Tribuna/Хоккей/Блоги/Європейський хокей/Ліга чемпіонів для України. Вступ

Ліга чемпіонів для України. Вступ

19 травня відбудеться жеребкування групової стадії хокейної Ліги чемпіонів. Вперше в історії участь у турнірі візьме представник України. Ним стане чемпіон країни – донецький «Донбас». Блог Європейський хокей підготував серію матеріалів про подробиці сезону та учасників турніру.

Автор — khoma
8 мая 2021, 22:03
Ліга чемпіонів для України. Вступ

З історії турніру

У кінці літа має стартувати сьомий за ліком розіграш Ліги чемпіонів – найсильнішого хокейного турніру Європи. Перші шість сезонів пройшли за розкладом, але минулого року організатори були змушені відмовитися від проведення змагань через COVID-19. Цілком можливо, що цього року турнір все ж розпочнеться.

Перший розіграш ЛЧ стартував у 2014 році. У змаганнях взяло участь 44 команди із 12 країн. У фіналі зійшлися представники Швеції - «Фрелунда» та«Лулео». Останні переграли своїх співвітчизників із рахунком 4:2 і стали першим володарем нового трофею.

Але саме «Фрелунда» є найбільш титулованою командою турніру. Після поразки у 2015 році, «Індіанці» (прізвисько шведського клубу) чотири рази здобували кубок – у 2016, 2017, 2019 та 2020 році. Успіхи команди окремо описані у матеріалі.

Хто зіграє у цьому сезоні?

У нинішньому розіграші участь візьмуть 32 команди. По п’ять команд представлятимуть Швецію («Фрелунда», «Векше», «Регле», «Лександс», «Шеллефтео») та Швейцарію («Цуг», «Лугано», «Фрибург», «Лозанна», «Цюріх»). По чотири представники матиме Німеччина («Айсберен», «Адлер Маннхейм», «Ред Булл Мюнхен», «Бремерхавен») та Фінляндія («Лукко», ХІФК, ТПС, «Таппара»).

Три клуби будуть з Чехії («Тршинець», «Спарта Прага», «Млада Болеслав») та два з Данії («Сендерюйське Воєнс», «Рунгстед») і Австрії («Клагенфурт», «Ред Булл Зальцбург»).

По одній команді делегують Білорусь («Юність»), Італія («Больцано»), Франція («Руан Драгонз»), Норвегія («Фріск Аскер»), Польща («Ястшембе»), Великобританія («Кардіфф Девілз») та Україна.

Формат та термін проведення

Турнір традиційно складається з двох етапів – групового раунду та плей-офф. У цьому сезоні команди будуть поділені на вісім груп по 4 команди.

Кожна зіграє з кожною по два матчі – один вдома, один – на виїзді. По дві кращі команди з кожного квартету вийдуть у наступний раунд.

Старт групового етапу запланований на 26 серпня. Саме тоді розпочнуть свої виступи представники країн, які не приймають участь у фінальному кваліфікаційному відборі до Олімпіади 2022 року.

Інші команди (представники Австрії, Італії, Франції, Норвегії, Польщі, Данії та України) розпочнуть свої виступи 2-го вересня.

З ким зіграє Донбас?

Чемпіон України буде у п’ятому кошику, куди крім донецької команди потрапили італійський «Больцано», австрійські «Клагенфурт» та «Ред Булл Зальцбург», чемпіон Данії – «Рунгстед», норвезький «Фріск Аскер», французький «Руан Драгонз» та польський «Ястшембе».

Саме ці команди будуть поділені на дві групи та розпочнуть боротьбу за трофей на початку осені.

Де зіграє Донбас?

Через відсутність у нашій країні хокейних арен європейського зразка (а не тренувальних майданчиків, які ми до них прирівнюємо) єдиним можливим місцем проведення домашніх матчів став київський «Палац Спорту».

Останнім часом саме ця споруда приймає усі хокейні змагання світового масштабу, які проходять в Україні. Виключенням є етап Континентального кубку, який у 2019 році приймали Бровари.

З ким «Донбас» зустрічався раніше?

Серед усіх представників групового етапу Ліги чемпіонів 2021/22 слід відзначити старих знайомих донеччан із Франції – «Руан Драгонз». Причому в очних протистояннях є як приємні спогади, так і не дуже.

В першу чергу згадується матч між командами у Суперфіналі Континентального кубку 2013 року, коли «Донбас» на арені «Дружба» в Донецьку переміг «Драконів» 7:1 та вперше в історії став володарем європейського трофею.

Хоча україно-французьке протистояння розпочалося за рік до того - у 2012-му. В останньому турі Суперфіналу «Руан» здобув перемогу над українцями з рахунком 5:2 та за додатковими показниками випередив у турнірній таблиці не лише донеччан, а й мінську «Юність». До речі, мінчани програли нашим хокеїстам з рахунком 1:2.

Протистояння з «Драконами» продовжилося в 2014 році. Руанський клуб в останньому турі Суперфіналу переміг донеччан в серії буллітів (основний час та овертайм завершився унічию 3:3) і не дав змоги «Донбасу» повторити минулорічний успіх. Трофей здобув представник Норвегії – «Ставангер Ойлерз».

Зустрічався донецький клуб і з «Больцано» у Суперфіналі Континентального кубку-2013. Тоді шайби Лукаша Кашпара, Дениса Кочеткова та Клея Вілсона принесли господарям льоду впевнену перемогу 3:0.

Далі буде...  

Другие посты блога

«Клубу 334» - 35 років
23 января 2022, 01:41
Ягр знову закидає
27 декабря 2021, 23:40
Чеська машина ЯГуаР
20 марта 2021, 11:09
1
Ягр знову забиває!
31 января 2021, 13:03
2
Все посты