Tribuna/Футбол/Блоги/Типу аналітика/Чому «Вест Хем» без Пайе – претенденти на виліт з АПЛ

Чому «Вест Хем» без Пайе – претенденти на виліт з АПЛ

Тактичний розбір гри Вест Хема із Пайе та після продажу француза.

8 апреля 2017, 16:59
9
Чому «Вест Хем» без Пайе – претенденти на виліт з АПЛ

У червні 2015 року зустрілися два нещастя – Славен Біліч та Вест Хем. Хорват провів не найкращий сезон у Бешикташі й покинув команду, а Молотобійці якраз звільнили Сема Аллардайса, який зумів з командою фінішувати лише 12-м в АПЛ. Були славні часи лондонського клубу під керівництвом хорвата, але зараз Біліч і Вест Хем висить на межі вильоту, і причиною тому є... Дімітрі Пайе, який вже третій місяць грає за Марсель.

Прихід Біліча був дуже доречним. Як і Аллардайс, він любить грати за схемою 4-2-3-1, за якою грала і Хорватія на ЧС-2014, і Бешикташ. Але у Вест Хемі Білічу дали карт-бланш на трансфери і вже влітку він продає одного з ключових гравців атакувальної лінії – Даунінга. Натомість, у Лондон переїжджають воротар Рандольф, захисник Огбонна, опорник Об’янг, вінгер Антоніо, нападник Йелавіч. В оренду взято атакувального півзахисника Лансіні, вінгера Мозеса та опорника Сонга. Та найоголовнішим трансфером був Дімітрі Пайе, якому запропонували контракт на 6 років, за які він заробить 30 мільйонів євро.

Біліч одразу задіяв француза на улюбленому лівому фланзі, варіюючи його у двох схемах 4-2-3-1 та 4-3-3, і той із початку сезону почав справді «тащить». Вже у вересні він ледь не став кращим гравцем місяця в АПЛ, а вже взимку Біліч розповідав журналістам, що треба Пайе покращити контракт, бо такого діаманта одразу захочуть гранди або китайці. І вже в лютому контракт оновили вищою зарплатою та відступними. Після того, як Пайе ледь не став кращим гравцем сезону і потрапив до символічної збірної, керівництво назвало суму, за яку можуть продати Дімітрі – 60 млн євро. Суперсезон француза, звичайно, помітив Дід’є Дешам і на домашньому Євро Пайе був основним і, можливо, навіть ключовим.

Після турніру Пайе повернувся у Вест Хем, хоч і все літо були чутки, що він покине клуб, та сам француз запевнив, що він щасливий у Лондоні. Молотобійці буксували на старті, переїзд на новий стадіон не дав того ефекту, якого очікували від лондонського клубу, на затишному «Аптон Парку» залишилася і яскрава гра Вест Хема. Вже у листопаді Пайе почав говорити про те, що взимку може покинути клуб, але Біліч розвіяв усі сумніви і запевнив у тому, що вінгер залишиться.

Та в грудні вже почали ширитися конкретні чутки щодо переходу Пайе до Марселя, а гра самого Дімітрі значно погіршилася, на чому, можливо, позначився конфлікт француза з Білічем. У січні вже були звинувачення від хорватського наставника у саботуванні тренувань французом, внаслідок чого, того відсторонили від тренувань. Стосунки погіршилися і з командою, тому всі вже були лише раді, коли в передостанній день трансферного вікна Марсель офіційно оголосив про повернення Пайе.

Білічу потрібно було шукати заміну бунтівному французькому вінгеру і він її знайшов у Халлі. Один з ключових гравців Тигрів Роберт Снодграсс був придбаний за 10 днів до продажу Пайе і хорватський наставник його бачив, як можливу альтернативу французу або для використання справа, а наліво перевести Лансіні. Після 11 матчів без Пайе можна впевнено сказати Снодграсс < Пайе.

Ці 11 ігор чемпіонату стали катастрофою для Молотобійців – три перемоги при шести поразках. Останні п’ять матчів Вест Хем програв, а востаннє йшов переможцем з поля ще 4-го лютого, коли було здолано Саутгемптон 3:1. Гіршу форму за цей відрізок зараз мають лише Сандерленд і Міддлсбро.

Пайе як запорука успіху

Цього сезону весь футбольний світ звернувся до схеми з трьома захисниками і Біліч не вибився з тренду. На зміну улюбленій 4-2-3-1 він почав також практикувати 3-4-2-1.

 

Таким був типовий склад Вест Хема у першому колі при 4-2-3-1.

 

3-4-2-1 був у такому складі з можливим використанням Айю на позиції Лансіні.

Більш дієвою схемою була все-таки звична 4-2-3-1. Зверніть увагу на те, де частіше перебував м’яч у гравців ВХ за такої схеми.

 

перемога над Борнмутом 1:0 (ВХ зліва)

 

поразка Вотфорду 2:4 (ВХ зліва)

 

поразка ВБА 2:4 (ВХ справа)

Червоні зони – місця, де найчастіше перебував м’яч у володінні Молотобійців. Гра здебільшого будувалася через лівий фланг, а Пайе був лівофланговим плеймейкером, у чому йому допомагав лівий захисник Крессвелл та центральний півзахисник Нобл. У грі проти ВБА видно, як часто м’яч перебував у трикутнику Крессвелл – Нобл – Пайе, а Лансіні (скрін нижче) як центральний атакувальний півзахисник тяжів до лівого крила атаки.

Запам’ятали, як грала команда проти тих команд, а тепер дивіться, де був тоді Пайе.

Проти Борнмута він не грав, на його позиції був Антоніо і всього така активність.

 

Проти Вотфорда грає Пайе і вуаля.

 

У грі з ВБА (ворота ВХ справа) також діє зліва француз і що бачимо.

 

Свонсі - Вест Хем, Пайе 90 хвилин

Пропоную більш детально зупинитися на розборі гри Вест Хема при 4-2-3-1 з Пайе на лівому фланзі. У грудні Молотобійці грали на виїзді проти валійських аутсайдерів Свонсі і перемогли 4:1. Склад Вест Хема був таким:

 

За кількістю дотиків до м’яча Пайе і Крессвелл значно перевершили своїх колег Нордтвейта і Антоніо на протилежному фланзі:

 

 

Так володів м’ячем Вест Хем (ворота справа) і лівий фланг значно виділяється у побудові гри. На скріні знизу показано лише дії Пайе і Крессвелла.

 

Додаємо ще Нобла.

 

Правий фланг (Нордтвейт, Антоніо) працював таким чином:

 

 

За кількістю пасів чітко видно, що у Вест Хема є два плеймейкери – Пайе і Нобл. Другий діє глибше, постачаючи через Крессвелла, або напряму м’яч Пайе, який вже рулить ситуацію попереду. Сам француз із гри б’є мало, надає перевагу пасам у центральну зону на Айю, Керролла чи Антоніо, якого справа завжди важко знайти пасом.

Як воно було очима глядачів ТБ

Приклад 1

Як діє лівий фланг на початку атаки

Пояснення до схем: червоні стрілки – рух м'яча; жовті стрілки – рух гравців.

Зверніть увагу на рух трикутника Нобл - Пайе - Крессвелл

Нобл підходить ближче до Пайе, щоб допомогти у можливому переведенні на забігаючого Крессвелла.

Але Айю забігає на позицію Крессвелла і лівий захисник може себе запропонувати вже ближче до центру поля. Але Айю заграється і втрачає м'яч.

Приклад 2

Атака з можливим рішенням праворуч повертається наліво

Підтримки Крессвелла немає, тому Пайе вирішує зіграти через Антоніо справа.

Оскільки дебелий центральний півзахсисник Куяте біжить у штрафну, очікуючи навіс, Антоніо не має підтримки справа від Нордтвейта, тому доводиться повертати у лівий бік.

Пайе і Антоніо однаково забігають до країв штрафної, але Нобл обирає француза.

Пайе м'яч отримує і чекає на забігання Крессвелла та подальші дії правого захисника Свонсі. Зверніть увагу на час.

Вже за секунду з'являється підтримка від Крессвелла, але Пайе подає у штрафну. Невдало.

Приклад 3

Типовий початок атаки Вест Хема з подачі Рандольфа.

Керролл, завдяки зросту, виграє верховий м'яч і скидує на найближчого. Якщо перед собою, то на підборі Нобл або Куяте, якщо за спину - Айю.

Айю одразу після прийому розвертається на лівий фланг і шукає пасом Пайе. Антоніо тим часом полишає свій правий фланг і, за відсутності Керролла, закриває позицію центрфорварда.

Крессвелл вже на ривку летить на допомогу Пайе, але француз вирішує зіграти через Антоніо, який відкривався під пас.

Далі Антоніо перетримує і втрачає м'яч.

Приклад 4

Крессвелл як лівий вінгер

Атака почалася з пасу Ріда Огбонні, що можна побачити й зараз у грі Вест Хема за участі Фонте і Ріда, але там зовсім інший розвиток вона має. Крессвелл почав ривок.

Крессвелл вже забіг, тому зліва приймає Пайе.

Є варіант з Ноблом, але Пайе чітко знає, що Крессвелл завжди забігає...

...тому він спрямовує його далі, а не віддає Нобл, який лише розводить руками.

Тут вже Крессвелл наздожене м'яч, але гравці Свонсі переведуть в аут.

Приклад 5

Якщо Пайе і Крессвелла немає зліва, то ламається і схема гри

Рід пасує на Огбонну, який стоїть на позиції Крессвелла. Ймовірно, лівий захисник вже забіг і очікує лише довгого пасу від партнера.

Зліва ніхто не з'являється і Огбонна, який не володіє пасом рівня Пайе, віддає Ноблу.

Нобл пасує у зону Пайе/Крессвелла (синій овал), але там нікого немає, а Огбонна не заточений на підтримку атаки зліва.

І не встигає до м'яча, що призводить до прикрої обрізки.

Приклад 6

Як заточеність на гру лівим флангом заважає команді

Починається контратака Вест Хема. Замість Айю вийшов Фернандес, Антоніо змінив Фейгулі.

Усі атакувальні гравці рухаються вперед. Нобл традиційно біжить лівіше, а Пайе тим часом помічає вільного Фейгулі справа.

Нобл навіть і не дивиться у бік Фейгулі, але Пайе бере ситуацію у свої руки.

І Фейгулі приймає м'яч, входить до штрафного, та перетримує і втрачає.

Приклад 7

Епізод, який призвів до голу

Цікаво, що почалася атака з правого флангу, щоправда, з переведення на лівий.

Крессвелл приймає, а йому на підтримку рухаються Фернандес і Пайе...

...які одразу ж організовують трикутник і починають катати оборону Свонсі.

Потихеньку змістилися лівіше, де Пайе і Крессвелл, як вдома.

І тут вже ця трійка почала шоу, на якому захисники Свонсі мали найкращі місця для перегляду.

Фернандес чудово обхитрив захисників і забіг у вільну зону.

Крессвелл залишається поруч у випадку відскоку м'яча.

Фернандес на замасі прибирає гравця і пробиває по воротах Фаб'янські. Кіпер відбиває, Куяте вдарить на добивання, і рикошет від Антоніо принесе гол.

Пайе out, Снодграсс in

Після продажу француза все змінилося у Вест Хемі, але, насамперед, побудова гри. Базовою схемою залишилася 4-2-3-1, але тепер Біліч пробує навіть 4-4-2 та 4-4-1-1.

Типовий стартовий склад Молотобійців без Пайе:

При 4-2-3-1 Снодграсс лише раз з'явився зліва (проти Халла), двічі Антоніо (з Лестером і Арсеналом), але тричі Лансіні (Вотфорд, ВБА, Ман Сіті), тому розглядаємо його як основного лівого вінгера. Антоніо використовується справа або, за відсутності Керролла, на вістрі атаки. Снодграсс іноді міняються позиціями, але якщо є Керролл, то лавку сідає шотландець.

Подивимось, як тепер грає Вест Хем.

поразка Борнмуту 2:3 (ВХ справа)

поразка Лестеру 2:3 (ВХ зліва)

поразка Халлу 1:2 (ВХ справа)

поразка Арсеналу 0:3 (ВХ справа)

Чіткого малюнку немає, у кожному матчі дуже по-різному поводить себе команда. Є відголоски заточеності під лівий фланг, але тепер це не працює, бо Лансіні, Антоніо та Снодграсс грають зовсім інакше, аніж Пайе.

Вотфорд - Вест Хем, Лансіні 90 хв

Для детального аналізу обрано останній матч, в якому Вест Хем набирав очки. Це виїзна гра проти Вотфорда, яка закінчиался з рахунком 1:1. Стартовий склад (Антоніо вилучений на 86-ій хв):

Малюнок гри був такий:

За дотиками Лансіні ніби й не поступається Пайе, але тут варто звернути на цифру біля Крессвелла. Коли центральний захисник Фонте робить вдвічі більше дотиків за лівого захисника, то явно якийсь непорядок у грі команди. А ще гірше, коли правий захисник набагато частіше з м'ячем, аніж правий вінгер.

Отак діяли разом Лансіні та Крессвелл.

Додаємо Нобла і малюнок гри стає нечітким.

Але якщо глянути на Куяте с Фейгулі, то у них щось схоже на пару Крессвелл-Пайе.

А з Ноблом взагалі бачимо дзеркальне зображення матчу проти Свонсі.

За кількістю пасів вже визначити чітких плеймейкерів тяжко. По суті, це той же Нобл, але Фонте явно перетягує на себе цю функцію.

На прикладах стане ясніше, чому зараз нічо не виходить у Вест Хема.

Приклад 1

Молотобійці пропускають першими і одразу намагаються відігратися

Крессвелл грає на Антоніо, хоча центрфорвард при Пайе розташовувався у центрі, а на місці Антоніо мав грати Снодграсс.

Лансіні розташовується ближче до центру, хоча мав би забігати до краю штрафної, тому Антоніо м'яч втратив за відсутності підтримки.

Приклад 2

Фонте не звертає увагу на Крессвелла

При Пайе Фонте пасував би на Ріда, а той на Крессвелла, далі на Пайе і пішла атака. Тут португалець грає на ЦП Об'янга.

Об'янг слухає підказку Крессвелла, але ефективнішим був би пас на ЛЗ...

...бо Лансіні обрізається і привозить контратаку.

Приклад 3

Розташування Лансіні

У цьому випадку видно зверніть увагу на Лансіні. Він стоїть занадто далеко для можливого довгого пасу від Ріда, більш вигідною була б виділена зона.

Приклад 4

Крессвеллу не вистачає підтримки від Лансіні

Схоже можна було бачити при Пайе, але француз був на місці Крессвелла у таких ситуаціях.

Крессвелл м'яч отримує, але підключення Лансіні немає, Пайе був би у виділеній зоні. Тому Крессвелл йде в дриблінг і втрачає м'яч.

Приклад 5

Типова атака правим флангом

Правий захисник Куяте забігає для навісу, тому Антоніо мусить допомагати справа Снодграсс, але шотландець незграбно зіштовнувся ізз суперником в центрі поля і не може поки допомогти контратаці.

Снодграсс робить типове забігання Крессвелла, але Антоніо не міг довго чекати і подав до штрафної...

...м'яч відскочив до Об'янга, але той не бачить лівий фланг і одразу ж повертає Антоніо. Хоча ймовірним розвитком міг би бути пас Ноблу, а від того переведення на Крессвелла або Лансіні, де вільна зона.

Антоніо обирає Снодграсса, але той мав не зовсім вдалу позицію і м'яч перехопили.

Приклад 6

Як Фонте набирає за матч 90 дотиків і 74 паси

Рендольф показує своїм ЦЗ розташуватися ширше і віддає м'яч Ріду.

Підбігав зліва Лансіні, але Рід ігнорує і пасує Фонте.

Фонте пробує Куяте...

...але той ігнорує Нобла і повертає Фонте.

5 секунд з м'ячем і знову повернення Фонте, Лансіні вже немає.

Може Нобл?...

Ні.

Рід просить м'яч, Об'янг підказує...

...навіщо, якщо є Фонте.

На цих перекочуваннях м'яча Вест Хем зараз часто втрчає час. Приміром, 30 секунд катали м'яч і Фонте зробив 6 дотиків і 5 пасів. При Пайе м'яч одразу доставляли на лівий фланг і не чекали підключень від півзахисників.

Приклад 7

Як працює трикутник без Крессвелла

Нобл починає атаку типовим для колишньго Вест Хема закидом наліво.

Лансіні має підтримку від Снодграсса і Антоніо.

Лансіні віддає Антоніо і біжить на позицію Снодграсса, який рухається далі.

Антоніо і Снодграсс порозумілися...

...і шотландець вже може вриватися до штрафної.

Але простріл у центр штрафної не було на кого спрямувати, бо центрфорвард зараз стоїть на позиції Крессвелла, якого в цій атаці взагалі не задіяли.

Приклад 8

Отак працює трикутник Фонте-Фейгулі-Куяте справа

Початок був обнадійливий, та Фейгулі не зробив потрібного забігання у вільну зону.

