Tribuna/Футбол/Блоги/Блог Євгена Брижа/Боснія побила Україну її ж зброєю. Чемпіонат тут ні до чого

Боснія побила Україну її ж зброєю. Чемпіонат тут ні до чого

Голи обох команд вийшли дзеркальними та відбивають негнучку тактику України та характеристики гравців.

Автор — Євген Бриж
13 октября 2021, 14:43
6
Боснія побила Україну її ж зброєю. Чемпіонат тут ні до чого

Голи обох команд вийшли дзеркальними та відбивають негнучку тактику України та характеристики гравців.

Перший гол у матчі почався ось із цього епізоду: з простого трикутника на лівому фланзі атаки України:

Після передачі від Шапаренка ЛЗ Соболь одним доторком пасує на ЛФ Циганкова, але пас іде в недодачу. Та попри втрату — ця трійка одразу вступає у відбір:

Гравець у білому під тиском просто вибиває м'яч уперед, де боснійці його втрачають. Це — переваги схеми 5-2-3 з п'ятьма захисниками й трьома форвардами, коли на фланзі завдяки зміщенню крайнього форварда та високим діям крайнього захисника утворюється кількісна перевага. У цьому моменті українці нею скористалися.

Після того було 19 передач, аж поки Ярмоленко не замкнув простріл. Цьому передувало ще дві позиційних атаки, де українці змушували суперника помилятися й знов переходили до позиційних атак. Подивіться на мапу передач українців (оранжевим, стрілки — гольові передачі Степаненка й Циганкова) у проміжку з 12-ї до 15-ї хвилини. Боснійські ворота праворуч:

Звертаю увагу, що абсолютна більшість українських пасів — з другої зони. Там завдяки активному руху двох крайніх форвардів, двох центрхавів та двох крайніх захисників постійно утворювалася кількісна перевага та вільні зони. Їм протистояли двоє-троє центрхавів Боснії та Герцеговини, а також мали опускатися форварди. Але не завжди це робили. Ось, зокрема, як це виглядало, коли Степаненко віддав розрізну передачу на Циганкова, після прострілу якого забив Ярмоленко:

Степаненку ніхто не заважає скористатися простором. І лише після передачі його наздоганяє Джеко.

Тепер аналізуємо гол у ворота України. Йому передувало вкидання з ауту та 21 передача збірної в білому. Під час 75-77 хвилини передачі суперника українців були такими (синій колір, наші ворота ліворуч, стрілка та кружечок — гольова атака):

Тут дзеркальна ситуація: передня ланка України фактично стає першою лінією оборони. І так само, як і боснійці під час голу України, подекуди не встигає. Як-от в епізоді, що передував голу, коли Прчич прийняв м'яч у центрі.

Вади схеми 5-2-3 випливають з її переваг: у разі потреби оборонятися два або й три форварди мають ставати першою лінією захисту. Вони повинні мати навички відбору. Саме для того, приміром, в УПЛ тренер "Ворскли" Максимов випускає правим нападником номінального опорника Скляра: він в обороні дуже сильний. А ось як виглядала побудова України за одну передачу від голу:

На дальньому фланзі Циганков висмикнувся та не встиг проконтролювати рух гравців там — Стевановича й Ахмедходжича. Користуючись більшістю, останній і забив. Для порівняння — зверніть увагу на розташування іншого крайнього форварда Ярмоленка на протилежному напівфланзі. Там, до речі, теж кількісна перевага Боснії та Герцеговини — точно так само, як робили українці в атаці перед першим голом — однак Ярмоленко контролює можливу передачу туди.

Перейти з атакувальних 5-2-3 на ультраоборонні 5-4-1 без замін — складно, бо вимоги до гравців передньої лінії в різних моделях різні. В атаці — забігання й пошук зон, в обороні — відбір. А тут ще й помилки... Українцям просто не вистачило концентрації, тактичної гнучкості й талану, бо удар боснійця таки справді вийшов класним. До чого ж тут наш чемпіонат? Просто ці збірні рівні.

Другие посты блога

Два капітани
4 августа 2022, 18:48
Все посты