Tribuna/Футбол/Блоги/«Евротрибуна» /Історія турніру, що змінив Платіні і всю Францію: секс-скандал, український рефері та битва з Німеччиною

Історія турніру, що змінив Платіні і всю Францію: секс-скандал, український рефері та битва з Німеччиною

Чемпіонат світу, що міг народити десятки мемів і мільйони постів. Але він відбувся у 1982 році.

Автор — One Hour
19 июня 2021, 10:24
9
Історія турніру, що змінив Платіні і всю Францію: секс-скандал, український рефері та битва з Німеччиною

Від редакції: цей текст написаний в рамках конкурсу «Евротрибуна» від Uklon, в якому блогери змагаються за крутий приз – PlayStation 5. Підтримайте їх плюсами і коментарями! 

***

Декілька днів тому Мішель Платіні перестав бути найкращим бомбардиром в історії Євро. Відомий факт – для забиття усіх своїх 9 євроголів Платіні вистачило одного чемпіонату, що відбувся 1984 року. Перформанс нападника і перемога Франції на турнірі увійшли в історію.

До 1984 року у триколірних не було великих трофеїв, після цього тріумфу вони ще одного разу виграють ЧЄ і двічі ЧС. Однак Мішель Платіні кожного ранку згадує матч з іншого турніру – чемпіонату світу 1982 року. Як не дивно, результат того матчу – поразка. Поразка, що дійсно змінила Францію. Поразка, яку сам Платіні порівнює з життям.

Любовний трикутник з Платiнi

Гравцем 1980 року у Франції було обрано Жана-Франсуа Ларіо. Футболіст з алжирським корінням, зростом під 190 сантиметрів, з довгим волоссям та бунтарним образом.

У сезоні-80/81 Ларіо та Платіні стали чемпіонами країни у складі «Сент-Етьєна». У відносинах Мішеля і Жана-Франсуа на полі все було просто – перший створює, другий підчищає. Куди складніше все сталося в житті.

Зовнішність Ларіо дозволяла йому користуватися популярністю у жінок. Однією з тих, хто не встояла, стала дівчина на ім’я Крістель. Усе б нічого, але вона на той час вже була дружиною Платіні. Французькі ЗМІ вибухнули.

Слово герою-коханцю:

«Це була історія Адама та Єви, помилка від самого початку. Але це було кохання з першого погляду. Ми думали, що добре сховалися, але чутки зробили свою справу. Подібні речі трапляються в інших командах. Жінка, що зустрічається з найкращим другом чоловіка, не рідкість».

«З Платіні ми більше не розмовляли. Навіть не віталися при зустрічі. Але ми грали разом у «Сент-Етьєні». Коли у вас контракт, ви закриваєте рот».

Одним з тих, хто постраждав від секс-скандалу, став Мішель Ідальго. Головний тренер збірної Франції і без цього не міг відчувати себе впевнено. Провал на ЧС-1978 вдалося списати на «молодість і перспективність» команди. Кваліфікацію до ЧЄ-1980 французи провалили, поступившись першим місцем у відбірковій групі Чехословаччині. Ще один провал навіть лояльне футбольне керівництво Франції могло не пробачити.

Можливо, саме через такий тиск Ідальго вирішив не приймати радикальних рішень. Хоча Ларіо особисто підійшов до головного тренера на одному з тренувань і все розповів. Запропонував придумати собі травму. Ідальго закрив очі на скандал. Вирішив викликати обох гравців «Сент-Етьєна».

У стартовому матчі Франція зустрічалася з Англією. В основному складі вийшли і Платіні, і Ларіо. Важка гра з найшвидшим на той момент голом в історії ЧС від Брайана Робсона закінчилася поразкою для триколірних 1:3. А от уже у наступних чотирьох іграх Ларіо на полі не з’являвся. Жан-Франсуа завжди недвузначно натякав, що в цьому винен Платіні, який користувався своїм впливом на Ідальго.

Український слід

Наступна гра з Кувейтом могла залишитися непримітною. Впевнена перемога фаворита над аутсайдером була прогнозована. Однак український арбітр Мирослав Ступар зробив так, щоб гра запам’яталася надовго. Завдяки чому увійшов у рейтинг газети Times з десятьма найганебнішими ситуаціями чемпіонатів світу.

Французи перемагали 3:1 на 80-й хвилині. Ален Жиресс забив ще раз і довів рахунок до розгромного. Ступар указав на центр поля. Однак на українського суддю налетіли кувейтські гравцi. Їх версія була оригінальною – вони зупинилися під час ігрового епізоду і не відбирали мяч, бо почули свисток. Свисток дійсно був, але він пролунав з трибун. Здавалося б – яка може бути відміна голу?

Однак шейх Фахід з Кувейту створив додатковий тиск. Він особисто вийшов на поле і вимагав відмінити гол. Погрожував увести команду з поля. Діалог між шейхом і суддею продовжувався 6 хвилин. Невідомо, що пообіцяв дати Ступару або що забрати, але рефері змінив рішення. Замість голу українець показав жест, означавший спірний мяч.

Згодом французи забили ще раз, і підсумковий рахунок усе ж став 4:1. Суддя роздав не один десяток інтерв’ю, де його неодмінно запитували про цю гру. Схоже, що доля була визначена наперед:

«Голова суддівського корпусу СРСР казав, що це нехороший матч».

«Після обіду в день матчу я вирішив поспати. Раптом прокинувся від страшного сну. Наснилося дзеркало, що накрили чорною вуаллю. Я був готовий, що щось піде не так».

У французької збірної вирішальна гра першого групового етапу була з Чехословаччиною. Синіх влаштовувала нічия, і вони її отримали. На гол Сікса чехословаки відповіли лише голом Паненки з пенальті (не паненкою). Тим самим французи помстилися за невихід на Євро-80.

На другому груповомі етапі Франції довелося грати з Австрією і Північною Ірландією. Прийнятні варіанти, тому свій шанс необхідно було використовувати. І підопічні Ідальго перемогами 1:0 і 4:1 здобули собі путівку у півфінал.

Шумахер гірше Гітлера

Між Францією і Німеччиною були непрості відносини. Дві світові війни залишили свій відбиток. Для кожної країни важливо було перемогти не тільки через футбольні причини. Це напруження передавалося від вболівальників гравцям. Французи все ще не знали смаку перемог на топ турнірах, ФРН уже встигла на той момент виграти один чемпіонат світу і виступала у 1984 році у статусі діючих чемпіонів Європи.

Німці відкрили рахунок матчу у Севільї. Платіні швидко зрівняв рахунок, реалізувавши пенальті. Найцікавіше було попереду. На початку другої половини француз Женгіні зазнав травми. Його замінив Патрік Баттістон. Франція почала створювати момент за моментом.

І раптом стався один з найпам’ятніших епізодів в історії чемпіонатів світу. Платіні видає геніальний розрізний пас на Баттістона. Патрік прокидує мяч, йому назустріч біжить німецький воротар Шумахер і стрибає ногою в обличчя французу.

Баттістон лежав нерухомо декілька хвилин. Платіні навіть здалося, що Патріка уже не врятувати. Підсумок був жахливий, але не такий трагічний – декілька втрачених зубів, пошкоджені ребра і шийний хребет. Суддя не оцінив епізод справедливо. Удар від воріт замість пенальті і червоної картки. Хоча динаміка епізоду була такою, що навіть оператор не зміг чітко показати цей момент. 

Як повів себе Шумахер? Холоднокровно стояв на відстані від Баттістона і чекав продовження матчу. А уже після фінального свистку сказав комусь з кореспондентів, що оплатить Баттістону послуги дантиста.

Французи ще з більшою злістю побігли вперед. І їх спортивна агресія втілилася у забиті голи на початку першої додаткової 15-хвилинки. Спочатку забив Трезор, а за ним Жиресс. Однак німці не здалися і створили маленьке диво, зумівши відіграти відставання в 2 голи. В обох голах важливу роль відіграв Румменіге. 3:3 як підсумок основного і додаткового часу.

Це була перша серія пенальті в історії чемпіонатів світу. І вона виявилась такою ж драматичною, як і сам матч. Холоднокровність Шумахера стала запорукою перемоги німців. Воротар ФРН відбив удари Сікса і Боссіса, тоді як французький кіпер зумів справитися лише з одним ударом із шести. Знову перемогли німці.

Фантастична, але виснажлива гра. Як результат – ФРН поступилася у фіналі італійцям, французи програли полякам в матчі за третє місце. До речі, Платіні з Польщею вже не грав, зате з’явився на полі Ларіо.

Повернемося назад. На ранок 9 липня після гри з ФРН в Парижі стояла тиша. Перемога була в руках, але вислизнула. Уже на наступний день вся Франція вибухнула. Не через поразку, до французів через газети дійшли подробиці зіткнення Шумахера і Баттістона. Шок змінився гнівом. Вболівальники синіх не могли пробачити голкіперу ФРН його вчинок. Люди виходили на протести з плакатами. Для заспокоєння співвітчизників довелося вмішуватися легендарному французькому президенту Міттерану після запиту зі сторони німецьких дипломатів.

В одному із опитувань французької газети друге місце серед найненависніших людей зайняв Адольф Гітлер. На першому був Шумахер.

Згодом німецький кіпер все ж таки вибачився перед Баттістоном. З цього приводу навіть була зібрана спеціальна прес-конференція. Втім після першого незручного запитання німецький воротар встав і пішов.

Життя після турніру

Чемпіонат світу 1982 року змінив долі головних героїв статті. Крістель Платіні розірвала відносини з Ларіо по телефону. Мішель вибачив дружину і вони разом дотепер. Популярність Ларіо поступово згасала. І лише скандали з амфетаміном нагадували футбольній спільноті про існування цього півзахисника. 

Цікаво, що пройдуть роки і Францію сколихне інший футбольний секс-скандал (воістину країна кохання). І це не про подвиги Фаб’єна Бартеза або Емануеля Петі. Це про Каріма Бензема (ох уже це алжирське коріння), що вирішив нажитися на інтимному відео Матьє Вальбуена. У схожій ситуації Дід’є Дешам був більш радикальним, ніж Мішель Ідальго. Він закрив двері в збірну для Каріма на довгі п’ять років.

Повертаючись до Мішеля – його футбольные життя після ЧС лише набирало оберти. Три золотих мячі, виграний чемпіонат Європи, участь у трагічному фінал ЛЧ на Ейзелі, передчасне завершення кар’єри через травми – всі ці злети і падіння ще чекали легенду попереду.

Шумахер і Баттістон згадуються середньостатистичним вболівальником в контексті історичного зіткнення. Баттістон зумів психологічно відновитися і виграв Євро-84, Шумахер в свою чергу програв ще один фінал ЧС – у 1986 році. 

Вони декілька разів зустрічалися на полі. Один з них – в товариському матчі у Франції, де місцеві влаштували «теплий прийом» німецькому воротарю. Наприклад, за воротами була встановлена шибениця, в якій висіла лялька Шумахера. 

Для Мирослава Ступара матч Франція-Кувейт залишився єдиним на великих турнірах. І сучасному українському вболівальнику він уже відомий більше як місцевий топ експерт по суддівським помилкам.

І звичайно вся Франція. Яка до чемпіонату світу 1982 року грала просто заради гри. Ментально ця збірна ще не була готова до перемог. Спитайте зараз Мішеля Платіні, що для нього «Севілья-82», і він дасть абстрактну відповідь з філософським підтекстом. Це з висоти прожитих років і завойованих трофеїв, це тому, що він знає про переможні для його країни 1984, 1998, 2000 та 2018 роки. Так, дійсно в ніч з 8 на 9 липня 1984 року сталася футбольна трагедія для Франції. Країна втратила шанс на  перший в історії тріумф на великому турнірі. Але здобула дещо більше – національну футбольну ідею. Ідею перемагати.

 

Фото: Getty Images

Другие посты блога

Все посты