Tribuna/Футбол/Блоги/Типу аналітика/Шотландський рятівник. Частина 1

Шотландський рятівник. Частина 1

Блог «Типу аналітика» пояснює, чому Девід Мойес врятує Молотобійців від вильоту.

7 декабря 2017, 16:34
Шотландський рятівник. Частина 1

Молотобійці під керівництвом Славена Біліча встигли пізнати, що таке бути серед топ-команд АПЛ, пограти в єврокубках, але й довелося відчути присмак Чемпіоншипу, якого таки вдалося уникнути минулого сезону. Вже на початку нової кампанії після 11 турів «Вест Хем» посідав 18-ту позицію, що обурило власників лондонського клубу і вони відправили хорватського менеджера у відставку. Серед великої кількості потенційних тренерів їх вибір зупинився на безробітному Девіді Мойесі, про рятівні здібності якого й далі піде мова.

Шотландець мав насичену кар’єру гравця в плані виходів на поле (близько 550 матчів), але ніяких успіхів у вигляді трофеїв він не мав, хоч і встиг трохи пограти за «Селтік». У 34 роки він раптово посеред сезону завершив свою кар’єру захисника, щоб почати біографію тренера і одразу ж головного. Те трапилося у 1998 році, коли «Престон Норт Енд», тодішній середняк 3-го дивізіону Англії (теперішня Ліга 1), після 26 турів висів над зоною вильоту. Гарі Петерса, який тренував клуб протягом 4-х років, відправили у відставку (далі він мав не надто успішну кар’єру в «Ексетері Сіті» та «Шрусбері» і завершив її на посаді технічного директора «Херефорда Юнайтед»). Надто раптовим ріешнням для Мойеса це не було, бо коли він переїхав із Шотландії грати в Англії, то вирішив вже у 22-річному віці отримати ліцензію тренера, тому шанс спробувати свої сили на цій посаді екс-захисник вирішив використати миттєво. Вже через кілька днів шотландець святкував перемогу в Трофеї Футбольної ліги в якості менеджера клубу. Під керівництвом Гарі Петерса «Престон» набрав 26 пунктів за 26 турів. Мойес використав свої конспекти тактики, які вів протягом кар’єри гравця, і зумів за останні 20 турів сезону набрати 33 очок і залишити «ПНЕ» у 3-му дивізіоні.

Девід Мойес святкує вихід до Чемпіоншипу, 2000 р.

Контракт було продовжено і вже через рік престонці ледь не вийшли до Чемпіоншипу, але поступилися в плей-офф. Та ця вершина була підкорена у 2000 році, коли «Престон» виграв лігу і перейшов до другого дивізіону, де з ходу міг вийти до АПЛ, але у фіналі плей-офф у Кардіффі програв «Болтону». Наступного року вони знову боролися в кінці за право вийти до елітного дивізіону і за 7 турів до кінця були за 4 пункти від 6-го місця і гру проти «Бьорнлі» на 5-ій позиції. Але за кілька днів до гри прихильники «ПНЕ» чують прикру новину: Мойес очолив «Евертон». А «Престону» не вистачило 3 пункти до плей-офф наприкінці сезону.

Епоха Ірисок

Він став всього третім шотландцем на чолі мерсисайдського клубу, але водночас і найуспішнішим, бо змінив на цій посаді свого співвітчизника Волтера Сміта (пізніше він очолив збірну Шотландії, провів величні роки у «Рейнджерсі» до падіння клубу в четвертий дивізіон), з яким Іриски вже 4-ий сезон підряд билися за виживання. Мойес прийняв клуб у ситуації схожій на «Престон» у 1998-му році – «Евертон» був не в зоні вильоту лише завдяки кращій різниці м’ячів. Іриски з новим тренером першими двома матчами віддалились від 18-го місця і отримали гандикап над ним у 4 пункти. Виїзд до Ньюкаслу-апон-Тайну проти місцевих Сорок, які тоді були топ-клубом АПЛ, проходив дуже вдало для мерсисайдців, але лише протягом першого тайму, коли на табло було 2:2, в другому таймі господарі забили 4. І хоч після тої нищівної поразки Іриски в чемпіонаті виграли лише двічі у 6 матчах, це зберегло їх в елітному дивізіоні, бо вони випередили «Іпсвіч» на 7 пунктів. Вже через півроку, у сезоні 2002/03 після 15 турів «Евертон» Мойеса йшов третім, програючи всього 3 пункти лідеру «Арсеналу».

Мойес святкує дебютну перемогу над «Фулхемом», 2002 р.

Але сезон довелося завершити на 7-му місці – доволі непогано для першого повноцінного сезону молодого тренера-дебютанта в АПЛ. Через рік у Ліверпулі розібрали всі ліки від підвищеного тиску, бо «Евертон» рятувався від вильоту, але далі були лише приємні роки для фанів синьої частини міста, особливо у 2005-му, коли Іриски завершили сезон 4-ми, обійшовши «Ліверпуль». Мойес ставав своїм Венгером для «Евертона», допоки сер Алекс Фергюсон не оголосив про свій відхід на пенсію.

Манчестерський провал

Червоний Манчестер очікував ім’я того, кого багаторічний тренер обрав собі на заміну і коли було оголошено, що ним буде його співвітчизник із сусіднього міста, то це було сприйнято скептично, але Дияволам довелося з тим змиритися, а Ірискам шукати нового наставника. Влітку Мойес був малоактивним на трансферному ринку, чим ще більше насторожив фанів «МЮ», привізши із собою з «Евертона» лише Феллаїні. А взимку, коли манкуніанці вже були за 14 пунктів від першого місця на 7-му місці до команди перейшов і Мата з «Челсі», що стало останнім придбанням шотландця на чолі Дияволів.

Мойес вперше програв, керуючи Дияволами, 2013 р.

Відставка вже назрівала із зими, але весну Мойес почав ще у якості тренера, та домашні поразки по 0:3 від найзапекліших суперників «Ліверпуля» та «Манчестер Сіті» значно скоротили кредит довіри керівництва та фанів до шотландця. Останньою краплею став виліт з Ліги чемпіонів в ¼ від «Баварії» та виїзна поразка «Евертону», яка призвела до 20-очкового відставання від лідера чемпіонату.

Іспанський вояж

Коли Мойес тренував останній рік Ірисок, в Іспанії чудо творив Філіпп Монтаньє, який зумів дотягнути «Реал Сосьєдад» з Браво, Ілльяраменді та Грізманном у складі до 4-го місця по завершенню сезону в Примері, але після того успіху отримав пропозицію від «Ренну» і залишив команду своєму помічнику Ягобі Аррасате. Той непогано пройшов дистанцію сезону 13/14, хоч і перед його початком втратили Ілльяраменді. який перейшов до «Реалу» закінчивши його 7-им, і грав проти «МЮ» Мойеса в ЛЧ. Перед кампанією 14/15 керівництво вирішило заробити ще на своїх лідерах і продали Грізманна та Браво до «Атлетіко» та «Барселони» відповідно. Це дуже явно відбилося на результатах команди і керівництво вирішило, що проблема в Аррасате, й того звільнили після 10-го туру, коли «Реал Сосьєдад» йшов на передостанньому місці з 6 очками в активі.

Мойес на першому тренуванні в «Реал Сосьєдаді», 2014 р.

Нового менеджера шукали за кордоном і ним було обрано героя матеріалу. Вже через півтора місяці на чолі з Мойесом баски вдома переграли «Барселону» (1:0) і розташувалися на 13-му місці з 4 очковим відривом від зони вильоту. Хоч і «Реал Сосьєдад» рано вилетів з Кубку Іспанії, але в чемпіонаті команда показувала результат, після 28-го туру навіть були на 9-ій позиції. Закінчили сезон трохи змазано, але і 12 місце після такого старту вважалось за щастя. Влітку повернули Ілльяраменді з «Реалу», який для Анчелотті був лише гравцем ротації, а також придбали вінгера Жонатаса з «Ельче», та ніякої користі з того Мойес не мав, бо вже через 8 турів «Реал Сосьєдад» висів над зоною вильоту. Виїзна перемога над «Леванте» трохи відстрочила відставку шотландця, але всього на 2 тури, коли баски так і залишались біля дна турнірної таблиці. Команду прийняв Ейсебіо Сакрістан і довів до 9-го місця.

Котяча невдача

Мойес за тим спостерігав безробітнім. Сем Еллердайс врятував «Сандерленд» від чергової загрози вильоту і в кінці сезону отримав запрошення очолити збірну Англії. Йому на заміну покликали Мойеса, який планував довгостроковий проект з Чорними котами. Влітку було витрачено чимало грошей на підсилення складу, але все одно лише чудо у лиці Мойеса мало витягти такий відверто слабий «Сандерленд» з низів АПЛ. Чуда не трапилося – після 10 турів Чорні коти не мали в активі жодної перемоги і посідали останнє місце. Та до Boxing Day ситуація покращилася і «Сандерленд» вів активну боротьбу за місце за межами зони вильоту. Станом на початок лютого підопічні Мойеса ще билися за місце в АПЛ, але серія з 10 матчів без перемог поставила на цих сподіваннях хрест, як і на кар’єрі шотландця в клубі.

Щойно Мойес підписав 4-річний контракт, 2016 р.

З травня Мойес знову був без роботи. Коли коефіцієнти на відставку Кумана стали нижчими, ніж на його продовження роботи, прихильники АПЛ заговорили про повернення блудного Мойеса в «Евертон». Майже одночасно з тим без головних тренерів залишились «Лестер» та «Вест Хем», та, здавалось, що ці варіанти шотландець навіть не розглядатиме.

Перед міжнародною паузою Молотобійці швидше визначилися з новим тренером і у грі проти «Вотфорда» з тренерського містка діями команди керував Девід Мойес, який став всього другим представником Шотландії після Лу Макарі в цій ролі в історії лондонського клубу. За 4 проведені матчі вдалося набрати всього один заліковий пункт, та йому протистояли три клуби з топ-10, тому все не так погано, як багатьом здалося.

У другій частині цього матеріалу блог «Типу аналітика» зосередився на тому, чому Мойес врятує і «Вест Хем».

Лучшее в блогахБольше интересных постов

Другие посты блога

Все посты