Tribuna/Футбол/Блоги/«Евротрибуна» /Перед стартовим свистком: своєрідний огляд усіх учасників Євро-2020

Перед стартовим свистком: своєрідний огляд усіх учасників Євро-2020

Умовно жіночий погляд на чоловіче захоплення.

11 июня 2021, 00:00
6
Перед стартовим свистком: своєрідний огляд усіх учасників Євро-2020

Усім привіт. Мене звати Даша, і ви читаєте це з двох причин. По-перше, мій хлопець Ігор поїхав на кілька днів у справах і не взяв із собою ноутбук. По-друге, я знаю, який пароль стоїть на його ноутбуці.

Минулого року він написав словник футбольних термінів для всіх дівчат, які намагаються хоч щось зрозуміти у цій грі. Чоловіки, якщо вам здається, що після прочитання цього опусу ваші другі половинки захопились футболом, просто похваліть їх і дайте тактовно зрозуміти, що не варто продовжувати психологічну наругу над собою.

Проте іноді серед хлопців зустрічаються справжні домашні садисти, які змушують дивитися матчі на постійній основі. Якщо ви також, як і я, живете з аб’юзером, то, можливо, знаєте, що менш ніж за добу розпочнеться пекельний місяць болю й страждань, або, як вони його називають, Чемпіонат Європи з футболу.

Тож я вирішила скористатися акаунтом свого хлопця і пропоную вам власний невеликий огляд усіх команд, які братимуть участь у змаганні. Напишу і про потенційні причини, чому можна підтримувати ті чи інші збірні. Прев’ю до кожної команди складатиметься з чоловічого і жіночого поглядів на конкретну збірну (аби уникнути звинувачень у сексизмі).

З одного боку, дівчата, це ніяк не змінить ваше враження про те, що це просто 22 мужики, які незрозуміло навіщо бігають за м’ячем. Та з іншого боку, якщо зможете переконливо зіграти цікавість й обізнаність, сміливо готуйте промову, яку будете виголошувати, отримуючи наступного року «Оскар» за кращу жіночу роль.

А ще, залежно від ваших симпатій до конкретної збірної, допоможу зорієнтуватися в питанні номер два (після питання про те, що таке «офсайд»), яке тривожить усіх дівчат під час перегляду футболу: «А наші в якій формі?»

Група А

Італія

Чоловічий погляд. Ідеальна гра у відбірковому раунді допомогла апеннінцям виграти всі матчі в рамках відбору до Євро. Помножимо її на домашню підтримку, адже три матчі групового раунду італійці проведуть у Римі, й отримаємо як мінімум безпроблемний вихід у плей-оф. До речі, єдиний титул чемпіонів Європи італійці оформили саме вдома в 1964 році (примітка від Даші: запам’ятовуйте дати й нецікаві факти: чоловіки будуть вражені).

Жіночий погляд. Покажіть мені хоча б одну дівчину, якій не подобаються італійці? Я навіть на рок підсіла після перемоги «Måneskin» на «Євробаченні», бо вони з Італії. До речі, якщо ви повний футбольний неофіт, раджу дочекатися кінця матчу. У футболістів є така традиція як обмін футболками із суперниками. На жаль, лише футболками, тому італійських «чобіт» ви не побачите.

А наші в якій формі?

Туреччина

Чоловічий погляд. Наймолодша на цьому Євро й досить цікава команда, яка може як завдати поразки французам, так і не обіграти ісландців, які зараз перебувають в режимі крутого піке (примітка від Даші: так, дівчата, в Ісландії, виявляється, теж грають у футбол). Тож родзинка матчів, у яких братимуть участь турки, полягає в непередбачуваності результатів, які може показати ця збірна.

Жіночий погляд. Я б краще дивилася баскетбол. Там хоча б забивають частіше. Тож якщо вивести зі стану летаргічного сну під час перегляду футбольних матчів вас, як і мене, можуть лише голи, вам пощастило. Турки можуть як і забити багато, так і пропустити не менше, не давши вам заснути.

А наші в якій формі?

Уельс

Чоловічий погляд. Звісно, збірна, яка винесла Росію на останньому Євро в 2016 році з рахунком 3:0, автоматично зараховується до симпатичних збірних. Також команда сподобається тим, хто любить гру з лонгболами, а-ля «від воріт до воріт», без центру поля (примітка від Даші: дівчата, це приблизно те ж саме, коли після поцілунків чоловіки відразу переходять до сексу, лишаючи без уваги увесь ваш «центр поля»).

Жіночий погляд. А ви знали, що одне з валійських сіл має назву Лланвайрпуллґвінґілґоґерихвирндробуллллантісіліоґоґоґох? Коли я дивлюся футбольні матчі, мені часто здається, що коментатори розмовляють саме валійською, бо для мене там сенсу приблизно стільки ж, скільки і в назві цього села. Тож якщо будь-яка футбольна трансляція нагадує вам валійську мову, чом тоді не вболівати за місцеву збірну?

А наші в якій формі?

Швейцарія

Чоловічий погляд. У принципі, за Швейцарію можна вболівати лише для того, щоб вона вийшла з групи, потрапила на Україну й розгромно нам програла. Таке ставлення до цієї збірної, звісно, спричинено весняною ситуацією з матчем Кубка Націй (примітка від Даші: у футболі стільки кубків і чемпіонатів, скільки в нас пар взуття, тому можете не запам’ятовувати), коли українці отримали технічну поразку через позитивні коронавірусні тести деяких футболістів.

Жіночий погляд. Чесно кажучи, я теж не впевнена, чи варто підтримувати Швейцарію. Як можна підтримувати країну, яка завжди дотримується нейтралітету й ні з ким не свариться. Тому якщо якимось чином уникаєте суперечок, то ви точно дівчина? вболівайте за швейцарців.

А наші в якій формі?

Група В

Бельгія

Чоловічий погляд. Команда знаходиться на першому місці в рейтингу ФІФА (примітка від Даші: наголос на другому складі). Єдині, хто, як і італійці, виграли всі матчі у відборі до Євро. Тому ця збірна матиме підтримку тих, хто звик уболівати за явних фаворитів. Хоча серйозних трофеїв на міжнародному рівні збірна ще не досягала – «срібло» на ЧЄ-1980, «бронза» на ЧЄ-1972 і ЧС-2018.

Жіночий погляд. Вафлі, шоколад, пиво, можливо, навіть капуста. Якщо для вас перегляд матчів – це ложка дьогтю в бочці смаколиків, під які ці матчі і переглядають, то бельгійська гастрономія не лише допоможе сформувати повноцінне меню та пережити черговий матч, а й схилить ваші симпатії на бік місцевої збірної.

А наші в якій формі?

Данія

Чоловічий погляд. У данців підібралася міцна і симпатична збірна з Каспером Шмейхелем, Андреасом Крістенсеном, Крістіаном Еріксеном. А під керівництвом Каспера Хьюлманда, який очолив команду лише влітку минулого року, данці показують доволі гарні результати, набираючи в середньому 2,2 залікові бали за матч.

Жіночий погляд. Збірна Данії – живий приклад того, що можливо абсолютно все. У 1992 вони потрапили на Євро лише завдяки дискваліфікації збірної Югославії. І несподівано для всіх команда стала чемпіоном Європи. Можливо, саме так несподівано, як і перемога Данії, ви відкриєте для себе, що футбол насправді вам подобається.

А наші в якій формі?

Росія

Чоловічий погляд. Якщо і є матчі (крім ігор власної збірної), у яких українці вболівають максимально палко, то це матчі збірної Росії. Хто б не грав, проти росіян, наша підтримка їм забезпечена. Хоча за останній рік Росія «успішно» справляється самостійно, свідченням чого є поразки від турків, сербів, словаків і навіть не дуже впевнена гра проти мальтійців. Тому «темних плям» (здавалося б, до чого тут Дзюба) у грі росіян вистачає.

Жіночий погляд. У вас виникає непереборне бажання увійти в палаючу хату або коня на скаку зупинити? Це єдине більш-менш логічне пояснення, чому ви можете вболівати за Росію.

А наші в якій формі?

Фінляндія

Чоловічий погляд. Потенційно фіни (які дебютують на Євро) можуть стати головною причиною якщо не глобального, то локального потепління, яке зародиться над Росією, коли збірна Фінляндії не пустить росіян у плей-оф. Шанси побачити це є, зважаючи на те, наскільки піднявся рівень цієї збірної за останній час. Збірна України, яка зіграла з фінами 1:1, точно це підтвердить.

Жіночий погляд. Любите казку про Попелюшку? Слідкуйте за фінами. Саме вони, на мою скромну й непрофесійну думку, можуть стати «попелюшкою» цьогорічного Євро, як, скажімо, Уельс або Ісландія на попередньому чемпіонаті. Якщо й не дійти до вирішальних стадій турніру, то хоча б спробувати вийти з групи, зважаючи на потенційно прохідне третє місце, їм до снаги.

А наші в якій формі?

Група С

Нідерланди

Чоловічий погляд. Нідерланди – один із тих суперників з першої корзини, шанс обіграти яких дещо вищий, ніж якби мова йшла, скажімо, про умовну Бельгію. Звісно, для цього мають зійтися всі зірки, проте «помаранчеві» не виглядають безумовними фаворитами в межах усього Євро, а травми й коронавірус лишив збірну кількох важливих гравців.

Жіночий погляд. Єдина команда, матчі якої ви можете пропустити з чистою совістю. Хіба не плюс? Адже головний тренер збірної Франк де Бур уже чітко все пояснив: «Збірну України обіграємо з рахунком 3:1, а збірну Австрії – 2:1. Думаю, після перших двох турів ми забезпечимо собі вихід в плей-офф. У Північної Македонії ми виграємо з рахунком 3:0».

А наші в якій формі?

Україна

Чоловічий погляд. Звісно, а за кого ще вболівати? Але навіть відкинувши той момент, що це наша рідна збірна, шарм України полягає в тому, що навіть самі гравці, здається, не знають, чого від себе очікувати – трьох перемог, трьох ігор із рахунком 1:1 чи повторення безславної історії часів Євро-2016. Побачимо, чи навчилася збірна України долати свій «синдром спарених матчів».

Жіночий погляд. Після ігор нашої збірної гарний секс вам забезпечено. Або команда виграє, і тому ваша друга половинка, вибачте на слові, виплесне на вас усі свої позитивні емоції. Або українці програють, тож на вашому місці уявлятимуть суперника, своїх гравців чи суддю. Одним словом, того, хто винен у поразці України і кого потрібно покарати.

А наші в якій формі?

Австрія

Чоловічий погляд. Австрійці дуже схожі на збірну України. Вони брали участь у континентальній першості теж лише двічі, один раз із яких – на правах господарів, і теж поки не виходили жодного разу в стадію плей-оф. Тому якщо хочете, щоб не лише українці вперше подолали груповий раунд, можете за компанію підтримувати й австрійців. До речі, цікавий факт: остання перемога Австрії на міжнародних турнірах датується 1990 роком, коли на Чемпіонаті світу в Італії ця збірна обіграла команду США.

Жіночий погляд. Прогнози щодо того, що може показати Австрія, настільки ж різні, наскільки різняться такі австрійці як Моцарт і Гітлер. Особливо це стосується прогнозів на матч із Україною. Приблизно австрійці й українці знаходяться на одному рівні, що підтверджується навіть сусідніми позиціями в рейтингу ФІФА. Так, можливо, Україна виглядає дещо симпатичніше (або нам так хочеться думати), але на Євро шальки терезів можуть схилитися в будь-який бік.

А наші в якій формі?

