Tribuna/Киберспорт/Блоги/Знак оклику/CS:GO для тих хто не в темі: суть, історія, з чого почати, за ким слідкувати

CS:GO для тих хто не в темі: суть, історія, з чого почати, за ким слідкувати

Все, що потрібно знати про кібердисципліну.

Блог — Знак оклику
12 апреля 2021, 16:47
5
CS:GO для тих хто не в темі: суть, історія, з чого почати, за ким слідкувати

Від редакції: ви знаходитеся в блозі Знак оклику. Його автор прийшов на наш сайт під час блогерского конкурсу про кiберспорт, але після його закінчення вирішив продовжити писати. Підтримайте його плюсами, коментарями і підпискою! ***

Сьогодні тема кіберспорту не є якоюсь загадкою. Вона вже сприймається людьми на рівні з іншими видами змагань. Однак, все ж залишається багато тих, хто не знає важливих моментів цієї теми.

Ми не будемо розглядати питання кіберспорту в цілому, адже про це вже розповідалось у спецпроекті від ASUS (рекомендую прочитати спочатку саме його). Проте кожна з дисциплін має свої особливості, які потребують окремої уваги.

Я розповім вам про одну з найпопулярніших з них – CS:GO: її історію, сенс, з чого краще почати, за ким слідкувати та багато іншого. І постараюсь зрозуміло донести цю інформацію навіть тим, хто немає нічого спільного з відеоіграми.

Counter-Strike – про що вона?

Counter-Strike – це серія онлайн-шутерів від першої особи. Простіше кажучи «стрілялка». У основному режимі гравці розділяються на дві команди по 2, 5 чи 10 учасників (найчастіше – 5).

Команда терористів повинна закласти та захисти бомбу на одній з відзначених точок або позбутися ворогів за вказаний час. Команда спецназу – знешкодити вибуховий пристрій. Однак, якщо та не закладена, достатньо лише вбити команду терористів чи вижити до кінця таймеру.

Закладка бомби зупиняє/обнуляє загальний відлік часу раунду та запускає свій. Якщо вчасно не знешкодити вибухівку, то команда спецназу зазнає поразки. Щоб досягти цілі, кожен учасник купує зброю, спорядження тощо. Вцілому вони однакові, проте кожна команда має свої варіації певних предметів.

Гроші гравець отримує за вбивства, закладку чи знешкодження бомби (індивідуально); та виграні раунди (для всієї команді). За фраги з різної зброї можуть давати різну нагороду.

Все знаряддя, яке гравець купив, але не використав, залишається у нього доти, поки в одному з раундів він не загине. Саме тому багато спортсменів надають перевагу програшу у раунді, але виживанню і збереженню дорогої зброї.

Словник фанатів гри

Ця гра, як і інші, має свою термінології. І якщо деякі слова професійних гравців ставлять вас у глухий кут, запам’ятовуйте наступне:

Хедшот – вбивство прямим влучанням у голову;

Ноускоп – вбивство з снайперки без прицілу;

Еко – раунд з дешевою закупкою спорядження, в цілях покращення економіки;

Простріл – вистріл через стіну, ящик чи іншу перешкоду;

Підсадка – спосіб залізти у спеціальне місце, застрибуючи на товаришів по команді;

Ніндзя-Дефюз – знешкодження бомби, шляхом уникнення сутичок з суперниками;

Розкидка – тактичне використання гранат;

Спрей – стрільба затисканням однієї кнопки, тобто безперервно.

Терміни, які я не назвав, також є у статті від ASUS.

Як виросла дисципліна CS:GO?

Найактуальнішою на сьогодні є частина Counter-Strike:Global Offensive. Однак, у неї було чимало попередників. CS 1.6 – це перше, що спадає на думку. Це, мабуть, та частина, де спонсори тільки почали вкладати серйозні гроші та проводити масштабні кібер-турніри.

Саме тоді тільки зароджувались такі команді як NaVi, Virtus.pro і так далі, але про них пізніше. Також ця частина подарувала нам легендарні моменти, які на той час були неповторними. Тут і непомітне знешкодження бомби, і безумні клатчі, і ноускопи.

Однак, і до цього Counter-Strike проводила турніри. Щоправда, менш масштабні. Саме тоді гра набувала популярності серед звичайних гравців, які в нових версіях змогли проявити себе.

Проте, навіть якщо порівняти CS 1.6 і CS:GO, то різниця буде колосальною. Це й не дивно: завдяки суттєвому вдосконаленню графіки, механіки та балансу гра отримала нову хвилю слави, яка не спадає і сьогодні.

Чому «стрілялка» є змаганням?

Досить популярним питанням під час обговорення теми кіберспорту є те, чому це, власне, спорт. І CS:GO одноосібно може дати чимало відповідей.

По-перше: це команда гра, яка вимагає розробки стратегії, тактики та взаємодії між гравцями. Кожен має працювати на результат: іноді навіть одна гранати може вирішити хід матчу.

По-друге: як і у будь якому виді споту переможець отримує винагороду. У цьому випадку, дійшовши до фіналу, команда отримає чималу суму грошей. Призовий фонд вже досягає 1 і 2 мільйони доларів.

По-третє: результату досягнути можна досягнути лише завдяки регулярним тренуванням. Кожен повинен викладатись на всі сто та жити CS:GO.

