Tribuna/Футбол/Блоги/Блог Євгена Брижа/Заміни й тактика: чого не вистачило «Ворсклі» в домашньому матчі з КуПС

Заміни й тактика: чого не вистачило «Ворсклі» в домашньому матчі з КуПС

У домашньому матчі «Ворскли» з КуПС було чимало незрозумілих рішень і помилок, про які вже багато писали інші експерти. Але два моменти залишилися невисвітленими.

Автор — Євген Бриж
16 августа 2021, 18:41
Заміни й тактика: чого не вистачило «Ворсклі» в домашньому матчі з КуПС

У домашньому матчі "Ворскли" з КуПС було чимало незрозумілих рішень і помилок, про які вже багато писали інші експерти. Але два моменти залишилися невисвітленими.

Перший епізод: заміни й склад

Дивіться. 72-а хвилина, рахунок 2:1 на користь "Ворскли". Утомленого Скляра міняє Яворський. У команді пішли перестановки: Яворський посилив центр захисту (це на додачу до Тамма й Бондаренка), натомість Чеснакова відрядили на правий фланг оборони, а Пердуту — в опорну зону. На зняткові видно, як це виглядає.

Пердута як опорник — не новина. Він там грав, у попередніх сезонах вирізнявся відмінними показниками відборів і перехоплень. А от Чеснаков в офіційних матчах правим латералем не грав НІКОЛИ.

Коротше кажучи, Максимову не вистачило запасного правого латераля.

Це не тема цього допису — але зазначимо, що минулого сезону була аналогічна ситуація з нестачею гравців. Бо ось табличка всіх футболістів "Ворскли", хто провів більш як десять матчів за "Ворсклу" в усіх турнірах. Їх 17.

Але понад одну тисячу хвилин (в чистому перерахунку це 11 ігор — навіть менше половини) провели лише 12 футболістів! І чи варто тоді дивуватися іншій табличці — ось цій, з розподілом пропущених м'ячів у минулому сезоні?

Найбільше голів "Ворскла" пропустила у проміжок з 75 до 90-ї хвилини, коли інші команди замінами гру посилюють, а полтавці посилити гру не можуть, бо ніким.

Отже, констатуємо факт: міняти втомлених фактично було ніким.

Ситуація з закороткою лавою "Ворскли" не змінилася влітку: хоч і прийшли шестеро, але й пішли п'ятеро. У міжсезоння, до того ж, прийшли футболісти, які наразі не готові саме посилювати гру — або без практики (Вакула), або після травми і в поганій формі (Есеола), або з першої ліги (Кушніренко).

Але повернімося до заміни й переміщення Чеснакова праворуч. Як на це реагує тренер фіннів? Він міняє свого лівого латераля Карільйо на свіжого Хааралу. Це вже 80-та хвилина. І тепер Чеснакову, не правому захиснику, нешвидкому, до того ж втомленому 80 хвилинами гри, протистоїть 21-річний свіжий фінн.

До чого це призводить — видно на наступному зняткові — з гольової атаки на останній хвилині основного часу.

Атака розпочалася не там, не на правому фланзі "Ворскли". Але Чеснаков саме там не встиг за переміщеннями Хаарали — і коли після удару м'яч відскочив до фінна, капітан не завадив йому віддати гольову передачу. Це в жодному разі не звинувачення, тому що помилилися всі разом.

Це — пояснення, чому так сталося — бо свіжий гравець переграв втомленого захисника, якого вимушено змістили не на його позицію, до якої він не надто й придатний.

Автор голу — Урхо Ніссіла — випередив новачка Богдана Кушніренка (77 номер), який узагалі вийшов на поле за полтавців уперше, до цього він грав тільки у першій лізі. Він замінив травмованого Якубу на позиції лівого латераля.

На картинці вище — в момент другого голу — Кушніренко змістився в центр оборони, бо центрбек Бондаренко (номер 55) опинився поруч із опорником Пердутою (4 номер). Ніссіла, до речі, теж з'явився на заміну — і забив.

Епізод 2: тактика й аналіз суперника

І це ще не все. На 64-й хвилині тренер фіннів замінив захисника на форварда Рангела. Фінни перебудувалися. І він теж посилив гру, забивши. Після ось цієї подачі від Боатенга під час атаки фіннів на 111-й хвилині.

Його опікає Яворський і Тамм. Але Рангел кількома кроками відривається від захисників і забиває.

Безумовно, тут помилилися і захисники Яворський і Тамм, однак вони — лише остання ланка в черзі помилок, які починаються взагалі не з футболістів. Я пропоную пригадати матч фіннів із вірменами, зокрема, ось цей гол у ворота "Ноа". Тут не Боатенг, щоправда, а Попович віддає довгу передачу — форвард забиває:

Тепер пропоную пригадати гол фіннів у ворота "Ворскли" в першій грі. Знову Боатенг віддає довгу передачу — знову гол:

І ось тепер та сама простенька дія і в Полтаві: Вакула в боротьбу не вступає, Боатенг вільно віддає, форвард забиває...

Я розумію, що це 111-а хвилина. Але хіба не було зрозуміло, що саме цей футболіст може одним пасом вирішити долю матчу? Хіба вже одного разу не поплатилася "Ворскла" за відсутність протидії капітанові фіннів у Куопіо? Невже навіть власні помилки не вчать тренерів і гравців?

Таким чином поразка від КуПС у Полтаві є цілком закономірною.

"Ворскла" поступилася команді, в якій три м'ячі забили футболісти, що вийшли на заміну. У полтавців такого посилення не виявилося. У фіннів тренер щонайменше тричі за матч міняв модель гри й відреагував на проблеми на правому фланзі полтавців вчасними замінами. У "Ворскли" для різних моделей банально не вистачає футболістів. Та і моделі лишилися ті ж, що й були минулого сезону, до них неважко адаптуватися.

Крім того, далися взнаки просто разючі помилки в підготовці до протистояння, коли, здалося, гру фіннів узагалі не аналізували, бо пропускати однакові голи навіть від рівних за класом гравців — неприпустимо. А вони ж навіть жодних сюрпризів не створили — просто реалізували свої сильні сторони.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Два капітани
4 августа 2022, 18:48
Все посты