Північна Македонія

Чоловічий погляд. Відвертий андердог, який уперше потрапив на європейську першість. Проте останні результати команди – перемога над Німеччиною (!) і друге місце (наразі) у кваліфікації до Чемпіонату світу 2022 року; а також перемога 4:0 над Казахстаном, із яким наша збірна зіграла унічию – показують, що македонці не будуть хлопчиками для биття. А відсутність відповідальності за результат дасть можливість грати у своє задоволення, чого не можуть собі дозволити, скажімо, Україна чи Австрія.

Жіночий погляд. Збірна Північної Македонії – головний аутсайдер, на думку букмекерів. Тому якщо звикли підтримувати найслабших (можливо, ви саме через це і почали зустрічатися зі своїм хлопцем), сміливо вболівайте за македонців.

А наші в якій формі?

Група D

Англія

Чоловічий погляд. Англійці щоразу підходять до європейських чи світових чемпіонатів у статусі одного з фаворитів. І щоразу або спотикаються на супернику, якого б мали без проблем проходити, або програють рівному за силою супротивнику в драматичній серії пенальті. Здається, по-іншому вони не вміють. Цікаво поспостерігати, як буде цього разу. Тим більше, що Англія везе на Євро чергове молоде й талановите покоління.

Жіночий погляд. Якщо ви чули про серію пенальті, але ні разу її не бачили, починайте слідкувати за Англією після групового раунду. Правда, для цього вам, на жаль, доведеться подивитися не 90, а всі 120 хвилин матчу. Плюс, я упевнена, що деякі дами вболівають за Англію через Девіда Бекхема, хай навіть останню гру за збірну він провів аж у 2009 році.

А наші в якій формі?

Хорватія

Чоловічий погляд. Хорвати продовжують успішно працювати на експорт, тому, хоча їхній клубний футбол не може похвалитися видатними успіхами, національна команда входить якщо не до грандів, то до «підграндів» Європи. Правда, усі успіхи хорватів пов’язані насамперед зі світовими форумами, зокрема і фінал ЧС-2018. Цю збірну не варто розглядати в числі головних фаворитів, проте рахуватися з нею точно доведеться всім.

Жіночий погляд. Хорватська шашківниця, безперечно, той елемент, через який цю збірну знають навіть далекі від футболу люди. Якщо ви, як і я, шукаєте у футболі хоч якусь естетику (не беручи до уваги італійців), уболівайте за хорватів через їхню стильну форму.

А наші в якій формі?

Чехія

Чоловічий погляд. На відміну від хорватів, у чехів, навпаки, головні успіхи пов’язані не зі світовими, а з європейськими форумами. Промовистим є навіть той факт, що з часів отримання незалежності чехи не пропускали жодного єврофоруму. Так, головними претендентами на перші два місця в групі є Англія й Хорватія, проте чехи мають перемогу над англійцями у кваліфікації саме до Євро-2020, тож сюрпризів від них варто очікувати.

Жіночий погляд. Для мене Чехія, як і Німеччина, асоціюється з контентом, який деякі чоловіки, можливо, відкрили для себе навіть раніше ніж власне футбол. Я матчів за участі чехів не дивилася, але якщо там усе так само, то очікуємо в цих іграх повних розгромів, виходів 2 в 1, симуляцій наприкінці матчів і обмінів не лише футболками, а й гравцями.

А наші в якій формі?

Шотландія

Чоловічий погляд. Матчі, у яких на перший план виходять морально-вольові якості, це все ще про Шотландію. Недарма шлях на Євро команда вигризла у двох серіях пенальті проти Ізраїлю та Сербії. «Тартанова армія», як називають шотландців, сповідує, так би мовити, класичні УПЛівські принципи гри. Тому очікуємо максимум боротьби й упізнаваного британського футболу.

Жіночий погляд. Я була прикро вражена, коли дізналася, що шотландці не грають у футбол у кілтах. Добре, що хоч Шотландія знаходиться в одній групі з Англією. Тож сподіваємося на своєрідний рімейк «Хороброго серця». Дівчата, втомилися від хіпстерів? Милуйтеся простими шотландськими хлопаками. Звісно, жаль, що ніхто з них не задиратиме кілти, як у згаданому фільмі.

А наші в якій формі?

Група Е

Іспанія

Чоловічий погляд. Головна новина останніх днів стосовно збірної Іспанії – відсутність гравців «Реалу». Сказати, що це сильно вплине на потенційний результат команди, напевно, не можна. Єдине, чого в теорії може не вистачити іспанцям у зв’язку з відсутністю того ж Рамоса (особливо на пізніх стадіях турніру), це лідерських якостей Серхіо та його фірмових голів наприкінці матчу. Проте в цієї збірної достатньо кваліфікованих виконавців, щоб у разі чого не списувати ранній виліт із турніру на травму Рамоса чи, наприклад, Карвахаля.

Жіночий погляд. Збірна Іспанії – це сплав досвіду і молодості. Проте ветерани вже не демонструють того рівня гри, що років десять тому, коли іспанці були домінуючою силою в Європі. А молодь поки не має достатнього досвіду великих турнірів. Тож чи варто вболівати за Іспанію? Питання риторичне. Це ж гарячі іспанці. Звісно, що варто!

А наші в якій формі?

Польща

Чоловічий погляд. Не відкрию Америку, сказавши, що результат збірної Польщі на майбутньому Євро багато в чому залежатиме від Роберта Левандовскі. Поляк виграв Золоту бутсу, побив здавалося б недосяжний рекорд Герда Мюллера в Бундеслізі та всерйоз претендує на Золотий м’яч. І якщо він допоможе полякам втриматися хоча б на рівні результатів минулого Євро (вихід до ¼ фіналу), а ще краще – поліпшити його, то шанси Роберта отримати нагороду, яку в нього фактично вкрали минулого року, значно зростуть.

Жіночий погляд. Зірками збірної Німеччини свого часу були поляки за походженням Мірослав Клозе та Лукас Подольскі. Зважаючи на рівень трудової міграції до Польщі, не здивуюся, якщо в недалекому майбутньому зірками вже польської збірної стануть гравці українського походження. Навряд це може бути достатньою причиною, щоб підтримувати поляків. Проте вболівати за цю команду, якщо з Євро (не дай Боже) вилетить Україна, можна ще як за нашого колишнього партнера по ЧЄ-2012.

А наші в якій формі?

Швеція

Чоловічий погляд. Швеція їде на Євро без Златана Ібрагімовіча. Але потрапила команда у фінальну стадію турніру також без нього. Тож не можна сказати, що у шведів тепер нікому забивати, хоча від такої опції як Ібра, звісно, скандинави не відмовилися б. На жаль, ми не побачимо дуелі Левандовскі – Ібрагімовіч, проте саме матч між шведами й поляками багато в чому вирішить долю другого місця в групі Е.

Жіночий погляд. Шведи привезуть на Євро найстаршу за віком збірну з-поміж усіх інших команд-учасниць. Якщо полюбляєте суворих статних вікінгів або якщо з симпатією згадуєте шведських уболівальників під час Євро-2012, вмикайте матчі шведів.

А наші в якій формі?

Словаччина

Чоловічий погляд. Нинішній головний тренер Штефан Таркович очолив команду перед вирішальним матчем за право потрапити на Євро-2020 проти Північної Ірландії. Усього під керівництвом коуча команда провела вісім матчів, програвши лише одного разу. Тому, безперечно, словаки не є такими андердогами в цій групі, якими можуть здатися.

Жіночий погляд. Словаччина – це невелика колишня югославська держава, яка славиться своїми озерами та горами. Її неймовірні краєвиди тішать око. Якщо побуваєте в цій чарівній країні, можливо, це надихне вас уболівати за словаків. Насправді попередні три речення я написала про Словенію. Але яке це має значення, любі мої читачки, якщо у футболі для нас що Словаччина, що Словенія, зізнаймося чесно, є приблизно однаковими загадками.

А наші в якій формі?

Група F

Франція

Чоловічий погляд. Франція має у своєму складі монструозного Н’Голо Канте, найдорожчого гравця планети Кіліана Мбаппе та ще добрих два десятки гравців світового рівня, а також є чинним чемпіоном світу й фіналістом останнього Євро. Не дивно, що цю команду вважають ледь не головним фаворитом ЧЄ-2020.

Жіночий погляд. Французи, на думку букмекерів, мають найбільші шанси на перемогу. Тож якщо хочете вболівати за потенційних тріумфаторів, починайте вболівати за Францію вже зараз, щоб ваш не назвали глором. Щоб зрозуміти, хто такий глор, уявіть людину, яка вирішила купити модний одяг, але зробила це не в першій хвилі, коли тренд ще тільки зароджувався, а вже тоді, коли цей одяг заполонив усі ринки країни – від Хмельницького до «Барабашово», від «7 кілометра» до Троєщинського.

А наші в якій формі?

Португалія

Чоловічий погляд. Чинні чемпіони Європи, як і на ЧЄ-2016, навряд будуть у числі головних фаворитів на титул. Проте в португальців вистачає зіркових футболістів (навіть без Кріштіану Роналду). А головний коуч португальців Фернанду Сантуш поки не програв жодного матчу ні в єврокваліфікації, ні в фінальній стадії Євро, ні в Лізі націй (за винятком поразки від України в жовтні 2019 року). Тому вихід у плей-оф, навіть зважаючи на рівень групи, не має стати для португальців проблемою.

Жіночий погляд. Напевно, і років через 10-20 дівчата, які дивитимуться (добровільно чи силоміць) матчі за участю Португалії, будуть запитувати, чи грає Кріштіану Роналду. Кріштіану можна любити чи ненавидіти, але факт залишається фактом: для більшості дівчат, які не цікавляться футболом, він буде чи не єдиним гравцем, ім’я якого вони точно знають. Тому додаткова підтримка португальцям від персональних фанів Роналду гарантована.

А наші в якій формі?

Німеччина

Чоловічий погляд. Із усіх топ-команд Німеччина має чи не найбільший шанс не вийти з групи (проте загалом невисокий, адже чотири із шести команд, що посядуть треті місця, проходять далі). Пояснюється це і суперниками, які дісталися німцям, і поки не до кінця зрозумілою стратегією Йоахіма Льова, який то бере курс на омолодження команди, позбувшись ряду досвідчених гравців, то повертає частину з них назад (Хуммельс, Мюллер). Проте можна точно спрогнозувати, що Льов, який після Євро полишає збірну, захоче піти з високо піднятою головою.

Жіночий погляд. Любите стабільність? Уболівайте за німців. Головний тренер Йоахім Льов очолює команду вже 15 років. Під його керівництвом збірна зіграла на шести європейських і світових форумах, незмінно доходячи мінімум до пів фіналу (за винятком останнього Чемпіонату світу, де німці не подолали груповий раунд). Але будьте готові, що в Льова є деякі екстравагантно-фізіологічні звички, які можуть шокувати вашу тонку душевну натуру.

А наші в якій формі?

Угорщина

Чоловічий погляд. Безвідносно до складу груп найслабшою командою Євро вважають Північну Македонію. Однак якщо все ж враховувати сусідів по турнірній таблиці, то головними статистами виглядають саме угорці. А травма однієї з двох головних зірок команди Домініка Собослаї з «РБ Лейпциг» (інший – ще один гравець «биків» Петер Гулачі) зменшує і без того примарні шанси Угорщини на вихід із групи.

Жіночий погляд. Думаєте, це вам важко слідкувати за Євро? Збірній Угорщині – ще важче. Адже їм доведеться спостерігати за ЧЄ-2020, будучи безпосередньо на полі. Роль глядачів-статистів – це єдине, що може бути з командою, якщо твої суперники – три збірні, кожна з яких більшою чи меншою мірою може вважатися претендентом на перемогу в континентальному форумі.

А наші в якій формі?

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты