Tribuna/Футбол/Блоги/Типу аналітика/Чому протистояння фанів України та Сербії дуже гаряче

Чому протистояння фанів України та Сербії дуже гаряче

Наших вболівальників в Белграді сьогодні не буде.

17 ноября 2019, 15:01
71
Чому протистояння фанів України та Сербії дуже гаряче

Розбіжності розпочались давно. 

(вперше цей текст було опубліковано 7 грудня 2018 року)

Жеребкування на чемпіонат Європи 2020 року подарувало Україні суперника, якого з певних причин навіть можна було б і штучно розвести по різних групах, як часто робиться з російськими командами. Та УЄФА принципово не звернуло увагу навіть на протистояння сербів з албанцями – політичні погляди сербських фанів щодо війни Росії з Україною точно не будуть аргументом.

Перед першим матчем в червні федерації обох країн домовилися, що сербські фанати не приїдуть до Львова, а наші – до Белграду. Але якби приїхали, то було б дуже гаряче. Розповідаємо, чому.

Відносини між українцями та сербами не найкращі. 

Відносини українців та сербів почали погіршуватися ще 300 років тому

До 18-го століття відносини були досить непоганими. До війська Богдана Хмельницького входили представники цього балканського народу, давню сербську літературу перекладали українці, співці із Сербії принесли на наші землі такий жанр як думи, а серед студентів Києво-Могилянської академії було чимало вихідців цього народу.

Ситуація погіршилась під час російсько-турецької війни 1711 року. Це не були критичні розбіжності, але відголоски їх є донині. Тоді протягом бойових дій на бік Росії перейшло багато родів сербської знаті, яка згодом отримала на території України свої адміністративно-територіальні одиниці – Нову Сербію (1752 рік) та Слов’яно-Сербію (1753 рік).

Чимало сербів покинули ті землі і втекли до Запорізької Січі, яку ліквідували у 1775 році з російського боку. Серби в складі українських повстанців брали участь у Коліївщині та інших гайдамацьких рухах за права українців, хоч і в російських військах також були представники цього балканського народу.

Справжній злам у відносинах двох народів стався під час утворення Української Народної Республіки в 1917 році – серби не визнали її державність. У проміжок між світовими війнами балканці сприяли еміграції росіян, а вже під час самих бойових дій Другої світової українці в складі хорватського війська протидіяли сербським партизанам. За це протягом 1944-45 років на території Югославії було розгромлено українську діаспору.

Наново конфлікт між народами виник під час югославських війн 1991-1995 років, коли українці допомагали хорватам воювати проти сербів. Під час битви за Вуковар загинули також і українці, які проживали в еміграції. Українські миротворці були в складі місій на балканських землях з 1995 по 1999 роки.

Весь цей історичний бекграунд важливо знати, бо зараз саме він є причиною холодних стосунків України та Сербії як незалежних держав. Серби досі дружать з Росією. Це підтверджують їх дипломатичні дії під час голосувань в Генасамблеї ООН з питань територіальної цілісності України та порушень прав людей в окупованому Криму. З приводу територіальної цілісності сербська делегація 2014 року не голосувала, а за 2 роки обрала варіант «проти» резолюції щодо порушень прав у Криму.

Проросійську позицію сербські дипломати витримували і 2017 року на голосуваннях у Раді Європи з питань Криму та Мінських домовленостей.

Вогню у відносинах двох країн додає участь сербських бойовиків у складі незаконних угруповань так званих ДНР та ЛНР. За даними СБУ, їх налічувалось близько 300 осіб. Один з представників радикальної партії у Сербії заявив, що вони мають право якраз на ту землю, що колись була Новою Сербією та Слов’яно-Сербією. Сербська прокуратура відреагувала на наявність своїх громадян серед бойовиків ДНР/ЛНР, однак винних покарали умовно та штрафами.

На фото – Братислав Живкович, серб, якого затримали у зв’язку з підозрою в участі у війні на сході України та окупації Криму. Ті ж самі радикали згодом підготували заяву, щоб визнати з боку Сербії анексію Криму Росією законною. А міністр закордонних справ Сербії Івіца Дачіч ще 2017 року заявив, що його держава ніколи не введе санкції проти Росії.

Останнім спалахом між двома країнами стало інтерв’ю посла України в Сербії Олександра Александровича, в якому той наголосив на двох гострих питаннях – сербських бойовиках на сході України та на використанні Росією Сербії як інструмента дестабілізації спокою на балканських землях та у Європі в цілому.

Кілька днів інтерв’ю Александровича і реакція на нього були хедлайнерами ЗМІ України та Сербії. Посла було викликано в Україну, у відповідь ту ж дію виконали серби у нашій країні. Ситуація заспокоїлась, але осад лишився.

Перфоманси сербських фанів стосовно України та Росії

Спілкування між фанами розпочалося ще у березні 2008 року. 17 лютого того року Косово від’єдналося від Сербії і проголосило незалежність. А 2 березня на матчі «Дніпро» – «Динамо» на трибунах київських уболівальників з’явився банер з надписом на підтримку Сербії «Косово – це Сербія». Україна дипломатично досі не визнає Косово незалежною державою.

Сербські вболівальники дали про себе знати українській стороні 26 березня 2014 року.

Тоді вже Крим було окуповано, а «Будівельник» мав виїзний матч проти «Црвени Звєзди» у Єврокубку. Сербські фанати підготували потужний перфоманс з використанням великого російського прапору, пісні «Катюша» та банером «Старший брате, скажи, чи сниться мені, чи матінка наша й справді просинається? Передай їй, що ми її любимо, як і вона любить нас усіх. Слава Росії, Україні та Сербії!»

У вересні того ж року фани «Црвени Звєзди» поїхали на відкриття стадіону «Спартака» у Росію. Сербські уболівальники визнали існування так званих ДНР та Новоросії, розмістивши прапори на трибунах.

У жовтні на матчі відбору на Євро-2016 між збірними Сербії та Албанії у кадри телетрансляції потрапив великий банер з надписом «Слава Путіну» на тлі російського та сербських триколорів.

У листопаді того ж року фани баскетбольної «Црвени Звєзди» на матчі проти «Реалу» в Євролізі вивісили російський триколор та банер на підтримку загиблого пілота Су-24 Сергія Рум’янцева, літак якого збили турецькі війська. Через кілька днів виявилося, що загинув штурман, а не Рум’янцев.

15 листопада 2016 року відбувся всього третій в історії матч між збірними України та Сербії по футболу. За кілька днів до гри у Харкові в інтернеті почали ширити інформацію про можливі провокації з боку сербських фанів, а також вказували, що ФФУ помилково обрала для товариської зустрічі з командою із проросійської країни стадіон «Металіст» через близькість кордону з Росією.

Та фани збірної Сербії не приїхали на матч. Натомість уболівальники України заряджали на трибунах хіт про Путіна, а радикально налаштовані взагалі спалили на секторі прапор Сербії.

Серби продовжували акцентувати свої виступи лише в сторону Росії. У грудні фани баскетбольної «Црвени Звєзди» вшанували пам’ять загиблого в авіакатастрофі Ту-154 російського ансамблю Александрова після повернення із Сирії...

…у лютому 2017-го пам’ять померлого постпреда Росії в ООН Віталія Чуркіна…

…у березні «Спартак» приїхав до Сербії для товариської зустрічі з «Црвеною Звєздою», тоді фани двох клубів разом пройшли Белградом і співали «Катюшу»...

...а у квітні уболівальники баскетбольної «Црвени Звєзди» знову вшанували пам’ять загиблих в Росії, цього разу після теракту в метро у Санкт-Петербурзі.

Цього року серби приїжджали до Росії на чемпіонат світу по футболу, щоб підтримати свою збірну. Перед матчем з Бразилією сербські фани затягнули під стінами Кремля «Крим – Росія, Сербія – Косово».

А на саму гру не пустили серба з прапором Російської імперії, який вилучили при вході.

А на трибунах був помічений банер «Ми руських одних не кинемо».

Серби люблять зривати матчі

За останні 8 років було зірвано два матчі збірної Сербії через поведінку вболівальників. 2010 року то була виїзна гра з Італією у відборі на Євро-2012, коли сербські фани змусили арбітра зупинити матч ще на самому початку через безлад на трибунах. Гості встигли ще й прапор Албанії спалити. Тоді гру вирішили не переносити, а просто зарахували технічну поразку Сербії.

2014 року Сербія та Албанія грали відбірковий матч на Євро-2016, який теж було зірвано. Албанські вболівальники, яким заборонили потрапити на матч, дроном посеред зустрічі доставили на поле прапор Албанії з картою Косово і надписом «незалежний». Це спричинило масові сутички гравців, тренерських штабів та фанатів з поліцією. Тоді також було присуджено технічну поразку сербській збірній.

Фото: PANONIAN, livejournal.ru, ultras.org.ua, fanat1k.ru, molniasport.ru, Redstarbelgrade, Роман Сініцин, Матч ТВ, Чемпионат, СЭ, Janessa Pon

Лучшее в блогах
Больше интересных постов
Показать еще 71

Другие посты блога

Все посты