Tribuna/Футбол/Блоги/Блог Євгена Брижа/Де зараз гравці зі «слабких» «Жиліни» та «Локомотиви», які вибивали «Ворсклу» з єврокубків

Де зараз гравці зі «слабких» «Жиліни» та «Локомотиви», які вибивали «Ворсклу» з єврокубків

Збірні, «Інтер», «Наполі» — тоді вони були ноунеймами проти полтавського клубу.

Автор — Євген Бриж
13 августа 2021, 17:05
7
Де зараз гравці зі «слабких» «Жиліни» та «Локомотиви», які вибивали «Ворсклу» з єврокубків

Збірні, "Інтер", "Наполі" — тоді вони були ноунеймами проти полтавського клубу.

Історія 1

Серпень 2015-го. "Ворскла" на своєму полі перемагає словацьку "Жиліну" 3:0 у додатковому часі — але на останній секунді пропускає гол у свої ворота. Враховуючи поразку на виїзді 0:2 та скасоване нині правило виїзного гола — полтавці вилітають.

Словаки нестямно радіють біля бровки поля. Серед тих, хто з останніх сил добіг туди зі своєї позиції — високий захисник Мілан Шкриньяр. Тоді йому було 20 років. Він зіграв обидва матчі.

А зараз, у 2021-му, він — футболіст "Інтера", перейшов звідти із "Сампдорії" за понад 20 мільйонів євро. Перед тим словаки продали його до цього італійського клубу за 5 мільйонів, забезпечивши собі одним цим трансфером пару років життя.

"Жиліна" — це клуб зі Словаччини. У однойменному місті на заході країни — десь 85 тисяч жителів, це приблизно стільки, скільки в райцентрі Лубни на пів дороги з Полтави до Києва. Попри це, ті, хто їздив тоді з "Ворсклою" до Словаччини, відзначив, що в місті, крім стадіону, ще є льодова арена та низка менших спортивних об'єктів.

Клуб "Жиліна" — це не просто 22 людини на контракті й президент при грошах. Там є низка молодіжних і юнацьких команд. Зокрема, команда Ю-12. Саме в неї потрапив здібний хлопчик із містечка Ж'яр-над-Гроном. Я ніколи не чув про таке. Вікіпедія вказує, що населення там — до 20 тисяч. Ось там Шкриньяр і робив перші футбольні кроки.

Потім була "Жиліна", в основі якої він дебютував у 17 з гаком років — ну а далі я історію описав.

На момент ігор із "Ворсклою" у складі словаків не було жодного футболіста, дорожчого за 600 тисяч на "Трансфермаркті". Включно зі Шкриньяром, він, власне, і був найдорожчим.

Історія 2

Як, до речі, і в складі хорватської "Локомотиви", з якою наступного, 2016-го, "Ворскла" зіграла, знову пробившись до єврокубків із внутрішньої першості. Це фарм-клуб загребського "Динамо" — там грають ті, хто поки не готовий виступати у лавах хорватського гранда.

На момент зустрічей із "Ворсклою" футболістів, старших за 26 років, у "Локомотиви", крім воротаря, не було. І прізвища навіть лідерів команди були маловідомими. Тепер я їх знаю і пам'ятаю — і не лише через "Ворсклу". Я, власне, бачу їх по телевізору.

Бо високий 5-й номер Діно Періч доріс до збірної Хорватії. Атакувальний хавбек Іван Фіоліч до минулого сезону грав за бельгійський "Генк", півзахисник Лука Іванушец залишився у Загребі, з "Динамо" виграв чемпіонство та кубок країни. І його ціна сягає кількох мільйонів євро, враховуючи, що йому лише 22 роки...

Це я взяв прізвища тих, кого шукав спеціально, кого запам'ятав по грі в Полтаві. А вже в той час, коли "Локомотива" вибила "Ворсклу" (0:0 там, 2:3 в Полтаві, другий і третій м'ячі забивали якраз Періч та Фіоліч, чому я їх і запам'ятав) — за ще один скромненький хорватський клуб "Осієк" останні матчі проводив маловідомий футболіст Амір Ррахмані.

Восени, вже після Полтави, Ррахмані перейде до загребського "Динамо", звідки вирушить в оренду до тієї ж "Локомотиви". Логічний шлях, зважаючи, що тоді цьому косовару було 20 років. Він юнаком тренувався у місцевій "Дрениці", грав за албанський "Партизані", потім перейшов у "Спліт".

Далі його кар'єра склалася таким чином: після сезону в "Локомотиві" він повернувся до "Динамо", відіграв там ще два сезони) — а звідти вже перейшов до італійської "Верони", збагативши динамівців на 2 млн євро. І тепер, минулого 2020 року — до "Наполі" за 14 млн євро.

Чи то перед грою, чи то після у їхнього наставника спитали: скільки дитячих тренерів є у структурі клубу? Виявилося, що набагато більше, ніж у "елітної" на той момент "Ворскли".

Історія 3

Тепер "Ворскла" вилетіла від ще однієї "слабкої" команди — фінського КуПС. У її складі — теж жодного футболіста, дорожчого за 500 тисяч. Середній вік не надто низький — 24.4 року. Усі їхні трансфери за три останніх роки — це переважно вільні агенти.

Але вони беруть іншим: правий захисник Узочукву, який провів усі ігри з "Ноа", "Ворсклою" та "Астаною" — з Нігерії, йому 22 роки. Лівий — Карільйо — з Венесуели, йому 25. Воротар — австрієць. Капітан команди, який віддав гольові передачі і у Фінляндії, і у Полтаві — з Гани, йому "аж" 27 років, звуть його Нана Боатенг. Центрхав Себбан — теж забивав полтавцям — 24-річний француз. Центрфорвард Удо, який повозюкав повільний захист "Ворскли" — з Нігерії, а нападник Рангел, який вийшов у Казахстані на заміну й укинув ексворотареві "Ворскли" Непогодову "трьошку" — бразилець.

Хтось же їх знаходить? Тепер вони, а не "Ворскла" чи "Астана", отримають ті гроші, що належать за прохід далі. Хай і невеликі — але і витрати на зарплати в них непорівняні з полтавцями чи казахстанцями.

Також вони вчетверте поспіль виходять до єврокубків — і лише раз не подолали першу дуель. Так що відрахування від УЄФА — також вагома частина бюджету. Який, до речі, складає один мільйон євро.

За силою гравців "Ворскла" сильніша і за КуПС, і за тодішні "Жиліну" та "Локомотиву". Однак за рівнем розвитку інфраструктури, дитячо-юнацького футболу, трансферною діяльністю, скаутингової служби, фінансовим менеджментом, аналітичною роботою та тренерською підготовкою ці команди, на мій погляд, набагато ближчі до поняття клуб, аніж будь-яка з українських команд, окрім перших двох.

У цьому і полягає одна з причин настільки раннього вильоту наших представників у єврокубках. У цьому розумінні, в плані загального розвитку клубу, наші суперники — справді сильніші за нас. Це — сигнал нам, над чим працювати насамперед, бо 16 чи 18 команд у лізі — це ще не сильний чемпіонат (у словаків та фіннів їх узагалі по 12, а в хорватів — 10), а 22 людини на контрактах — це ще не клуб.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Два капітани
4 августа 2022, 18:48
Все посты