Tribuna/Футбол/Блоги/Блог Євгена Брижа/Україна сама зіпсувала собі гру. Розбір ключових епізодів матчу з Фінляндією

Україна сама зіпсувала собі гру. Розбір ключових епізодів матчу з Фінляндією

Невдалі заміни, відсутність різних варіантів ведення гри та помилки у найвідповідальнішій фазі матчу призвели до втрати очок.

Автор — Євген Бриж
29 марта 2021, 12:24
1
Україна сама зіпсувала собі гру. Розбір ключових епізодів матчу з Фінляндією

Невдалі заміни, відсутність різних варіантів ведення гри та помилки у найвідповідальнішій фазі матчу призвели до втрати очок.

Позиційна атака України. Високі крайні захисники, трійка центральних розігрує м'яч. Є проблема з переходом: проти Зінченка й Макаренка — четверо опонентів.

Проти високих крайків і двох нападників фіни оборонялися вп'ятьох. Як ми вже бачили, центр поля вони теж наситили. У пошуках м'яча під пас опускається Маліновський, між лініями перебуває Зубков.

Інший запланований варіант — опускання Зінченка в лінію оборони, щоб подолати пресинг. Для нього це не новина, так іноді грає проти «автобусів» його «МанСіті». Але при цьому центр поля все одно лишають за собою фіни, а до прогнозованих передач у край гості готові. Навіть якщо Караваєв або Соболь скористаються простором і розженуться на фланзі — троє центральних оборонців мають зріст 186-192 см, тобто всі верхові подачі вони елементарно знімуть. Виняток — якщо Яремчук був би форвардом, що розкидає верхові подачі від партнерів. Але Україна так не грала. Кросів у неї було 16 із понад 600, це менш як 3 відсотки.

Але навіть за таких обставин у першому таймі Україна завдала 13 ударів. У другому потрібно було цю активність конвертувати в якість, тому вихід Марлоса напрошувався. Це футболіст, який може віддавати цікаві передачі та шукати простір. Він це і зробив в епізоді з голом.

Змістившись у фланг, він обігрався з Маліновським, дозволивши Караваєву зробити ривок поміж захисників суперника. Такий же ривок зробив і Мораес, з чого виник гол.

Однак замінив Марлос Зубкова — гравця, який в України бив найбільше: 4 удари, з них 3 — з меж штрафного. Зняти футболіста з таким показником у такій грі — як на мене, нелогічно. Саме тому гол — це була, фактично, єдина нагода, коли атака збірної вийшла. У другому таймі українці завдали 5 пострілів, із яких три — від Маліновського. Ці п'ять ударів на схемі позначені зеленим кольором.

Понад те, з виходом Марлоса роль Зінченка, який у першому таймі був свого роду квотербеком, лишилася для мене незрозумілою. У другому таймі він віддав лише 30 передач, а в цілому за матч — понад 80. Фактично, він став другим опорником разом із Миколенком. Таким чином, замість посилення атаки сталося її послаблення, що ми й показали цифрами.

Гол Мораеса, звісно, виправдав його вихід замість Яремчука, однак 8 торкань за 28 хвилин на полі — чи не замало для свіжого гравця атаки?

Ну і підсумкове фото, яке хоч і не знімає вини з Миколенка, але показує, що його помилка була вимушеною, наслідком цілої низки помилок до того. Так грати, виграючи і володіючи м'ячем, не можна. Що Фінляндія нам наочно довела.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Два капітани
4 августа 2022, 18:48
Все посты