Tribuna/Футбол/Блоги/Футбол у Європі/Футбол на полі бою

Футбол на полі бою

«Насилу закінчили!», — думав кожен футбольний функціонер, тренер та футболіст, коли пролунали фінальні свистки матчів 30-го туру чемпіонату України. Погодьтесь, дорогі читачі, що такого шаленого турніру у нас ще не було. І якщо осіння частина чемпіонату пройшла на високому рівні боротьби та конкуренції, весняна частина (через усім зрозумілі причини) проходила під лозунгом: «Хоч би якось його вже завершити». Спортивні результати і політика Завжди в українському футболі після перемог як у конкретному матчі, так і в турнірі загалом чути було, що все куплено/продано....

23 мая 2014, 00:47
2

«Насилу закінчили!», — думав кожен футбольний функціонер, тренер та футболіст, коли пролунали фінальні свистки матчів 30-го туру чемпіонату України. Погодьтесь, дорогі читачі, що такого шаленого турніру у нас ще не було. І якщо осіння частина чемпіонату пройшла на високому рівні боротьби та конкуренції, весняна частина (через усім зрозумілі причини) проходила під лозунгом: «Хоч би якось його вже завершити».

Спортивні результати і політика

 Завжди в українському футболі після перемог як у конкретному матчі, так і в турнірі загалом чути було, що все куплено/продано. Кожна перемога «Шахтаря», «Металіста», а відтак поразка «Дніпра» чи «Динамо» пов’язувалась з тим, що «банда Януковича» заздалегідь купила фінальний результат. Що сталося у цьому чемпіонаті, коли при владі опинився власник «Дніпра», а власник «Шахтаря» відійшов в опозицію. А на спортивну складову це не як не вплинуло. Так, цього року чемпіонський кубок міг вислизнути з рук гірників і, що цікаво, перейти до рук «Дніпра», але гірники на кінці все ж таки завоювали п’яте чемпіонство поспіль. І тут вже ніхто не в праві казати, що провладний Ахметов купив його своїй команді, адже провладним зараз є саме Коломойський (власник «Дніпра»). Дніпропетровська команда сама випустила чемпіонство. Причин декілька: «Дніпро» ще не оволодів психологією переможця, не навчився грати з позиції сили (що підтвердили два матчі з «Зорею», яка будує свою гру на контратаках), провалило фінальні важливі матчі з «Металістом» та «Карпатами». До речі, матч «Дніпро - Карпати» зруйнував міф про команду однокласників. Можливо, львівська команда і фінансується Коломойським, але на спортивну складову це ніяк не впливає (згадаймо ті ж матчі з криворізьким «Кривбасом»). І ніяк не мотивовані галичани «допомогли» дніпропетровцям втратити чемпіонство.

«Шахтар» хоч і програв обидва матчі команді Хуанде Рамоса, та і взагалі втратив найбільше очок з-поміж п’яти останніх сезонів, пережив перебудову все одно на своєму рівні зміг пройти чемпіонат і завершити сезон на першому місці. І чемпіонство цього року особисто я вважаю реально демонстрацією того, що «Шахтар» дійсно найсильніша команда України.

Футбол під вибухи грана

А тепер давайте поговоримо про те, як же відбулась ця весняна частина чемпіонату. По-перше її старт було перенесено на два тижні. Це зрозуміло, адже вбивства людей у Києві не сприяли відновленню футбольного сезону і з перенесенням двох стартових турів я згоден. У цей період хочеться відзначити ультрас українських команд, які в цей складний для країни час, забувши усі попередні незгоди, об’єднались заради миру і поверненню гри мільйонів на стадіони. І гра повернулась. І вона стала певним засобом відпочинку для громадян від сірих буднів революції.

Та от нова біда. Коли у Києві усе вляглося, прийшла загроза у Крим, на Схід і Південь України. Всі прекрасно знають, що відбувалось, і на жаль відбувається у цих регіонах, тому повернемося до футболу. З’явилась реальна загроза проведенню футбольних матчів на території бойових дій. Тому і тут я згоден з футбольним керівництвом країни щодо перенесення матчів в інші міста, але категорично не згоден з тим, щоб ці матчі проводилися без глядачів. Українські вболівальники показали, що в складних умовах в країні, вони можуть об’єднатись і до того ж гарантувати безпеку на стадіонах. Матчі і так перенесені в безпечні міста, чому тоді там гарантована безпека командам, але не гарантована безпека вболівальникам, які й самі собі можуть її гарантувати. Але Слава Богу, що нашим футбольним чиновникам вистачило розуму провести фінал Кубку України і останній тур чемпіонату з вболівальниками на трибунах. Яке не яке, а свято футболу у Полтаві, а згодом і в інших містах відбулося. Тут пощастило Черкасам, які тричі поспіль спостерігали гру чемпіона; Києву, який на своїх трьох аренах приймав матчі «Металіста», «Севастополя», «Чорноморця», «Іллічівця» і звісно ж «Динамо».

Загалом погоджуюся з усіма, хто говорить: «Насилу закінчили!».  Цей шалений чемпіонат завершився. «Шахтар» знову чемпіон, «Дніпро» вперше в українській історії виходить до Ліги Чемпіонів, «Металіст» знову третій, «Динамо» посіло найнижчу позицію в історії чемпіонатів України — четверту, «Чорноморець», не зважаючи на усі проблеми завершив чемпіонат вище, ніж минулого року. Загалом футбольне життя в Україні триває, і коли в Україні все налагодиться ми отримаємо ще сильніший, ще більш конкурентоспроможний чемпіонат України сезону 2014/2015.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов