія потенційно має 22 млн військових при бюджеті 4,5 млрд доларів на рік. 

Терміни проходження служби різняться для корінних жителів та репатріантів (осіб, які повернулися на батьківщину). Для перших служба триває 32 місяці для чоловіків (у деяких випадках 36 місяців), 24 місяці (у деяких випадках 36 місяців) – для жінок. Для репатріантів термін коливається залежно від віку прибуття у країну. Служба може бути регулярною (обов’язковою строковою), постійною (за контрактом) та резервною.

Служити можна як у бойових частинах, так і навіть бути художником чи дизайнером. Напрям військової підготовки визначається анкетуваннями та співбесідами.

Звільнити від армійської служби можуть через певні медичні рекомендації або ультрарелігійні погляди. Також звільнення може торкнутись деяких категорій репатріантів. Жінки, які вийшли заміж до призову, теж можуть не йти до армії. Новачок «Шахтаря» не підпадає під жодну з цих категорій.

Для Соломона немає винятку в правилах?

Є, але все не так просто.

Один з видів поблажок для спортсменів – статус «активний». За ним можна тричі на тиждень бути у частині протягом 6 годин, але в усі інші дні має бути повноцінна служба. Плюс спеціальна відпустка на 90 днів і 120 днів відстрочки. З таким статусом є чимало представників американського футболу в Ізраїлі, третім за популярністю видом спорту.

В Ізраїлі існує спеціальний режим проходження служби для «видатних спортсменів». Спортсмен має пройти базову військову підготовку і отримати право служити по 6 годин на добу протягом тижня, на спеціальну відпустку на 90 днів і ті ж самі 120 днів відстрочки. Під час проходження служби можна відправлятися закордон для участі у змаганнях чи підготовці до них. 

Такий статус надається не усім професіоналам. Є спеціальний перелік досягнень, які дозволяють претендувати на звання «видатного спортсмена» під час служби. Приміром, для шахістів це кількість очок в рейтингу ФІДЕ, для представників олімпійських видів спорту – робота над ліцензією на наступну Олімпіаду або вже на підготовку після отримання.

Для ігрових командних видів спорту окремі критерії – кількість матчів за національну збірну або рівень змагань, у яких спортсмен бере участь. Статус «видатного спортсмена» надається для забезпечення їх умовами тренувань і підготовки до змагань, щоб Ізраїль був гідно представлений на міжнародній спортивній арені. Якщо спортсмен відмовляється від служби, дорога в національну збірну для нього закрита. 

Щоб футболісту отримати статус «видатного спортсмена», мінімально потрібно бути професіоналом і грати у першому або другому дивізіоні Ізраїлю. Але в пріоритеті гравці, які провели не менше трьох матчів за національну збірну або хоча б мають в активі 10 ігор у складі команди у двох найвищих лігах Ізраїлю.  

Та є ще крутіший статус – «спортсмен-ліфт», якщо перекласти дослівно. Його отримують лише у виключних випадках, бо він дозволяє майже безперешкодно постійно перебувати закордоном. Такі спортсмени отримують або відстрочку, або взагалі звільняються від служби в армії, бо є великими талантами і мають розвивати свою кар’єру. Такий статус мав баскетболіст Єгор Кулєшов, який їздив грати в NCAA, але цього літа не був задрафтованим в НБА, тому повернувся до Ізраїлю, де грає за «Маккабі» Рішон ле-Ціон.

«Юні футболісти отримують полегшені завдання, їхня служба проходить дуже легко. Звісно, є багато гравців, які не можуть отримати такий статус», – пояснює футбольний скаут Ронні Мерхав.

Хто приймає рішення про надання статусу?

Міністерство культури та спорту Ізраїлю встановлює квоти на кількість осіб, які можуть бути «видатними спортсменами». Зараз таких осіб у ізраїльській армії близько 400.

Та у суспільстві Ізраїлю є певні суперечки з приводу надання спортсменам особливого статусу, коли представники інших сфер не отримують таких привілеїв. Багатьох обурює тривала відсутність спортсменів на службі, коли вони проходять підготовку до змагань або беруть участь в них. Також не подобається, що вони посідають керівні адміністративні посади і мають високі звання, але при цьому не несуть реальної користі своєю службою.

Прихильники ідеї «видатних спортсменів» пояснюють, що професійний спорт часто завершується для людини приблизно у 30-річному віці, а ключовим періодом для розвитку і становлення спортсмена є часи з 18 до 21 року.

Так як зараз справи з армією у Соломона?

Манору залишилось відслужити ще близько 19 місяців. У жовтні 2017 року, коли Соломону виповнилося 18, йому хотіли оформити статус «видатного спортсмена» ще від початку служби в армії. Оскільки його називають «надією Ізраїлю», для подання заявки на статус і збільшення шансів потрібен був лише виклик до національної збірної.

Але виникла курйозна ситуація, коли тренери головної збірної та команд U-21 і U-19 між собою не розібралися і… ніхто не розмістив прізвище Соломона у заявці на матчі під час міжнародної паузи. Причина – кожен з них понадіявся на іншого, що саме той викличе 18-річного таланта у свою команду.

Соломона терміново взяла збірна U-19, щоб через кілька днів передати U-21. Та при цьому було допущено одну важливу помилку – прізвище Соломона не встигли внести до списку на розгляд щодо отримання статусу «видатного спортсмена». Тому цим довелося зайнятися вже клубу Соломона «Маккабі» з Петах-Тікви, який поклопотав про перенесення дати призову футболіста і перегляду його статусу служби.

У грудні 2017 року Манора призвали до армії. У серпні 2018-го, коли Соломоном цікавилися європейські гранди, агенти футболіста працювали над отриманням можливості повноцінно виступати закордоном. Йому надали особливий статус: він мав право виступати за межами Ізраїлю, але при цьому мусив під час відпустки проходити військову службу. Та влітку його ніхто не придбав.

Після підписання контракту з «Шахтарем» знову постало питання про службу в армії, він відслужив вже один рік. Варіантів було небагато – або футболіст продовжує грати в Ізраїлі на правах оренди і служити, або подає клопотання до міністерства культури та спорту Ізраїлю з метою отримання відстрочки від армії. Було обрано другий варіант: футболіст отримав звільнення від служби на рік з можливістю подовження. Та, схоже, Манору все ж доведеться якось завершити стосунки з армією, бо все це лише заморожує його строк служби.

Чи зможе Соломон уникнути продовження служби?

Це можливо, але не повністю. Найвідоміший приклад – Бен Саар. Він у 18 років поїхав грати в Англію за «Челсі». Щоб не заважати розвивати кар’єру, в Ізраїлі розробили законопроект, за яким «видатні спортсмени» зможуть проходити альтернативну службу в армії у посольствах держави закордоном. У першому читанні закон підтримали, але потім він був скасований, бо згодом розробили чинну систему привілеїв для спортсменів, а законопроект засудили через можливу дискримінацію щодо інших представників населення.

Саару запропонували пройти базову підготовку в армії після завершення сезону 2008/09, але його відпустка склалася не так, як планувалося, бо тодішній клуб ізраїльтянина «Де Графсхап» мав грати матчі плей-офф.

У жовтні 2009-го Саара викликали до збірної Ізраїлю на матчі відбору на ЧС-2010, та футболіст боявся повертатися на батьківщину, бо його могли притягти до відповідальності через ухиляння від служби в армії. Футбольній асоціації Ізраїлю вдалося домовитися з ЦАГАЛ щодо приїзду Бена, якого прозвали у ЗМІ «брехуном». Мати гравця казала, що її сину тоді пропонували звільнення від служби в армії, але той відмовився.

У 2015 році Саару дали звільнення від армії та статус «спортсмена-ліфта», але той все одно пройде службу у резервних військах.

Фото: מעריב, וואלה! ספורט, ONE, אקטואליק, From the Grapevine, GatorSports.com, FIFA.com, Weltfussball.de

Другие посты блога

Все посты