Tribuna/Футбол/Блоги/Блог Євгена Брижа/Капітан. Легенда «Ворскли» ― найстарший гравець чемпіонату Сербії

Капітан. Легенда «Ворскли» ― найстарший гравець чемпіонату Сербії

Йован Маркоскі, екс-футболіст «Ворскли», який провів у Полтаві дев’ять років, досі грає у Сербії і в свої 39 є найстаршим футболістом ліги.

Автор — Євген Бриж
10 марта 2020, 22:14
16
Капітан. Легенда «Ворскли» ― найстарший гравець чемпіонату Сербії

Йован Маркоскі, екс-футболіст "Ворскли", який провів у Полтаві дев'ять років, досі грає у Сербії і в свої 39 є найстаршим футболістом ліги.

29 травня 2015 року. Запоріжжя. Полтавська "Ворскла" та луганська "Зоря" після нічиєї 1:1 залишають поле. Команди розіграли четверте і п'яте місця, обидві вийшли до єврокубків.

Повільно йде у роздягальні "Славутич-Арени" сербський легіонер "Ворскли" Йован Маркоскі, якого тодішній тренер Василь Сачко випустив на заміну на 88-й хвилині. У гостьовому секторі фанати полтавців здіймають над головами аркуші паперу з розрукованами цифрами 10 — номер видатного футболіста в історії клубу. Він носив зелено-білу футболку "Ворскли" протягом дев'яти років, був капітаном команди, а цього дня одяг її востаннє. Термін його контракту, який він продовжував чотири рази, сплив — і цього разу поставити новий підпис йому не запропонували.

— Перед грою з "Зорею" мені про це повідомили, — згадував Йован в інтерв'ю Сергію Ніколаєву для Спорт.ЮА у 2015 році. — Я такого повороту не чекав. Коли Сачко про це сказав, мене це шокувало. Думав, ще рік запропонують пограти. Вважаю, що міг би принести користь "Ворсклі".

На той момент Йокі виповнилося 34 роки. Тодішній тренер Василь Сачко у свої 33 виграв Кубок із "Ворсклою", забивши гол після атаки, розпочатої Маркоскі. Перед завершенням чемпіонату 2014/15 Сачко зустрівся із почесним президентом клубу Костянтином Жеваго, на якій і вирішили питання з полтавським сербом. Василь і Йован кілька років прожили в одному номері на зборах і в готелях. Тепер довелося прощатися: перший став тренером, якому не підійшов другий. Маркоскі за Сачка перестав потрапляти до основи.

— Він — футболіст з великої літери. Багато зробив для "Ворскли". Ми з ним грали свого часу, — розповів Сачко на післяматчевій прес-конференції. — Він іноземець, але вже свій, полтавський. Залишив тут багато свого здоров'я. Низький уклін йому. Двері для нього відкриті. Ми обговорили це з почесним президентом — і йому буде запропонована робота в клубі.

Однак Йокі, узявши час на роздуми, відмовився. Попри те, що в останній свій сезон він переважно виходив на заміни — але відчував сили грати ще. Уже майже примирившись із тим, щоб залишитися в Полтаві, але не в якості футболіста, Маркоскі в останній момент отримав пропозицію з дому, із Сербії. І навряд чи довго вагався. Відзначивши в Україні своє 35-річчя, Йован вирушив додому.

— Якби ще рік пограти — був би ювілей: десять років у "Ворсклі", — з сумом констатував гравець. — Мене все тут влаштовувало, навіть не знаю, чи були пропозиції від інших клубів. Лише в останній раз мені запропонували гірші умови контракту, але я був до цього готовий. Я міг ще грати і заслуговував цього своїм ставленням до роботи. Є невелика образа на Сачка, але це — футбол. Можливо, і я колись змушений буду так чинити.

А "Ворскла" вже без Маркоскі в наступному сезоні 16/17 натужно входила в новий чемпіонат, зігравши п'ять нічиїх поспіль. Також команда Сачка в першому ж "підході" вилетіла з єврокубків від скромної словацької "Жиліни", програвши на виїзді 0:2 і примудрившись пропустити вирішальний гол удома, виграючи в більшості 3:0 на 121-й хвилині.

Йован на той момент уже виступав у команді "Напредак" з міста Крушевац, яка грала навіть не у вищій, а в першій лізі Сербії. У сезоні 15/16, в якому його рідна "Ворскла" знов посіла п'яту сходинку, Йокі провів 24 гри за сербський клуб, допомігши тому підвищитися в класі. Відрив був великим — лише чотири поразки і п'ять нічиїх в 30 матчах.

Світлина з інстаграм-акаунту Йована, датована серпнем 2016 року. Підпис зрозумілий без перекладу

У сербській Суперлізі його новий клуб сходу посів четверте місце, а Йован знов був серед найважливіших його гравців із 25 іграми, і, як і у "Ворсклі", виводив команду на поле з капітанською пов'язкою. 17/18 — уже 18 ігор і сьоме місце команди. Наступний сезон не задався — лише 14 хвилин на полі... Маркоскі у віці 38 років розриває контракт за обопільною згодою і вирушає до команди "Младость" (Лучани), за яку провів 16 ігор і в якій вже виступав у 2002 році.

Це було якраз після "Црвени Звезди", куди 20-річного Маркоскі покликали після вдалих виступів у "Раднічках" з його рідного міста Обреновац. У сербському гранді молодий хлопець цілком логічно спершу не потрапляв до основи, але чекати нагоди не став і перейшов якраз до "Младості". Пізніше говорив, що не вистачило досвіду, можливо, кар'єра склалася б по-іншому, якби перетерпів...

Але тоді не було б і "Ворскли". Вже після "Младості" Маркоскі перейшов до "Вождоваца", а в липні 2005 — до "Зети", звідки його і покликали до Полтави, де тоді працював Віктор Носов.

— Він мені запам'ятався як хороша людина і тренер. "Ворскла" при ньому грала не в той футбол, який мені підходив — багато бігали без м'яча, — зізнавався Йокі. — Десь півроку пішло на адаптацію. А от у Павлова були складні тести. Важко було перші два роки, адже кожен спортсмен мав щороку бігти швидше, покращувати результати. Можливо, такі складні тести і не потрібні були, але система давала результат: багато молодих гравців при ньому піднялися на новий рівень. Напевно, його Царська тропа в Криму продовжила і мені кар'єру на рік-два. Я в останній рік роботи Павлова в Полтаві тест Купера пробіг найкраще від усіх.

Ну а поточний сезон 19/20 Маркоскі, якому цього літа буде вже 40 років, розпочав у складі "Напредака". Туди його покликав новий тренер команди торік у липні. Станом на 10 березня 2020 року в Йована десять офіційних ігор, в більшості з яких він виходив на заміну.

Із капітанською пов'язкою в спарингу в Туреччині цієї зими

— Навіть у протистоянні з 15- або 20-річними я можу грати на рівні, — переконував Йован в інтерв'ю сербському "Спортскі журнал" у січні цього року. — Я усвідомлюю, що роки минають, але намагаюся кожну хвилину на полі використовувати максимально, допомагати команді й отримувати задоволення.

Як приклад, згадує перемогу його "Напредака" над "Партизаном" 3:2 у гостях у грудні 2019-го. Його команда програвала 0:2, на 43-й забила м'яч, а Маркоскі з'явився на полі на 80-й хвилині. Після того "Напредак" на 83-й і 95-й хвилинах забив переможні голи.

Йован нині є найстаршим футболістом сербського чемпіонату. Переслідувачі у нього — 39-річний Іван Цветкович із "Явора" (але він 81 року народження, тоді як Йован — 80-го), 38-річний Янкович із того ж "Напредака", а також група футболістів, яким нині 37 років. Контракт у Маркоскі спливає цього літа.

Йован Маркоскі у формі "Напредака". Світлина з офіційного сайту клубу

— Після перемоги над "Партизаном" у мене навіть нові пропозиції з'явилися — чи жартує, чи серйозно говорить футболіст в інтерв'ю "Спортскі журнал". — Але, напевно, вже приходить час для нового розділу у моїй кар'єрі.

У Маркоскі є ліцензія категорії "А", тобто він уже може працювати тренером. Напевно, перші кроки робитиме саме в "Напредаку". Але хотів би попрацювати в Полтаві.

— Це красиве місто, тихе, зелене... Я в ньому провів більше часу, ніж у рідному Обреноваці, — згадує Маркоскі, який навіть цьогорічні новорічні канікули провів у Полтаві. — Хотів би колись стати тренером "Ворскли", навіть бодай на місяць...

Йован із сином Симоном та українською дівчиною Танею

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Два капітани
4 августа 2022, 18:48
Все посты