Tribuna/Футбол/Блоги/«Евротрибуна» /Від форварда Спіді до голкіпера Пікі – історія Джордана Пікфорда

Від форварда Спіді до голкіпера Пікі – історія Джордана Пікфорда

Голкіпер «Евертона» змусив божеволіти всю Англію, коли на Чемпіонаті світу 2018 потягнув удар Карлоса Бакки у післяматчевих пенальті на «Смартаку» в Москві. У вирішальний момент Пікфорд не схибив, і вивів «трьох левів» у чвертьфінал.

Автор — Майкл68
27 июня 2021, 13:31
5
Від форварда Спіді до голкіпера Пікі – історія Джордана Пікфорда

Голкіпер «Евертона» змусив божеволіти всю Англію, коли на Чемпіонаті світу 2018 потягнув удар Карлоса Бакки у післяматчевих пенальті на «Спартаку» в Москві. У вирішальний момент Пікфорд не схибив, і вивів «трьох левів» у чвертьфінал.

Один з найнижчих воротарів у світі Пікфорд компенсує недоліки зросту за рахунок всюдисущості у рамці. Джордан вже не звертає уваги на глузування в стилі «метр в кепці на воротах». На своєму шляху він проїхав цю тему, засунувши образи подалі.

Хто такий Пікфорд і звідки він взявся?

Хлопець на прізвисько Пікі народився в робочій сім’ї неподалік Сандерленда. Його батько був дворецьким в маєтку місцевого лорда, а мати працювала в католицькій школі, в яку ходив Джодан Проте згодом життя Пікфордів кардинально зміниться: мати стане домогосподаркою, а батько організує свою будівельну фірму, де сам працюватиме штукатуром.

Якось Пікі зізнався, що його батьки працювали майже цілодобово, щоб він міг вибитися в люди. Сам юнак, щоб почати заробляти, в 16 влаштувався охоронцем мисливського угіддя того ж лорда, де працював батько. Але доля не дозволила воротарю-коротуну розміняти справу життя на відлякування браконьєрів у лісах Сандерленда.

З дитинства Пікфорд займався у місцевій футбольній школі, де грав на позиції форварда. Він був дуже прудконогим, за що отримав прізвисько Спіді. Викладачі фізкультури відмічали хлопця, який швидко переміщався по полю, і в потрібний момент міг підставити ногу під м’яч. Проте у футбольну академію він не проходив по всіх параметрах. Єдина вакансія, яку через жалість запропонували засмученому хлопцю, була позиція воротаря. Хоч якось заспокоївшись, Пікфорд почав тренуватися з однолітками в академії «Сандерленда». Згодом тренери в інтерв’ю розкажуть, що отримавши той шанс, Пікі вирізнявся серед однолітків неймовірною зосередженість і дорослою рішучість.

Ще в школі Джордан зустрів свою кохану Меган Девісон, з якою він не розлучається по цей день. Разом з Пікфордом Меган переїхала до Ліверпуля, коли той перейшов у «Евертон» з 25-мільйонним контрактом. Проте тоді в 14 років Пікі ледь міг нашкребти пару фунтів на кіно. Зараз перед Чемпіонатом Європи пара зворушливо відпочивала на Барбадосі, де папараці помітили, що вона носить обручку на безіменному пальці.

Майбутній тесть виклав класне емоційне відео після сейву Джордана Пікфорда в 1/8 фіналу ЧС-2018. Він стрибав як навіжений, тикаючи середній палець колумбійцям в екран телевізора. Що кричав тесть запікали, але й так зрозуміло куди треба всім іти.

Пікі хоч і фанат шестикратного чемпіона Англії в довоєнні роки «Сандерленда», але якось зізнався, що його надихали спостереження за грою легенди Манчестер Юнайтед Пітера Шмайхеля. Закінчивши академію, в 2011 році голкіпер підписав свою першу професійну угоду з «Сандерлендом», але лише через п’ять років він дебютував за першу команду клубу у кубковому матчі проти «Арсеналу». Чорні коти програли 3:1, і наступного сезону Пікфорд був би другим воротарем команди, проте основний голкіпер Віто Маноне травмувався.

Пікі провів відчайдушний сезон в бідному клубі, який врешті-решт вилетів з Чемпіоншипа у третій дивізіон. Багато людей втратили роботу, але Джордану поталанило. Його лягання кістьми у матчах на виживання попали в поле зору скаутів «Евертона». Голкіпер за 25 мільйонів фунтів стерлінгів переїхав у стан «ірисок», де одразу заграв, нерідко стаючи кращим гравцем клубу.

В історії Пікфорда були виступи й за молодіжні збірні Англії. Він був у складі команди, яка виграла Тулонський турнір 2016 року. Під керівництвом Гарета Саутгейта у складі збірної Англії Джордан дійшов до півфіналу Євро U21 у 2017 році. Його назвали кращим гравцем Англії до 21 року. В тому ж році Саутгейт покликав Пікфорда в національну збірну. Голкіпер дебютував у товарняку з німцями, тоді гра закінцилася нульовою нічиєю.

Пікі пригадував, як йому зателефонували зі збірної, коли він саме зайшов додому. Ошелешений новинами хлопець, одразу поділився радістю зі своєю матір’ю. Мати подумала, що Джордан знову жартує і байдуже віднеслася до слів, проте вже через рік разом з усією Англією стрибала до стелі від радості за сина.

Ось так восьмирічний форвард Спіді з передмістя Сандерленда прийшов у футбол, і став Пікі – головним форвардом збірної родоначальників футболу. Англія знову в 1/8 фіналу. Знову як у далекому 1996-му німці хочуть перейти дорогу англійцям. І знову на "Уемблі" леви зустрінуть Бундестім. Я думаю, той незабитий пенальті в півфіналі Євро-1996 ще довго являвся Саутгейту в страшних снах. Хто зна, може цього разу Гарет нарешті пройде Німеччину, а долю матчу вирішуватиме Пікі - коротун у воротах)

Лучшее в блогахБольше интересных постов

Другие посты блога

Все посты