Tribuna/Футбол/Блоги/Типу аналітика/Фран Соль грав з Моратою та Карвахалем і мав доброякісну пухлину яєчка

Фран Соль грав з Моратою та Карвахалем і мав доброякісну пухлину яєчка

«Динамо» підписало нового форварда: що потрібно знати.

16 января 2019, 23:17
22
Фран Соль грав з Моратою та Карвахалем і мав доброякісну пухлину яєчка

«Динамо» підписало вихованця мадридського «Реалу». Це звучить потужніше, ніж трансфер форварда середняка чемпіонату Голландії. Але мова про одного і того ж гравця – 26-річного іспанця Франа Соля.

Соль є корінним мадридцем, але до системи «Реалу» потрапив лише у 10 років  – після чотирьох років в футбольних школах «Вікальваро» та «Райо Вальєкано». За «Реал» С Соль дебютував у сезоні 2010/11, а у 2012-му отримав шанс у сегунді – його орендував «Луго». Фран забив лише один гол і взимку поїхав до «Реала Овьєдо» з 3-го дивізіону, але тут склалося ще гірше – лише 98 хвилин на полі за півсезону.

Лише сезон-13/14 став першим повноцінним для нападника у дорослому футболі. Він повернувся до «Реалу» С, який грав у 3-му дивізіоні, і забив 7 голів в 31 матчі, конкуруючи з Маріано Діасом (15 голів в 26 матчах) та Раулем де Томасом (7 голів в 28 зустрічах). Після цього Соль покинув систему «Реалу» назовсім.

«У «Реалі» я сформувався як гравець, людина. Там я провів справді хороший час. У мене залишилися прекрасні спогади», – казав форвард.

З Мадриду Соль переїхав вільним агентом до «Вільярреалу», де в нього нічого не вийшло: 2 сезони грав за другу команду в 3-му дивізіоні, навіть ставав найкращим бомбардиром ліги, але в Ла Лізі провів лише 17 хвилин.

Стабільно на рівні вищої ліги Фран заграв тільки влітку 2016-го, коли переїхав в Голландію. Йому було вже 24. «Віллем ІІ», який ледь зберіг прописку в Ередивізі шляхом плей-офф, підписав його як вільного агента. У першому матчі в чемпіонаті форвард забив гол, а у третьому – приніс перемогу над «Аяксом» на виїзді. Після дублю у ворота «Спарти» уболівальники вже почали складати пісні на честь Соля, щоправда, за словами самого гравця, він не розумів, що співають.

Соль прогресував: 16/17 – 10 голів в 31 матчі, 17/18 – 20 голів плюс перший у кар’єрі хет-трик в ворота ПСВ, 18/19 – 17 голів в 20 матчах за півсезону. Кожного разу іспанець був найкращім бомбардиром «Віллема ІІ». Цього сезону він знову оформив хет-трик і з 13 голами (4 забив в Кубку) посідає друге місце серед бомбардирів всієї ліги.

«Якщо ви граєте у таких командах, як ПСВ, «Фейеноорд» чи АЗ, вам простіше забивати голи, але я часто покидаю поле без них. Мені в середньому вдається нанести по воротах топ-клубів 1,7 ударів. Тяжко, бо ми майже не домінуємо на полі. Та голландський футбол більш відкритий, тактичне питання тут не довели до крайностей, як у топ-лігах. Якщо ви форвард, то вам тут значно легше отримати задоволення, ніж захисникові», – вважає Соль.

Гра форварда привернула увагу інших клубів, які шукають забивних нападників. Серед чуток навколо Соля немає топів, але у різний час ним цікавились «Сент-Етьєн», «Штутгарт», «Селтік», «Спортинг», «Вотфорд», «Кардіфф», «Удінезе», «Реал Солт Лейк», «Крус Асуль» та багато інших. «Динамо» намагалося орендувати нападника ще влітку 2018-го, але отримало відмову, бо Соля «Віллем ІІ» планував лише продавати. Зараз, схоже, вдалося домовитися за суму 3,5 млн євро.

Чим цікавий Соль?

Мав доброякісну пухлину яєчка

У жовтні 2017 року Солю провели операцію з видалення пухлини яєчка, яка виявилася доброякісною. Через оперативне втручання іспанець пропустив всього два матчі «Віллема ІІ».

«Лікарі мені сказали, що вони знайшли злоякісну пухлину яєчка при зовнішньому огляді, мені мають зробити через два дні операцію. День, коли мені то повідомили, став дуже тяжким. Я не знав, що робити, багато плакав, читав інформацію про це в інтернеті і мені ставало від того ще гірше.

Перше, що я подумав: «Вони помилилися», бо, дідько, те не могло статися зі мною. Та мене прооперували, після чого виявилося, що пухлина була доброякісною, хоч і її все одно довелося видаляти. Коли лікар повідомив мені, що пухлина не була злоякісною, я ледь не поцілував його в уста від радості», – згадував Соль.

Улюбленець фанатів

Фанати «Віллема ІІ» не обійшли стороною біду свого улюбленця і провели акцію підтримки на матчі, в якому Соль повернувся вперше на поле після операції. Підтримку продемонстрували колишні клуби іспанця та гравці, з якими він грав, як-от, Альваро Мората.

«Я єдиний гравець, про якого співають фани. З першого дня в клубі я відчув особливе ставлення з їх боку, хочу віддячити їм за це», – казав Соль.

Наприкінці 2018 року в іспанця народився син. Прихильники «Віллема ІІ» не оминули увагою цю звістку і після одного з матчів подарували м’які іграшки футболістові.

Фран має дуже теплі стосунки з прихильниками клубу з Тілбургу. Коли він пропускав матчі, то часом проводив їх серед активних фанатів клубу.

А коли автобус команди зустрічають радісні уболівальники – Соль готовий кричати на всю горлянку разом з ними.

На кожен матч фани «Віллема ІІ» розвішують на трибунах банер, присвячений улюбленому іспанцю в команді. А коли вночі 31 серпня 2018 року закрилося трансферне вікно і Соль залишився у команді, прихильники команди прийшли до стадіону клуба і влаштували невелику вечірку з того приводу.

Цікаво, як відреагують уболівальники цього разу, особливо після слів Соля про мотиви переходу до «Динамо».

Грав разом з Моратою та Карвахалем

Фран згадував, що виступав у «Реалі» разом з Лукасом Васкесом, Начо Фернандесом та Дані Карвахалем. «Неймовірно бачити їх у матчах Ліги чемпіонів та чемпіонату світу. Я пам’ятаю, як ми грали разом. Хто нам сказав би тоді, що хтось зможе досягти матчів такого рівня? Деякі з нас навіть не стали професійними футболістами», – відзначав Соль. Також він дружив з Альваро Моратою в час їх спільного перебування в «Реалі».

Соль (по центру) вітає Карвахаля з забитим голом:

Соль у компанії Морати та Лукаса Васкеса:

Найкращим другом серед футболістів Соль називає Пабло Сарабію із «Севільї». «Круто було б колись знову грати в одній команді з Пабло. За час гри в «Реалі» я забив багато голів, завдяки йому. Знаю, якщо ми ще зіграємо разом, буде забито багато м’ячів», – розповів Соль.

У «Віллемі ІІ» іспанець одразу потоваришував з хавбеком Еріком Фалкенбургом, з яким добре зігралися ще під час передсезонної підготовки. «Ми разом приємно проводимо час, зустрічаючись у кафе та в компанії друзів. Фран – дуже відкритий, впевнений і напористий хлопець. Він може забити за сезон не менше 15 голів», – як у воду дивився Фалкенбург.

Новий товариш Соля допомагав йому досліджувати культуру Голландії, яку Фран дуже хотів пізнати. Сам іспанець казав, що спочатку хотів вивчити англійську, а потім голландську мову. Ну, з англійською в нього склалося.

Мав інцидент з критикою «Реалу» у твіттері

У грудні 2011 року, коли Соль ще виступав за «Реал» С, у твіттері Франа з’явився запис: «У кантері (молодіжна команда – прим.) ми всі засмучені. Через улюбленців».

Іспанські ЗМІ одразу підхопили цю тему і прив’язали твіт до дебюту за основну команду «Реалу» в Лізі чемпіонів Педру Філіпе Мендеша у матчі проти «Аяксу». Мовляв, 21-річний Соль з «Реалу» С обурений, що 20-річний Мендеш з «Реалу Кастільї» вже зіграв у ЛЧ за першу команду «вершкових». Фран почав одразу писати твіти з поясненням/виправданням щодо тієї ситуації.

«Прошу вибачення за те, що сталося. Мій друг Ісмаель взяв мій телефон і зробив ці заяви, що він розчарований ситуацією в «Реалі». Він створив для мене кепську ситуацію, намагаючись «допомогти». Я знаю, що деякі люди вже встигли обізвати мене, але хочу підкреслити, що ті слова були написані не моїми руками. Я у найкращому клубі у світі і ніколи не ставив під сумнів принцип меритократії (найкращі на найвищих ролях – прим.) у команді, яку люблю.

