Tribuna/Футбол/Блоги/Блог Євгена Брижа/Як грати з фінами. Детальний розбір суперника «Ворскли»

Як грати з фінами. Детальний розбір суперника «Ворскли»

На основі двох матчів клубу КуПС розбираю, як грають суперники «Ворскли» в Лізі Конференцій.

Автор — Євген Бриж
16 июля 2021, 19:49
7
Як грати з фінами. Детальний розбір суперника «Ворскли»

На основі двох матчів клубу КуПС розбираю, як грають суперники «Ворскли» в Лізі Конференцій.

Наперед перепрошую за якість деяких знятків. Це, на жаль, не Ліга чемпіонів, а Ліга конференцій: якість трансляцій не найкраща. Розбір базується на двох іграх команди з Куопіо з вірменською командою ФК "Ноа" на першому етапі.

Загальні відомості про тренера, команду — тут, детальніше знайомство — в тексті колеги Олега Баркова тут. Телеграм-канал автора про футбол — тут, чат про «Ворсклу» — тут.

Як захищаються

«Ультразонна» оборона: дев'ять людей на лінії штрафного, на відскоку — швидкий гравець. Це 25 номер Урхо Ніссіла (Ur­ho Nis­si­lä). До нього потрібна особлива увага: швидкий, з ударом і пасом.

Він же — у стінці під час штрафного ще в першому матчі. Захист такий же.

Як пробивають штрафні

Цей Урхо Ніссіла, 25 номер, — ще й виконавець кутових і штрафних. Він забив «Ноа» прямим ударом. Звертаю увагу «Ворскли» на фальшстінку фінів.

Як подають кутові

Варіант 1: один чи двоє гравців здійснюють тиск на воротаря й відтягують на себе оборонців. Подача слідує на групу високих гравців, обведену колом.

До уваги Різнику. В усіх варіантах кутових йому обов'язково заважатиме суперник.

Варіант 2: подача йде на футболістів у штрафному майданчику. Так проти «Ворскли» грала «Олександрія» — той досвід може згодитися.

Варіант 3: обманних рух і вибігання на вільний простір на дальній штанзі двох футболістів. Навіс саме туди.

Як вибігають у контратаки

Чотири футболісти попереду. Вірмени грали в п'ять оборонців, але через широкі краї (гравці 1 та 4 на схемі) проспали правого крайка.

Той пішов вперед, звузив та віддав пас гравцю під номером 3 на схемі, який прострілив і спричинив автогол. Це 14 номер Антон Попович. У минулій грі він забив у свої ворота, а в цій — спричинив автогол.

Як обороняються у першій фазі

Хороший зняток перед третім голом.

Троє атакувальних гравців високо зустрічають трьох оборонців вірмен, не даючи вільно розігрувати. З м'ячем правий центральний Денис Дедечко. Під тиском обирає не найкращий варіант: зіграти очікувано для фінів, на свого «розігруючого» Беніка Оганесяна. Дивіться, що відбувається далі.

Капітан фінів #19 Na­na Boa­teng разом із Урхо Ніссіла пресингують вірмена. Боатенг виконав відбір, а Ніссіла пронісся з м'ячем уперед і віддав гольовий пас на #13 Aniek­pe­no Udoh.

Оці троє хавбеків — Ніссіла, Попович і Боатенг — центральна вісь команди. Проти першого, думаю, знає, що робити, Олександр Скляр🚑.

Швидка атака

Команда здатна забити гол буквально з однієї-двох передач. Четвертий м'яч фінів.

Опорник Попович отримав передачу від захисника та закинув на крайка Узочукву. Той обігнав захисника й із гострого кута забив.

П'ятий м'яч фінів.

Довгий винос від воротаря, ривок Рангела — гол. Щоправда, тут один оборонець вірмен узагалі не вступив у верхову боротьбу, а інший — останній захисник — послизнувся.

Тому — концентрація та не давати їм вільно пасувати.

Позиційна атака

Я згадував трьох центрхавів Ніссілу, Поповича й Боатенга, а також що КуПС грає в три центральних захисники. Ось вони під час розіграшу м'яча.

Крайки пішли в атаку, їх не видно. До уваги Пердуті та Якубу. З іншого боку, крайки не встигнуть повернутися, якщо форварди «Ворскли» використовуватимуть ці дірки на краях захисту фінів. Як, наприклад, атакував Кулач із флангу.

Вихід з оборони в атаку

У вірмен не вийшло, але задумка була правильна. Фіни або розігрують м'яч з середньою/довгою передачею на крайків, або коротко через центральних Боатенга та Ніссілу.

Ось тут Скляру, Тіллю та Пуцліну важливо не давати хавбекам приймати м'яч. Діяти не ось так...

...а ось так:

Позиційна оборона

5-3-2. Ніссіла один із трьох півзахисників, із ним уважно.

Оборонці по зросту: 15.Узочукву 170 см, 22.Тойвомакі 184, 3.Томас 193, 33.Хямяляйнен -, 23.Карілло 175 см.

Що важливо розуміти. Ці футболісти ДУЖЕ не люблять грати під пресингом і у швидких атаках неповороткі й повільні. У першому матчі вони забили собі самі під час довгої передачі й навісу.

У другій грі їхній воротар зробив п'ять (!) сейвів, це не рахуючи каркасу й незарахованого голу вірмен. Хай 0:5 не вводить в оману.

Щодо стратегії. Перша гра — там, за комфортної погоди нижче 30 градусів. Але — на штучному полі, до якого більше звикли фіни.

«Ворсклі» є де потренуватися — база ФК «Полтава», там якраз штучне поле.

Матч-відповідь — у Полтаві за спекотної погоди, але перед власними трибунами. Мені видається можливим завдяки цим маленьким підказкам спробувати все вирішити вже там, щоб не мучитися під полтавським липневим сонечком.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Два капітани
4 августа 2022, 18:48
Все посты