Tribuna/Футбол/Блоги/«Евротрибуна» /Все одно цей заголовок не сподобається Клименкові

Все одно цей заголовок не сподобається Клименкові

тому я не буду навіть намагатись і просто напишу про декілька визначних матчів збірної Туреччини

Автор — Val P.
4 июля 2021, 23:59
7
Все одно цей заголовок не сподобається Клименкові

Збірна Туреччини на цьому Євро стала одним з найбільших розчарувань. Матч-відкриття з Італією став унікальним, бо вперше турнір було відкрито автоголом, і поки я пишу ці слова у кав’ярні регіону Анталія, Меріх Деміраль дивиться на мене з реклами. Шо ж ти так, Меріхе? Туреччина має декілька інших матчів, щоправда, цікаві вони особисто мені. Оскільки я вже вилетів, то можна просто писати про що хочеться. Не шукайте логіки і закономірностей, адже вони йдуть так, як я їх згадую.

19 червня 2000. Туреччина - Бельгія 2:0

Перша перемога “Ай Йилдизлар” на Євро. Зірка Гакана Шукюра, що вже сяяла, але не так, як пізніше, дозволила врятувати цей турнір для команди Мустафи Денізлі. Більше того, це був перший випадок, коли господаря турніру вибили вже на першій стадії фінальної частини турніру.

15 Листопада 2003 Латвія - Туреччина 1:0

Стиковий матч за вихід на ЄВРО-2004. Турки явно недооцінили суперника, але приїхали до Риги дуже зарядженими. Тут можна прочитати подробиці Цікаво, що турецькі футболісти залишились невдоволеними якістю поля і почали замінювати шипи на бутсах. Через це матч довелось відкласти на 15 хвилин. А ви кажете, “Минай”. Матч у відповідь у Стамбулі подарував камбек балтійців до нічиєї та одного з найбільш екзотичних учасників Чемпіонатів Європи

17 березня 1954 Туреччина - Іспанія 2:2 (вкидання монетки)

Історія про Джачінто Факкеті та прохід Італії у 1964 вже стала попсовою, але ціквий той факт, що за 10 років до того збірна Туреччини потрапила на свій дебютний Мундіаль також саме через вкидання після бойової нічиєї. Перебіг гри та прізвища нам нічого не скажуть, але цікавий той факт, що монетку вкидали після тайбрейку - стикового матчу за право поїхати, тобто це був глухий кут. А на самому ЧС…

23 червня 1954 ФРН - Туреччина 7:2

Туреччина дала бій у групі із західними німцями та потужними угорцями із Пушкашем у складі. За рівністю балів було призначено додаткову гру, на яку німців накрутили дуже сильно після поразки від Угорщини 8:2 - наприклад, розлючені вболівальники писали листи та телеграми з пропозицією повісити головного тренера. Зепп Гербергер прочитав ці листи команді ФРН, що допомогло їм діти до фіналу та помститись. Здається, тоді й почалась історія про бундесмашину. А що турки? третє місце у групі з кращими командами турніру - достойний результат для дебютанта.

20 червня 2008 Хорватія - Туреччина 1:1 (1:3 пенальті)

Турнір ЄВРО-2008 всі згадуватимуть про зірки Арда Турана та Шентюрка. А ще про Туреччину як майстрів останніх хвилин. Закамбечити на 121 хвилині і пройти по пенальті вміє не лише Довбик.

 

17 листопада 2004 Туреччина - Україна 0:3 

Мій перший приїзд до Туреччини і мій гід згадував те, що робив на “Шюкру Сарачоглу” Андрій Шевченко. Збірна Блохіна тоді почала свою суперупішну відбірну кампанію до ЧС-2006. Хоч турки тоді і програли, але результат зацінили.

3 червня 2002 Бразилія - Туреччина 2:1

Ніби звичайний матч проти гранда, але цікавить той факт, що уряд зробив цей день вихідним по всій країні. За що отримав від опозиції за надмірну любов до свят. Але їх можна зрозуміти - це якраз період розквіту турецького вболівання. З Бразилією Міллі Таким зігратиме двічі - і знову програтиме майбутнім чемпіонам Світу.

29 червня 2002 Південна Корея - Туреччина 2:3

Перші медалі Турецької Збірної, хоч і бронзові. Остаточно засвітились зірки Рюшту та Шукюра. Останній навіть заб’є на першій хвилині і допоможе перемогти команду, яку не врятували навіть судді.

24 березня 2021 Туреччина - Нідерланди 4:2

Відбірна кампанія до катарського ЧС. Збірна Туреччини видає щороку по гідному матчу проти визнаних грандів. Цей насвіжіший. Йилмаз робить хет-трік і нагадує, що недарма пішов до Франції. Після цього матчу і формується надія на шанси червоно-білих на Євро, що минає.

12 лютого 2003 Туреччина - Україна 0:0.

Особистий вибір. Товариський матч у Ізмірі, туди їде Артем Франков, пише статтю про турецький побутовий і футбольний колорит. Дощова, але суха гра. А підліток я захоплююсь цією незвичною країною, прикольною мовою і за 15 років остаточно переселяюсь сюди жити.

Замість епілогу участі у конкурсі та цієї статті, вічна мудрість:

Що ставалося, те і ставатиметься,

що робилося, те й буде робитися знову,

немає нічого нового під сонцем.

Другие посты блога

Все посты