Tribuna/Футбол/Блоги/«Евротрибуна» /«Я був найкращим гравцем у світі». Момент слави Мішеля Платіні та феєрія збірної Франції на Євро-84

«Я був найкращим гравцем у світі». Момент слави Мішеля Платіні та феєрія збірної Франції на Євро-84

Ретроподорож на Євро-84 як піковий турнір слави Мішеля Платіні

19 июня 2021, 15:20
2
«Я був найкращим гравцем у світі». Момент слави Мішеля Платіні та феєрія збірної Франції на Євро-84

Мішель Платіні – видатна особа у світовому футболі. Молодь пов’язуватиме Мішу зі скандалами і махінаціями в УЄФА під його керівництвом. Але опустимо цю тему, поговоримо про Мішеля-футболіста. Там дійсно є щось історично важливе і грандіозне. А якась гегемонія Платіні щодо єврочемпіонатів припинилася буквально днями.

Якщо ми хотіли б обговорити найефектнішу особу у фінальних частинах Чемпіонату світу та висловити вагому аргументацію, то це однозначно були б такі персоналії як Пеле, Дієго Марадона чи Франц Бекенбауер. Але є один видатний кандидат на еквівалента щодо футбольних Євро форумів – це Мішель Платіні.

Мішель Платіні виступав у багатьох іпостасях на чемпіонаті Європи. Зовсім недавно він був президентом УЄФА, який керував розширенням турніру до 24 команд з Євро-2016 у Франції, але згодом був ганебно виставлений за двері зі світу футболу. У 1992 році Мішель тренерував Францію, проводячи команду через ідеальну кваліфікаційну кампанію з восьми перемог поспіль, перш ніж команда вибухнула у Швеції. Однак головна причина того, що Платіні має більшу синонімічність з чемпіонатом Європи, ніж будь-яка інша фігура в його історії, - це літо приголомшливих виступів їхнього капітана, коли Франція приймала турнір у 1984 році.

Вундеркінд Платіні: помилковий діагноз міг позбавити футболіста величної кар'єри

Розпочиналася історія Платіні-футболіста не яскравим різнобарв’ям. 16-річний Платіні ще не досягнув навиків професійної гри у Франції. А вже підозра на проблеми із серцем ледь не знищила його кар’єру, перш ніж вона могла розпочатися. "Я їздив у Мец на два дні випробувань, - згадував Платіні в інтерв'ю FourFourTwo у 2008 році, - і було спекотно, всі напружено працювали, і я був не дуже сильним. Після випробування були зроблені серцево-судинні тести, тому що я втомився і не звик до такої важкої роботи, моє серце вискакувало із грудей, тож мене відправили до Нансі на ще кілька тестів, і там навіть сказали, що це настільки небезпечно, що я повинен кинути спорт взагалі!"

Жахливий діагноз виявився помилковим. Платіні підписав контракт з місцевою командою "Нансі", де грав його батько Альдо, і швидко розквітнув у виняткового атакуючого півзахисника з гострим голбовим відчуттям. Після закінчення національної служби, перебуваючи там, і виступаючи за Францію на Олімпійських іграх 1976 року, Платіні незабаром був призваний до складу національної збірної. 23-річний хлопець швидко став ключовим гравцем під керівництвом Мішеля Ідальго і мав значний вплив на виступи французів в рамках Чемпіонату світу 1978 року, коли Франція вибула із турніру в першому раунді.

Після 127 голів у семи сезонах за "Нансі", Платіні перейшов у "Сент-Етьєн" в 1979 році, де дивна приголомшлива кількість забитих голів тривала. У наступні три сезони він виграв Лігу 1 (1980-1981) у складі Сент-Етьєну. Мішель Платіні був технічно чудовий як ногами, так і в повітрі. Точність була винятковою, як і його непередбачені забіги у штрафний майданчик. Таким чином, Мішель перетворився на одного з найкращих півзахисників Європи.

Магія квартету "Чарівний квадрат"

Мішель Платіні, Луїс Фернандес, Жан Тігана та Ален Жирес – саме ця четвірка запалила ту саму Францію. Вони вперше розпочали свою діяльність як «квартет» проти Англії на початку 1984 року, настільки миттєво і красиво граючи, що в унісон вони стали відомі як carré magique (Чарівний квадрат). Усі четверо гравців були індивідуально та колективно яскраві протягом наступних років, мало сумнівів виникає щодо їхньої зірковості.

Німеччина могла надломити Платіні в 1982 році, але він збирався замінити їхнього капітана Карла-Хайнца Румменігге в якості найкращого гравця Європи і йшов до своєї мети. Мішель перейшов у "Ювентус" після Чемпіонату світу 1982 року і провів наступні чотири роки, вигравши майже всі великі почесні вітчизняні та міжнародні турніри. Окремо він став найкращим бомбардиром в Італії та володарем Золотого м'яча у 1983, 1984 та 1985 роках. Якраз посеред цього переполоху дивовижної форми стався чемпіонат Європи 1984 року.

Франція була господарем і вийшла у фінальний турнір Євро-1984. Від «магічного квадрату» на чолі з Платіні чекали великих справ та титулів. Франція пройшла до фінального етапу після п'яти перемог поспіль. "Вони гідні фаворити", - писав Патрік Барклай у своєму попередньому перегляді "The Guardian", "майже напевно найкраща в Європі".

Євро-1984: фантастичний домашній турнір збірної Франції, Мішель Платіні - головний герой

На груповому етапі Євро-1984 Мішель Платіні грав неперевершено. Початкова гра турніру Євро-1984 відбулася проти Данії у Парижі. Датчани були достатньо грізними на той час. У кваліфікації вони ліквідували Англію та вже обігрували Францію з рахунком 3:1 у Копенгагені у вересні 1983 року. Невдячне завдання нівелювати силу Платіні отримав датський півзахисник Клаус Берггрін.

"Він був фантастичним", - казав Берггрін про Платіні. "Що я дізнався з цього матчу, це те, що його рух завжди був діагональним, рухаючись таким чином, він завжди міг тримати мене за собою. Він був настільки розумним у своєму русі. Я думаю, що це був найкращий турнір, який він коли-небудь грав, він був таким сильний ... і йому також пощастило ". Ця удача проявилася на 78-й хвилині, коли Берггрін втратив м'яч, намагаючись винести круглого. М’яч знайшов вільного Платіні, чий постріл відрізав захисника, збив з пантелику датського воротаря Оле Квіста і просочився у сітку, принісши Франції перемогу.

В решті матчів французької групи Платіні забив два ідеальні хет-трики, де вже не було удачі. Спочатку це було знущання 5:0 над Бельгією в Нанті, а потім звитяга 3:2 над Югославією у Сент-Етьєні. Останній із цих ударів передбачав техніку, яка стала його фірмовим знаком, вільний удар через захисну стіну прямісінько у кут воріт. Цю майстерність він відточив, нескінченно тренуючись.

"Це не те, щоб я вважав себе найкращим гравцем у світі", - сказав він FourFourTwo. "Я був найкращим гравцем у світі. Що ще ви хочете, щоб я сказав?! Я був повний впевненості в собі: я знав, що можу вести гру; я знав, що можу забивати голи".

Взагалі Мішель Платіні був загадковим персонажем, млявим і завзятим курцем поза полем, а також пустотливим витівником у роздягальні. А от під час матчів Міша виглядав напружено і задумливо. Таким був його талант, щоб переконати товаришів по команді грати більш рішуче. Як і всі великі капітани, він був прикладом для партнерів; Як і всі насправді чудові гравці, він мав вроджене відчуття часу. Ніколи це не було більш очевидно, аніж як у наступному матчі Франції на Євро-84.

Феєричний півфінал Євро-84

Півфінал між Францією та Португалією на стадіоні «Велодром» у Марселі став одним із найкращих матчів в історії турніру взагалі. Є щось особливе у тих вечірніх стартах у Південній Європі в червні. Матчі розпочинаюлися при денному світлі і завершувалися ближче до ночі, але з залишковим теплом після денного сонця. 23 червня 1984 року французька громадськість прожила на нервах у цій атмосфері дві незабутні години.

Лівий захисник Франції Жан-Франсуа Домерг вивів їх уперед на 25-й хвилині,  пробивши у верхній кут зі штрафного. Далі Фернандес, Платіні, Жирес і форвард Дідьє Сікс могли подвоювати перевагу, проте голкіпер Мануель Бенто стояв божественно у воротах Португалії. За 15 хвилин Франція заплатила за це, коли Руї Жордао головою зрівняв рахунок. Гра перейшла в додатковий час. Протягом першого періоду Португалія зіграла у свій найкращий футбол і була близькою до успіху, вийшовши вперед у зустрічі.

Залишалося шість хвилин, щоб господарі здійснили останнє, монументальне зусилля. Домерг знайшов Платіні в португальській карній зоні, який потім впав і просив пенальті. Тим часом хитрий Домерг заперечив будь-які дебати, зробивши рахунок на табло 2:2. Залишилася одна хвилина і перспектива виконати пенальті лише через два роки після того, як Західна Німеччина розбила їхні серця за цим самим механізмом, виглядала малоперспективно.

Фернандес взяв м'яч під свою опіку і знайшов Тигану вільним на португальській половині поля. Той спробував просунути прохід до Платіні. Перехоплення, але Тігана підхопив вільний м'яч і знайшов таки Платіні, котрому вдалося знайти трохи місця. Оточені панікою, португальські оборонці не витримали та серед галасу бурхливої ​​домашньої публіки пропустили Платіні вперед.

Цей гол та вибух радості на «Велодромі є одним із найбільш пам’ятних моментів в історії чемпіонатів Європи. Коментар ВВС Джона Мотсона є легендарним. "Знову Тігана", - починає він. "Тігана ... Тігана ... Платіні ... ГОЛ! Це 3-2! Я не бачив такого матчу роками!" Друковані слова навряд чи здатні передати ту величну атмосферу. В підсумку, Мішель Платіні врятував Францію від перспективи серії пенальті і забезпечив місце у фіналі.

Фінал Євро-84. Момент слави Платіні

Суперниками збірної Франції у фіналі Євро-84 стала Іспанія, яка прибула туди після надзвичайного ряду приголомшливих результатів, котрі розпочались ще у кваліфікації (наприклад, «фурія роха» винесла Мальту 12:1). Потім вони вийшли з групи 2 у Франції на Євро. Вирішальним став голасо Антоніо Маседи, який забезпечив перемогу над Західною Німеччиною з рахунком 1:0. Це ліквідувало чемпіонів і призвело до відставки їх менеджера Юппа Дерволла через декілька днів.

У півфіналі Іспанія, здавалося, мала програти Данії, яка вразила континент звитягами над Югославією та Бельгією, щоб дійти до етапу плей-оффу. Датчани вийшли вперед лише через сім хвилин після старту поєдинку, але Іспанія швидко зрівняла рахунок. Гра була переведена в додатковий час, а потім і серію пенальті. Елк'єр невдало виконав п'ятий за ліком удар пенальті Данії (пробивши над поперечиною), тоді як Мануель Сарабія забив і вивів Іспанію у фінал континетальної першості.

Фінал у Парижі був важким, адже командам треба було подолати емоційні та фізичні наслідки своїх матчів буквально днями раніше. Після спокійного першого тайму, штрафний удар Платіні на 57-й хвилині виявився непростим для голкіпера іспанців – і як результат м’яч у сітці та відкритий рахунок.

Надалі Франції довелося пережити останні п’ять хвилин із десятьма гравцями після вилучення Івона Ле Ру. Але в контргру увімкнувся Тигана , який відпасував на Бруно Беллоне, котрий завдав чіткий та влучний удар по воротах. Це 2:0 і все було закінчено. Франція виграла Євро-84, а Платіні підняв на головою кубок чемпіонів!

Славне літо Платіні 1984 року безперечно є одним з найбільш визначним виступом в історії фінальних етапів. У календарному 1984 році французи виграли всіх дванадцять своїх поєдинків, забивши двадцять сім голів і пропустивши лише чотири. Платіні був в епіцентрі подій як найкращий півзахисник декілької років. "Це була цілісна команда з гарною ігровою системою", - розмірковував він. "Нам довелося грати в хороший футбол, щоб перемагати. Якщо ми не грали в хороший футбол, ми не перемагали, тому що у нас не було команди, здатної сидіти склавши руки, захищатись і шукати контратаку. Але ми мали одинадцять гравців, які проявили себе і володіли хорошою технікою. Це був інший футбол у ті часи, і я це любив."

Заверешення кар'єрного шляху та нівельований рекорд

Платіні продовжував бути на вершині і псля Євро-84. Рік по тому він забив переможний гол у фіналі єврокубків проти "Ліверпуля" на стадіоні "Хейзел" із сумнозвісною тиснявою із жертвами. На чемпіонаті світу 1986 року збірна Франції програла півфінал Західній Німеччині і врешті-решт фінішувала третьою. Мішель забив у свій 31 рік народження, а ще через рік Платіні пішов з професійного футболу. Це була блискуча кар’єра. У 1984 році його внесок у перемогу Франції та взагалі Євро вдихнув нове життя в турнірне значення чемпіонат Європи після відсутності інтересу в Італії всього чотири роки тому.

Дев’ять голів Платіні в турнірі залишалися рекордними як за один Євро чемпіонат, так і за всю його історію…до 15 червня 2021 року. Рекорд (а саме 9 голів) був позначений двовладдям із самим Кріштіану Роналду. Тому знадобилося чотири турніри, щоб зрівнятися із цією сумою. У 2021 році дубль у ворота Угорщини зробив саме Рона найкращим гравцем єврофорумів, проте історичні здобутки Мішеля Платіні залишаться тим надбанням, яке футбольна спільнота не зможе просто так забути.

Другие посты блога

Все посты