Tribuna/Футбол/Блоги/«Евротрибуна» /«На швидку руку». Експрес-курс до чемпіонату європи з футболу 2020

«На швидку руку». Експрес-курс до чемпіонату європи з футболу 2020

Що з себе уявляє цьогорічний чемпіонат європи з футболу? Що потрібно знати глядачу? Базова інформація стосовно турніру.

Автор — Андрій Сірко
11 июня 2021, 20:33
4
«На швидку руку». Експрес-курс до чемпіонату європи з футболу 2020

Чемпіонат Європи з футболу 2020 року

Чемпіонат Європи з футболу 2020 року (офіційна назва – UEFA EURO 2020) - 16-а першість Європи з футболу, яке пройде влітку 2020 року. Це буде другий Чемпіонат Європи, в груповій стадії якого гратимуть 24 збірні, і перший, який пройде не на території однієї або двох межують один з одним країн, а на 12 стадіонах 12 міст 12 країн (12 національних асоціацій УЄФА).

Новий календар чемпіонату

Це перший подібний турнір, який повинен був пройти з 12 червня по 12 липня 2020 року, але через пандемію COVID-19 проходить на рік пізніше, з 11 червня по 11 липня 2021 року. При цьому, зберігає в назві приставку «2020» в маркетингових цілях. Це перший чемпіонат Європи з футболу, який перенесений у зв'язку з надзвичайними обставинами. 23 квітня 2021 року УЄФА прийняла рішення про те, що глядачі будуть допущені на матчі турніру, однак на більшості матчів, включаючи півфінали і фінал, заповнюваність трибун складе не більше 50% за останніми даними від UEFA.

А фінал турніру відбудеться в Лондоні на легендарному стадіоні "Уемблі" 11 липня 2021 року.

Ювілейний турнір

З нагоди 60-річчя з моменту першого чемпіонату Європи, першість 2020 року, вперше в історії буде проведено в 12 різних великих містах країн-господинь на євро.

Міста-господині: Англія (Лондон), Мюнхен (Німеччина), Баку (Азербайджан), Рим (Італія), Бухарест (Румунія), Санкт-Петербург (Росія), Дублін (Ірландія), Копенгаген (Данія), Будапешт (Угорщина), Севілья (Іспанія), Глазго (Шотландія) та Амстердам (Нідерланди).

В Іспанії змінились плани, тому замість Більбао, футбольне свято буде розділяти андалусійська область, а конкретно Севілья.

Покращення арбітражу (Використання система відеодопомоги)

На цьому чемпіонаті, вперше в історії євро-турнірів, буде використовуватися система відеодопомоги арбітрам (англ. Video assistant referee), скорочено VAR або відеопомічник арбітра.

Ця технологія в футболі, дозволить головному арбітру приймати рішення за допомогою відеоповторів. Вона офіційно включена до правил гри в футбол в 2018 році після серії випробувань на міжнародних турнірах.

Поганими спогадами для українців є матч на ЄВРО-2012 проти збірної Англії. Тоді угорський арбітр Віктор Кашшаї, скасовував очевидний гол Марко Девіча у ворота мешканців туманного альбіону, що обурило багатьох футбольних фанатів, в особливості всю Україну. Можливо як би ця технологія була присутня тоді, розвиток подій для нас на чемпіонаті колихнувся б в іншу сторону.

Тому такий вид суддівства буде ймовірно справедливішим та цікавішим.

Суддівський склад та перша жінка арбітр на ЧЄ-2020

УЄФА призначив 18 арбітрів і їх бригади, які розсудять матчі чемпіонату Європи-2020.

До складу суддів майбутнього чемпіонату Європи увійшли 18 арбітрів, а також їх помічники, які будуть обслуговувати в цілому 51 гру континентальної першості. Крім того, в рамках програми обміну аргентинський арбітр Фернандо Рапалліні і його помічники також будуть брати участь в поєдинках Євро-2020.

Вперше в історії на матчах чоловічого чемпіонату Європи відпрацює жінка. Француженка Стефані Фраппар допомагатиме головним арбітрам в якості четвертого рефері.

Стефані є першою жінкою, яка працювала в якості головного судді на матчі Ліги чемпіонів УЄФА (обслуговувала гру між «Ювентусом» і київським «Динамо»).

27 березня 2021 року француженка була знову першою жінкою в ролі головного арбітра в історії чоловічих чемпіонатів світу, відпрацювавши матч відбіркового турніру до чемпіонату 2022 року, між Нідерландами і Латвією. 21 квітня 2021 року УЄФА повідомив, що Стефані буде працювати на матчах чоловічого чемпіонату Європи 2020 року.

Музичний Гімн ЄВРО-2020

Діджей Мартін Гарікс і рок-група U2 записали офіційний гімн чемпіонату Європи з футболу. Сингл називається "We Are The People We've Been Waiting For" і вийшов 14 травня 2021 року – в цей день Гарріксу виповнилося 25 років.

"Мартін обожнює футбол, тому це була для нього дуже важлива робота, і він дуже ретельно вибирав співавторів. Він витратив місяці, працюючи над цією піснею, щоб зробити її ідеальною, і як тільки Боно і Едж були на борту, вона досягла нових висот. Сингл вже готовий, і зараз вони знаходяться в Лондоні, працюючи над відео" – наводить слова музичного інсайдера The Sun.

Музиканти постаралися і створили дійсно милозвучний трек що точно підкреслить атмосфери турніру.

Талісман ЄВРО-2020

Офіційний талісман Євро-2020 був представлений перед матчем відбіркового турніру між збірними Нідерландів і Німеччини 24 березня 2019 року. Він отримав ім'я Скіллзі, що є похідним від англійського слова skills - навички.

УЄФА застосувало захід, з залученням "фристайлінгу" аби створити маскота турніру. Може не всі люблять футбол, але відірвати погляд від вуличного фристайлу "не можливо будь-кому". Нереальний багаж трюків Скіллзі, має закохати в себе мільйони не байдужи. Така собі місія, для популяризації вуличних "фристайл-архітекторів".

Офіційний м'яч

Компанія Adidas, яка є багаторічним титульним спонсором турнірів, представила офіційний м'яч чемпіонату Європи з футболу 2020 року.

М'яч отримав назву Uniforia, що є похідним від слів Unity (єдність) і Euphoria (ейфорія). Дизайн м'яча відрізняється яскравими лініями в стилі мазка, які символізують розмиття кордонів як відображення нового формату змагання.

Виглядає "круглий" як зібраний пазл з ідеологією єдності між країнами що говорить про те що для футболу немає ніяких кордонів. На кожному окремому пазлі вказані координати міст в яких пройде Євро турнір.

Учасники та фаворити ЄВРО-ТУРНІРУ

Через розширений формат, кількість учасників збільшилась від 16 до 24 команд. Це ще більше команд (2 нових) та ще більше матчів. Такий повторний хід, тільки в плюс майже всім.

Згідно з оцінкою аналітиків букмекерських компаній, збірна Франції, чемпіон світу 2018 року і фіналіст Євро-2016, має найбільші шанси стати чемпіоном континенту в цьому році. Ставка на тріумф французької команди дорівнює коефіцієнту 5.00. У топ-5 основних фаворитів турніру також входять збірні Англії (6.00), Бельгії (6.50), Німеччини (8.00) і Іспанії (9.00).

Шанси нашої збірної на завоювання кубку євро-чемпіонів оцінюються коефіцієнтом 67.00, а Росії приблизно - 81.00.

Серед аутсайдерів турніру - збірні Північної Македонії, Шотландії, Словаччини та Фінляндії, на чемпіонство кожної з них претендує з коефіцієнтом який приблизно дорівнює - 321.00.

Кращим бомбардиром Євро-2020, найімовірніше може стани форвард збірної Англії Харрі Кейн (6.00). Серед основних конкурентів англійця - бельгійський гренадер Ромелу Лукаку (7.00), французький нападник Кіліан Мбаппе (8.50) і лідер португальської збірної Кріштіану Роналду (10.00).

Старт ЄВРО-2020

Сьогодні стартує фінальний турнір першості континенту. Відкриють його в Римі збірні Туреччини та Італії, які представляють групу А. Початок гри – о 22:00.

Перед поєдинком на "Стадіо Олімпіко" відбудеться офіційна церемонія відкриття.

В Україні і святкове шоу, і матч можна подивитися відразу на трьох каналах: "Україна", "Футбол 1" і "Футбол 2". Також гру можна подивитись в інтернет-сервісі на кшталт OLL.TV або MEGOGO.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты