Tribuna/Футбол/Блоги/Типу аналітика/Ямаєць, який зміг. Морган та інші вихідці Ямайки в ЛЧ

Ямаєць, який зміг. Морган та інші вихідці Ямайки в ЛЧ

Коли у травні 2016 року Вес Морган підняв над головою кубок чемпіонів англійської Прем’єр-ліги, він назавжди увійшов до зали славу ямайського футболу – 31-річний захисник став першим ямайцем, якому підкорилася найдорожча ліга світу, та ще й у якості капітана. Учора на «Кінг Пауер» о 20:13 по Грінвічу Морган трохи незграбно підставився під подачу Мареза і знову вписав своє ім’я в історію острівної країни, яка за своєю площею навіть не дотягує до Закарпатської області (11 500 км2 проти 12 777 км2). Вес Морган – перший ямаєць, який відзначився голом у Лізі чемпіонів.

15 марта 2017, 15:02
3
Ямаєць, який зміг. Морган та інші вихідці Ямайки в ЛЧ

Коли у травні 2016 року Вес Морган підняв над головою кубок чемпіонів англійської Прем’єр-ліги, він назавжди увійшов до зали славу ямайського футболу – 31-річний захисник став першим ямайцем, якому підкорилася найдорожча ліга світу, та ще й у якості капітана. Учора на «Кінг Пауер» о 20:13 по Грінвічу Морган трохи незграбно підставився під подачу Мареза і знову вписав своє ім’я в історію острівної країни, яка за своєю площею навіть не дотягує до Закарпатської області (11 500 кмпроти 12 777 км). Вес Морган – перший ямаєць, який відзначився голом у Лізі чемпіонів.

2

2

Таких спроб у вихідців країни з Карибських островів (трохи по географії себе поганяв) було насправді зовсім мало. Всього 6 футболістів з Ямайки виходили на поле під акомпанемент гімну Ліги чемпіонів. Хто ж вони, ті щасливчики?

Райан Томпсон, голкіпер (2 гри в ЛЧ, 180 хв)

Томпсон у складі Шемрок Роверс

Поки Морган ще грав за Ноттінгем Форест у Чемпіоншипі, майбутній воротар збірної Ямайки ставав першим представником цієї країни, який зіграв у матчі ЛЧ. То відбулося 27-го липня 2011 року, коли Томпсон вийшов у стартовому складі ірландського Шемрок Роверс у грі проти данського Копенгагена на стадії третього раунду кваліфікації Ліги чемпіонів. Той матч командою Томпсона було програно з рахунком 0:1, як і гра-відповідь – 0:2. Звісно, він мав мізерні шанси стати першим ямайцем-голеадором.

Дебютна гра ямайця в ЛЧ

Райану більше не судилося того сезону зіграти в ЛЧ. Проте Ліга Європи гостинно прийняла Шемрок Роверс і, здолавши сербський Партизан у плей-офф, вони потрапили до групового етапу. Там ірландцям протистояли Тоттенхем, Рубін та ПАОК. Представники Ірландії очікувано посіли останнє місце, програвши усі матчі, а Томпсон взимку покинув команду і перейшов до шведського АФК Юнайтеду, а згодом поїхав до США, де й починав свою кар’єру.

Нині Томпсону 32 і він перебуває у статусі вільного агента.

Кріс Хамфрі, півзахисник (1 гра, 90 хв)

Хамфрі у часи виступів за Мозервелл

У сезоні 2012/13 за шотландський Мозервелл виступали одразу два ямайці. Одним з них, був Хамфрі, який приєднався до команди ще влітку 2009 року, перейшовши з англійського Шрусбері. Мозервелл провів потужний сезон 2011/12, посівши третє місце за Селтіком і Рейнджерсом, і отримав право на участь в ЛЧ. У третьому раунді жереб ставить їм у суперники віце-чемпіона Греції Панатінаїкос. І 31 липня 2012 року також ввійшло в історію Ямайки – у Лізі чемпіонів дебютує одразу два сини цих земель. То були Омар Дейлі, про якого далі, та Кріс Хамфрі, який відіграв повний матч на позиції центрального півзахисника, але команді допомогти не зміг і шотландці поступилися 0:2. Матч-відповідь шотландці програли 0:3, а Хамфрі пропустив його через пошкодження. Далі Мозервелл зустрівся з іспанським Леванте у ЛЄ, але також програли обидві гри – 0:1 і 0:2. В обох матчах Хамфрі зіграв.

Хамфрі та Дейлі дебютують, але Панатіанаїкосу все одно

По закінченню сезону ямаєць перейшов в англійський Престон, звідки після 3,5 років знову повернувся до Шотландії і зараз грає за Хіберніан у місцевому Чемпіоншипі.

Омар Дейлі, півзахисник (2 гри, 87 хв)

Дейлі (зліва) за Мозервелл у чемпіонаті Шотландії

Дейлі дебютував в Лізі чемпіонів на 79 хвилин пізніше за Хамфрі, але на відміну від нього, зіграв ще й у матчі-відповіді.

Такі гарні голи Дейлі забиває за свою збірну

Цей ямаєць опинився у Мозервеллі на два роки пізніше за свого співвітчизника, та покинули команду вони з Хамфрі синхронно влітку 2013-го, щоправда Дейлі поїхав грати у США, а останні півтора роки виступає у рідному чемпіонаті Ямайки за Портмор Юнайтед.

Рейф Волф, захисник (1 гра, 90 хв)

Волф (справа) виборює м'яч у грі за Дьйор

Четвертий ямаєць в ЛЧ провів повний матч за (!) угорський Дьйор у грі-відповіді другого раунду проти ізраїльського Маккабі з Тель-Авіву 23-го липня 2013 року. Обидва матчі чемпіони Угорщини програли (0:2 та 1:2).

Єдиний матч Волфа в ЛЧ

Волф став літнім новачком Дьйора, куди він перейшов з іншого угорського клубу МТК. Через півтора роки пішов із Дьйора у Дунауйварош, а ще через пів, влітку 2015-го, вирішив повернутися на рідну землю і зараз виступає там за Хамбл Лайнс.

Вес Морган, захисник (8 матчів, 720 хв)

Тоді Морган ще не знав, що стане чемпіоном Англії

У сезоні 2011/12, окрім Шмайхеля і Дрінквотера, Лестер придбав всього за 1,3 млн євро захисника з Ноттінгема Фореста, який провів за легендарну команду усю 10-річну кар’єру, не враховуючи оренду в Кіддермінстер. Морган одразу став основним і не віддавав позицію центрального захисника нікому аж до моменту, коли весь світ волав про англійське чудо.

Титул Лестера дозволив команді одразу стартувати з групового етапу Ліги чемпіонів і таким чином ямаєць став першим серед співвітчизників, хто зіграв на цьому етапі турніру. Та подія трапилася 14-го вересня 2016 року, коли Лиси здолали Брюгге 3:0. Трохи менше, ніж через пів року, Морган не встиг увійти в історію Ямайки, як перший, хто зіграв у плей-офф, бо його обійшов наступний дебютант. Та то пусте, бо ще через три тижні ямаєць побив ще один національний рекорд і допоміг Лестеру вийти до 1/4 ЛЧ.

Той самий гол

Леон Бейлі, вінгер (1 гра, 3 хв)

Бейлі проводить перші хвилини в ЛЧ

От у кого ще все попереду, так це у цього 19-річного юнака з німецького Байера. 21-го лютого 2017 року він на один день випередив Веса Моргана і одразу дебютував у ЛЧ на стадії плей-офф. Він вийшов на останні хвилини у матчі проти мадридського Атлетіко, який німці програли 2:4. А сьогодні Бейлі може поповнити свій актив ігор в ЛЧ у матчі-відповіді, хоча шанси на це невеликі, враховуючи конкуренцію з боку Брандта та Белларабі.

Цей ямаєць потрапив у європейський футбол завдяки скаутам австрійського ЮСК Аніфу, які знайшли юного таланта у ямайській футбольній академії Фенікс. Потім Бейлі перейшов до бельгійського Генку і лише після того, в останній день зимового трансферного вікна цього року, Байер виклав 12,5 млн євро за ямайського таланта. Поки Бейлі вдалося провести на полі у складі нової команди лише 11 хвилин, але у цьому швидкому і технічному хлопці безперечно бачать гравця основи у майбутньому.

Що вміє робити на футбольному полі Бейлі

Післямова

Сини ямайського футболу в основному виступають за клуби США, а якщо приїжджають до Європи, то оселяються здебільшого у Великобританії. Два найталановитіших ямайця у європейському футболі зараз мають чудові шанси продовжувати бити рекорди своїх співвітчизників. Тепер будь-який матч Моргана в ЛЧ буде лише допомагати ямайцю перебивати власні ж рекорди. Чого вартий лише той факт, що він сам награв у Лізі чемпіонів більше матчів, аніж усі ямайці разом узяті.

Лучшее в блогахБольше интересных постов

Другие посты блога

Все посты