Tribuna/Футбол/Блоги/Блог Євгена Брижа/Клуби УПЛ у Ютуб

Клуби УПЛ у Ютуб

Здогадаєтеся, в кого в УПЛ найстаріший канал, у кого найбільший приріст підписників за січень, а хто на Ютуб відверто «забив»?

Автор — Євген Бриж
2 февраля 2020, 01:43
7
Клуби УПЛ у Ютуб

Здогадаєтеся, в кого в УПЛ найстаріший канал, у кого найбільший приріст підписників за січень, а хто на Ютуб відверто "забив"?

Ютуб – не лише відеохостинг, а ще й друга за популярністю пошукова система у світі. За останні роки – це ще й одна з найпопулярніших соцмереж із алгоритмами, персоналізованою стрічкою та можливістю спілкування. Тим більш дивно, що деякі клуби, як на мене, вкрай мало уваги приділяють цьому напряму СММ. Давайте спершу поглянемо на загальну кількість підписників каналів клубів УПЛ.

Це логарифмічна шкала, тобто масштаб стовпчиків змінено пропорційно, однак різниця між ними збережена. Можна побачити, що два клуби – Динамо і Шахтар – мають сотні тисяч підписників. Це означає, що відео цих ФК гарантовано з'являться на сторінках усіх цих людей. Це також можливості для спонсорської реклами й монетизації. Але окрім Карпат і Дніпра-1 у решти клубів менше 5 тисяч підписників, що є доволі маленьким показником. Нижче я поясню, чому так. А поки що відзначу, що аудиторії підписників двох перших клубів і решти – просто неспівставні.

Щоб було легше відчути різницю – переходимо до другої діаграми. Це кількість переглядів усіх відео каналу. Тут шкала вже не логарифмічна, відображає реальну різницю в переглядах.

З неї розрив між двома флагманами з потужними прес- і маркетинговим відділами у порівнянні з іншими командами ще більш разючий. Так, виявляється, клубів-"мільйонників" (ті, у кого на ютуб-каналі більше мільйона переглядів за всі роки) – лише п'ятеро. Це Динамо із Шахтарем, Карпати, Дніпро-1 і Ворскла. Причому в Дніпра-1 наймолодший канал у лізі, заснований 7 червня 2017, а у Ворскли – найстаріший, існує з 20 жовтня 2007 року. Чотири клуби – Олімпік, Львів, Маріуполь і Зоря – мають низькі показники. Щодо трьох із цих клубів можна сказати, що вони взагалі не ведуть активної діяльності у Ютубі або ведуть її неправильно. Про це теж трохи згодом.

Третя діаграма частково показує причини такої ситуації. У ній теж логарифмічна шкала для зручності сприйняття, але всі перегляди відео (червоний) і кількість підписників каналу (синій) згруповані від найдавнішого каналу (внизу) до наймолодшого (згори). Таким чином можна побачити, що канал Дніпра-1 з літа 2017 року за обома показниками обігнав канал Ворскли, який існує майже на десять років довше. Або канал Колоса, що молодший за канали Олімпіка чи Маріуполя, але вже лишив їх далеко позаду.

Попорівнюйте кілька різних клубів за цією діаграмою ― будете здивовані. Усі дані в цих діаграмах наведені на вечір 28 січня. Цифри, звісно, можуть трохи різнитися з нинішніми, адже Ютуб оновлює статистику щодоби і враховує кожен перегляд та усіх підписників.

Цікаво було б поглянути, як змінюється кількість підписників із часом? Випадково я зберіг дані за 13 січня, коли готував аналітику по СММ для одного з клубів. Отже, у наступному графіку клуби розташовані за приростом кількості підписників згори донизу у відсотках за період з 13.1.2020-28.1.2020.

Тут синім кольором пропорційно позначена кількість підписників на 13 січня, а червоним ― скільки додалося на 28 число. І скільки це у відсотках. Найбільший приріст демонструє акаунт Зорі. Вони виправляють минулі помилки. Стагнують Карпати, що закономірно для нинішньої ситуації. Хоча, можливо, Ютуб був би хорошим засобом формування громадської думки для них, якщо це їм треба. Усі решта клубів показують прогрес на рівні кількох відсотків.

Тепер поговоримо окремо про клуби.

Динамо – лідер і за кількістю підписників, і за кількістю переглядів. У киян по кілька публікацій на день, є і нарізки, і трансляції, і огляди, й коментарі, гарне графічне оформлення.

Шахтар – теж лідер. Але тут є не зовсім зрозумілий мені момент: у донеччан є і окремий канал, і студія Шахтар-ТБ, відео якої вбудовується на сайт без Ютуба. Можливо, через таке задвоєння Шахтар другий і до того ж демонструє невеликий приріст підписників у січні, хоча й має один із найстаріших каналів.

Третій і за підписниками, і за переглядами клуб – Карпати. Тут теж є все, що треба, включно з новинами, сюжетами, ветеранами, лайвами і таким іншим. Динаміки в січні немає, але це, по-перше, період зборів, а по-друге, ситуація в клубі така, що не до Ютуба, напевно.

Четверта сходинка за обома показниками – у Дніпра-1. Наймолодший канал у лізі – літо 2017! І при цьому вже понад два з половиною мільйони переглядів та більше десяти тисяч підписників! Їхній контент не поступається донецькому й київському, є спецпроекти, сюжети. Загалом видно, що за каналом доглядають і використовують його як повноцінну платформу, а не просто місце, куди заливають відос.

Канал Ворскли справляє подвійне враження. З одного боку, є більше мільйона переглядів, це п'яте місце в УПЛ, а з іншого – лише 2,81 тисячі підписників, що є аж дев'ятим показником у лізі. Дуже вже велика відстань. Плюс це з 2007 року, коли канал був створений. Мені здається, вада в тому, що каналом цілеспрямовано не займаються і використовують його лиш для зливу відео і трансляцій. Глядачі відео дивляться, але підписуватися, виходить, потреби в них немає. Контент не дуже регулярно виходить – з Нового року є з десяток роликів, вони не дуже оформлені. З хорошого – є трансляції і дублерів, і Ю-19, і навіть товарняків. Для більшого, напевно, не вистачає вільних рук, тому що до якості наявного відео питань немає.

Колос. Канал шостий за переглядами і сьомий за підписниками. Для сільської команди – дуже добре. Я зауважую багато різноманітного контенту, огляди навіть Ю-19 і Ю-21, гарну зйомку. Останнім часом є новини зі зборів, що теж добре.

У Десни одразу позначу недогляд: стартове відео, яке програється автоматично при потраплянні на канал – про те, що "Десна готова до Прем'єр-ліги, а свавілля чиновників стоїть на перешкоді"... Десна вже за єврокубки змагається, а "обличчя" каналу так і не змінили. При цьому від каналу дивне враження: ніби є і трансляції, навіть дублерів, і відео, і в'юхи, і коментарі, але якось геть настабільно в часі. 4 години тому, 4 дні тому, 1 місяць тому... Якщо є бажання робити промо своєму клубу в Ютубі – варто робити це регулярно.

Олександрія має канал з 2013 року. Зараз він наповнюється більш-менш регулярно й різноманітно, хоч і не так часто, як у фаворитів. Хоча мені контенту малувато, тим більше, команда з єврокубків. Попит на контент є, адже є порівняно великий приріст у підписниках. Варто його давати трохи більше і трохи різноманітнішого.

Олімпік на своєму каналі публікує переважно огляди. Транслювати їм нічого. Плюс клуб перебуває не вдома. Тим не менше для каналу, якому сім років, менше півмільйона переглядів – це погано. І півтори тисячі підписників – не пам'ятаю точно, але цього зараз навіть для підключення монетизації не вистачить. Каналу терміново потрібен різноманітний контент, робота з глядачами. Якщо, звісно, є бажання розвивати цю платформу.

Львів. Ще один умовно "другий" клуб у своєму місті. Що мене відверто здивувало, що на каналі є лайви ігор навіть Ю-14 і Ю-17, але при цьому основі уваги майже не приділено. Можна лише вітати трансляції таких ігор, але скидається, що основа не цікава? Утім, можливо, в клубі просто не вистачає вільних рук чи ресурсів.

У Маріуполя дуже нерегулярна поява контенту і його відверто мало. Трансляцій теж немає. Відповідні й показники. Імовірно, що каналом, який існує з 2011 року, ніхто на постійній основі не займається, лише інколи заливають туди відео.

Ну і Зоря. Найменше переглядів. Але, по-перше, каналу чотири рочки, а по-друге, він "ожив" лише тиждень тому. За останні сім днів на ньому з'явилося більше відео, ніж за весь 2019-й. Позитивну динаміку видно на останній діаграмі вгорі, де луганці мають найкращий приріст підписників. Сподіваюся, з нового сезону до тренувань, інтерв'ю та оглядів додадуться і прямі трансляції.

Загалом, підсумовуючи, зазначу, що лише кілька клубів приділяють увагу розвиткові свого Ютуб-каналу. Це дає їм можливість монетизувати відео, потенційно створює ще один канал для реклами спонсорів, для власного промо, для інформування. Окрім того, це також можливість створити платформу для спілкування своїх прихильників. А трансляції Ю-21 і Ю-19 я б узагалі зробив обов'язковими – це хороший запобіжник "договорнякам", ну і в інтересах глядачів теж. Натомість використання Ютубу лише як місця для зливу відео, щоб потім вбудувати його на сайт – надто простенький підхід, утилітарне використання обмеженої кількості можливостей.

Що думаєте ви?

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Два капітани
4 августа 2022, 18:48
Все посты