Якщо ж ви думаєте, що все так просто, то спробуйте хоч раз зіграти самостійно. Вміння відточуються не за день, тиждень чи місяць. Іноді на це йдуть роки. Тому розуміння особливостей гри та здатність їх контролювати також заслуговують поваги.

Де і як слідкувати за турнірами CS:GO?

Думаю, суть цієї дисципліни вже зрозуміла. Що ж робити, коли ти хочеш почати слідкувати за нею?

На жаль, змагання з кіберспорту, в тому числі з CS, не транслюють так відкрито як футбол, бокс тощо. Однак, спостерігати за грою все ж не є великою проблемою. Прямі трансляції в основному показують на стрімінговій платформі Twich, а записи є як там, так і на інших сайтах. Проте, вже зіграні матчі я рекомендував би дивитись на YouTube: там звичайні користувачі викладають і повні ігри, і збірки найкращих моментів. Достатньо просто вбити в пошук назви команд та турніру.

Щоб легше слідкувати за подіями, рекомендую сайт HLTV (самі розробники гри радять платформу). Це англомовний проект, проте зроблений так, що зрозуміти зможе кожен. Там є розклади усіх майбутніх матчів головних турнірів, а також їх результати. Там же ви зможете отримати посилання на прямі трансляції.

За якими турнірами варто слідкувати початківцям? Два головних змагання з CS:GO – це Major та ESL Pro League. Перший турнір від розробників самої гри, а другий – від однієї з найстаріших і наймасштабніших кіберспортивних організацій.

За кого варто «тліти серцем»?

Що ж, припустимо, ви серйозно загорілись бажанням слідкувати за грою професійних команд. Проте, як і в багатьох інших видах спорту, перед нами постає питання: за кого слід вболівати?

Це питання виключно індивідуальне, однак я просто повинен перерахувати деякі топові та відомі команди дисципліни. Можливо, саме вони припадуть вам до душі.

Complexity Gaming

Команда посідає 11 місце у дисципліні CS:GO.  Склад, актуальний на сьогодні: k0nfig, RUSH, jks, poizoN, blameF.

Вони почали свій шлях ще у 2003-му. Через кілька років вона досягла певного успіху, перемігши у кількох престижних на той час турнірах. Однак, вже у 2007-му Complexity збавила обороти. Відтоді її перемоги відбуваються дуже нестабільно. І цього року, здається, у неї є всі шанси засвітитись у ESL. Вони вже обійшли NaVi та Virtus.Pro, які є одними з кращих команд дисципліни.

Думаю, не варто недооцінювати цей клуб, і кожен повинен хоч раз подивитись на їх гру.

Загальний рейтинг перемог: 52%.

Virtus.Pro

Команда також заснована у 2003-му. Від початку вони впевнено рухались уперед, займаючи багато призових місць. Однак з 2009-го по 2011-й робота клубу була тимчасово «заморожена». А вже за кілька років, після повернення, він отримав непогане фінансування, що, мабуть, непогано вплинуло на їх гру зараз. 

Їх робота в останні роки не може не подобатись. Хоча за минулий місяць вони опустились на 3 місце в світовому рейтингу CS:GO, але, тим не менш, показують чудову гру. Склад команди: buster, Qikert, Jame, YEKINDAR, SANJI.

Загальний рейтинг перемог: 47%.

Astralis

Відносно молодий клуб, заснований у 2016-му році. Вже через рік вони перемогли в турнірі Major. Це справді вражаючий результат, а хлопці тримають планку досі.

Команда посідає 2 місце у все тому ж рейтингу. На даний момент у складі команди: device, dupreeh, Xyp9x, Magisk, gla1ve, Bubzkji.

На їх гру і справді варто подивитися хоча б тому, що загальний рейтинг перемог становить 77%.

Natus Vincere

Чи не кожен знає про успіхи української команди, заснованої у 2009-му році. Є просто безліч людей, що зовсім не цікавляться кіберспортом, але все одно чув про Олександра Костилєва, якого ми знаємо як S1mple. Матчі цієї команди давно внесені в історію, гравці навіть близько не збираються зупинятись.

Може здатись, що команда потрапила до цього список лише із солідарності до «своїх». Проте, команда визнана у всьому світі, а багато їх моментів розробники гри увічнили в графіті на різних картах.

Сьогодні команда знаходиться на 4 сходинці у світовому рейтингу CS:GO. Актуальний склад: flamie, s1mple, electronic, boombl4, Perfecto, а рейтинг перемог – 64%.

Gambit Esports

Зараз команда займає першу сходинку світового рейтингу дисципліни. Вона заснована у 2013-му та славиться безліччю призових місць, у тому числі перемогами на Major. Цей клуб також подарував нам багато крутих моментів.

Склад команди: Hobbit, interz, Ax1Le, sh1ro, nafany. Загальний рейтинг перемог складає 56%.

Це лише деякі з тих команд, з якими варто «познайомитись». Я вибрав найцікавіші на мою думку клуби, а слідкувати за ними чи ні – вирішувати вам.

***

CS:GO – це лише мала, хоч і важлива складова кіберспорту, яка доводить: геймінг – це не просто «забавки». Щиро сподіваюсь, що незабаром фанатів у кібердисциплін буде не менше, ніж у інших видів спорту.

Другие посты блога

Все посты