Тому Куяте довелося розвертатися і шукати Фонте.

Але той вирішив забігти, тому Нобл підстраховує ЦЗ. Фейгулі руху на підтримку трикутника не зробив.

Приклад 9

Крессвелла таки задіяли

Схожу ситуацію ми бачили з Пайе. Але той був ближче до краю штрафної.

Фейгулі скидає на Лансіні, а той очікує на Крессвелла зліва.

Крессвелл, певно, вже у відчаї від постійного ігнорування, ривок робить із затримкою, тому Лансіні доводиться грати на Фейгулі.

Крессвелл вдало встиг ввірватися і отримує м'яч від Фейгулі.

У штрафному є Куяте, Снодграсс і Лансіні. Антоніо поза зором, але далі видно, що він був на дальній штанзі.

Крессвелл прострілює низом, Гомес відбиває перед собою, але Снодграсс сам по собі незграбний гравець, тому не зміг підставитися вдало під м'яч і захисник виніс круглого подалі.

Приклад 10

Антоніо часто заграється і перетягує

Чудова перспектива розвитку контратаки.

Зони пусті, тому або чекати підключення, або грати через Снодграсса в стінку.

Підключення з'являється у лиці Крессвелла та Лансіні.

Але Антоніо надто затягує.

Приклад 11

Лансіні ігнорує Крессвелла

Крессвелл вже є зліва.

Та Лансіні прострілює до штрафної, Гомес забирає.

Приклад 12

Гольові атаки будують через центр

Слідкуйте за рухом Антоніо. Айю вийшов замість Снодграсса.

Айю скидає у бік Антоніо, але м'яч отримує Лансіні.

Лансіні не бариться і запускає Антоніо в рейд до воріт Вотфорда.

Айю паралельно біжить на підтримку.

Антоніо потрапив в обидві штанги...

...та Айю вдало підключається і добиває.

Приклад 13

Айю рухається інакше за Пайе

Крессвелл нарешті згадав часи з Пайе і почав забіг.

Все поки непогано.

Чудовий пас.

Але рух Айю до штрафної не є гуд.

І у Крессвелла лише один вихід - подача. Зверніть увагу, Крессвелл має всього 2 асисти за сезон, навіси - не його сильна сторона.

Післямова

Після такого «дліннопоста», думаю, варто підсумувати.

Цього сезону Пайе з'являвся на полі 22 рази і забив у них 3 м'ячі та віддав 8 гольових пасів, Крессвелл має всього 1 асист при Пайе. Їх трикутна конструкція разом з Ноблом мала більш перехідний характер до створення голів.

 

Типові атаки Молотобійців мали такий вигляд (помаранчеві стрілки – рух м’яча):

 

Нордтвейт дуже рідко підключався до білої зони, майже не покидав рожевої, тому Антоніо зміщувався у центр. Керролл приймав верхові м'ячі між центральним колом і штрафним суперника, а потім скидав на ближнього, далі м'яч переводили до Нобл-Крессвелла-Пайе.

Без Пайе м’яч здебільшого перебував між цими гравцями (червоні лінії - паси, які часто перехоплюють суперники):

 

А атаки набули такого вигляду:

 

Антоніо часто грав не чистого ЦФ, а зміщувався вправо, натомість Куяте (194 см) забігав для навісів у центр штрафної. Крессвелл набагато рідше забігає на підтримку Лансіні, бо той часто ігнорує лівого захисника.

Особисте враження від перегляду матчів Вест Хема в мене дуже різниться. Те, що я бачив при Пайе, було цікаво дивитися, бо команда завжди налаштована на атаку, відсутні тривалі перекочування м’яча між захисниками. Коли Пайе пішов і були придбані Снодграсс і Фонте, то гра Молотобійців дуже посіріла і помутніла. З’явилися незрозумілі затримки м’яча на своїй половині поля, Антоніо блукає по всьому полю в пошуках круглого, та в потрібні моменти відсутній на вістрі, де його змінює там Снодграсс (ЦПЗ) та Куяте (ПЗ).

Білічу треба або шукати нового Пайе, або налаштувати гру під нових виконавців більш детально, бо є багато провальних зон. Здається, що гравці не до кінця розуміють яким чином будується атака.

P.S. Прошу вибачення за криву "графіку", малював у Пейнті)

Лучшее в блогахБольше интересных постов

Другие посты блога

Все посты