Tribuna/Футбол/Блоги/Та й таке/А ви знали, що існують голубині перегони? Балотеллі там – марафонець, Гемілтон – переможець олімпіади, а Мессі – лише шостий

А ви знали, що існують голубині перегони? Балотеллі там – марафонець, Гемілтон – переможець олімпіади, а Мессі – лише шостий

Шок, ніхто не очікував від них такого

Блог — Та й таке
22 декабря 2020, 09:48
22
А ви знали, що існують голубині перегони? Балотеллі там – марафонець, Гемілтон – переможець олімпіади, а Мессі – лише шостий

Від редакції: ви знаходитеся в блозі Та й таке. Його автор посів третє місце в конкурсі «Найкращий блогер України». А цей матеріал був одним з найкращих в його виконанні.

Нижче – текст про незвичайний вид спорту, зроблений в дуже оригінальному стилі (від імені голуба). Так, всі ці птахи дійсно існують в реальності. Тепер ви будете знати трохи більше.

Підтримайте автора плюсами, коментарями і підпискою.

***

Курли-курли, бродяги! Що, повелись на клікбайтний заголовок? Та можете не виправдовуватись, сам знаю, що повелись. Але я вас за те не осуджую. Сам, буває, як бабулю на площі побачу – одразу жага дати льоту. Може, яка крихта хліба перепаде чи лушпиння. У мене пам’ять коротка – можу за пів години тричі до однієї пенсіонерки заходитись. Так розчаровуюсь потім – страшне!

Мене звуть Григорій. Голуб Григорій. Я репортер і маркетолог. Такі часи зараз, не те що давеча. Мої предки цілі міста палили, ото була праця. Як ви там, нащадки Ольги? Живете без напрягів? Дивлюсь, що справи ваші кепські цього року. Кажанів жерете, бідосі. Я-то не проти, звісно. Вони, собаки, нам проходу не дають. Не можу спокійно в Пекін злітати, добротного рису поїсти.

Але, так розумію, щось пішло не по плану зовсім. Стадіони порожні, на вулицях пустка. Якесь ганчір’я до голови приткнули: хто на рота, хто на підборіддя. Сидите у своїх бетонних кубриках, навіть у вікно не достукатись. А нудьгою віє так, що можна зомліти у польоті.

А я, оце, якраз нещодавно повернувся з голубиних перегонів у Індії. Репортаж зробив для місцевої газети. Редактори сказали: «уруру-уру-ру» (з голуб. – зробіть нам топ найкращих спортсменів в історії). Намахався – просто жах. Тепер на лапах чернетку маю, треба альфа-читачів підібрати. Ловіть топчик.

Що таке, в біса, голубині перегони?

Слухайте, є така тема – Pigeon Racing називається. Голубині перегони по-людячому. Це спорт, прикиньте. Нас у вантажівки тисячами напихують і везуть до чорта на роги. Потім випускають і дивляться чи ми додому потрапимо. Весело – словами не передати.

Мені якось дід розповідав, що його прадіда одного дня отак зловили посеред міста, в клітку запхали і повезли. Було це у 1818 році, в Бельгії. Чарівна країна, ви там ще оті прямокутні картопляні палки придумали. Можна було їсти – не переїсти. А зараз сидите на лавках біля Макдональдсів і навіть одненьку не дасте. Жмоти, їй-богу. Але то таке. Як у нас в народі кажуть – кому картопля тисне, у того над головою голубина задниця висне.

Так от про що це я. Прадіда, значить, забрали й везуть. Ми ще його дисидентом назвали потім. Так і не повернувся, бідолашний. Але то давно було. Тепер ви нас схрещуєте, годуєте, хати купуєте. Краса.

Людиськам так до вподоби припала розвага, що за два роки нас вже вивозили з Парижу у Льєж, Лондон, Тулузу й Ексетер. Бельгійці взагалі створили окрему організацію – Koninklijke Belgische Duivenbond. Самі ото спробуйте вимовити. А я називатиму простіше: «Федерація Голубиних Перегонів Бельгії». У кожному селі представники були, уявляєте? Це вже потім приєдналися Британія та Франція до такого дійства. Бардак був жахливий. Але то колись. Тепер є усілякі міжнародні федерації. Головують у Брюсселі.

Думаєте, то забугорні вакханалії лишень? Дзуськи, наша ненька теж має свою федерацію. Нещодавно міжнародні змагання відбулись.

