Tribuna/Футбол/Блоги/Типу аналітика/Скаут «Бенфіки» перейшов в «Шахтар». Він знайшов Облака, Вітцеля і Матіча

Скаут «Бенфіки» перейшов в «Шахтар». Він знайшов Облака, Вітцеля і Матіча

Днями головний скаут «Бенфіки» протягом останніх 11 років Жозе Боту підтвердив, що покидає клуб. Попри чутки про «МЮ» чи «Фенербахче», його ми побачимо в «Шахтарі».

15 июня 2018, 15:51
24
Скаут «Бенфіки» перейшов в «Шахтар». Він знайшов Облака, Вітцеля і Матіча

Головний скаут «Бенфіки» протягом останніх 11 років Жозе Боту підтвердив, що покидає клуб. І покидає його заради «Шахтаря».

Боту 51 рік, за його плечима 10 років тренерської кар’єри у молодіжних складах португальських клубів «Сакавененсе» та «Алаверка». У цих командах він працював з 1996 до 2006-го. Роботу тренером він поєднував із заняттям скаутингом на основі фрілансу. У 2007 році Боту отримав запрошення від «Бенфіки» стати штатним скаутом.

«Я навіть не роздумував над пропозицією. Ти не можеш сказати «Бенфіці» «ні», – коментує Боту своє рішення прийняти пропозицію «орлів».

Бути скаутом – означає перебувати в тіні гучних відкриттів зіркових футболістів. Ніби це й головна заслуга селекціонерів, але в той самий час поіменно мало хто знає скаутів великих клубів. Жозе Боту не є повною мірою таким для «Бенфіки», оскільки його ім’я відоме фанатам «орлів».

Що про нього кажуть?

Tribuna.com поговорила з агентами та скаутами, які знайомі з роботою Боту:

«На мою думку, він один з найкращих скаутів у світі, він став одним з перших відомих селекціонерів в Португалії. Запорука трансферного успіху «Бенфіки», починаючи з 2007 року, – його робота. При ньому клуб почав активніше шукати гравців на європейському ринку, а результат говорить сам за себе. Він був правою рукою президента «орлів» Луїса Філіпе Вієйри, а для фанів «Бенфіки» Боту не був анонімною особою з керівної ланки клубу», – каже португальський футбольний скаут та аналітик Жозе Педро Тейшейра.

«Йому вдячні фанати «Бенфіки» за всю роботу, яку Боту провів за час в клубі. Він один з кращих скаутів Португалії, зміг відкрити Ді Марію, Едерсона, Давіда Луїса, Матіча», – каже футбольний агент з Аргентини Луїс Помес.

«Успіх «орлів» у підписанні талантів з Європи можна пов’язати з роботою Боту. «Бенфіка» відома вмінням знаходити юних футболістів, щоб через кілька сезонів продати їх грандам за великі гроші. Боту мав дуже великий вплив на стратегію роботи і розвитку «Бенфіки», – зазначив адміністратор агентства скаутів ProScout Франциско Гомес да Сілва.

Вболівальники «Бенфіки» не такі оптимістичні

«Перебільшувати успіхи Боту не варто. Нам невідомо, яких саме гравців він рекомендував підписати, які з них стали зірками, а які стали лиш баластом для клубу», – пише користувач joão carlos.

«Хороший професіонал? Компетентний? Заради бога, після всього сміття, яке привіз до «Бенфіки» Боту, ви називаєте його чудовим скаутом?» – так відгукнувся користувач moleculasdeamorpelavida.

Кого Боту знайшов для «Бенфіки»?

Твердження про те, що трансфери Ді Марії, Давіда Луїса чи Гайтана були його роботою, не зовсім правдиві. Над латиноамериканським футбольним ринком працювали інші скаути. Зоною роботи Боту була саме Європа, до переходів з Південної Америки, де була знайдена вище згадана трійка, він мав стосунок лише на фінальній стадії прийняття рішення щодо трансферу.

Натомість підписання гравців з центральної Європи майже на 100% процентів робота майбутнього скаута «Шахтаря». Можна стверджувати, що і перехід Факундо Феррейри також був не без сприяння Боту.

Ось найбільш знакові з надбання португальця:

Які були провали Боту?

Їх у скаута було небагато.

Найбільше за період виступів в «Бенфіці» розчарували вінгер Ола Джон та півзахисник Філіп Джурічіч. За них в сумі було заплачено 20 млн євро, але якщо голландець хоча б грає за дубль лісабонської команди, то серб пішов з команди в якості вільного агенту. 

Також можна згадати голкіпера Роберто (трансфер за 8,5 млн євро та продаж за 6 млн євро в «Атлетіко»), захисника Емерсона Консейсао (збитки в 400 тысяч євро після трансферу в «Трабзонспор») та Бебе, який прийшов за 3 млн євро з «МЮ», а пішов з команди вдвічі дешевше в «Ейбар».

Яка методика скаутингу?

Сам Боту вважає, що головним питанням є психологія гравців:

«Нині профіль успішного футболіста такий – технічно обдарований, інтелект і вміння правильно приймати рішення на полі. Якщо серед ваших головних чеснот лише швидкість або сила, ви не досягнете рівня, якого бажаєте. Клуби, які зроблять ставку на гравців лише з однією сильною стороною, будуть потім платити за свою помилку.

Для мене важливим питанням є адаптація гравців. Коли ми бачимо в Бразилії футболіста, який грає у команді з іншою схемою гри, ніж у нас, то повинні знати, чи зможе він адаптуватися до нашої моделі гри. Ми дивимось, намагаємось уявити, як він діятиме в нашій команді. Це для мене найскладніше у роботі скаута, найбільше випробування.

Важливо, щоб гравець був психологічно стійким і впевненим. Якщо ми знаходимо такого футболіста, то його ціна потім виросте з 2 до 8 млн євро лише за рахунок психологічних навичок. Якщо він буде впевненим на футбольному полі, то швидше зможе розкрити потенціал і принести більше користі команді. Але ти ніколи не знаєш потенціал психологічної стійкості гравця, тому іноді трапляються неприємні сюрпризи після підписання.

У «Бенфіку» ми шукаємо гравців, які будуть конкурентоспроможними у чемпіонаті Португалії і можуть бути продані згодом. Але часто можна стикнутись з проблемою проміжного рівня гравця. Приміром, у балканських країнах є багато 16-17-річних футболістів, які виступають на вищому рівні, аніж наша «молодіжка», але при цьому вони ще не готові грати за першу команду «орлів». Я бачив дебют Азара у «Ліллі», коли йому було 16 років і вже коштував кілька мільйонів євро, але він тоді ще не був готовим до гри за основу «Бенфіки».

Бувають і невдалі перегляди футболістів, в тому плані, що ми їх просто не маємо змоги переглянути. Одного разу я приїхав до Парижу, орендував автомобіль, проїхав 300 км по засипаній снігом дорозі. По приїзду я не побачив гравця на полі, мені сказали, що він травмувався, коли грівся перед матчем.

Бути скаутом, це як грати у Football Manager у справжньому житті. Але ніхто не знає, скільки часу ми проводимо в аеропортах, кафе, готелях… Це потребує здатності пристосовуватися більше, аніж вміння спостерігати, розуміння гри та інтуїції.

У помилкових підписаннях немає вини скаута чи тренера. У процесі скаутингу і подальшого трансферу є багато перемінних. Але ми все одно беремо провину на себе.

Бути скаутом – бути одинаком. Ти постійно борешся, щоб найняти гравця, а потім після певного часу в твоєму клубі він може пройти по коридору повз тебе і не знати, хто ти такий.

З нинішніми технологіями ти можеш проглянути всю кар’єру гравця за кілька хвилин, але в тебе все одно будуть сумніви щодо нього. А є такі футболісти, щодо яких немає ніяких сумнівів навіть без детального аналізу».

Чому покинув «Бенфіку»?

У жовтні минулого року «орли» йшли на 3-му місці в чемпіонаті, відстаючи від лідера «Порту» на 5 очок. До цього «Бенфіка» вдома програла ЦСКА (1:2), а в гостях розгромно влетіла «Базелю» в ЛЧ (0:5). У португальських ЗМІ в ті дні з’явилася інформація, що президент клубу Луїс Філіпе Вієйра (на фото) незадоволений останніми результатами, які були наслідком невдалого підсилення команди. Зокрема його не влаштовувало підписання Хрієна та Мілоша, а також маловідомих Йовіча, Сапоньїча та Калаїци, з яких лише останній провів сезон у дублі «орлів».

Вієйрі закидали, що він занадто сильно довіряє Боту і має прислухатися й до інших представників з керівної структури клубу. Підливали масла у вогонь і журналісти, які наввипередки поширювали інформацію про можливий перехід Боту в «МЮ», «Фенербахче», «Хоффенхайм», а також «Шахтар». Особисто у запрошенні скаута був зацікавлений його співвітчизник Паулу Фонсека.

У 2016 році у Боту запитали в інтерв’ю «Де ви себе бачите через 5 років?». Він відповів: «Я бачу себе в «Бенфіці», якщо я буду корисним клубові і навпаки. Якщо ж ні – піду в команду з-за кордону, а потім повернусь до тренерської роботи в якомусь маленькому клубові, з яким проводитиму вечори на тренуваннях».

Боту послідовний у своїх висловлюваннях, і, схоже, більше не вважає продовжувати роботу в структурі «орлів» за доцільне. «Мій наступний виклик не буде пов’язаний з «Бенфікою», але я буду так само з усім професіоналізмом виконувати свою роботу», – так вказав він у прощальному слові з «орлами» на сторінці в інстаграмі кілька днів тому.

Чи підійде він «Шахтарю»?

«Він чудово підійде гірникам. Це хороше рішення для нього, працюватиме у великому клубі», – вважає Луїс Помес.

«Він амбіційний і «Шахтар» зможе розділити з ним його амбіції. Профіль гравців, яким надає перевагу Боту, підходять стилю гри гірників. У них буде гарна співпраця», – такої думки про Боту Жозе Педро Тейшейра.

«Жозе є прекрасним надбанням для «Шахтаря». З його вміннями гірники стануть ще ближчими до топ-клубів Європи», – каже Франциско Гомес да Сілва.

***

Жозе Боту має шанси стати таким же важливим елементом структури «Шахтаря», яким був у «Бенфіці». Має колосальний досвід роботи на європейському ринку юних та молодих гравців, що може збільшити частку футболістів з нашого континенту в складі «Шахтаря».

Насторожує, що пік його крутих знахідок був у 2010-2013 роках, після того він знаходив для «Бенфіки» лише по одному сильному гравцю щороку і по кілька футболістів, які далі десятка матчів за основу «орлів», не просувалися.

У підбірці топ-знахідок переважно гравці оборонного плану, з атакувальними футболістами у Боту часто не складалось.

Фото: Marca, Sport Witness, Telegraph, The Independent, Daily Star, Record, Zimbio, Daily Mail, Renascença

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты