Tribuna/Киберспорт/Блоги/Знак оклику/BLAST Premier: Spring Finals 2021: яких поворотів можна очікувати від турніру?

BLAST Premier: Spring Finals 2021: яких поворотів можна очікувати від турніру?

Очікуваний фінал уже завтра!

Блог — Знак оклику
14 июня 2021, 21:00
BLAST Premier: Spring Finals 2021: яких поворотів можна очікувати від турніру?

18-ого квітня закінчився другий етап турніру BLAST Premier Spring 2021 – Showdown. Відтоді фанати чекали анонсу фіналів змагань. І ось, першого червня ми отримали повний підтверджений список учасників та перших матчів. Протягом шести днів топові команди будуть ділити між собою 425 тисяч доларів призових, а отже на нас чекає запекла боротьба та насичені кіберспортивні ігри.

Давайте розглянемо учасників та спробуємо зробити певні прогнози, опираючись на їхні минулі результати й свіжі новини.

Регламент турніру

Та спершу пригадаймо, як саме будуть проводитись змагання, та як були відібрані фіналісти.

З 4-ого по 14-те лютого відбувся груповий етап BLAST Premier: Spring Groups 2021. 12 команд було розділено на 3 групи, і між учасниками кожної відбулися матчі. Дві кращих команди групи потрапляють одразу до фіналу, дві гірші – у Showdown.

Шість команд з минулого етапу та інші десять брали участь в BLAST Premier: Spring Showdown 2021, який проходив з 13-ого по 18-те квітня. Турнірна сітка ділилась на дві половини, і два переможці кожної також потрапляли у фінал.

Таким чином BLAST ділиться на три міні-турніри, які хоч і є частинами одного масштабного змагання, все одно мають різні призові фонди: 150 та 162 тисячі доларів у перших двох етапах,425 тисяч – у фіналі.

Заключний етап турніру також має свою сітку. Спочатку пройдуть 4 матчі-відкриття, або ж чвертьфінал. Його переможці потрапляють до півфіналів, а переможені – до так званої нижньої сітки. Наступним етапом є фінал верхньої сітки, переможець якої зустрінеться в гранд-фіналі з переможцем нижньої сітки.

У нижній сітці відбудеться перший матч на виліт, де команда, що зазнала поразки, залишає турнір. Переможці ж зустрінуться в наступному такому матчі, але вже з учасниками, які вилетіли з півфіналу верхньої сітки. Далі відбудеться 2 заключні матчі: півфінал (між двома переможцями минулого матчу) та фінал нижньої сітки (між фіналістом нижньої та переможеним у фіналі верхньої сітки). Той, хто пройшов крізь усі матчі, та не вилетів, також потрапляє в гранд-фінал. Неважко здогадатись, що переможець гранд-фіналу стає переможцем усього змагання.

А для тих, хто міг заплутатись, я зробив невелику схему турнірної сітки на основі оригінальної, яка допоможе побачити все на власні очі:

Перший матч-відкриття – Gambit (Росія) VS Evil Geniuses (США). Чи мають американці шанси обійти найкращу команду світу?

Прогнози букмекерів вказують на перемогу саме Gambit. Це й не дивно, адже вони є лідерами світового рейтингу HLTV, коли ж Evil Geniuses посідають 30 сходинку. Та тим не менш, коефіцієнт 4.20 на перемогу останніх може здатись дивним. Але таке передбачення цілком виправдане.

Для тих, хто не в темі: ще минулого року EG були одними з лідерів світового рейтингу, й навіть займали перше місце протягом певного часу. На момент першої зустрічі між командами 18-ого лютого 2021-ого Gambit були в кінці двадцятки кращих, тоді як Evil Geniuses дрейфували між топ-10 і топ-20. Матч закінчився з рахунком 0:2 на рахунок останніх.

Та вже через 10 днів команда замінила гравця Ethan, а у квітні – tarik. І в той час як Gambit впевнено очолили список лідерів, EG з такою ж швидкістю зникли з топ-30. Статистика команди різко змінилася на гірше. 11 червня, коли команди зустрілися знову, переможцями вийшли Gambit з рахунком 0:2.

Gambit – одні з фаворитів серед глядачів та експертів. Та чи довго протримається команда у верхній сітці?

Так вже склалось, що цього разу легко передбачити перших гравців нижньої сітки. І Evil Geniuses – одні з таких. Якщо росіяни програють в майбутньому матчі, це зможе зіграти їм навіть на руку: поразка допоможе уникнути хоча б однієї сутички з більш сильними суперниками.

Та все це гіпотези, а ось більш реальним сюжетом є майбутня зустріч Gambit з ще одним фаворитам – NaVi (Україна). Не виключено, що Gambit потраплять у нижню сітку саме від рук українців, адже боротьба цих двох команд завжди була запеклою та закінчувалась по різному.

Та перед цим, якщо вірити букмекерам, на заваді поєдинку Gambit та NaVi можуть стати NiP (Швеція). Ситуація з ними неоднозначна. Єдина сутичка Gambit проти NiP закінчилась перемогою росіян, але тоді dev1ce грав ще за Astralis.

Цього разу Gambit можуть легко перемогти у матчі проти Evil Geniuses. Недарма вони є одними з претендентів на перше місце в усьому турнірі. Та тим не менш, шанси у американської команди теж є, хоча б на перемогу проти росіян.

NiP (Швеція) VS Complexity. Перспективні шведи, що можуть стати головним відкриттям турніру

Обидві команди досить неоднозначні, і хоч вони навряд-чи переможуть в змаганні, певні шанси для них є. Фаворитом на перемогу в матчі є саме NiP, що й не дивно.

По-перше, це статистика. З попередніх п’яти їх зустрічей лише дві були переможними для Complexity, одна з яких аж у 2014-ому. З того часу багато що змінилося.

А по-друге, 23-ого квітня склад шведської команди дещо змінився. А саме, туди перейшов один з кращих гравців світу, що раніше виступав за Astralis – dev1ce. Судячи з постійних «відео-звітів» NiP, гравці вже встигли «зігратися» й стати справжніми друзями. Про це свідчать й останні результати команди, наприклад, перемога над Heroic – третьою командою світового рейтингу.

Новий склад «Ніндзь в піжамах» дає надію не лише на перемогу в цьому матчі, а й в усьому фіналі. Крім того, вони можуть стати головним проривом CS:GO цього року. Детальніше про оновлений склад NiP можна дізнатись тут.

Чому виграш Complexity малоймовірний

Хоча на мою думку, NiP легко вийдуть переможцями  матчу, команда-суперник має чималі шанси обіграти шведів. У світовому рейтингу Complexity  на 13 сходинці, а їх опонент – на 10-тій. Погодьтесь, не такий і великий розрив, та, як я вже говорив, незабаром шведи мають шанс піднятись у топі. Навіть якщо вони зможуть уникнути поразки у матчі-відкритті, наступним їх ймовірним суперником будуть Gambit. Тут вже їх шанси на перемогу близькі до нуля.

В CS 1.6 Complexity були одними з кращих, однак, вже в Global Offensive ситуація змінилась. Сучасну команду не назвеш слабкою, але вона не є достойним суперником тим самим NaVi чи Gambit. Це досить перспективний клуб, проте, на жаль, як і Evil Geniuses, він має мінімальний шанс на перемогу на BLAST.

G2 Esports (Франція) VS BIG (Німеччина). Ще одна передбачувана гра?

Це вже сімнадцятий матч між командами, однак, попередні зустрічі не допомагають впевнено визначити фаворита: 7 перемог G2 та 9 BIG. Прогнози букмекерів також не додають ясності: коефіцієнт на перемогу французів – 1.55, тоді як на німців 2.35.

На момент останнього матчу (19 лютого 2021-го) BIG посідали 4 сходинку світового рейтингу, а G2 Esports 8-му. Зараз ситуація змінилася майже навпаки. Клуби грають приблизно на одному рівні, що доводить статистика. Тому, визначити переможця цього матчу набагато важче, ніж фаворита попередніх пар.

Як би там не було, ці дві команди навряд-чи можна назвати претендентами на перемогу в турнірі. Хоча вони вже досить довгий час знаходяться в топ-10 HLTV, їм все одно буде важко впоратися з іншими фіналістами. Про це говорять, наприклад, результати матчів Gambit і G2 (64% поразок), або статистика зустрічей BIG навіть зі старим складом NiP (67% поразок).

NaVi (Україна) VS FaZe Clan (Європа): сюрпризів не буде

Боротьба цих двох клубів бере свій початок ще у 2016-ому. З того часу команди зіграли 35 матчів, 23 з яких стали переможними для NaVi. Більшість перемог FaZe Clan складались з BEST-OF-1 матчів, що ще більше пригнічує. Все ж не дарма українці на другому місці в топі, коли їх суперники аж на 39-му.

Коефіцієнт на перемогу «Народжених перемагати» – 1.32, тоді як на FaZe – 3.20. Як на мене, шанс на перемогу останніх дещо завищений. Останнього разу команда перемагала NaVi близько року тому, після чого зазнала поразки двічі підряд в груповому етапі все того ж BLAST 2021.

FaZe Clan мають чи не найменший шанс на перемогу в змаганні. І навіть якщо їм вдасться уникнути поразки в першому матчі, вони навряд-чи ще довго протримаються в турнірі.

Natus Vincere як потенційні переможці та інші «сюжети» фіналу

Проведений аналіз дозволяє виокремити двох головних фаворитів турніру: Gambit та NaVi. Зустріч цих двох команд під час змагання є досить реальною як у верхній сітці, так і в фіналі. Хоча з 15-ти ігор лише 6 стали переможними для українців, ми все одно можемо розраховувати саме на їх перемогу у BLAST. Останні дві зустрічі росіян та «Народжених перемагати» закінчились поразкою перших, одна з яких – нищівний програш 3:0 в матчі BEST-OF-5.

Враховуючи те, що Gambit поки найсильніший суперник в турнірі для команди, перемога саме NaVi є одним з найбільш вірогідних сюжетів.

Не слід забувати й про NiP та G2 Esports, які можуть стати так званими «темними конячками» змагання. Шведи ще не мали гідного шансу проявити себе у новому складі, однак, вони вже перемогли Heroic та тих самих G2. Думаю, dev1ce стане саме тим лідером, якого так не вистачало команді раніше.

Щодо французів, то їх результати важко назвати стабільними. Це та команда, яка може себе проявити, але вдається їм це досить рідко.

BLAST Premier: Spring Finals 2021 обіцяє бути цікавим й непередбачуваним. Трохи сумно, адже час його проведення співпав з Євро 2020, яке явно переважає масштабом. Та, тим не менш, кіберспортивний фінал точно вартий не меншої уваги, ніж головна подія європейського футболу.

Другие посты блога

Все посты