Tribuna/Хоккей/Блоги/Європейський хокей/«Фрелунда» – король камбеків

«Фрелунда» – король камбеків

Настільки часто не відігравався жоден європейський клуб

Автор — khoma
14 января 2020, 15:50
2
«Фрелунда» – король камбеків

Триразовий переможець хокейної Ліги чемпіонів «Фрелунда» уп’яте за останні шість років може вийти у фінал турніру. Однак для цього їм потрібно перемогти у повторному матчі своїх співвітчизників із «Лулео». Перший поєдинок на льоду гетеборжців завершився мінімальною перемогою гостей – 2:3, але «Фрелунда» вже давно привчила своїх вболівальників до того, що вміє виходити із найскрутніших ситуацій. Поступатися по ходу поєдинку  і перемогти, програти перший матч і виграти серію – не проблема! Усе це про шведську «Фрелунду». Особисто я не здивуюся, якщо сьогодні після фінальної сирени фіналістом ЛЧ стануть саме «Індіанці» (прізвисько хокейного клубу «Фрелунда»).

Клуб із міста Гетеборг є безперечним лідером європейського клубного турніру. Після відродження Ліги чемпіонів саме шведський клуб найбільшу кількість разів ставав володарем трофею. А ще раз грав у фіналі. Лише одного разу вирішальний матч був зіграний без них. За цей час команда Роджера Реннберга здобула авторитет грізного суперника. Хоча й не без вад. Команда може програти декілька матчів на груповому етапі, але обов’язково стане учасником плей-офф.

Свій кубковий характер команда показала вже стартовому розіграші новоствореного турніру в сезоні 2014-15 років. На стадії чвертьфіналу шведи у першому матчі поступилися на виїзді фінському клубу ХІФК – 1:2, але на своєму льоду не залишили опоненту жодних шансів – 5:3. Хоча на 44-й хвилині зустрічі рахунок був нічийний 2:2. А ще за 6 хвилин шведи були попереду 4:3, що змушувало команди грати овертайм. Але шайба Робіна Фігрена за 50 секунд до закінчення основного часу вивела його команду до півфіналу. Того року «Фрелунда» програла свій перший і поки єдиний фінал ЛЧ не кому-небудь, а саме «Лулео» – 2:4.

Наступного сезону шведи традиційно легко пройшли груповий етап, вигравши 5 із 6 поєдинків. А ось демонструвати свій характер «Індіанцям» довелося на стадії плей-офф, причому з першого раунду. В 1/32 фіналу на них чекав німецький «Інгольштадт», який вдома зумів перемогти минулорічного фіналіста з рахунком 4:2. На своєму льоду «Фрелунда» змогла перевести гру в овертайм. Основний час завершився з рахунком 3:1 на користь господарів (рятівна шайба у виконанні Лукаса Бенгтссона була закинута за 1.10 до фінальної сирени). А героєм протистояння став Райан Лаш, який закинув шайбу у додатковий час після сольного проходу зі своєї зони.

У наступній стадії вибити «Фрелунду» з подальшої боротьби намагався чеський «Літвінов». Перший матч на своєму льоду вони виграли 2:1, але поступилися у повторному 0:6. У чвертьфіналі знову відбулося протистояння з «Лулео». Цього разу вони знову були сильнішими, щоправда, лише у першому матчі на своєму льоду – 3:2. Матч-відповідь нагадував «доганяли» – господарі щоразу виходили уперед, а гості неодмінно зрівнювали рахунок. Так тривало до середини другого періоду, поки «Фрелунда» не відірвалася на дві шайби – 5:3. Та без додаткового часу не обійшлося. Гості перевели матч в овертайм, який завершився унічию. Долю зустрічі вирішили булліти, які краще виконали господарі. Вирішальний кидок на рахунку Спенсера Ебботта. Далі команда Роджера Реннберга вже не створювала собі проблем і вперше стала володарем трофею, перемігши у фіналі фінський «Кярпят» – 2:1.

Похід за другим титулом розпочався з неприємностей у групі. «Фрелунда» обмінялася виїзними перемогами з німецьким «Вольфсбургом» та домашніми звитягами з чеським «Пардубіце». У підсумку в раунд плей-офф вийшли шведи та німці. Уже в 1/32 фіналу підніжку намагалася поставити мінська «Юність», але після домашньої перемоги 3:2 на повторний матч білорусів не вистачило – 0:5. Цікаво, що в обох матчах зіграв наш земляк Андрій Міхнов, а у першій зустрічі результативну передачу віддав нинішній гравець херсонського «Дніпра» Олександр Каракулько. Більше на шляху до фіналу команда перешкод не мала. Зате сповна нахвилювалися вболівальники у фіналі, де суперником була пражська «Спарта». Чехи двічі виходили уперед – спочатку 0:1, а згодом 1:2. Але втримати перевагу не змогли. Хоча й довели матч до овертайму. У п’ятихвилинці перемогу шведам приніс гол Нікласа Ласу.  

Сезон 2017/18 років поки єдиний, який пройшов без участі «Фрелунди» у вирішальному матчі. Каменем спотикання стали чеські «Білі тигри» з Ліберецу, які за сумою двох матчів (8:7 ОТ) вибили шведів у першому раунді плей-офф. Зате через рік трофей знову повернувся до Гетеборгу. Подолавши  груповий раунду повторити геройство чехів могли швейцарці з «Лугано». Після домашньої нічиєї 1:1вони у середині другого періоду матчу-відповіді мали перевагу у дві шайби – 3:1. А за дванадцять хвилин до завершення були попереду 4:3. Але «Фрелунда» не була б сама собою, якби не такий перебіг подій на льоду. Заключні хвилини команда провела злагоджено, що призвело до двох закинутих шайб. Переможну закинув Райан Лаш менш ніж за три хвилини до сирени.

У підсумку «Фрелунда»  завоювала третій титул, здобувши перемогу у фіналі над «Ред Булл Мюнхен» – 3:1.

Не став зраджувати своїм традиціям клуб і у нинішньому сезоні. Копати яму «індіанці» почали ще у групі, коли поступилися у двох стартових матчах «Грацу» та «Маунтфілду». На хвилинку здалося, що діючий чемпіон вже не той, але все стало на свої місця, коли за тиждень «Фрелуда» по черзі перемогла своїх кривдників на виїзді. Остаточно усі крапки над «і» були розставлені після двох матчів з «Кардіффом», які завершилися з однаковим рахунком 9:2.

Та після цього команда знову почала грати у стару гру – програти перший матч, щоб героїчно перемогти у другому. За таким сценарієм пройшла дуель із шведським «Фер’єстадом». Перший поєдинок у Карлстаді завершився впевненою перемогою господарів 6:3, причому на 24 хвилину рахунок був 5:0. У матчі-відповіді апогеєм поєдинку стала середина третього періоду. На той момент на табло був рахунок 4:2 на користь «Фрелунди» і закинута шайба в ті чи інші ворота могла кардинально змінити хід зустрічі. Та Ніклас Ласу за 9 хвилин вирішив усе на користь своєї команди. 

Такого валідольного двобою для «Фрелунди» виявилося замало. Уже в чвертьфіналі вони знову дали фору супернику, програвши домашній матч швейцарському «Білю» – 2:3. І знову ж таки, покращили різницю на свою користь лише у заключній десятихвилинці. До того безнадійно горіли 0:3. Розв’язка цією дуелі нагадувала справжнісіньку драму. У першому періоді повторної зустрічі шведи зробили собі потрібний запас – 0:2, але розтринькали його до 53 хвилини, дозволивши супернику зрівняти рахунок – 2:2. А коли на 56 хвилині уперед вийшли господарі, то навіть палкі шведські вболівальники змирилися з поразкою своєю команди. Не змирився тільки індіанський дух, який продовжує вирувати у жилах хокеїстів «Фрелунди». Роджер Реннберг зняв голкіпера та випустив шостого польового гравця. Цей ризикований хід дав свої плоди. Команда завдяки шайбам Патріка Карлссона та Теодора Леннстрьома (інтервал між голами 19 секунд), повернулася у гру. Морально зламаний «Біль», який бачив себе у півфіналі, просто перестав грати. А коли в овертаймі залишився ще й у меншості, то взагалі був приречений. Патрік Карлссон холоднокровно розправився із суперником.

У першому матчі тиждень тому «Лулео» у Гетеборзі здобув мінімальну перемогу 3:2. Однак розслаблятися їм не раджу, адже «Індіанці» народ хитрий – підпускають близько, а потім знімають скальп.

Другие посты блога

«Клубу 334» - 35 років
23 января 2022, 01:41
Ягр знову закидає
27 декабря 2021, 23:40
Чеська машина ЯГуаР
20 марта 2021, 11:09
1
Ягр знову забиває!
31 января 2021, 13:03
2
Все посты