Tribuna/Футбол/Блоги/«Евротрибуна» /«Майже вийшло, тільки гол, якого не було, все спаскудив», або як ФРН на ЧС-1966 срібло здобувала

«Майже вийшло, тільки гол, якого не було, все спаскудив», або як ФРН на ЧС-1966 срібло здобувала

Згадаємо не переможний, але цікавий, із шаленим фіналом виступ німців на ЧС-1966.

Автор — Ivan Kalynovskyi
19 июня 2021, 15:40
4
«Майже вийшло, тільки гол, якого не було, все спаскудив», або як ФРН на ЧС-1966 срібло здобувала

Згадаємо не переможний, але цікавий, із шаленим фіналом виступ західних німців на ЧС-1966.

Переднє слово

Чемпіонат світу 1966 проходив на полях майбутніх переможців - збірної Англії. Всього були представлені 16 команд. З цікавих - це збірна Північної Кореї, яка існувала всього два роки, але змогла здивувати своїми досягненнями. Щоправда, вперше і востаннє. Наші ж герої змогли дістатися до фіналу, де з гіркотою на серці поступилися господарям.

Склад

Капітаном команди був Уве Зеелер - легенда Гамбургу. Найкращий бомбардир Гельмут Галлер - триразовий чемпіон Італії. А ось справжньою знахідкою та окрасою всього турніру був Франц Бекенбауер - майбутній лідер Баварії та Німеччини. Попри те, що йому було всього 20 років - це не завадило Францу демонструвати дивовижну гру. Очолював бундестім Гельмут Шен - майбутній володар ЧС-1974 і ЧЄ-1972.

Груповий етап

Суперниками ФРН на груповому етапі виступили: Аргентина, Іспанія, Швейцарія. Перший матч подарував феєрію голів у виконанні Німеччини. П'ять! Саме стільки м'ячів побували у сітці Швейцарії того дня. Одразу гучно про себе заявив Франц Бекенбауер, який зробив дубль. Гельмут Галлер також заколотив два м'ячі, а перший забив Зігфрід Гельд.

Далі наших героїв очікувала безгольова нічия з Аргентиною і матч з іспанцями. Тогочасних чемпіонів Європи подолали зусиллями Лотара Еммеріха та Уве Зеелера. Ці результати дозволили очолити групу і вирушити до чвертьфіналу чемпіонату.

Гра 11х9 проти Уругваю

Зустріч між ФРН та Уругваєм запам'яталася не тільки розгромною перемогою німців, але і діями арбітра. Орасіо Троче, капітан небесно-блакитних, отримав червону картку на 49' хвилині. А вже за шість хвилин до нього приєднався Ектор Сільва. Очевидно, що такий хід подій не влаштовував уругвайців. Сільва, навіть, покидав поле в оточенні поліції. Однак свого рішення суддя не змінив. Тож майже весь другий тайм вони грали 11х9.

До забитого м'яча у першому таймі додалися ще три. Авторами голів стали: Гельмут Галлер (відзначився двічі), Франц Бекенбауер та Уве Зеелер. Цікавий факт: після третього м'яча на поле вибігло двоє фанатів, щоб порадіти. Це виглядало досить кумедно.

ФРН 2 - 1 СРСР

Радянський Союз без проблем пройшов груповий етап, здобувши три перемоги. У чвертьфіналі збірну СРСР очікувала Угорщина. Вони були подолані завдяки голам Ігоря Численка та українця Валерія Пономаря у першому таймі. На 57' хвилині угорці забили, але фінальний результат 2 - 1 був на користь Союзу.

Що стосується безпосередньо матчу з ФРН, то моментів було багато в обох сторін. Частенько доводилося втручатися Леву Яшину. На фото момент, коли Уве Зеелер міг відкривати рахунок. Проте голкіпер СРСР був проти і здійснив чудовий сейв. Та якби чудово не діяв Яшин, однак Гельмут Галлер зміг забити у кінці першого тайму. А вже за мить Союз залишився у меншості.

А далі справа була вже майже довершена. На 67' хвилині маестро Франц Бекенбауер заколотив шедевр, подвоївши перевагу. своєї команди Але не без гріха діяли німці. У кінці зустрічі воротар збірної ФРН помилився і подарував гол СРСР. Таким чином було відзеркалено рахунок матчу проти Угорщини, але на користь Західної Німеччини. Наступна зупинка фінал проти Англії на Вемблі, де відбудеться одна з найдраматичніших розв'язок в історії футболу!

Драма, яка заслуговує на Оскар!

Для Західної Німеччини вихід у фінал, можливо, не диво, але точно приємна новина. Але хто виявився їхніми опонентами? А це була збірна Трьох левів у себе вдома. Збірну Англії представляли: майбутній володар Золотого м'яча Боббі Чарльтон, легендарний захисник Боббі Мур, і той, хто покаже справжнє шоу - Джеф Герст. Спостерігати за дійством своїх підданих прибула її Величність королева Єлизавета II.  Очевидно, що очікувався не просто футбольний матч, а справжня війна!

Розпочалося все голом ФРН. Захисник англійців помилився і фактично віддав гольовий пас на Гельмута Галлера. Проте вже за кілька хвилин зафіксують фол на Боббі Мурі, котрий швидко зробить гольову передачу на Герста. 1-1! Вемблі шаленіє!

Наступний гол заколотили на 78' хвилині. Алан Болл робить подачу з кутового, Джефф Герст пробиває, але Горст-Дітер Геттгес зміг відбити удар. На жаль для ФРН, м'яч опинився у Мартіна Петерса і... ГОООООЛ!

Ці кадри можете переглянути ось тут. Гол Петерса на 1:22:58.

Але німці не були б німцями, якби не хотіли відігратися. Остання хвилини гри, ось що сказав сам винуватець події Вольфганг Вебер: "М'яч раптово опинився біля моєї правої ноги. Все про що я думав: треба встигнути пробити до того, як арбітр закінчить гру". І цей хлопчина встигає зробити свою справу. Сенсаційно німці переводять гру в овертайм! До цього моменту додатковий час не був необхідний на турнірі. Та все колись трапляється вперше. Гол Вебера на 1:35:15.

Можна уявити, з яким запалом далі грали бундестім. Але сталося одне "але"...

Кульмінація гри

Гра йшла своїм чином, однак на 101' хвилині стався один з найсуперечніших моментів в історії футболу! Джефф Герст пробиває, влучає у поперечину і від неї м'яч перетинає лінію чи ні? Арбітр взяв паузу і вирішив порадитися. За версією лайнсмена азербайджанця Тофіка Бахрамова це дійсно відбулося, тож гол зараховано. Якщо ви німець, то очевидно що м'яч не перетнув лінію. Якщо ви англієць, то м'яч був і про що тут взагалі говорити. Оскільки це був 1966 рік, то жодних технологій які допомогли б засвідчити чи навпаки спростувати м'яч у воротах ще не існувало. На деяких повторах видно, що м'яч не перетнув лінію. Якщо вірити інформації з відео нижче, то у 1995 році спеціалісти Оксфордського університету симулювали ситуацію на комп'ютері. Вчені дійшли висновку, що м'ячу не вистачило 7,6 сантиметра, щоб перетнути лінію повністю. Та все це вже неважливо. Гол зарахували, трішки пізніше Герст зробить хет-трик, який остаточно доб'є ФРН.

Програвати треба вміти!

Попри поразку, гравці ФРН все одно подякували за гру вболівальникам, проявивши повагу. Чомусь це мене вразило, бо сьогодні таке побачиш нечасто. Є і ложка меду в океані дьогтю. Франц Бекенбауер став найкращим молодим гравцем Чемпіонату світу. Пізніше Кайзер здобуде цей кубок вже капітаном бундестім, а ще пізніше і в якості головного тренера. Ось такою шаленою, однак з неприємним осадом була ця пригода!

Другие посты блога

Все посты