Tribuna/Хоккей/Блоги/Європейський хокей/Не порушуючи традицій

Не порушуючи традицій

Збірна США вп’яте здобула титул чемпіона світу серед молодіжних команд

Автор — khoma
6 января 2021, 08:54
2
Не порушуючи традицій

Уже з перших хвилин фінального поєдинку було видно, що наставник американців Нейт Ліман чудово розібрав гру суперника та не дав використати головний канадський козир – швидку закинуту шайбу. Таким чином вперше на турнірі господарі до середини стартового періоду залишилися без забитого голу і вести гру за своїм сценарієм. Більш того на 14-й хвилині «кленовим» вперше на чемпіонаті довелося виступити у ролі наздоганяючих. Алекс Тюркотт чудово підставив ключку на п’ятаку після накидання Дрю Хеллесона і відкрив рахунок.

До речі, саме Алекс став автором першої шайби американців у півфінальному матчі проти фінів.

Шайба у воротах  Девона Леві стала першою для канадців пропущеною на цьому чемпіонаті у рівних складах. До цього підопічні Андре Туріньї пропускали виключно граючи у меншості.

У кінці періоду канадці, граючи у більшості, мали чудову нагоду зрівняти рахунок, проте шайба після кидка Коннора МакМайкла влучила у штангу.

На початку другого періоду збірна США вдруге відзначилася, причому не обійшлося без долі везіння. Шайба після кидка Артура Калієва від синьої лінії вдарилася в борт за ворота та зрикошетила не так як очікував Леві, що не дозволило йому вчасно переміститися у правий кут. Цим швидко скористався найкращий бомбардир американців Тревор Зеграс (забігаючи на перед слід зазначити, що він став також найрезультативнішим на турнірі – 7 шайб та 11 передач та отримав титул найціннішого гравця чемпіонату).   

Загалом другий період активніше провели господарі, що відобразилося на кількості кидків – 10:7 на користь канадців. Але розпечатати Спенсера Найта їм все одно не вдалося. А коли воротар був безсилий йому на допомогу приходив каркас воріт. Так як у епізоді з Бовеном Байрамом.

Не змогли нічого канадці подіяти з голкіпером американців і у заключні 20 хвилин гри. «Лицар» (саме так перекладається прізвище воротаря на українську) надійно провів увесь матч, жодного разу не припустившись помилки. За три хвилин до сирени ще раз у цьому пересвідчився МакМайкл, який втік на побачення із Найтом. А згодом Туріньї пішов у ва-банк, помінявши свого голкіпера на шостого польового гравця. Та це й тактичний хід бажаних дивідендів не приніс. Канада вперше на турнірі не змогла закинути бодай один раз і через добу після феєричної перемоги над Росією поступилася ще одному своєму принциповому супернику.

Як підсумок наведу декілька цікавих фактів, які свідчать що перемогти сьогодні мали саме американці:

Збірна США продовжила традицію команд-переможців, які обов’язково програвали на груповому етапі. В останнє без поразок турнір пройшли … американці, які у 2017 році виграли усі сім матчів.

Збірна Канади не може виграти у фіналі у збірної США з 1997 року, коли переграла свого суперника з рахунком 2:0. Натомість американці у чотирьох із п’яти своїх виграних фіналів перемагали саме північних сусідів. У 2004 році – 4:3, 2010 – 6:5 та 2017 – 5:4.

За останні 20 років молодіжний чемпіонат світу 9 разів проводився у Канаді і лише тричі господарі на ньому тріумфували – 2006, 2009 і 2015 роках. Ще чотири рази вони поступилися у фіналі – один раз росіянам та тричі (!) американцям.

Виграти домашній чемпіонат взагалі справа не з легких. За ті ж 20 років на своєму льоду господарі святкували успіх тільки чотири рази – тричі вищезгадані канадці та ще одного разу фіни – у 2016 році.

Ще один цікавий факт, який не стосується фіналу. Батько захисника першої ланки збірної США Джейка Сандерсона – Джефф був двічі чемпіоном світу серед національних збірних (1994 та 1997), захищаючи кольори збірної Канади.

Автор першої шайби у фінальному поєдинку Алекс Тюркотт походить із хокейної родини. Його дід Ріл Тюркотт на початку 60-х років минулого сторіччя пограв за Мічіганський університет в NCAA, а у сезоні 1982-83 був головним тренером та генменеджером юніорського клубу «Нанаймо Айлендерс». Батько Алекса – Альфі – пішов трохи далі і відіграв у НХЛ аж 112 поєдинків за «Монреаль», «Вінніпег» та «Вашингтон». Але найголовніше, що він, як і його син, зіграв за збірну США на молодіжному чемпіонаті світу 1984 року. Тоді Тюркотт-старший став найкращим бомбардиром своєї команди – 11 очок (2+9), але збірна посіла тільки шосте місце. Тепер у скарбничці цієї сім’ї є золота медаль.  

*****

У матчі за третє місце збірна Фінляндії в черговий раз на турнірі продемонструвала свої вольові якості. Після переможних камбеків у матчах проти швейцарців та шведів вони відігралися ще й у бронзовому матчі з росіянами. Поступаючись після першого періоду, Суомі зуміли у другій двадцятихвилинці зрівняти рахунок, а у заключному ігровому відрізку вирвати перемогу – 4:1. Переможну шайбу на 42-й хвилині закинув Мікко Петман. Ще два голи відбулися, коли росіяни міняли голкіпера на шостого польового гравця.

Другие посты блога

«Клубу 334» - 35 років
23 января 2022, 01:41
Ягр знову закидає
27 декабря 2021, 23:40
Чеська машина ЯГуаР
20 марта 2021, 11:09
1
Ягр знову забиває!
31 января 2021, 13:03
2
Все посты