Tribuna/Футбол/Блоги/Блог Євгена Брижа/Де в Україні найкраще ходять на футбол

Де в Україні найкраще ходять на футбол

За новою методикою вираховую відсоток від усіх жителів населеного пункту, які в минулому сезоні ходили на матчі УПЛ та першої ліги. Результати вражають.

Автор — Євген Бриж
15 сентября 2020, 23:55
33
Де в Україні найкраще ходять на футбол

За новою методикою вираховую відсоток від усіх жителів населеного пункту, які в минулому сезоні ходили на матчі УПЛ та першої ліги. Результати вражають.

Вираховувати абсолютну відвідуваність матчів клубів — справа невдячна, адже в одних Горішніх Плавнях населення співставне з місткістю "Донбас-арени" та менше, ніж місткість НСК "Олімпійський". А отже, логічно вирахувати відносну відвідуваність усіх матчів у відсотках. Що я і зробив. Ось табличка для УПЛ:

Про методику підрахунків. Метою було розрахувати не абсолютну відвідуваність, а співвідношення середньої відвідуваності футбольних матчів до населення міста.

Спершу за допомогою офіційних протоколів на сайтах УПЛ та ПФЛ було розраховано загальну кількість глядачів на матчах чемпіонату 2019/2020 (до карантину).

Після того вираховано середню відвідуваність ДОМАШНІХ матчів, без урахування виїздних.

І після того ця середня відвідуваність домашніх матчів була розділена на кількість населення в тих населених пунктах, де виступає команда (дані Держстату на 1 січня 2019 року), а число подане у відсотках.

Для УПЛ вийшла ось така діаграма:

У відсотковому відношенні найбільше жителів своїх міст залучили "Олександрія", "Десна" та "Ворскла". Найменше — "Львів", "Колос" та "Олімпік", але дві останні команди виступали не в рідних населених пунктах. Відсоток жителів Харкова, які ходили на "Шахтар", виявився більшим, ніж відсоток киян на матчах "Динамо"!

Для першої ліги показники такі:

Тут є застереження. Попри те, що Минай розташований в Ужгородському районі Закарпаття, ми рахували жителів всього Ужгорода, адже фактично це приміське село. Деякі команди, приміром, "Кремінь" або "Агробізнес", грали на двох стадіонах, тому цифри потрібно сприймати із застереженням.

Попри це, звертаємо увагу, що в селі Зоря на ігри місцевих "Балкан" ходили майже 29 відсотків жителів, а в Петровому на "Інгулець" — майже десять відсотків. Серед більших населених пунктів найпопулярнішим є футбол для жителів Франківська — там на "Прикарпаття" ходять краще, ніж у містах клубів Прем'єр-ліги.

А от сукупний рейтинг для клубів УПЛ та першої ліги за сезон 2019/2020 (до карантину):

Вражає? То хто ж тоді найфутбольніший регіон України? Висловлюйтеся у коментарях.

Другие посты блога

Два капітани
4 августа 2022, 18:48
Все посты