Tribuna/Футбол/Блоги/«Евротрибуна» /Томаш Суслов: майбутня словацька зірка з українським корінням

Томаш Суслов: майбутня словацька зірка з українським корінням

Молодий словак завжди був впевнений, що будуватиме кар’єру за кордоном. Травма Ар’єна Роббена допомогла Суслову засяяти, а тренер національної команди Стефан Таркович виказав повну довіру і взяв на великий турнір. Читайте про наймолодшого дебютанта основної збірної Словаччини, що має українські корені.

Автор — Serhii Zherebchuk
25 июня 2021, 22:46
3
Томаш Суслов: майбутня словацька зірка з українським корінням

 

Наймолодший дебютант основної збірної Словаччини з українськими коренями. Молодий словак завжди був впевнений, що будуватиме кар’єру за кордоном, питання стояло у виборі клубу. Травма Ар’єна Роббена допомогла Суслову засяяти. 

 

Почав Суслов футбольну кар’єру в 15 років в молодіжці клубу Татран, що у Пряшеві.  Він був наймолодшим гравцем на рівні молодіжних команд U-19.

Хороша швидкість, прекрасний дриблінг і чудове бачення гри - все це зацікавило клуби не однієї країни Європи. І досі цікавить.

 

«З раннього дитинства батько заохочував мене робити кар'єру за кордоном. Питання полягало не в тому, чи поїду я за кордон, а в тому, який клуб вибрати» - зазначав Томаш Суслов. 

 

 

"Фабрика талантів"

Зрештою, бажання словака співпало з реальністю. У грудні 2017 року Томаш провів тиждень на перегляді у мюнхенській Баварії, отримавши безцінний досвід у молодому віці, але в академію мюнхенського клубу так і не потрапив.

Перед початком сезону 2018/19 його запросили на перегляд в академію нідерландського клубу Гронінген і він без вагань погодився.

 

«Томаш проходив тут перегляд протягом тижня. Тренери, які спостерігали за Томашем, описують його як креативного лівого нападника з хорошим дриблінгом, крутим футбольним інтелектом та прицілом до гри. І те, що він задумав, він може виконати. Ми дуже раді, що Томаш свідомо обрав ФК «Гронінген» як продовження своєї кар’єри»  - ділився враженнями менеджер академії Гронінгена.

Це дало йому шанс стати гравцем найвищого рівня, адже клуб мав репутацію “фабрики талантів”. З нього вийшли як мінімум 3 загальновідомі персони у світі футболу: Ар’єн Роббен, Луїс Суарес та Вірджил ван Дейк.

Чи стане Суслов четвертим в цьому списку, залишається гадати.

Мрією словака була Ліга чемпіонів. Він розумів як складно зробити крок від юніорського до професійного футболу, але з перших хвилин у клубі почав на тренуваннях демострувати свої наміри.

Це не залишилося поза увагою головного тренера основної команди.

 

Травма Роббена і гол Суслова

Дебют Суслова в головній команді Гронінгена, як у будь якого молодого гравця, відбувся проти не топ-суперника, Венло (впевнений, що більша частина людей навіть не чула про цю команду). Він провів на полі заключні 4 хв матчу.  Після цього він звісно не міг не пройти повз прес-службу Гронінгена і дав короткий коментар про свій дебют:

Але справжня історична подія у житті молодого словака сталася 13 вересня 2020 року. На 30 хвилині матчі Гронінген – ПСВ травмувався Ар’єн Роббен. Потрібна була заміна на позицію крайнього нападника. І на поле випускають Томаша Суслова.

 

По закінченню першого тайму його команда поступається в один гол, але вже на початку другого тайму сам Томаш відновлює паритет і приводить в екстаз вболівальників своєї команди біля екранів телевізорів.

Хоча команда і програла той матч з рахунком 1-3, але гра Томаша не залишилась поза увагою і юний форвард почав частіше потрапляти у заявку своєї команди. Словацька «десятка» стала невід’ємною частиною нідерландської команди і все частіше виходила зі старту та на заміну.

До перегляду хайлайти цієї гри (Гол Суслова дивитися з 6:48)

 

Український слід

Колишній тренер національної збірної Словаччини Станіслав Мачек в одному з своїх інтерв’ю назвав  Томаша «несловацькою натурою». І в цьому він частково мав рацію.

Батько Томаша – Сергій, народився в Україні. Але з 1991 року жив у Словаччині і отримав громадянство цієї країни. Мати ж – словачка.

Агент гравця Річард Чех зазначав, що Томаш міг представляти українську збірну. Для цього йому треба було українське громадянство.

 

Хто зна, якби Томаш прийняв українське громадянство, можливо на цьому Євро у нашої збірної не було б проблем з лівим флангом атаки.

 

Зліт у збірній

У минулому році гравець Гронінгена дебютував в збірній Словаччини у матчі Ліги націй проти Чехії, вийшовши на правому фланзі нападу, але результативними діями так і не відзначився.

Суслов став наймолодшим дебютантом основної збірної.

Представники ЗМІ запитали у нього, чи викликав дебют в збірній резонанс у Гронінгені.

Томаш Суслов впевнено відповів: "Однозначно, адже це гарна візитна картка для Гронінгена. Досить усвідомити, що вони підписали мене як 16-річного юнака і за короткий час підготували до такого рівня, що я зміг стати наймолодшим гравцем збірної Словаччини в історії. Це велика честь для клубу, і всі були дуже щасливі і горді за мене одночасно".

Суслов у клубі був так званим "диспетчером", а у збірній його загравали на фланзі атаки. Це могло б викликати проблеми у грі та результативності. Але юний форвард не мав наміру здавати свої позиції у національній команді і намагався закріпитися у складі "Словацьких соколів".

Вже за рік головний тренер команди, взяв Томаша у заявку на Євро-2020. Суслов вийшов у матчах проти Іспанії та у переможному матчі проти поляків. 

Після переможного матчу проти поляків, головний тренер команди обійняв Томаша і щось сказав на вухо. Можливо те, що він - майбутнє збірної. 

Томаш Суслов має шанс стати новим легендарним словацьким футболістом. Можливо, колись ми побачимо його з трофеєм команди, збірної або ж власним.

 

Він – амбіційний гравець, який точно досягне свого. А якщо ви мені не вірите, то пропоную вам переглянути нарізку гру юного словацького сокола, яку я знайшов на просторах YouTube та оцінити його навики. Ним вже цікавляться англійські та німецькі клуби, а також нідерландський Аякс, тому раджу вам за ним слідкувати.

 

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты