Tribuna/Футбол/Блоги/Блог Євгена Брижа/Одинадцять збірників «Ворскли»

Одинадцять збірників «Ворскли»

Воротар Дмитро Різник став 11-м гравцем, якого за всю історію викликали до збірної саме з полтавської «Ворскли».

Автор — Євген Бриж
15 ноября 2021, 14:39
Одинадцять збірників «Ворскли»

Воротар Дмитро Різник став 11-м гравцем, якого за всю історію викликали до збірної саме з полтавської "Ворскли".

24 травня 2008 за збірну дебютував Григорій Ярмаш — першим із гравців "Ворскли". До того уродженець Тернопільщини з 2005 року виступав у Полтаві, куди переїхав після другої команди "Динамо". Дебют припав на контрольний матч із Нідерландами (виїзна поразка 0:3). Ярмаш відіграв 90 хвилин, у нападі тоді ще діяв Шевченко, а на лаві запасних був ще один вихованець "Ворскли" Андрій Пятов. На рахунку Ярмаша, який зараз працює тренером у "Зорі", — 8 матчів за Україну.

У тому ж матчі, але вийшовши на поле на 75-й хвилині замість Сергія Назаренка, дебютував за збірну гравець "Ворскли" у 2006-09 роках Сергій Кравченко. Загалом нинішній гравець "Чорноморця" за головну команду провів 10 ігор і забив один гол.

19 листопада 2008-го за головну команду вийшов ще один дебютант з полтавської "Ворскли" Олег Краснопьоров. Цей футболіст провів у Полтаві час з 1998 до 99-го та з 2008 до 2012 року, а по завершенню кар'єри працював тренером молодіжних команд. Його перша гра за збірну припала на контрольний поєдинок із Норвегією (перемога 1:0), він на 58-й хвилині замінив Олександра Кучера. Усього в нинішнього тренера маріупольського "Яруда" — 3 матчі в синьо-жовтій формі.

4 вересня 2010 року дебютував у складі збірної тодішній гравець "Ворскли" Денис Кулаков. Це була контрольна гра Польща — Україна (1:1), Денис вийшов на другий тайм замість Олега Гусєва, склавши компанію ще одному тодішньому полтавцеві Краснопьорову. Загалом гравець "Ворскли" у 2007-11 роках за головну команду країни провів 2 матчі.

7 жовтня 2011 року пришов час виступити за збірну захиснику "Ворскли" у 2010-13 роках Євгену Селіну. Він і до переїзду до Полтави залучався до молодіжних збірних, а за дорослу дебютував у спарингу з Болгарією. українці перемогли 3:0, Селін забив на 7-й хвилині та відіграв весь матч. А загалом — 15 матчів за синьо-жовтих. Зараз Селін — гравець "Десни".

11 листопада 2011-го вперше ці кольори приміряв ще один гравець "Ворскли", уродженець Кременчука Роман Безус. Він вийшов на поле у матчі-відкритті оновленого "Олімпійського" проти Німеччини на перші 39 хвилин. Був замінений Олегом Блохіним, який виставив його на позицію опорного півзахисника, однак досі виступає за збірну, провівши вже 24 поєдинки і відзначившись 5 голами. Зараз Безус — гравець бельгійського "Гента".

14 серпня 2013 року за збірну перший матч зіграв Денис Дедечко, який виступав за "Ворсклу" з літа 2013-го до літа 2015-го. Його викликав Фоменко ще в травні, коли гравець змінив "Кривбас" на "Ворсклу", а в серпні півзахисник вийшов на поле у спарингу з Ізраїлем (перемога 2:0), замінивши на другий тайм Анатолія Тимощука. Зараз Дедечко грає у Вірменії за клуб "Ноа", а той матч залишився єдиним у його виступах за головну команду.

3 вересня 2014-го перший матч за збірну провів уродженець Стрия, вихованець "Ворскли" Артем Громов. Його дебют припав на спаринг із Молдовою (1:0, гол Безуса), Громов вийшов на другий тайм замість Ярмоленка. На рахунку нинішнього футболіста "Зорі" — 2 поєдинки за жовто-синіх.

2 вересня 2017 у матчі відбору на ЧС-2018 із Туреччиною на поле вийшов Микола Матвієнко — на той момент гравець "Ворскли", орендований у "Шахтаря", що перейшов із "Карпат". Захисник і до Полтави отримував виклики до збірної, дебютувавши за неї у березні того року. Він виступав за "Ворсклу" з липня 2017-го до початку 2018-го, після чого повернувся до "Шахтаря", ставши основним і там, і у збірній, за яку має вже 46 ігор.

10 листопада 2017 жовто-синю футболку приміряв форвард "Ворскли" (у 2016, 17-19 роках) Юрій Коломоєць. Це був контрольний матч зі Словаччиною (перемога 2:1), в якому форвард відіграв усі 90 хвилин. Ця гра для футболіста "Полісся" наразі є єдиною за збірну.

11 листопада 2021-го надовго запам'ятає уродженець Полтави та вихованець "Ворскли" Дмитро Різник. У контрольній зустрічі з Болгарією (1:1) воротар вийшов на другий тайм замість Бущана і відкрив, сподіваємося, лік своїм матчам за головну команду країни. До нього з воротарів "Ворскли" місце у воротах збірної мав Андрій Пятов, який у цій грі був у запасі. Однак дебютував за жовто-синіх Андрій уже в статусі гравця донеччан, хоча викликався до команди ще як гравець полтавської команди і навіть їздив на Євро-2006.

Загалом при тренері "Ворскли" Миколі Павлові (2007-2012) за збірну дебютували шестеро її гравців: Ярмаш, Кравченко, Краснопьоров, Селін, Безус. При Василеві Сачку (2013-19) — четверо: Дедечко, Матвієнко, Громов, Коломоєць. При Юрію Максимову (з 2019-го) — Різник.

За тренера збірної Михайличенка у ній дебютували Ярмаш, Кравченко та Краснопьоров, за Блохіна — Безус і Селін, за Фоменка — Дедечко та Громов, за Шевченка — Матвієнко та Коломоєць, за Калитвинцева — Кулаков, за Петракова — Різник.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Два капітани
4 августа 2022, 18:48
Все посты