Tribuna/Футбол/Блоги/Блог Євгена Брижа/«Ворскла» виявилася неготовою до фінів. Розбір першого матчу

«Ворскла» виявилася неготовою до фінів. Розбір першого матчу

Склалося враження, що команда просто не знала, як грати проти цього суперника.

Автор — Євген Бриж
23 июля 2021, 15:17
8
«Ворскла» виявилася неготовою до фінів. Розбір першого матчу

«Ворскла» індивідуально сильніша за фінський КуПС. Але 2:2 у Фінляндії показали, що полтавці виявилися неготовими: не використовували слабкі сторони суперника й не застосували своїх переваг.

Розбираймося. Але спершу: телеграм-канал автора, чат про «Ворсклу»

Матчі попереднього раунду, де КуПС грав проти «Ноа», показали: фіни схильні до швидких атак і можуть організувати гол за дві-три передачі (фото 1).

Ключова роль тут — у трьох центральних півзахисників: Боатенга, Поповича та Ніссіла (троє гравців у центрі фото 2).

Логічне завдання — не давати цим хавам вільно працювати з м'ячем. Що маємо в Фінляндії? Фото 3 — це гол фінів «Ворсклі».

Передача на вільного Боатенга, той вільно пасує на форварда. Ривок, Яворський падає, голкіпер неготовий — гол. Абсолютно прогнозована атака фінів через того ж центрального півзахисника.

Вам не здається, що комбінації на фото 1 та 3 — ідентичні? Але чомусь «Ворскла» виявилася до них неготовою.

Далі. Кутовий. Ось один із трьох варіантів розіграшу, продемонстрований КуПС у матчі з «Ноа» (фото 4):

Бачимо, що група гравців ближче до воріт відтягує на себе оборонців суперника, але подача йде на дальню групу, де збираються всі найвищі.

Тепер світлина другого голу у ворота «Ворскли» на 96-й хвилині (фото 5):

Футболіст під номером 3, центральний захисник, зі зростом 193 см, який ОЧЕВИДНО йде грати й подача буде ясно що в його бік, а не туди, де натовп — залишається неприкритим. Уся увага наших гравців — на групу суперників ближче до воріт, які просто відводять їх убік. Центральний захисник у підсумку якраз і заб'є, хоч і не головою, а ногою, але фактично без перешкод.

Вам не здається, що фото 4 і 5 показують фактично ідентичні розіграші кутових? Чомусь і до них полтавці виявилися неготовими.

Далі — більше. Ось висновок з розбору гри фінів з «Ноа» і приклад єдиного голу вірмен (фото 6):

Тепер дивімося, як забили свій гол полтавці. Якубу — відбір і пас на Кане, Кане — прохід флангом і гол (фото 7):

Чи не здається вам, що слабкі сторони фінів проти вірмен такими ж і лишилися проти «Ворскли»? І ці дві атаки дзеркально схожі, за винятком завершення? Просто полтавці чомусь не використовували швидких флангових атак, воліючи грати або позиційно, або довгими передачами. Відзначимо, що в епізоді з пенальті це таки спрацювало (фото 8):

Але. Якби не влучання м'яча в руку захиснику фінів — одинадцятиметрового могло й не бути. А кількість отаких закидань вперед при тому, що в них троє захисників вище 1.82 см, викликає запитання: чи усвідомлювала «Ворскла», що повітря вона програватиме чисто через антропометрію? Ось суха статистика: три удари (це з голами) у рамку воріт. За 90 хвилин із фінами...

Безумовно, завадив штучний газон. Це впливає на відскок м'яча та на ковзання під час, наприклад, підкатів. Господарі до цього звичні, на відміну від гостей. Але «Ворскла» жодного тренування на штучному полі (воно є в кількох кілометрах від бази «Ворскли» на базі колишнього ФК «Полтава») не провела. Тому, поки «вкатувалася» в гру — пропустила.

Отже, висновки. Фіни не показали нічого нового у порівнянні з поєдинком проти вірмен. Вони навіть забивали нам і пропускали так само, як і з вірменами. Тільки гравці «Ворскли» цього не використали — чи не зуміли, чи взагалі не знали про особливості суперника.

Безперечно видно, що футболісти «Ворскли» індивідуально на голову вищі за фінів. Але їхній порядок і така підготовка полтавців не дозволили «Ворсклі» розв'язати питання виходу до наступного раунду вже в першій грі. Тепер доведеться попітніти вдома. У буквальному розумінні — бо 29 липня замість комфортної фінської двадцяточки в Полтаві, ймовірно, температура буде за 30. І це — на третій день після понеділкової гри з «Дніпром-1».

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Два капітани
4 августа 2022, 18:48
Все посты