Tribuna/Футбол/Блоги/«Евротрибуна» /Шевченко і Трубін – наймолодші на Євро. 41 рік тому їхні колеги виграли золото і бронзу

Шевченко і Трубін – наймолодші на Євро. 41 рік тому їхні колеги виграли золото і бронзу

На Євро-2020 збірна України їде з двома віковими лідерами турніру – наймолодшим серед 24 колег тренером і наймолодшим серед 72 голкіперів.

Автор — Serhiy
11 июня 2021, 18:51
2
Шевченко і Трубін – наймолодші на Євро. 41 рік тому їхні колеги виграли золото і бронзу

44-річний Андрій Шевченко та 19-річний Анатолій Трубін – рекордсмени лише цього розіграшу. Але у історії чемпіонатів Європи були і більш молоді учасники. Цікаво подивитися – як для них та їхніх команд склалися Євро?

1960

У першому Кубку європейських націй (так офіційно називався турнір) фінальна частина складалася лише з двох півфіналів, матчу за 3-тє місце та фіналу. А країн-учасниць було тільки 4, три з яких нині не існують – Франція, СРСР, Чехословаччина та Югославія. Останніх тренувало відразу тріо наставників, наймолодшим серед яких був 40-річний Любомир Ловріч. Важко визначити, яким саме був його внесок у результат, але балканці перемогли Францію (5:4) і поступилися у фіналі совєтським футболістам.

Наймолодшим воротарем на турнірі був 22-річний француз Жан Таяндьє. Його команда програла обидва матч і фінішувала на останньому місці. Голкіпер паризького «Расінга» з’явився у складі на другий поєдинок, після того як його старший колега пропустив аж 5 голів від Югославії у півфіналі. Статистично Таяндьє зіграв краще – Чехословаччині французи програли з рахунком 0:2.

1964

Тренер збірної Данії Поуль Петерсен вивів команду до «фіналу чотирьох» наступного чемпіонату Європи у 43 роки. Але успіху там не досягнув. Його підопічні програли у півфіналі збірній СРСР з рахунком 0:3, а у матчі за бронзові медалі – Угорщині з рахунком 1:3.

Чемпіонами у тому році стали іспанці, ворота яких захищав 21-річний голкіпер «Атлетіка» Хосе Анхель Ірібар. Не в останню чергу завдяки йому Іспанія обіграла Угорщину на стадії півфіналу та СРСР у фіналі з однаковим рахунком 2:1. Цікаво, що Ірібар дебютував у складі збірної за три місяці до цього і встиг провести за «Фурію Роху» лише два поєдинки до початку Євро-64.

1968

За 4 роки в одній збірній (як зараз в українській команді) на Євро зібралися 45-річний тренер Райко Мітіч та 22-річний воротар Ратомір Дуйковіч. Збірна Югославії, яку вони представляли все завершилося срібними медалями.

У півфіналі підопічні Мітіча здолали Англію з рахунком 1:0. а у фіналі ледве не перемогли Італію. Наприкінці матчу пропустили гол від Італії (1:1), а за два дні у переграванні поступилися 0:2. Щоправда, Дуйковіч на полі так і не з’явився. Воротар «Црвени Звезди» був дебютантом, а потім протягом наступних трьох років його навіть не запрошували до збірної. Усього на рахунку серба два поєдинки за Югославію. Причому в обох він не пропускав голів.

1972

Це був найстаріший чемпіонат Європи серед тих, фінальні частини яких складалися з чотирьох команд. Наймолодшим (який термін можна вживати до 50-річного чоловіка) тренером змагань став керманич збірної Угорщини Рудольф Ілловскі. А наймолодшим голкіпером Євро – 24-річний українець Володимир Пільгуй.

Збірні Угорщини та СРСР зійшлися у півфіналі. Угорці програли з рахунком 0:1, щоправда Пільгуй дивився гру з лавки запасних. Номером один тоді був воротар київського «Динамо» Євген Рудаков. Не вийшов на поле Пільгуй і у фіналі, де совєтські футболісти поступилися ФРН з рахунком 0:3. Ілловскі та його Угорщина програла і втішний фінал Бельгії (1:2).

1976

«Молодь» цього чемпіонату – хорватський тренер збірної Югославії Анте Младініч та німецький воротар Руді Каргус. Виступили вони геть по-різному. Підопічні 46-річного Младініча посіли останнє (4-те) місце, програвши ФРН (2:4) та Нідерландам (2:3). Причому обидва рази долю поєдинків суперники вирішували у додатковий час.

А от 23-річний воротар «Гамбурга» хоча і не брав участі у матчах Євро-76, отримав срібну медаль. Могло бути і золото, але у фіналі у серії післяматчевих пенальті його більш титулований партнер по команді Зепп Маєр не зміг парирувати жодного удару. Особливо прикро, вочевидь, було з п’ятим 11-метровим – легендарним «черпаком» від Антоніна Паненки.

1980

Перший чемпіонат Європи з 8 учасниками у фінальній стадії. Тут нас цікавить два герої: 44-річний тренер збірної Чехословаччини Йозеф Венглош та 19-річний дебютант збірної ФРН – голкіпер «Боруссії» Айке Іммель.

Воротар усі чотири матчі провів у статусі запасного, а дебютував за Бундестім лише за 4 місяці у товариській грі. Проте свою золоту медаль отримав. Німці виграли групу, а у фіналі здолали Бельгію з рахунком 2:1. Українські вболівальники були би не проти, якби Трубін також став чемпіоном Європи, не зігравши на Євро ані хвилини.

Не набагато гірший варіант для нашої збірної – повторити шлях Чехословаччини. Команда Венглоша фінішувала на 2-му місці у групі, а у матчі за бронзу у серії пенальті здолала Італію. Паненка знову забив, але для перемоги знадобилося продовжувати серію аж до 17 ударів.

1984

Наймолодшим тренером Євро-84 став хороший знайомий українських вболівальників – Мірча Луческу. Він привіз на чемпіонат збірну Румунії у 38-річному віці. Але досвіду не вистачило. Румунія зіграла унічию з Іспанією та двічі мінімально програла Португалії та ФРН і завершила змагання на останньому місці у групі.

Іспанці після тієї стартової нічиєї пробилися до фіналу, в якому поступилися Франції з рахунком 0:2. Основним воротарем тієї збірної був Луїс Арконада, але разом з ним срібну медаль отримав і дублер – 22-річний голкіпер «Барселони» Андоні Субісаррета. На той час у нього було 0 матчів за збірну, а Євро стало першим його викликом до національної команди. За наступні 14 років воротар провів 126 поєдинків у червоно-жовтій формі і став її рекордсменом за цим показником. Пізніше його змогли обійти лише четверо – Хаві, Іньєста, Касільяс та Рамос.

1988

Як і 20 років перед тим наймолодші тренер та воротар отримали місце в одній збірній. Тепер це була Німеччина, яку очолював 42-річний Франц Бекенбауер. На домашньому Євро німці упевнено виграли групу, двічі по 2:0 здолавши Данію та Іспанію, і поділивши очки з італійцями. А от у півфіналі господарі на останніх хвилинах через гол «імені ван Бастена» програв майбутнім чемпіонам Європи Нідерландам з рахунком 1:2.

Запасним голкіпером тієї збірної ФРН був 21-річний гравець «Кельна» Бодо Іллгнер. До переходу в «Реал» залишалося ще довгих 8 років.

1992

Наймолодшим тренером не лише Євро-92 але і за усю історію турніру став Мішель Платіні. Криза у французькому футболі змусила федерацію ризикувати і запропонувати крісло 33-річному фахівцю. Він провалив відбір на чемпіонат світу 1990 року, але у кваліфікації до Євро здобув 8 перемог у 8 матчах і дебютував на чемпіонаті Європи у 36-річному віці.

37-й день народження Платіні мав святкувати якраз під час турніру – у день одного з півфіналів, але за 4 дні до цього його команда програла головній сенсації Євро-92 – збірній Данії. Французів улаштовувала нічия, але вони програли з рахунком 1:2 і не вийшли до стадії плей-офф.

Статус найменш досвідченого воротаря чемпіонату Європи отримав Дмитро Харін зі збірної СНД. 23-річний футболіст ЦСКА стояв у воротах у всіх трьох матчах групового етапу. В тому числі – став одним з «героїв» ганебної поразки від невмотивованої Шотландії (0:3). Дві попередні нічиї проти Німеччини та Нідерландів були перекреслені, і збірна фінішувала на останньому місці.

1996

Черговий провал від наймолодшого учасника з Москви. Тепер відзначився 42-річний тренер збірної РФ Олег Романцев. Під його орудою команда програла Італії (1:2), Німеччині (0:3) та видряпала нічию проти Чехії (3:3). Підсумок – останнє місце у групі.

Не краще виступив і 23-річний Рюшту Речбер. Голкіпер «Фенербахче» пропустив 5 голів у трьох матчах групового етапу, а його партнери по збірній Туреччині не забили жодного разу ані Хорватії, ані Португалії, ані Данії. Три поразки і останнє місце у групі.

2000

На чемпіонат Європи 2000 року збірну України не пустила збірна Словенії, яку тренував 36-річний Сречко Катанец. Втім, подвиги його команди на тому закінчилися. На груповому етапі Євро словенці поділили очки з Норвегією та рештками Югославії (Сербія плюс Чорногорія), програли Іспанії та фінішували останніми.

Іспанці люблять привозити на турніри такого рангу юних голкіперів. Третім у цьому списку став 19-річний Ікер Касільяс, який у попередньому сезоні увірвався до дорослого футболу і сходу став основним у «Реалі». Навесні 2000-го він дебютував і за збірну Іспанії, але фінальну частину Євро провів у статусі третього голкіпера після Канісареса та Моліни. Іспанія хоч і стала першої у групі, але вибула з боротьби вже на першій стадії плей-офф – програла Франції у чвертьфіналі (1:2).

2004

Сенсаційне чемпіонство Греції посунуло на другий план усі вікові чи інші статистичні рекорди. Між тим, на полях Португалії хоч і не зіграв, але засвітився у заявці та протоколах матчів наймолодший в історії Євро воротар – Ігор Акинфєєв зі збірної РФ. Його команда надовго не затрималася на чемпіонаті – здобула одну перемогу над майбутніми чемпіонами Європи, двічі програла Іспанії та Португалії та вирушила додому з черговим «здобутком» у вигляді останнього місця у групі.

Провалився і 44-річний тренер Руді Фьоллер. Збірна Німеччини не змогла здолати Латвію (0:0) і програла Чехії (1:2). Звісно, за таких результатів про вихід з групи не могло йти і мови. А Фьоллер звільнився та пішов працювати до італійської «Роми».

2008

Тут в розрізі вікових рекордів нас цікавлять результати збірних Хорватії та Португалії. 39-річний Славен Біліч видав прекрасний груповий етап, здобувши три перемоги у трьох матчах над збірними Австрії, Німеччини та Польщі. Але у першій же грі на виліт Хорватія у серії післяматчевих пенальті поступилася Туреччині.

Схожий турнірний шлях пройшов і 20-річний воротар Руй Патрісіу. Тоді для нього то був перший виклик до збірної, тож розраховувати на місце у основному складі він не міг, але навіть потрапляння до заявки – вже успіх. Португалія також виборола перше місце у групі, але у чвертьфіналі програла Німеччині з рахунком 2:3.

2012

Наймолодші тренер та воротар, які приїхали до України у 2012 році – наставник збірної Португалії Паулу Бенту і голкіпер «Бірмінгема» Джек Батланд. 19-річний англієць був запасним і разом з командою виграв групу і на стадії 1/4 фіналу поступився у серії пенальті Італії.

А от 42-річний португалець (43 йому виповнилося за день до переможного чвертьфіналу проти Чехії) вивів збірну до плей-офф зі складної групи з Німеччиною, Нідерландами та Данією і зупинився у півфіналі, програвши по пенальті майбутнім чемпіонам – Іспанії. Теж непоганий приклад для наслідування Андрієм Шевченком на Євро-2020.

2016

Іспанія з наймолодшим голкіпером Євро-2016 Серхіо Ріко (22-річний футболіст просидів турнір на лавці) з великими складнощами вийшла з груп до плей-офф – програли Хорватії і на останніх хвилинах видряпали перемогу над Чехією. Але вже на першій стадії – у 1/8 фіналу – програли Італії з рахунком 0:2.

Традицію бити вікові рекорди провалювати турніри продовжили наші східні сусіди. 45-річний Леонід Слуцький привіз збірну Росії до Франції аби програти Словаччині (1:2) та Вельсу (0:3) і з одним очком у активі повернутися додому.

2020

Сподіваємося, Андрій Шевченко та Анатолій Трубін повторять виступи наймолодших тренера або воротаря 41-річної давнини. Принаймні, першу частину історії вони вже написали.

Другие посты блога

Все посты