Це сталося, бо на моєму телефоні немає паролю, щоб зайти у твіттер. «Реал» зробив мене людиною, навчив смиренності, працездатності, амбіційності та чесності. Та прищепив любов до кольорів футболки. Дуже прикро, що мене образили і поставили під сумнів мою любов до «Реалу» – найкращого клубу в світі. Я був би нікчемою, якби так вчинив. Я один з тих гравців, хто має найбільшу відданість «Реалу», – написав тоді Соль.

Фран завершив свою сповідь твітом, що його друг Ісмаель зареєструється у твіттері, щоб принести вибачення за серйозну помилку, якої той припустився. Хештег #ismael тими днямиі був популярним серед іспанських любителів футболу.

Як він грає зараз?

Соль розкрився відсотків на 80% у віці 24-25 років, коли проводив другий сезон за «Віллем ІІ». У перший рік у голландському клубі Фран звикав до нового футболу, йому доводилося більше пресингувати суперників, але при цьому не йдучи в активний відбір. «Віллем ІІ» провів сезон з тактикою 4-3-3, але найзручніше Солю було, коли він грав на вістрі один, а під ним розташовувались два атакувальних півзахисника.

Хоч і в першому сезоні в Голландії Соль став найкращим бомбардиром, та партнери йому довіряли на полі мало. Часто передачі в штрафний майданчик спрямовувались на інших гравців, іспанець грав на добиванні або підстраховці партнерів. У середньому за матч йому вдавалося нанести 1,9 ударів по воротах, з яких лише 0,6 потрапляли у площину. По 30 дотиків за матч, точність передач складала 71,8%, але то було всього 13,7 точних пасів за гру.

На другу половину сезону «Віллем ІІ» орендував Оббі Уларе, який виграв конкуренцію у Соля в основі, хоч і не показував результативності іспанського форварда.

Але далі Соль вже був основним форвардом, хоча тепер йому доводилося грати у незручну для нього схему з двома нападниками. Він показував найкращу свою гру, коли команда виходила з одним форвардом або за схемою 4-3-3. Зросла і кількість ударів: 2,5 за гру, 1,2 – в площину.

Цього сезону «Віллем ІІ» постійно грає за схемою 4-3-3, до якої Соль дуже звик. Але якщо раніше він був чистою «дев’яткою», то тепер більше грає роль хибної «дев’ятки», перебуваючи за межами штрафного майданчика. Хоч його зріст і середній для форварда (181 см), але часто приймає виноси голкіпера від воріт у центрі поля, скидаючи м’яч партнерам. І це не заважає йому займатися основною роллю – завершувати атаки команди (2,8 ударів по воротах, 1,4 – у площину).

Соль почав грати цього сезону значно різноманітніше. Наприклад, частіше задіювати неробочу ліву ногу, якою забив близько 25% голів у сезоні. Раніше при виходах один-на-один Фран незручно викручував корпус під удар правою і все одно влучав у кіпера.

Більшість голів Соль забиває якщо не з меж воротарського майданчика, то з відстані менше 10 метрів до воріт. Його традиційний гол – після прострілу чи навісу з флангу. Також часто правильно обирає позицію в атаці, з якої в дотик переправляє м’яч у ворота на добиванні.

Має немало голів після ударів головою, та варто відзначити, що майже у всіх випадках суперники не вистрибували на перехоплення.

Солю довірили пробивати 11-метрові у «Віллемі ІІ» лише минулого сезону, та він реалізував усі 6 спроб.

Він допоможе «Динамо»?

Соля зараз можна розглядати як підсилення для столичного клубу в нападі. Його головним конкурентом є Артем Бесєдін. Назарій Русин та Владислав Супряга навіть без Соля у складі отримували занадто мало часу, щоб їх розглядати в якості кандидатів на основу в другій половині сезону.

Бесєдін вищий (185 см) і кремезніший за Соля, та все одно іспанець не гірше бореться за верхові м’ячі. Фран майже не використовує дриблінг, він часто шукає вільні зони для отримання там м’яча.

Соль має вписатися до схеми «Динамо» з одним форвардом, але для вдалої гри новачка Хацкевичу потрібно більше насичувати при атаках штрафний майданчик суперника іншими гравцями. У «Віллемі ІІ» Солю часто допомагали вінгери, які зміщувалися в центр, а крайні захисники підключалися до атак і накидали передачі у штрафний майданчик.

Але Вербіч та Циганков ефективніше грають саме на фланзі, немає сенсу їх змушувати підлаштовуватися під Франа. Значно легше буде задіювати під новим нападником двох атакувальних півзахисників з хорошим розрізним і середнім пасом. Як варіант, ставити під Солем Че-Че/Шепелєва та Шапаренка, у яких є ці якості.

Фото: NU.nl, BeSoccer, Tilbo, ad.nl, bd.nl

Другие посты блога

Все посты