Tribuna/Футбол/Блоги/Блог Євгена Брижа/Як клуби УПЛ працюють в інстаграмі

Як клуби УПЛ працюють в інстаграмі

Я вирішив дослідити, як клуби УПЛ використовують інстаграм і наскільки ефективні їхні акаунти.

Автор — Євген Бриж
9 ноября 2021, 09:29
6
Як клуби УПЛ працюють в інстаграмі

Я вирішив дослідити, як клуби УПЛ використовують інстаграм і наскільки ефективні їхні акаунти.

Щоб уникнути випадковостей, я вирішив дослідити акаунти не за одним дописом чи одним днем, а за низкою публікацій протягом певного періоду.

Для аналізу я обрав один тиждень, бо в команд саме тижневий цикл. Також треба було унеможливити ситуацію, коли протягом часу дослідження суттєво змінюватиметься кількість лайків і коментарів. Простіше кажучи, потрібно було обрати якийсь давній тиждень, де вже ніхто нічого не лайкає.

По-третє, потрібно було підгадати таким чином, щоб усі аналізовані клуби УПЛ були в рівних умовах: у всіх протягом тижня були ігри та міжігровий період, були вихідні та будні дні.

Такий тиждень в УПЛ був: це 9-15 серпня включно. Якщо в когось матчів не було, то я просто зсував аналізований період на день в один із боків.

Однак простий підрахунок кількості читачів (підписників) акаунту нічого для розуміння ефективності не дає. Кількість підписників акаунтів клубів для великого міста-мільйонника та містечка-райцентру різнитиметься на порядок. Ось, наприклад, як виглядає графік лише за кількістю підписників станом на аналізований період 9-15 серпня:

Це — логарифмічна шкала, тобто масштаб розриву між «Шахтарем» із «Динамо» та іншими зменшений. Насправді він — різниться на порядок. Більш як 30 тисяч читачів мають «Зоря» та «Ворскла», але це переважно неактивна аудиторія, про що далі.

Зовсім маленькі аудиторії у «Дніпра-1» (у них відносно молодий акаунт), «Олександрії», «Маріуполя», «Львова» та «Інгульця». Але це не заважає останнім мати хороший показник взаємодій, про що теж нижче.

Але цей графік не дає нам можливості точно оцінити саме ефективність ведення сторінки в інсті. Адже в одного клубу може працювати цілий відділ, який здатен генерувати щодня купу контенту й залучати більшу аудиторію, а інші клуби мають одну-єдину людину в медіавідділі. Ось як різниться кількість дописів на тиждень з 9 до 15 серпня включно у всіх клубів УПЛ:

Тут однозначний лідер — донецький «Шахтар». Його SMM-відділ видав «на гора» 54 дописи, з яких чимало — відео, які набирають багато переглядів. Перегляди в інстаграмі рахуються від 3 сек.

Харківський «Металіст-1925» та луганська «Зоря» — 37 і 35 дописів на тиждень відповідно, це десь 5 дописів на день у середньому. Якщо аудиторія сприймає — чом би й ні? Але те, наскільки сприймає — про це нижче.

У «Львова», «Чорноморця» та «Руху» — найменше дописів за тиждень, менше десяти. І це в жодному разі не є поганим, якщо це справді вагомі дописи.

Якщо порівнювати цей графік із попереднім, то впадає в очі відносно невелика кількість контенту від «Динамо». Але, по-перше, в його акаунті майже немає відео, а по-друге, це не заважає тримати киянам велику аудиторію підписників.

Однак і цей показник не дає нам можливості оцінити саме ефективність ведення акаунту в інстаграмі. Адже, крім усього вищепереліченого, ніхто не скасовував елементарної накрутки підписників, залучення ботів тощо. Цим іноді зловживають SMM-ники, показуючи своїм керівникам велику статистику накрученого акаунту, аудиторія якого насправді «мертва». Ми нижче чітко побачимо, кого це стосується.

Також може бути ситуація, що дописи просто не доходять до підписників, адже інстаграм має алгоритмічну стрічку. Саме алгоритм визначає, коли саме й де саме в стрічці буде показаний допис. Чим більше аудиторії подобається допис та акаунт — тим вище в стрічці він буде розташований і більшій кількості людей показаний.

Для вирахування реальної ефективності та популярності акаунту існує метрика під назвою ER — Engagement Rate, або показник залученості. Тобто скільки людей РЕАЛЬНО взаємодіють із дописом або акаунтом.

Якщо, наприклад, акаунт має 1000 підписників, а останній допис лайкнули 90 та прокоментували 10 осіб, то ER рахуємо так: 90+10=100 взаємодій. А 100 взаємодій від 1000 підписників — це 10 відсотків. Значить, РЕАЛЬНО з дописом провзаємодіяли 10 відсотків від аудиторії акаунту.

Є інший спосіб — рахувати не взаємодії, а охоплення допису. Охоплення — це скільком користувачам показано ваш допис (можливо, вони не лайкають і не коментують, але в стрічці допис показаний). Там відсоток, звісно, буде більшим. Але, по-перше, кілька років тому інстаграм закрив можливість таким чином аналізувати чужі профілі, а по-друге, показаний у стрічці допис — не означає побачений допис.

Тому я рахував ER за першою схемою — на основі кількості взаємодій.

Для кожного клубу я підрахував:

— кількість дописів за тиждень (червона колонка і графік);

— кількість читачів акаунту (синя колонка та графік). Якщо це число має порядок десятків тисяч, то інстаграм його округлює, тобто 14 400, 23 200 тощо;

— кількість взаємодій за тиждень (всі лайки+коменти+перегляди відео) — жовта колонка та графік:

Тут межу в сто тисяч перетнули всього два клуби — «Динамо» й «Шахтар». Ми теж не можемо порівнювати ці показники, бо в донеччан — більш ніж удвічі більше дописів за тиждень, ніж у киян, тому і взаємодій більше.

Привертає увагу те, що менш як 15 тисяч взаємодій в інсті за тиждень — у семи клубів. І в декого й дописів небагато, як-от у «Руха», але вони влучні, а дехто «строчить» по 3 пости на день — і все одно мимо. Цей графік слід порівнювати з попередніми двома.

Далі — чиста математика (розрахунки повторені двічі для унеможливлення помилок):

1) ВСІ взаємодії з дописами (жовтий графік і колонка) ділимо на кількість дописів (червоний графік і колонка). Отримуємо середню кількість взаємодій на один допис. Це оранжева колонка з округленням до сотих.

2) Потім це число ділимо на всю кількість підписників (синій графік і колонка) і виражаємо його у відсотках. Це зелена колонка. Тобто РЕАЛЬНА кількість взаємодій із контентом у кожного акаунту за тиждень з 9 до 15 серпня включно.

Упевнений, що для багатьох керівників, а також тих, хто веде акаунт, ці цифри стануть відкриттям. Ось табличка з усіма цифрами:

Чому я не розташував клуби з ранжуванням за якоюсь із колонок? Тому що чим більше підписників — тим менше взаємодій, бо багато хто підписується на бренди «за компанію» або просто так.

Крім того, інстаграм занижує покази та перегляди відео для акаунтів з великою кількістю підписників. Це робиться для того, щоб їхні власники частіше замовляли в інстаграмі рекламу.

Саме тому порівнювати клуби з різними показниками підписників і кількості дописів недоцільно. А от приблизно рівні клуби — варто і потрібно порівнювати. В ідеалі акаунт із кількістю підписників від 10 до 90 тисяч повинен мати близько 10% взаємодій, а понад 100 000 — близько 5 відсотків. Але це в ідеалі.

Але все ж: ось як виглядає графік саме за взаємодіями (показником ER):

Нехай не вводить в оману лідерство «Інгульця», «Дніпра-1» та інших: як я пояснював, акаунти маленькі (див.синій графік, де дніпряни та петрівці — внизу) мають більше взаємодій, ніж великі. Саме тому «Динамо» й «Шахтар» — усередині таблиці. Зате тим, хто за цим показником — на трьох останніх місцях — слід замислитися про зміну комунікаційної стратегії в інстаграмі. Адже вся їхня кількадесяттисячна аудиторія з дописами (скільки б тих постів не було) майже не взаємодіє, бо «живих» людей, які лайкають і коментують — тільки 1-2%.

І наостанок пропоную тим, хто дочитав текст до кінця, самостійно повправлятися в аналітиці. Адже мої дані стосуються 9-15 серпня. Тому пропоную вболівальникам дослідити, як нині змінилися показники їхніх клубів.

Нагадаю алгоритм:

А) скільки публікацій за тиждень?

Б) скільки за тиждень усього коментів+лайків+відеопереглядів?

В) скільки зараз підписників стало?

Г) рахуємо залученість: ER=(Б/А/В)*100

Д) порівнюємо з зеленою колонкою в табличці вище. Робимо висновки: що змінилося від серпня.

Діліться результатами в коментах!

Другие посты блога

Два капітани
4 августа 2022, 18:48
Все посты