Tribuna/Футбол/Блоги/«Евротрибуна» /Йошко Гвардіол - майбутнє хорватського футболу

Йошко Гвардіол - майбутнє хорватського футболу

«Якщо Йошко Гвардіол не гратиме за національну команду Хорватії у 20 років, тренера збірної потрібно посадити в тюрму» - таку фразу три роки тому сказав тренер молодіжки загребського «Динамо» Далібор Полдругач. І не помилився. Вже в 19 років Йошко став основним лівим захисником збірної Хорватії на Чемпіонаті Європи 2020. А в майбутньому він має всі шанси стати топ-гравцем. Що стало причиною успіху в такому молодому віці? Розберімось разом.

Автор — nazar_kapko
24 июня 2021, 14:42
6
Йошко Гвардіол - майбутнє хорватського футболу

«Якщо Йошко Гвардіол не гратиме за національну команду Хорватії у 20 років, тренера збірної потрібно посадити в тюрму» - таку фразу три роки тому сказав тренер молодіжки загребського «Динамо» Далібор Полдругач. І не помилився. Вже в 19 років Йошко став основним лівим захисником збірної Хорватії на Чемпіонаті Європи 2020. А в майбутньому він має всі шанси стати топ-гравцем. Що стало причиною успіху в такому молодому віці? Розберімось разом.

Початок кар’єри

Народився Йошко в Загребі, у звичайній сім’ї. Його батько Тихомир теж займався футболом, проте до професійного рівня так і не дійшов. Саме тому він віддав сина в невеличку футбольну школу Трешньовка на околиці Загреба. Команди 2002 року народження там не було, і Йошко змушений був грати зі старшими хлопцями.

Сам Гвардіол зізнавався, що в той час він не надто хотів займатись футболом. А все через те що його батько був рибалкою, а Йошко через тренування не виходило разом з батьком рибалити. «Якби не склалось з футболом, я б став, як батько, рибалкою  і продавав би рибу в Загребі» - сказав Гвардіол.

Як і всі хлопчаки того часу Гвардіол захоплювався грою Ліонеля Мессі та мріяв грати в атаці. Проте через фізичні дані тренер використовував його як захисника, тому, що ця роль більше підходила високому та фактурному хлопчику. І не помилився. Через деякий час на нього звернули увагу скаути зі школи загребського «Динамо».

Це було мрією малого Гвардіола та його батька, і вони прийняли це запрошення. І саме з цього і почався його шлях до успіху. Пройшовши всі вікові групи школи «Динамо», він у 2019 році зіграв перший матч за «Динамо-2». Але тут він надовго не затримався, провівши тільки 3 матчі, вже через 2 місяці в 17 років Йошко Гвардіол дебютує за першу команду вийшовши на заміну на 88 хвилині.

В академії «Динамо» Йошко відточував свою майстерність. Він володіє непоганим дриблінгом, як для захисника, та має непогану стартову швидкість, через що може легко конкурувати з вінгерами на фланзі. Саме в академії Йошко отримав прізвисько «Пеп», через схожість прізвища зі знаменитим тренером Пепом Гвардіолою.

Вихід на дорослий рівень

В першому сезоні за дорослу команду Гвардіол провів 12 матчів (1 гол) та 9 матчів за молодіжну команду в розіграші Юнацької Ліги УЄФА дійшовши до ¼ фіналу. Саме з того часу на нього звернули увагу в Європі та після закінчення сезону "Ред Булл" Лейпциг оголосив про покупку 18-річного хорватського оборонця за 18,8 млн євро. Проте Йошко все ж побажав залишитись ще на сезон в рідному клубі, і сторони уклали цю угоду таким чином, що трансфер відбудеться влітку 2021 року.

Це вже був не перший випадок в кар’єрі Гвардіола коли він залишився вірним загребському клубу.  В 15 років його намагався переманити міланський «Інтер». Хлопець розумів, які можливості відкриваються перед ним, проте вирішив залишитись: "Моя мета – залишитись тут ще на кілька років, я не хочу їхати за кордон так рано. Можливо колись ще будуть пропозиції, але зараз я залишаюсь в «Динамо», мені тут подобається."

Варто також зазначити, що за «Динамо» Загреб двічі ставав Чемпіоном Хорватії, та по одному разу ставав володарем Кубка та Суперкубка країни. І це в 19 років бувши гравцем основи.

В цьому сезоні Йошко Гвардіол відіграв 41 матч на клубному рівні, тричі забивши та тричі віддавши асист на партнерів. Він є найдорожчим гравцем загребського «Динамо» на цю мить. Також варто відзначити, що тренери стали частіше використовувати його на позиції лівого захисника.

Виступи за збірну

Шлях у збірній Хорватії для Гвардіола є стрімким, він не затримувався в жодній віковій збірній на довго. Вже в 17 він дебютував за молодіжку, а в 19 років за національну збірну своєї країни в товариському матчі проти Бельгії. На Євро-2020, яке зараз триває, Златко Даліч випустив його в основі на всіх 3-х матчах групового етапу.

Саморозвиток

Своєму успіху Гвардіол завдячує своїй наполегливості та підтримці рідних. В одному з інтерв’ю місцевому ЗМІ у 2019 році, Йошко показав макет, який висить в нього на стіні.

«Цей план нагадує мені до чого я прагну, щоб я ніколи це не забував» - казав Йошко.

Щоб краще зрозуміти його філософію, я спробував розібрати цей макет. І я був вражений. Все, що там описано дійсно доводить серйозність планів Йошко в футболі.

 «План А – Топ-клуб, плану Б – немає», саме такий надпис є в самому верху, виділений, як нагадування до чого він йде. В центрі надпис «Успіх» - це фінальний результат до якого він повинен прийти. Але найбільше мене здивував «розділ «Дисципліна». Саме на дисципліні тут зосереджено вся увага. Він чітко розуміє, що він повинен робити. Тут все розписано до дрібниць – тренування, відпочинок, харчування, цілі. Він весь поглинутий у свій розвиток – навіть на соціальні мережі він виділяє тільки 20(!) хвилин на день, що не зрозуміло для сучасної молоді.

Важко собі уявити, що такий молодий футболіст, володіє таким багажем знань та розуміє що йому потрібно для успіху. А це дійсно так, адже зараз ми бачимо його прогрес та успіхи, а значить його план – дієвий.

 

Другие посты блога

Все посты