Tribuna/Киберспорт/Блоги/Знак оклику/ESL Pro League Season 13: досягнення та провали турніру

ESL Pro League Season 13: досягнення та провали турніру

Розбираємось в головних моментах масштабного змагання

Блог — Знак оклику
16 апреля 2021, 19:45
6
ESL Pro League Season 13: досягнення та провали турніру

У неділю 11-ого квітня закінчився тринадцятий сезон ESL Pro League. Цей турнір подарував глядачам безліч цікавих відкриттів, а в дечому – розчарувань. Тому я хочу зробити розбір таких моментів та проаналізувати, що принесли нам ці змагання.

***

Підозрюю, що серед читачів є й ті, хто не надто захоплюється кіберспортом. Тому, думаю, не завадить розповісти про те, яким чином вирішувались долі різних команд.

Груповий відбір. Перед початком основних змагань відбувається поділ на 4 групи та матчі всередині кожної. Цього року було 24 команди, а отже – 6 учасників у групі. 8 команд, що займуть 2-гі та 3-ті місця потрапляють в 1/16 фіналу; 4 команди, які посядуть першу сходинку – відправляються у Play-In. Інші команди покидають турнір без призу.

Play-In. Всього проходить 2 матчі цього етапу, де переможець потрапляє у півфінал, а переможені – в 1/4-ту.

1/16-та і 1/8-ма фіналу. Тут все просто: 2-угі та -3-ті місця групового етапу змагаються між собою, переможці 1/16-ої потрапляють в 1/8-му, переможці 1/8-ої – до 1/4-ої.

1/4-та. Ті, хто пройшов крізь два минулих етапи, змагаються з тими, хто програв у Play-In. Переможці потраплять у пів-фінал і змагатимуться з переможцями Play-In.

Півфінал та фінал. Ті, хто пройшов півфінал, будуть змагатись між собою у фіналі. На відміну від усіх минулих етапів, де матч відбувався на 3-ох картах, в останньому є 5 карт, які й вирішать долю змагання.

***

Одна з найбільш обговорюваних тем 13-ого сезону ESL – це виліт NaVi. Команда, яка не так давно отримала найбільші призові за всю історію CS:GO, цього разу вилетіла ще в 1/16-ій. То що ж сталося з «Народженими перемагати»?

У своїй групі, а саме C, команда посіла 3-тє місце. Враховуючи, що одним з її суперників були Gambit, результат можна виправдати. Але, окрім як одній з кращих (за світовим рейтингом) команді, Natus Vincere також віддали перемогу FURIA.

Цікаво, що до цього у команд було ще три зустрічі на інших турнірах. І в усіх українська команда перемагала з рахунком 2:0.

Після третього їх спільного матчу склад команди FURIA поповнив гравець Junior з США. Це позитивно вплинуло на клуб, що доводить їх серія перемог на все тому ж турнірі. Проте, чи єдина це причина «провалу» NaVi, чи може команда й справді ослабла?

З групового відбору «Народжені перемагати» потрапили в 1/16-ту. Їх першим суперником в основній частині змагань стали Complexity. Щоправда, одразу останнім. Навряд чи хтось перед матчем був впевнений у поразці команди, але вони і справді вилетіли з турніру на цьому етапі. Як на мене, результат 16:8 та 16:11 на рахунок переможця – це не те, на що здібні NaVi.

Залишається лише сподіватись на швидке повернення команди у «русло».

В свою чергу FURIA обійшли багато інших команд, окрім Natus Vincere, та посіли 3-тю сходинку в турнірі.

Вони пройшли крізь FunPlus Phoenix та G2 Esports, а потім буквально «розгромили» Astralis в 1/4-ій.

Безперечно, FURIA грала набагато краще, ніж до цього. Перемогти одну з найкращих команд світу на карті Train з рахунком 16:2 – це більш ніж хороший результат. Особливо враховуючи, що команда відносно молода (заснована в 2017-ому). Хтозна, може, саме зараз ми спостерігаємо за «злетом» майбутньої команди-лідера.

Однак, далі FURIA пройти не змогли: на заваді стали Heroic, про яких поговоримо наприкінці.

А що ж з Astralis?

Почали вони дуже непогано, потрапивши з групового відбору в Play-In. Однак, назвати їх перемогу легкою не можна. Перемогти Gambit їм не вдалось, і команда опинилася в 1/4-ій, де й вилетіла зі змагань.

Єдиний суперник групи, який зміг перевершити Astralis – це Evil Geniuses. Взагалі, пояснити це й досі важко. Проте, ніхто так і не зміг обійти команду: хоч і з певними зусиллями, але вони перемогли Virtus Pro, Team Liqiud та інших.

Наступна гра, проти Gambit, завершилась для Astralis поразкою. Однак, вони показали себе непогано і зіграли достойно проти такого сильного суперника.

Тим не менш, в 1/4-ій, як ми вже знаємо, перемогу отримали FURIA. Ця команда й справді неабияк посильнішала цього турніру, однак, чи настільки, щоб виграти у Astralis 16:2?

Ось що каже про дві останніх поразки Device:

«Ми відповідально готуємось до матчів, знаємо про все, що робитиме суперник. Шкода, що все одно не можемо зрівнятись з ними. Вони грають добре, а ми просто не можемо перестріляти їх».

Здається, останнім часом команда почала зменшувати обороти та втрачати «вміння». Проте, гравці висловили щире бажання добре виступити на BLAST Premier Showdown, і можливо це спонукатиме їх на частіші тренування безпосередньо «скіла». Варто відзначити: команда завжди грала добре, але навряд чи їх можна назвати стабільними.

Ще одним суперником NaVi були Complexity, які вибили їх з турніру. На цій дивовижній перемозі вони не зупинилися, і витіснили з турніру Virtus Pro.

З групи А вони вийшли на другому місці. Команда програла Heroic та BIG, ну а з іншими матч закінчився для них перемогою. Проте, вперше вони вразили фанатів кіберспорту перемогою над Natus Vincere.

Наступною метою було перемогти Virtus Pro, з якою Complexity також справились. До цього у них не було зустрічей, і більшість глядачів, включно зі мною, вірили в перемогу саме VP. Однак, все сталося не так як передбачувалося, і це приємно здивувало багатьох. Матч закінчився з рахунком 2:1, а це означало, що команда потрапить в 1/4-ту.

Virtus Pro цього турніру показала себе непогано, але все ж фанати команди сподівались на більше. Можливо, вони були недостатньо готові до зустрічі з суперником та не знали чого очікувати. Тим не менш, команда продовжує змагатись в інших турнірах і, думаю, ми ще зможемо побачити її в кращій формі.

Після двох останніх зустрічей я почав думати, що Complexity пройде й до півфіналу. Проте, цього разу їм не вдалось обійти суперника, і з рахунком 2:0 переможцем вийшли NIP.

Мені здається, в найближчому майбутньому можна чекати на нові перемоги Complexity, адже ці хлопці явно почали набирати оберти.

У фіналі зустрілись дві команди, що до цього не програли жодного матчу в турнірі: Heroic і Gambit. І хоч обидві вони сильні, результат наче очевидний. Чи ні?

Звісно, більшість глядачів вболівало за вже на цей час першу команду світу – Gambit. Здавалось, це буде не найважча перемога для них. Тим не менш, з 5-ти карт були використані усі, а на Inferno і Train пройшли додаткові раунди.

Ніхто з тих, хто дивився 7-годинний матч в прямому ефірі, не залишився розчарованим. Абсолютно неочікуваними були всі події, кожен момент був особливим.

Перша карта – Inferno. З рахунком 15:15 зійшлись команди в один момент, тому були використані перші шість додаткових раундів. І нарешті, з рахунком 19:17 перемогу вибороли Heroic.

Саме вони вибрали цю карту, і добре відіграли за сторону захисту (спецназ). Це і дало їм можливість зробити неочікуваний камбек, адже у першій половині вони програвали з рахунком 12:4.

Однак, вже на наступній карті Gambit «розгромили» переможця минулого раунду. З рахунком 16:3 вони виграли на карті Vertigo, яку самі й вибрали. Здавалось, що після цього хід матчу вирішений, проте Heroic і не збирались здаватися.

На карті Train було використано додаткові раунди аж 4 рази, тобто окрім вже зіграних команди змагались 24. З цієї важкої сутички переможцем вийшли «Героїчні». До того ж, спочатку лідирували Gambit, однак, команда з Данії змогла вирівняти рахунок.

Обидві сторони були неабияк виснажені, а це лише середина матчу. Ще на цьому моменті ми побачили чудову гру обох сторін, хоча далі ставало тільки цікавіше.

Карту Overpass знову вибрали Gambit, і перемогли на ній з рахунком 16:10. Проте, цього разу все не так просто. Спочатку команди йшли «ніс у ніс», аж поки з 10:10 Gambit не перемогли 6 раундів підряд.

Неочікуваний фінал на карті Mirage. Матч закінчився з рахунком 16:6 на користь Heroic, що означало їх перемогу в усьому турнірі. Команда впевнено взяла першу половину, однак далі зазнала кілька поразок. І останній раунд наче теж мав закінчитись перемогою Gambit, проте…

Капітан Heroic – cadiaN залишився один проти 4-ох суперників. В історії вже було безліч випадків клатчів у таких ситуаціях, але хто ж сподівався, що так станеться й цього разу?

Напевно, навіть капітан не очікував на таку розв’язку. Як каже сам гравець, він вирішив «посадити на ніж» суперника, щоб покращити економіку. І йому це вдалось.

«Товариші по команді засміялись, бо я люблю робити такі речі під час тренувань. Я хотів зарізати sh1ro, щоб у мене були гроші на AWP в наступному раунді. Я навіть не думав про те, щоб взяти клатч».

Так, він отримав AWP суперника, забрав двох ворогів, одного з яких – прострілом, і у фінальній сутичці з Ax1Le, який сховався на «троні», поставив впевнену крапку у матчі.

В цей момент у всіх «повідвисали щелепи». Так і творяться історичні моменти в кіберспорті.

Варто відзначити, що до цього команди зустрічались 4 рази. Лише в 2018-ому році перемогли Heroic, а інші матчі взяли Gambit. На такий самий результат сподівались і цього разу.

Хороший капітан – залог успіху Heroic?

З початку матчу ми могли спостерігати, як cadiaN підбадьорював команду. Звісно, ми не чули їх розмову, але сама лише міміка гравців змушувала повірити у дружню атмосферу всередині колективу. Напевно, саме це допомогло їм перемогти на Train, а пізніше – не втратити сил на Mirage.

Може, саме це стало однією з причин поразки Gambit. Ось що каже їй капітан – nafany:

«Ми намагатимемось «створити еру Gambit», але зараз не можу сказати, що наша команда найкраща в світі. На мою думку, ми на одному рівні з Heroic. Подивимось, як ми покажемо себе в довгостроковій перспективі».

***

ESL Pro League 13 подарував нам безліч цікавих і несподіваних подій. Турнір був настільки насичений ними, що здавалось, наче він весь написаний за не надто оригінальним сюжетом. Багато команд неочікувано розкрились у цьому турнірі, а деякі навпаки – ослабли. Саме тому він й видався таким цікавим та не шаблонним. 

Другие посты блога

Все посты