Tribuna/Футбол/Блоги/Блог Євгена Брижа/Як Україні грати з Англією

Як Україні грати з Англією

Завтра в нас Англія за розкладом. Так сталося, що я пильно стежу за англійською Прем’єр-лігою (бо вболіваю за МЮ), а тому уявляю, як грає і гратиме завтра ця збірна.

Автор — Євген Бриж
2 июля 2021, 15:01
6
Як Україні грати з Англією

Завтра в нас Англія за розкладом. Так сталося, що я пильно стежу за англійською Прем'єр-лігою (бо вболіваю за МЮ), а тому уявляю, як грає і гратиме завтра ця збірна.

Отже, найголовніше:

1. Високий відбір з поверненням.

Англія належить до тих команд, які відбирають м'яч найближче до чужих воріт на турнірі.

Їм вдалося відіграти володіння м'ячем не далі ніж 40 метрів від воріт суперника 8.4 раза за гру — найбільше на Євро.

Ось, наприклад, фрагмент матчу з Шотландією, де трійка атакувальних гравців заважає початку атаки шотландців.

А от — із Німеччиною, де флангові атакувальні гравці не відходять вниз, а разом із Кейном контролюють центр поля.

Упаси нас Боже довго катати м'яч в обороні. Це вам не Швеція.

2. Високі крайки.

На цьому Євро англійці грають або з чотирма захисниками, або з трьома центральними. Але у фазі розіграшу м'яча це великого значення не має. Чому? Та тому що їхні флангові захисники діють дуже високо. Вони звикли так грати в АПЛ — і Саутгейт вирішив використати таку перевагу.

Дивимося зняток з матчу з Шотландією.

Лівий захисник Шоу ліворуч починає забігання (біла стрілка). Центральний захисник уже готовий віддавати йому передачу. На його місце звично опускається один із опорників (маленька червона стрілка). Так Шоу грає в МЮ, так він діє і в збірній. На правому фланзі — та ж історія, можна малювати ті ж стрілочки.

3. Крайні хавбеки: зміщення та ривки.

Така дія флангових захисників звільняє від роботи на бровках крайніх хавбеків. Ось теплова карта дій Сака — бачимо багато зміщень у центр в атаці.

А от дії Рахіма Стерлінга в матчі з Хорватією, коли він здійснив ривок із центра поля...

...і забив після передачі. Різниця між знятками — 5 секунд. Він так само забиває і в МанСіті.

4. Стандарти.

Теж заготовка, апробована в МЮ. Розіграш кутового в матчі з Шотландією. Гравець у зеленому колі стягує на себе захисників і уводить їх під час подачі. Подача йде на групу в червоному колі.

Там — центральний захисник Магвайр. У нього 75 відсотків виграних верхових єдиноборств в АПЛ і жодного програного — на Євро. Ось ще такий же розіграш. Вони цілять саме на нього:

5. Початок атак збірної Англії.

Магвайр не лише боротьбою крутий. Він ще й серед тих, хто найефективніше просуває м'яч уперед. Не в Англії, а на всьому Євро. Ось схема його передач, довших за 5 метрів.

А ось табличка збірних, які проходять найбільшу відстань від початку атаки до гола:

Вони Будемо люблять і вміють атакувати з глибини. Будемо глибоко сідати в оборону — Магвайр і компанія нас знесуть.

6. Як перемагати

З наведеного вище слідує низка висновків. Потрібно не лишати їхніх крайніх захисників самих і не давати можливості пасувати на них (завдання для наших крайніх ПЗ). Готуватися до їхнього високого відбору, міняти напрями атак, не катати (для ЦЗ і ЦП). Стежити за ривками Стерлінга. Не сідати глибоко і не давати можливості легко починати атаки (для НАПів).

А ще — цікавий момент. За ударами англійці не те що не лідери... У них, навіть попри не три, а вже чотири зіграних матчі — 20 сходинка серед усіх збірних: 27 усього, 9 у рамку. Для порівняння — в України 45 (18).

А ще Англія зараз — найповільніша збірна на всьому Євро, щоправда, компенсує це передачами та чіткими злагодженими діями.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Два капітани
4 августа 2022, 18:48
Все посты