Tribuna/Футбол/Блоги/Блог Євгена Брижа/Зима весну красить. Як Ворскла провела міжсезоння

Зима весну красить. Як Ворскла провела міжсезоння

Ця зима для Ворскли може стати вирішальною, адже команда бореться за виживання. Як вона її провела?

Автор — Євген Бриж
22 февраля 2020, 15:17
11
Зима весну красить. Як Ворскла провела міжсезоння

Ця зима для Ворскли може стати вирішальною, адже команда бореться за виживання. Як вона її провела?

Пішли шестеро

На моєму настінному календарі — світлина гравців Ворскли, зроблена торік, у першій половині чемпіонату. Узимку полтавці з тих чи інших причин попрощалися із значною кількістю футболістів. Я позначив їх червоним.

З команди пішли: нападники Роман Хебай і Юрій Коломоєць, півзахисники Дмитро Кравченко та Тодор Петрович, захисники Тарас Саків і Зураб Очігава. У команді поки лишається Хуанма Гарсія, який проходив збори з дублем.

Усі ці футболісти, окрім Кравченка та Петровича, оголосили про свої нові клуби: Хебай уже грає за албанську Теуту, Коломоєць уклав угоду з естонською Левадією, як і Зураб Очігава. Тарас Саків — у Рухові.

Прийшли п'ятеро

Але полтавці змогли не просто замінити тих, хто пішов — а ще й непогано посилилися, також зекономивши гроші. Усі, хто прийшов, прийшли як вільні агенти.

Це — нападники Владислав Кулач та Руслан Степанюк, півзахисники Дмитро Щербак та Давид Пуцлін, захисник Євген Опанасенко. І таким чином в основному складі Ворскли навіть без дублерів вимальовується непогана конкуренція: на деякі позиції претендують навіть по три футболісти.

Якість посилення

Ворскла значно посилила центральну вісь, а також укріпила атаку. Особливу увагу в комплектації Максимов приділив опорній зоні, зробивши запас футболістів навіть на наступне літо, адже Луїзао — в оренді до кінця чемпіонату. Ось зони, які потенційно можуть "закрити" нові футболісти.

О — Опанасенко, П — Пуцлін, Щ — Щербак, С — Степанюк, К — Кулач.

Також продовжили угоду з Васіним і Каневцевим.

Новачки

Тепер коротко про надбання Ворскли.

Євген Опанасенко, 29 років. Правий захисник, лівий захисник, правий півзахисник, опорник.

Найбільша тривога після підписання гравця — яка в нього форма, адже у "Коньяспорі" він тривалий час не грав. Свою кваліфікацію ще до Туреччини він доводив не лише в "Зорі", а у запорізькому "Металурзі", вихованцем школи якого він є. Також кілька ігор провів за збірну Ю-21 (її тренував тоді Яковенко, його вимоги до гравців є надзвичайно високими). Між "Металургом" та "Зорею" півроку грав за "Чорноморець". Зараз Опанасенку 29 років – якнайкращий вік, щоб давати гру тут і зараз. Що дуже імпонує – порівняно невелика кількість карток: 2-3 за кожен сезон у складі "Зорі". Щоправда, були і дві червоні в різні роки. Якщо порівняти, скажімо, з Пердутою, то в нього в чотирьох останніх чемпіонатах було 5, 4, 8, 7. Я не дарма порівнюю з Пердутою, тому що Опанасенко, як і Ігор – правий захисник. Отже, буде конкуренція. І не тільки на цій позиції, тому що навіть у Туреччині Опанасенко пограв і праворуч у захисті, і ліворуч (з позиції лівого захисника віддав гольову передачу), і виходив на заміну правим хавом.

Владислав Кулач, 26 років. Форвард, атакувальний півзахисник, вінгер. Контракт до літа 2021 року.

Особливо представляти його не потрібно. До свого переїзду в "Олександрію" та "Гонвед" Влад став ключовим футболістом полтавської команди, забивав і в чемпіонаті, і в єврокубках. Його результативність під час виступів у Полтаві — 3.14 гри на гол або 238 хвилин на гол. Небезпека та сама, що і у випадку з Опанасенком — тривалий час без практики. Але є і плюс: він уже не в оренді з Шахтаря, а має повноцінний контракт на півтора роки. На зборах у Туреччині і забивав, і брав участь у гольових атаках.

Давид Пуцлін, Хорватія, 27 років. Опорний, центральний, атакувальний півзахисник. Контракт до літа 2021.

Це хорватський півзахисник, який перейшов із команди "Славен Белупо". Його перевага — вміння зіграти "box to box". Він виступав і в опорній зоні, і в центрі півзахисту, і в атаці. У Туреччині теж і забивав, і віддавав передачі.

Руслан Степанюк, 28 років. Відтягнутий форвард, вінгер. Контракт до кінця 2020 року.

Цей форвард багато забивав у першій лізі – і це імпонує. Насторожує те, що кілька разів він намагався заграти у Прем'єр-лізі, але з меншим успіхом. Якщо дивитися статистику в першій лізі, то на гол він витрачав у середньому 197 хв. А от у вищому дивізіоні приблизно в половині матчів він або виходив на заміну, або міняли його. Цікаво, що в УПЛ у нього більше асистів, аніж забитих м'ячів! Це пояснюється манерою його гри. Він любить атакувати другим темпом, часто відходить назад під час атак, багато підбирає м'ячів. Може зіграти на вістрі, але вдало виступає і на флангах, і в якості відтягнутого форварда. В нього зріст 182 см і вага 75 кг. Можливо, саме цим пояснюється його відходи назад, тяжіння до флангів. І, можливо, цим же – замало забитих в УПЛ, де дуже багато боротьби й фізики. До речі, у Степанюка хороший удар з обох ніг.

Дмитро Щербак, 24 роки. Атакувальний півзахисник, форвард. Контракт до літа 2021

Це вихованець полтавського футболу, школи імені Горпинка та харківського УФК. З 15 років грав за аматорів за СК "Полтава". А потім опинився в дублі російської "Кубані", куди переїхав 2015 року. Напевно, такий варіант розвитку кар'єри футболістові нарадили агенти, говорячи, що "в Україні на нього немає попиту". Хочу почути, в яких конкретно українських клубах Щербак був на перегляді, щоб переконатися у справедливості цього озвученого вже твердження. Але і власну голову на плечах футболістові треба мати, не говорячи вже про принципи. Утім, в Росії в нього не пішло, і час він там втратив: з "Кубані" через півроку переїхав до дубля "Анжі", звідти — до Нижнього Новгорода... Скрізь зіграв по кілька ігор, має сім виходів на поле в ФНЛ і три хвилини в РПЛ. І зрештою минулого року повернувся туди, звідки почав — у любительський СК "Полтава". У будь-якому випадку, лише своєю грою та відданістю цей сильний полтавець зможе завоювати повагу вболівальників. На зборах він проявив себе дуже добре: два голи і асист.

Посилення для молоді

Також посилилися і молодіжні команди: 19 лютого до списку Б заявили ще п'ятьох футболістів, серед яких 18-річний Артем Кулаковський, уродженець Полтавщини, вихованець "Динамо", а також ще один екс-динамівець 19-річний Тарас Дмитрук.

Спаринги

Юрій Максимов зазначив, що результат у товариських матчах для нього взагалі несуттєвий. Натомість важливо дати гравцям навантаження, а також награти схеми і комбінації.

Ось усі контрольні поєдинки Ворскли у Туреччині:

16.02 Ворскла — Ордабаси (Казахстан) 0:2

13.02 Ворскла — Термаліка (Польща) 0:0

10.02 Ворскла — Насаф (Узбекистан) 2:1

2.02 Ворскла — Спартак (Суботіца, Сербія) 0:1

27.01 Ворскла — Раднік (Сурдуліца, Сербія) 1:1

25.01 Ворскла — Лодзь (Польща) 3:3

Ось усі футболісти, які брали участь у спарингах Ворскли:

Різник, Ткаченко, Фесюн; Альюн, Мартиненко, Чеснаков, Баєнко, Пердута, Сапай, Якубу, Опанасенко, Мельничук; Стрижак, Луїзао, Челядін, Козиренко, Кане, Ребенок, Артур, Пуцлін, Шехіч, Габелок, Скляр, Білий; Степанюк, Кулач, Щербак, Васін.

Немає особливого резону розбирати все, що було під час матчів, адже, наприклад, один лише Кане зіграв на чотирьох різних позиціях у цих іграх.

Але останній спаринг із Ордабаси був перевіркою цікавої формації, з якою Ворскла ще не грала. Ось так виглядала стартова розстановка.

При позиційному володінні це було щось схоже на 3-4-2-1. Баєнко, Чеснаков і Альюн були в захисті, крайки – Пердута і Сапай, в центрі півзахисту – Кане і Пуцлін, в нападі на вістрі – Степанюк, по краях – Шехіч і Ребенок. Ті, хто виходив на заміни – виходили по позиціях, формація не мінялася. При обороні латералі сідали в захист, крайні нападники опускалися нижче і схема ставала 5-4-1. Можливо, цей експеримент ми побачимо і в іграх чемпіонату.

Лучшее в блогахБольше интересных постов

Другие посты блога

Два капітани
4 августа 2022, 18:48
Все посты