Tribuna/Футбол/Блоги/Витримка по-європейські/Витримка по-європейські

Витримка по-європейські

Автор — Dmitro Leschuk
15 июля 2019, 00:33
2
Витримка по-європейські

В даному блозі ведеться спостереження за європейськими командами, які в більшості випадків віддають перевагу молодому футболісту, від чого всі ми виграємо. В останні роки мене вабило до перегляду футболу тільки нові імена, з насолодою переглядаю матчі де юнак до 20 років бере на себе сміливість на обіграж. Хоч не пачками футболістів, але з новим погляд на цю гру.

В сьогоднішніх реаліях , не кожен клуб, може, дозволити придбати футболіста добротного рівня на виріст з подальшим прибутковим трансфером. Звісно поза політикою цієї теми стоять трансфери Ювентуса, який нас кожного сезону дивує здатністю знаходити вільних агентів на той самий виріст, а якщо це й футболіст у віці ми не маємо права дивуватись його перевтіленню.

І тому все більше клубів спрямовує свій вектор розвитку в бік власних вихованців. Трапляються трансфери де все ж вдається придбати юного футболіста, але в цих трансферах я б віддав шанування самим футболістам, а саме юному герою, сьогоднішньої теми, який перебував у над комфортних умовах, але все ж прийняв виклик долі яка відплатила сповна.

Джейдон Санчо.

По закінченню сезону 2016/17 17-літній Джейдон Малик Санчо мав в своєму активі 33 зіграних матчі за Манчестер Сіті U-18 та U-23 в яких забив 20 голів і віддав 7 гольових передач. Логічно припустити, що наступний, перехідний в дорослий футбол, сезон, буде не таким вдалим, а тут ще й конкуренція Ман Сіті, яку не завжди виграють досвідченні бійці, вартість яких досягає десятків мільйонів. Розуміючи це Санчо чи хто б це не був з його оточення не дає згоду новому контракту Сіті, та пізніше переходить в Дортмундску Боруссію. За інформацією німецьких СМІ, Ман Сіті отримав компенсацію в розмірі семи мільйонів євро. Перший сезон не був вдалим для юнака, який ось тільки покинув домівку у 17-літньому віці. Він все таки дебютує в бундеслізі, хоч із заміни на 83 хв. матчу проти Айнтрахту. За 7-8 хв. матчу Джейдон проявив себе непогано. Після декількох активних дій вболівальники вже й не задавались питанням, чому на поле не вийшов Ярмоленко, але рахунок матчу так і не змінився... 2-2. З даного сезону відзначимо гол Санчо в ворота Байєра. Джейдон став самим молодим англійцем, якому вдалося забить гол в 1-й бундеслізі, а саме у віці вісімнадцяти років.

І тут ми, трішки, охопимо тему трансферу Андрія Ярмоленка у Вест Хем. На той момент для багатьох експертів це й трансфер не бачився логічним, та ще й в фінансовому плані не все було в плюсі для Борусії. Роблячи це й крок головний тренер та, загалом, весь менеджмент команди дав зрозуміти, що в новому сезоні Санчо буде мати набагато більше ігрової практики. На початку нового сезону Санчо використовував свій шанс сповна, виходячи чи не в кожному матчі Борусії зі старту. В матчах Ліги Націй вдалося дебютувати за головну команду та потрапити в топ 10 молодих дебютантів Англії. Пізніше головний тренер Англії дає розуміти, що Джейдон це майбутнє нової збірної та знаходить місце на полі з колишнім колегою по амплуа Стерлінгом в першому матчі відбору на Євро -2020 проти Чехії. По ходу сезону ми не раз могли бачити, як ті чи інші тренери просто в захваті від гри юнака. По традиції починають випливати закулісні історії, як не одноразово Сіті відхиляв запити на трансфер Ліверпуля, Арсеналу, Ман Юн і т.д.

У всій цій історії в першу чергу відмічаємо баланс між основним складом та перспективною молоддю, яка ніби тут та бери став їх хоч в кожному матчі, але результат може не кожного задовільнити. Тому до цього команда підходить терпляче, даючи шанс кожному в команді. А в результаті команда посідає друге місце, що, звісно, не задовольняє нікого хто зв`язує себе з джмелями. Порівняно з по переднім сезономкоманда вже вище, та має у складі найдорожчого гравця віком до 20 років, але про це пізніше.

Маттейс де Лигт.

Наступний приклад європейського підходу до молоді буде Аякс. Та сама команда від якої завжди очікуєш нових обличь, вибачте, нових зірок футболу. Цього хлопчину підпускали до старшої команди вже починаючи з 17 років. Та ще й так спів пало, що в тому сезоні (2016/17) команда дійшла до фіналу Ліги Європи. Маттейсу Де Лігту дали стати рекордсменом в європейському турнірі! Саме у віці 17 років 285 днів Де Лігт став наймолодшим гравцем фіналів Ліги Європи та Кубку УЄФА.

В наступному 2017/18 сезоні з приходом нового коуча почалися експерименти. В складі команди Тен Хага можна було побачити все. Не одноразово Френкі Де Йонг опинявся в центрі захисту, ідея тактичної схеми з трьома захисниками теж мала право на життя. Але одне залишалось не змінним. І таки да! Постать молодого Де Лігта в центрі захисту була не змінною на протязі сезону, що безумовно надавало ще більшої впевненості молодому цетр беку. До цього можна додати той факт, що наприкінці сезону, коли Джоель Ветман не потрапляв до складу команди на матчі Ере Дивізії саме Де Лігт виводив команду в якості капітана. Зауважу при наявності в команді Лассе Шоне, Класс-Ян Хунтелара саме Де Лігту віддавалась перевага при виборі капітана.

Що цікаво, в Аяксі настільки від налагоджений процес переходу футболіста з юнацького футболу в дорослий, що команда максимум чим може пожертвувати так це місцем в турнірній таблиці. В будь якому разі, якщо команда навіть не потрапить в групу Ліги Чемпіонів, чого не було два сезона, через декілька сезонів команда відбиває прибуток продажами футболісті в топ 5 чемпіонатів. За останні 10 сезонів Аякс не опускався нижче другого місця, яке як мінімум давало шанси на потрапляння в груповий етап Ліги Чемпіонів.

Герої сьогоднішньої теми були вибранні не з проста!

Санчо - атакувальний фланговий півзахисник. За даними CIES на початку 2018/19 сезону Джейдон коштував 9,7 млн євро, за три місяці вартість збільшилась до 87.9 млн. В кінці того ж сезону CIES оцінила таланта в 150 млн євро.

Де Лігт – Центральний захисник. Без альтернативна постать центру захисту останніх двух сезонів. Саме Ювентус називають наступним клубом Матейса, приблизна вартість футболіста складає 70 млн євро.Наступний приклад європейського підходу до молоді буде Аякс. Та сама команда від якої завжди очікуєш нових обличь, вибачте, нових зірок футболу. Цього хлопчину підпускали до старшої команди вже починаючи з 17 років. Та ще й так спів пало, що в тому сезоні (2016/17) команда дійшла до фіналу Ліги Європи. Маттейсу Де Лігту дали стати рекордсменом в європейському турнірі! Саме у віці 17 років 285 днів Де Лігт став наймолодшим гравцем фіналів Ліги Європи та Кубку УЄФА.В наступному 2017/18 сезоні з приходом нового коуча почалися експерименти. В складі команди Тен Хага можна було побачити все. Не одноразово Френкі Де Йонг опинявся в центрі захисту, ідея тактичної схеми з трьома захисниками теж мала право на життя. Але одне залишалось не змінним. І таки да! Постать молодого Де Лігта в центрі захисту була не змінною на протязі сезону, що безумовно надавало ще більшої впевненості молодому цетр беку. До цього можна додати той факт, що наприкінці сезону, коли Джоель Ветман не потрапляв до складу команди на матчі Ере Дивізії саме Де Лігт виводив команду в якості капітана. Зауважу при наявності в команді Лассе Шоне, Класс-Ян Хунтелара саме Де Лігту віддавалась перевага при виборі капітана. Що цікаво, в Аяксі настільки від налагоджений процес переходу футболіста з юнацького футболу в дорослий, що команда максимум чим може пожертвувати так це місцем в турнірній таблиці. В будь якому разі, якщо команда навіть не потрапить в групу Ліги Чемпіонів, чого не було два сезона, через декілька сезонів команда відбиває прибуток продажами футболісті в топ 5 чемпіонатів. За останні 10 сезонів Аякс не опускався нижче другого місця, яке як мінімум давало шанси на потрапляння в груповий етап Ліги Чемпіонів.

Герої сьогоднішньої теми були вибранні не з проста! Санчо - атакувальний фланговий півзахисник. За даними CIES на початку 2018/19 сезону Джейдон коштував 9,7 млн євро, за три місяці вартість збільшилась до 87.9 млн. В кінці того ж сезону CIES оцінила таланта в 150 млн євро.Де Лігт – Центральний захисник. Без альтернативна постать центру захисту останніх двух сезонів. Саме Ювентус називають наступним клубом Матейса, приблизна вартість футболіста складає 70 млн євро.

Молодь Динамо Київ.

Далі мова буде йти про наших чемпіонів світу. Говорячи про вихованців динамівської школи згадується при достатньо імен для прикладу юним футболістам всіх футбольних шкіл України та за її межами . Збираючи футболістів по всій Україні Динамо Київ заохочує юних дітлахів, фантастичною, футбольною кар`єрою. Знайшовши за межами країни юного Георгія Цитаішвілі, який відплатив нашій країні сповна, допомагавши збірній в завоюванні золота, Динамо не помилилось. На сьогоднішній день Цитаішвілі проходить збір в Австрії, та вже озвучив плани на сезон 2019/20. Більшість експертів припускають , що на початку сезону команда буде грати з тріо в атаці Вербіч Циганков Караваєв та на острії Фран Соль. А Цитаішвілі буде під пускатись до складу з замін, хоча, якщо Цитаішвілі буде проявляти себе максимально добре віддаючи гольові та забиваючи, невиключений варіант з ротацією Караваєва на Кендзьору. Приємно так же чути, що Георгій має намір пробитись в головну команду країни, але для цього побажаєм, в першу чергу, закріпитись в основі Динамо!

Якщо згадувати Санчо, то він отримав свій шанс тільки після переходу Ярмоленка в Вест Хем. В Динамівській історії Цитаішвілі придбали ще одного конкурента враховуючи Циганкова, який минулий сезон провів на лівій бровці. Звісно з початком сезону ми всі зрозумієм хто, де, як, буде грати і від цього перший матч сезону, здається, ще більш очікуваним.

У Дениса Попова майбутнє в Динамо теж не до кінця зрозуміле. Те, що Бурда основний центр бек сумнівів немає ні в кого, а от хто складе йому пару вже питання. Гра Кадара в минулому сезоні трішки знизила його вартість. Так шанс на помилку має кожен і навіть на декілька помилок на початку кар`єри, коли тобі років так з 19-20ть, як от Денису. Але ж не в 28, Пане Томаш. Кадару 29 років і в нього ще все «по переду», за нього були заплачені гроші і звісно, щоб його продати його потрібно ставити.

Для потрапляння до складу команди потрібен, маленький, шанс, як це сталося з Миколенко. Після травми Піварічя в минулому сезоні Миколенко вдало скористався шансом та закріпився в основі Динамо. А після гри проти Шахтаря в центрі захисту, замінивши Кадара, Віталія запросив Андрій Миколайович до табору головної команди. В обох випадках до появи на полі спонукало одне – травми. Надіюсь, в подальшому футболісти будуть отримувати свій шанс за інших обставин. Адже, як бачимо не всі цінують такі нагоди, але вони ще будуть.

Так же, від щирого серця, вдячний кожному футболісту та тренеру за гру на чемпіонаті світу U-20. Повірте всі ми хочемо, щоб ви грали в своїх клубах. Сьогодні ви граєте в УПЛ, завтра в Європі.

Другие посты блога

Все посты