Tribuna/Киберспорт/Блоги/Знак оклику/B1ad3 прославився ще в CS 1.6, а тепер вивів NaVi на перемогу в мейджорі. Досі не розумієте роль тренера в кіберспорті?

B1ad3 прославився ще в CS 1.6, а тепер вивів NaVi на перемогу в мейджорі. Досі не розумієте роль тренера в кіберспорті?

Український тренер, без якого історична перемога NaVi була б неможливою

Блог — Знак оклику
25 ноября 2021, 21:06
6
B1ad3 прославився ще в CS 1.6, а тепер вивів NaVi на перемогу в мейджорі. Досі не розумієте роль тренера в кіберспорті?

Перемога українців у фіналі PGL Major Stockholm 2021 здійняла галас серед кіберспортивних (і не тільки) фанів. Купу балачок про s1mple, як кращого гравця, про b1t, як головного молодого таланту. П’ятірка привернула увагу не тільки любителів CS:GO, а й усіх, кому хотілось обговорити їх національність та громадянську позицію.

Та за будь-якою перемогою у спорті стоять не лише гравці, а й людина, яка змогла організувати і відточити їх гру. Всі ми знаємо про Жозе Моурінью, Сера Алекса Фюргесона, Пепа Гвардіолу та інших. А ось у кіберспорті тренери часто залишаються непоміченими.

Українець Андрій Городенський, більш відомий як b1ad3, став справжньою легендою Countеr-Strike. Його кар’єра гравця не така яскрава як у сучасного складу тих самих NaVi, однак, вона посприяла успіху в тренерському майбутньому. І справді: його роль в перемозі української команди на цьогорічному мейджорі переоцінити неможливо.

B1ad3 почав свій тренерський шлях всього 3 роки тому. За плечима ще понад 10 років гри на професійній сцені

Тренерами часто стають не просто досвідчені геймери, а й відомі зірки кіберспорту. Так, кар’єра b1ad3 (ще як капітана) бере свій початок у далекому 2005-му. CS:GO вийшла на 7 років пізніше, а до цього головною кіберспортивною «стрілялкою» була CS 1.6. Там і починав свій шлях майбутній тренер «Народжених перемагати».

За 13 років виступів на професійній сцені Андрій не відзначився численними трофеями. Головними з них можна вважати бронзу на World Cyber Games 2007 у складі Amazing Gaming і золото на DreamHack Open Leipzig 2017 – у Flipsid3. Та важлива не кількість перемог, а те, якими вони були. Багато хто вважає b1ad3 легендою ще з часів 1.6. Його гра, вміння працювати в команді та просто фантастичне розуміння Counter-Strike заслуговують поваги старших і молодших поколінь фанатів.

Також Городенський запам’ятався як один з кращих капітанів за всю історію Counter-Strike, через його талант розкривати потенціал молоді. Логічно, що це вміння позитивно вплинуло на тренерське майбутнє Андрія. B1ad3 виступав на ESL One Colonge 2014 разом з іще юними на той час WorldEdit, bondik, ub1que та flamie. Назвати цей турнір успішним для команди важко, та саме він проклав дорогу майбутнім зіркам кіберспорту.

До речі, перемогу на DreamHack Open Leipzig 2017 b1ad3 розділив зі ще одним сучасним гравцем NaVi – electronic. В одному зі своїх інтерв’ю він сам висловився про роботу з Андрієм:

«B1ad3 прекрасно вміє навчати людей […]. Коли я тільки прийшов у Flipsid3, я не розумів про що він говорить, бо його знання, розуміння гри надзвичайно велике. Для молодих гравців іноді незвично думати так, як він. Та з часом я розвивав свою гру, щоразу граючи з ним краще розумів її. Думаю, завдяки йому я став тим, ким зараз є».

Ще до завершення кар’єри він встиг зіграти навіть з s1mplе у 2015-му, та тоді Олександр заробив, м’яко кажучи, погану репутацію своєї розважливою поведінкою, і назвати тогочасні стосунки українців дружніми важко. Хоча зараз, як і всі інші згадані кіберспортсмени, Костилєв визнає величезний вклад b1ad3 у його кар’єру.

Перші «тренерські» кроки Андрій зробив ще у FlipSid3, але справжнім початком його кар’єри наставника слід вважати літо 2018-го

На жаль, чи на щастя, кіберспортсмени не можуть усе життя виступати на професійній сцені. Обмежень як таких немає, та більшість вже після 30-ти починають думати про закінчення кар’єри. Проте b1ad3 є одним з тих, чия історія продовжилась і після закінчення виступів у якості гравця.

У 2018-му для 31-річного Городенського чудовою можливістю був перехід у Gambit на посаду головного тренера. Та й для самої команди це було необхідно: склад покинув один з ключових гравців Zeus, а разом з ним пішов і тренер – Kane. Тому такий досвідчений стратег, як b1ad3, виглядав справжнім спасінням для колективу, що втратив сили.

До цього Андрій мав певний досвід тренерства у FlipSid3, однак, саме в Gambit його лідерські якості розкрились у повному масштабі. Та все ж, він не зумів вивести команду зі скрутного становища. Зате Городенський взяв участь у створенні Gambit Youngsters. Ними були ті самі хлопці, яких зараз ми бачимо в основному складі організації.

Наступною «зупинкою» для b1ad3 стали NaVi у 2019-му, де він працює й до сьогодні. Андрій опинився тут неспроста: більшу частину команди він уже знав, а головний виконавчий директор клубу був капітаном першої команди Городенського.

Спочатку його взяли на посаду спортивного директора, тренером він став лише через пів року. Та це точно було правильним рішенням: за досить короткий час новий наставник зробив із NaVi справжню «машину» для завоювання титулів. Команді знадобився певний час, щоб пристосуватись до стилю гри b1ad3, але лише завдяки ньому та його рішенням «Народжені перемагати» стали кращою командою світу.

2021 рік – один з кращих за всю історію NaVi. У цьому велика заслуга b1ad3, та на жаль, він часто залишається в тіні головної п’ятірки

Цьогоріч українська організація завоювала ледь не усе що могла: DreamHack, EPL s14, StarLadder RMR, 3 різних етапи BLAST’а, забрали $400 тис. призових на IEM Colonge, ну і, звісно ж, перемогли на головному турнірі року – PGL Major. Однак, усі розмови чомусь крутяться лише навколо п’яти «головних героїв» цих перемог. Тренери в кіберспорті дійсно часто залишаються поза увагою звичайних глядачів.

ЗМІ, аналітики, коментатори, та й самі спортсмени досить часто відмічають важливість зробленої тренером роботи. Проблема у тому, що значна частина звичайних фанатів або не розуміє, або не визнає його значення в команді, або ж просто не знає про існування кіберспортивних тренерів узагалі.

Навіть за перші пів року у NaVi, які Городенський провів у якості спортивного директора, він встиг допомогти у створенні NaVi Junior (звідки походить Валерій b1t Ваховський) і посприяти найдорожчому трансферу для організації – склад поповнив легендарний капітан bombl4.

Крім цього, вже на посту тренера, b1ad3 провів останній трансфер команди, коли до неї приєднався молодий і перспективний Ілля Perfecto Залуцький. Саме він помітив і запросив його до складу, і саме це влучне рішення тоді припинило серію поразок «Народжених перемагати».

Таким чином, весь сучасний склад гравців Natus Vincere так чи інакше має завдячувати своєму тренеру. Без нього команді навряд вдалося б досягнути тієї самої, довгоочікуваної перемоги на мейджорі. Саме він зумів об’єднати кращих гравців у кращу команду світу.

Стереотип про те, що у кіберспорті тренер не потрібен, зазвичай підкріплюється тим, що раніше команди справлялись і без нього. Але в ті часи і призові турнірів не досягали мільйонів доларів. Та навіть так: сучасний тренер Gambit, що зіграв ключову роль в створенні його теперішнього складу, Groove починав свою кар’єру наставника ще у 2006-му в команді Virtus.Pro.

Такі люди як він, b1ad3, zonic (який у свій час створив легендарну Astralis) та інші – це чудовий доказ того, що так званий «шостий гравець» є не менш важливим членом команди. Тому, згадуючи історичну перемогу «Народжених перемагати», забувати прізвище українського тренера не можна.

Сьогодні b1lad3 можна сміливо вважати кращим тренером по CS:GO у світі. Ніхто з його попередників не вивів би NaVi на перемогу в мейджорі, адже ніхто з них не мав стільки власного досвіду на професійній сцені, ніхто настільки не розумів Counter-Strike. Все тому, що Андрій Городенський присвятив цій грі значну частину життя, і він повністю заслуговує зараз на те, що має.

Про тренерів у кіберспорті, порівняно з іншими видами спорту, говорять дуже мало. Та вже зараз ця ситуація почала змінюватись. Перемога NaVi на мейджорі під керівництвом b1lad3 привернула до себе увагу мільйонів людей. Це перший крок до визнання кіберспортивних тренерів.

Другие посты блога

Все посты