Tribuna/Футбол/Блоги/Блог Євгена Брижа/Як клуби першої ліги представлені в соцмережах

Як клуби першої ліги представлені в соцмережах

Ви просили проаналізувати, як клуби першої ліги представлені в соцмережах. Виконано, запрошую читати.

Автор — Євген Бриж
21 февраля 2020, 13:24
18
Як клуби першої ліги представлені в соцмережах

Ви просили проаналізувати, як клуби першої ліги представлені в соцмережах. Виконано, запрошую читати.

Я аналізував три основні соцмережі — Інстаграм, Ютуб і Фейсбук. Деякі клуби мають свій Твіттер-акаунт чи Телеграм-канал, але їх одиниці. Разом із тим, деякі клуби навіть у трьох основних мережах не зовсім представлені. Щодо Ютуба – то тут мене цікавили не одна, а дві основні цифри: кількість підписників та кількість переглядів відео. Перша цифра позначена червоним, друга — зеленим. Інстаграм — фіолетовий, Фейсбук — синій. Усі дані — на 19 лютого 2020 року.

1

Починаємо з Інстаграма, мережі, що найбільш швидко зростає.

Тут найбільша кількість підписників — у клубів із великих міст: Харкова, Одеси, Львова, Запоріжжя. Але серед фаворитів — відносно невеликі Минай та Інгулець. Щодо останніх, то при населенні Петрового у 7150 людей кількість підписників у них — 6784. Звісно, що не всі жителі цього селища вподобали інстаграм свого клубу, однак це порівняння вказує на відмінну роботу клубу в соцмережах.

У середині "таблиці" є цікавинки. Так, кореляція між населенням та кількістю підписників або мінімальна, або її немає взагалі. Так, у Металурга з Запоріжжя лише на тисячу більше підписників, ніж у Авангарда з Краматорська. А Минай із передмістя Ужгорода взагалі випередив львівський Рух. Що доводить: при хорошому СММ навіть маленький клуб може стати популярним.

А от пасуть задніх — Черкащина, Кремінь, Волинь і Гірник-Спорт. Щодо черкащан, то в них навіть сайт не працює, щоб подивитися, чи є там гіперлінк на інстаграм. Коментатор Ochoa510 підказав офіційну інстаграм-сторінку, однак вона не оновлювалася з листопада минулого року. Кремінь роботу в цій мережі торік лише почав, тому підписників у нього мало.

Дивно бачити в цьому переліку Волинь. Але якими мають бути результати, якщо останній на сьогодні пост в інстаграмі лучан датований груднем минулого року?

2

Далі переходимо до Ютуба, якому присвячено дві діаграмки. Чому Ютуб важливий футбольному клубу? Бо це не лише відеохостинг, а й другий за популярністю пошуковик після Гугла. До того ж, інтегрований із Гуглом. Зайдіть у Гугл і пошукайте за назвою клубу найперші пропоновані відео — дехто буде вкрай здивований. На додачу тепер це ще й повноцінна соцмережа з алгоритмічною стрічкою, персоналізованим показом та можливістю спілкування.

Перша діаграма — кількість підписників каналу в тисячах людей. Підписники — це ті люди, в стрічках яких відео з'явиться гарантовано.

Лідирує теж Металіст-1925, а от другий — Інгулець, який обігнав і Чорноморець, і Рух. Волинь тут, на відміну від Інсти, серед лідерів. Внизу — ті самі бійці: Гірник-Спорт, Черкащина, Кремінь, плюс Балкани. Щодо Балкан я б не був настільки суворим, адже це команда з хай великого, але села, де замало користувачів Ютубу. А от Горішні Плавні та Кременчук не радують. В останніх на сьогодні — 24 підписники. Щоправда, й канал був створений лише торік. У цих двох команд з Полтавщини є великий потенціал для просування, адже це промислові міста з порівняно великим населенням.

Друга діаграмка — це кількість переглядів усіх відео на каналі. Тут важко проводити кореляцію з роботою СММ-відділу, адже в різних клубів канали створювалися в різний час, відповідно, і кількість людей, що переглянули усі відео, від того значно різниться. Для порівняння зазначу, що особистий канал автора існує років десять, зараз перебуває в напівзакинутому стані й має близько двох мільйонів переглядів.

Але і тут лідирує Металіст-1925, який от-от перетне позначку в три мільйона переглядів. У спину йому дихає знову Інгулець, у якого СММ на хорошому рівні. Далі знов Чорноморець, Рух і Волинь. Минай і Металург тут унизу таблиці. А Гірник-Спорт, навпаки, всередині, бо канал у нього створений ще 2013 року.

3

Нарешті, плавно підійшли до Фейсбука — найбільш популярної "великої" соцмережі серед українців. Можливості ФБ значні — це і комерція, і створення подій, і об'єднання шанувальників, але такі ж великі і вади, наприклад, я б не став його використовувати виключно для розповсюдження новин, адже алгоритмічна стрічка показуватиме не все. Ось табличка.

Металіст-1925 тут перший, як і скрізь. За ним — Чорноморець та... Гірник-Спорт, який або всередині, або внизу таблиці в інших мережах. Як на мене, такий перекіс не дуже вдалий, адже в цих мереж різна аудиторія, а Ютуб взагалі конкурує із ФБ. Акаунт клубу з Горішніх Плавнів кумедний тим, що називається він "Петро Матвійович Каплун". Це президент клубу. І це, власне, не сторінка клубу, а акаунт людини, попри те, що інформація там — про команду. Я кілька разів спілкувався по журналістській роботі з президентом клубу і не скажу, що він надто самозакохана людина, щоб підміняти клуб своїм іменем. Думаю, це просто якесь непорозуміння, яке варто виправити. Тим більше, що в акаунту — 4946 друзів, і це означає, що більше 5 тисяч друзів він не набере, бо у ФБ на це діло обмеження. Тому варто переводити його у статус сторінки.

Внизу — "Кремінь", "Балкани", "Черкащина", а також "Агробізнес" та "Інгулець". Для останніх двох клубів теж не дуже правильно не розвивати фейсбук-сторінку, бо в них не так багато молоді для інсти та ютубу, як у великих містах. ФБ ж створює значні можливості для формування і розвитку спільнот шанувальників, що для цих клубів, як на мене, буде на руку.

4

І наостанок — спільна картинка по всіх соцмережах для всіх клубів у тому порядку, в якому вони розташовані в турнірній таблиці. Нагадаю, що фіолетовий — підписники в Інстаграм, червоний — підписники Ютуб-каналу, зелений — перегляди всіх відео на Ютуб-каналі, синій — лайки сторінки ФБ.

Якщо є запитання — лишайте у коментарях. І враження — теж.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Два капітани
4 августа 2022, 18:48
Все посты