Tribuna/Футбол/Блоги/«Евротрибуна» /Збірна Франції знову загрузла в скандалах: Мбаппе проти Жиру, Погба проти Павара, мама Рабьо проти всіх

Збірна Франції знову загрузла в скандалах: Мбаппе проти Жиру, Погба проти Павара, мама Рабьо проти всіх

Історія доводить: рішення не звільняти Дешама – помилка французької федерації

Автор — One Hour
11 июля 2021, 23:19
6
Збірна Франції знову загрузла в скандалах: Мбаппе проти Жиру, Погба проти Павара, мама Рабьо проти всіх

Французька збірна – яскравий приклад циклічності у футболі. Після двох-трьох успішних турнірів традиційно починаються темні часи.

З відносно свіжих прикладів – збірна Раймона Доменека. Астролог зміг досягти фіналу ЧС-2006, однак не вийшов з групи на ЧЄ-2008. Федерації цього провалу було недостатньо. Як результат - отримали найганебніший скандал в історії з бойкотуванням тренування Доменека на ЧС-2010, поразки від Мексики і ПАР, виліт з групи та декілька втрачених років.

Збірній зразка ЧЄ-2020 навряд чи варто дорікати так само, як їх попередникам, які грали на полях Південної Африки. Все таки сучасна Франція вийшла з групи смерті і програла швейцарцям лише в серії пенальті. І на перший погляд такий виліт може здатися навіть випадковістю. Однак бекграунд участі збірної Франції на Євро неоднозначно натякає, що в колективі були величезні проблеми. На прощальному обіді після вильоту головний винуватець узяв слово і зізнався, що саме він є обличчям поразки. І це був не Кіліан Мбаппе. Це був Дід'є Дешам.

Бензема – один з найкращих бомбардирів Євро, але його не потрібно було повертати в збірну

Карім був і залишається топовим форвардом. Тому його виключення зі збірної у 2015 році через скандал із Вальбуена викликав багато суперечок. Але коли Франція досягла фіналу домашнього ЧЄ і виграла ЧС-2018, всі запитання до Дешама зникли. Дід'є продемонстрував відмінну тактичну гнучкість, в потрібний момент змінював 4-3-3 на 4-2-2, тому відсутність Бензема в підсумку не відчувалася.

Дешам не міг не задумуватися про повернення Каріма раніше. Але головним аргументом для нього довгий час насамперед слугувала реакція Каріма на ситуацію. В одному із інтерв’ю форвард Реала пояснював свою відсутність у складі збірної тиском на головного тренера зі сторони расистської частини Франції. І нагадував, що друге місце на виборах в країні зайняла «екстреміська партія Національний фронт». Співпадіння?

Дешам особисто сприйняв таке звинувачення, розповідав, що через ці слова тепер страждає його сім’я. «Перейшов межу», «ніколи не забуду», «питання з Бензема закрите назавжди» - зараз усі цитати з інтерв’ю Дешама виглядають комічно. Але увесь цей період дійсно здавалося, що відсутність Каріма в складі збірної – справа принципу. Дід'є роздратовано відповідав на будь-які запитання стосовно Бензема, навіть коли їх задавали казахські журналісти.

Перед початком Євро-2020 ситуація для Дешама була дійсно важкою. В країні не залишилося топових форвардів з хорошою ігровою формою. Окрім Бензема. Дід'є особисто зустрівся з Карімом 18 травня і вони дійшли до певного консенсусу. Він викликав Каріма на ЧЄ і отримав такі бажані голи. Але втратив дещо важливіше – частинку власного авторитету і єдність колективу.

Конфлікт Мбаппе і Жиру та до чого тут Бензема і Грізманн

9 червня збірна Франції спокійно перемогла Болгарію у контрольному матчі – 3:0. МВП тої гри став Олів’є Жиру, що оформив дубль. Журналісти L'Equipe і очікувати не могли, що після такого прохідного матчу інтерв'ю з форвардом Челсі стане сенсацією. Жиру пожалівся на егоїзм партнерів: «Я часто робив забігання, однак мене ігнорували. Ми могли виграти з куди більшим рахунком, якби діяли ефективніше».

Кіліан Мбаппе відмінно читає між рядків. Він відразу зрозумів, на кого натякає партнер, і вже був готовий скликати прес-конференцію, щоб дати достойну відповідь. Оточення Мбаппе відмовило нападника ПСЖ від такого кроку. Однак на тренуванні Кіліан вів себе ображено, футбольний світ уже було не обманути.

Жиру на правах більш досвідченого гравця вирішив згладити кути. Він пояснив, що взагалі не мав на увазі Мбаппе, а журналісти традиційно перебільшили. Дипломатично повів себе і Дешам. Попросив не витрачати час на конфлікти і поставив на тренуванні Жиру і Мбаппе у пару для відпрацювання передач.

Важко залізти в голову Кіліану, але французькі журналісти побудували свій ланцюжок з відсиланням до виклику в збірну Бензема. Саме Мбаппе лобіював включення форварда Реалу у заявку. Жиру це не могло сподобатися, от Кіліан і чекав заздалегідь реакції від партнера. Найменший натяк вивів гравця ПСЖ із себе.

Олів'є і Карім – не просто конкуренти. Вони вже давно обмінювалися колючими словами в інтерв'ю на адресу один одного. Цитата, в якій Карім порівняв себе з болідом Формули-1, а конкурента з гоночним картом, стала крилатою. Але той таки Жиру з часом пішов на примирення. Він сказав, що готовий з Карімом поганяти на картингу.

Так навіщо Бензема взагалі знадобився Кіліану? Схоже, що він просто захотів збільшити власний вплив. На переможному чемпіонаті світу головним творцем успіху визнали Антуана Грізманна. Усередині збірної Маленький принц вважається більш командним гравцем. Кіліан заздрить статусу Антуана в збірній і вирішив довести самому собі власну важливість.

Погба, Варан, Павар і Рабьо конфліктували безпосередньо на полі під час матчу зі Швейцарією

Коли сварка між партнерами потрапляє в кадри трансляції, вона обов'язково буде розібрана на молекули. Особливо якщо мова йде про невдалу гру французької збірної. Наприкінці основного часу Варан крикнув Погба: «Павар вважає, що ти недостатньо захищаєшся». «Що ти сказав?» - відповів Поль і наблизився до Бенжаміна з готовністю вирішити конфлікт по-чоловічому.

Тиск під час гри плей-офф і після камбеку суперника може спровокувати сварки на полі. Подібні конфлікти – нормальне явище для будь-якої команди. Однак ненормальною є форма цієї сварки, коли віце-капітан передає побажання менш статусного партнера замість того, щоб самому висловити незадоволення або просто промовчати.

Ще більшою проблемою є масовість таких конфліктів. До картинки режисерів потрапила лише одна суперечка. Журналіст L’Equipe Себастьян Тарра стверджує, що на полі відбувалося справжнє божевілля, а гравці дуже часто ображали один одного.

Погба дісталося і від Рабьо. Адріан в не самий підходящий момент нагадав Полю, що саме його обрізка привела до пропущеного голу. Аналогічну претензію родичам Погба висловила на трибунах Веронік Рабьо, мати футболіста. Ця ж сама леді дісталася і до батьків Мбаппе, попросивши більше слідкувати за своїм сином, у якого «занадто роздулося его».

Мати півзахисника Ювентуса добре відома у Франції через свій характер. Вона стоїть горою за свого сина, однак нерідко така опіка приносить йому неприємності. Одного разу Веронік написала скаргу Дешаму, висловлюючи незадоволення недостатнім ігровим часом Адріана. Вона ж порадила сину звернутися у 2018 році до федерації з критикою головного тренера збірної через невключення Рабьо у склад. У конфлікт довелося вмішуватися... Емануелю Макрону.

Згуртованість була сильною стороною Франції-2016, розбрат привів до провалу Франції-2021

Дід'є Дешам з першого дня своєї роботи працював над атмосферою в колективі. Для нього завжди взаємовідносини між гравцями були не менш важливі, ніж тактика. І відмова від послуг Бензема була логічним кроком на шляху до побудови нової Франції.

Дешам намагався адаптуватися до сучасного покоління. До таких гравців як Поль Погба чи Усмані Дембеле індивідуальний підхід обовязковий. Їх майже протипоказано критикувати на публіку, вони очікують на піклування від головного тренера. Дід'є допоміг його син. Дешам-молодший провів глибокий екскурс у світ молоді, розповівши батьку про її інтереси, музику, серіали. Він же повинен був пояснити, що зараз викладувати фотографію з посмішкою з літаку на наступний день після вильоту - це нормально.

Однак цього виявилося недостатньо. На домашньому чемпіонаті Європи дійсно був пік сили французького колективу – тоді об'єдналася не лише команда, а вся країна. А вже на переможному чемпіонаті світу звучали перші тривожні нотки. Чутки про ображеність Мбаппе на Грізманна почали народжуватися у пресі саме під час світового форуму, що проходив у Росії.

На Євро-2020 французькі гравці не тільки сварилися, але ще й проявляли свою розпещеність. Їм дуже не подобався готель Mariott у Будапешті. Футболістів не влаштовувала недостатня кількість розваг, розташування в центрі і те, що штори в номерах відкривалися не до самого кінця. Погба натякнув на це Дешаму, але питання так і не вирішили.

Така кількість проблем просто не могла не відобразитись на команді. Кіліан Мбаппе відчував забагато тиску у вирішальний момент. Підходивши до позначки, він розумів: при рахунку 4:5 в післяматчевій серії такий бажаний статус героя не заробити, а перетворитися на невдаху можна дуже просто. І тоді всі його ідеї, в тому числі лобіювання Бензема у складі, проваляться.

Але пенальті – це лише маленький нюанс. Здорова збірна Франції ніколи б не втратила перевагу 3:1 зі Швейцарією.

Команда, у якій 10 з 11 гравців у складі мають зірковий характер, як порохова бочка. Дід'є Дешам знав це, але все одно підкинув у неї сірник. Тому вина лежить на головному тренері, який втратив контроль і піддався на сторонній вплив. А зібрати бочку з деталей, що розлетілися, було б набагато простіше майстру зі свіжими ідеями.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты