Tribuna/Футбол/Блоги/Блог Євгена Брижа/«Ворскла» виграла у «Вереса» через невдалий пресинг рівнян

«Ворскла» виграла у «Вереса» через невдалий пресинг рівнян

Полтавці змусили господарів помилятися при спробах пресингу та відкривати зони.

Автор — Євген Бриж
29 октября 2021, 19:26
«Ворскла» виграла у «Вереса» через невдалий пресинг рівнян

Полтавці змусили господарів помилятися при спробах пресингу та відкривати зони.

Після літнього Євро оглядачі зазначали, що володіння м'ячем більше не є ключовим чинником перемоги в матчі. На перші ролі поступово виходить пресинг і відбір. Навіть іспанці, котрі володіли м'ячем 67 відсотків у середньому за гру, все одно вирізнялися тим, що, за задумом тренера, мали повертати собі м'яча протягом 10 секунд після його втрати.

Недавня поразка "МанЮнайтед" "Ліверпулю" 0:5 знову підтвердила цю тезу: незбалансований "МЮ" нічого не зміг вдіяти з пресингом ліверпульців: атака втрачала м'яч, а захисники помилялися.

Ця тенденція не є винятковою і для УПЛ. Володіння "Шахтаря" більше не є визначальним, а пресинг "Ворскли", поставлений Максимовим (не без бурчання в команді) допоміг їй перебувати на третій позиції.

Однак у кубковій грі з "Вересом" полтавці вирізнялися не цим, а якраз тим, що скористалися невдалим пресингом суперника. Якби "Верес" забив своє — цього тексту не було б. Але рівняни поступилися "Ворсклі", показавши власними помилками, що пресинг — це не просто колективний відбір м'яча, а складна ЗАГАЛЬНОКОМАНДНА дія, коли в обороні беруть участь усі гравці.

Розберімо перший гол у ворота рівнян.

На лівому фланзі Якубу пасує на Рангела, той збирає навколо себе опонентів, які втрачають інших футболістів "Ворскли", зокрема Кане. Ібрахім (номер 50, ліворуч попереду) лишається на лівому фланзі без опіки та забиває, просто прискорившись і отримавши передачу від Тілля. Подивіться ще раз гол, не спускаючи очей із Кане.

Так само можна переглянути дії Тілля (8 номер, центр поля). Поки рівняни пресингують на лівому фланзі — люксембуржець вишукує вільний простір та пересувається в центр. А потім, коли футболісти в чорному втрьох атакують Степанюка — отримує від нього пас у вільну зону та виводить Кане на гол. Фактично через те, що футболісти "Вереса" вимикалися після однієї спроби відбору — їхня команда і пропустила.

Розберімо тепер другий гол у ворота рівнян (гортаємо на друге відео).

Полтавці розігрують штрафний у центрі поля. Усього лише двоє футболістів перепасовуються та підключають захисників. І лише тоді "Верес" починає виходити у пресинг. Однак через те, що не всі футболісти вийшли в нього синхронно — з'явилися вільні зони. В одну з них опустився Степанюк і розпочав атаку. В іншу — на своєму фланзі — просунувся Якубу й виконав передачу до штрафної. І там Степанюк віддав гольовий пас на Пешича.

Можна сказати, що рівняни в обох цих епізодах не встигли, однак ці два м'ячі об'єднує те, що саме "Ворскла" витягла "Верес" у непідготовлений пресинг, а невдале виконання цієї загальнокомандної дії призвело до появи вільних зон, якими полтавці і скористалися.

Лучшее в блогахБольше интересных постов

Другие посты блога

Два капітани
4 августа 2022, 18:48
Все посты