Словом, як оце почали нас схрещувати, так ото давай одразу і тренувати. Випускають, пуцьвірінків, бозна-де, кажуть: «лети, лети, моя пташко». А воно, знай, крилечками малюсінькими маше, лиш думає, як ото лапи не відкинути. І так рік за другим. Влаштували нам Спарту на мінімалках. Так от – ми маємо прилетіти назад до хати з місця, де нас випустили. Кільця на лапу надягають, щоб потім час прильоту фіксувати. Хрінометр... храниметро... хронометр, ось як. Дехто з нас так додому лине, що до 145 км на годину набирає. Ви, люди, то все формулами всякими рахуєте. Вам ще греки, чи перси їх лишили, щоб ви не ганьбились.

Попервах то лиш місцеві змагання були. Туди-сюди літали. А тепер ми – олімпійці (як там кіберспорт, антропоморфні?). У нас навіть свої олімпійські голубодроми.

Шарите, як все серйозно? Мої батьки на олімпіаді тільки могли політати, типу за мир і все таке. А ще раніше нас взагалі відстрілювали, уявляєте? Спорт такий був – стрільба по живих голубах. Кошмар. Летиш собі такий з голубкою, шури-мури крутиш... а тут р-р-раз! І ось уже в її очах порожнеча. Крила складе і летить додолу. У вас про те ще пісню написали:

«І крила так важко розправити пташці, коли бідолашку погубить любов...»

Ох, пустив скупу сльозу ваш старий. Геть на останні літа розчулився. Але стане вже про сумне теревені розводити. Нація лише тоді жива, коли пам’ятає своїх героїв. І мертвих, і живих, і ненароджених... Ну, ви то добре знаєте. Так що тримайте історії наших величних голубменів.

Рейтинг найкращих спортивних голубів в історії змагань (суб’єктивний)

Ну нарешті, добалакались до підбірки. Ви вже пробачте стариганю. Мене хлібом не корми – дай побалакати (корми-корми). Оце я взяв і розмістив найкращих, на свій розсуд, гонщиків. Розумієте, нас, голубів, просто тьма. У деяких змаганнях літають понад десять тисяч пернатих. А тут ще й так сталось, що найкращих поназивали людськими іменами. Ну все-все, годі томити. До справи. Обирав красунчиків за найстабільнішими результатами.

Старий-добрий дядько Моуріньйо. Трудяга. Шкода, не здобув вершків великої слави, будучи спортсменом. Обмежився лише непоганими виступами у місцевих чемпіонатах Італії. Зараз навіть складно знайти будь-які записи його польотів. Останній рік щось багато твердив про Сетубал. Каже, що полетить тренувати молодняк. Хто знає, може, тренерська кар’єра у нього складеться краще.

Ох, Розі. Ви тільки погляньте. Це я фоткав. Ніяких фільтрів і чогось такого. Натурпродукт. Горда і неприступна, як справжня француженка. Поміж антен на ваших хатах бродять легенди, що її предки підлетіли занадто близько до сонця, відтоді у нащадків вогняний окрас. Щось як видумають, скажіть. Заслужене 9 місце за непогані виступи у провінційних чемпіонатах.

Справжня гаряча штучка. Прадід працював на іспанських шхунах поштарем біля берегів Латинської Америки. Батьки перелетіли до Франції, де вона і побачила уперше світ. Стрімка кар’єра і нестримне життя. Шкода, що така машинерія, що гуде дуже сильно, на ній ще Air France написано, обірвала мрійливий політ голубки. Її історію увіковічнили у пісні перелітних бардів – Wings don’t lie. Яскрава пісня, як і ця краля. Дуже раджу послухати.

Ультрамарафонця вам в рейтинг. Красунчик Балотеллі. Хлопчина лишень робить свої перші змахи у професійній кар’єрі. Подає великі надії. Достеменно невідомо, чи це його справжній поклик долі – пролітати величезні дистанції. Але розповідають, коли він дізнався, що треті перегони знову на 950 кілометрів, заверещав: «Чому завжди я???». Бідолашне, так можна і скотитися швидко.

 

Найбільший талант у небесах за останні десятиліття. У 2019-му щось трохи пішов на спад, але ніхто не відає чому. Хлопець не надто багатослівний. Коротенькі крильця дають перевагу у техніці над опонентами. Ходять чутки, що у нього не все ладно із його годувальником. Проте на нього все ще сподіваються тисячі його прихильників. 

Усейн Болт від світу голубів. Розмах крил зносив опонентів довкола. Європейський рекорд на коротку дистанцію ось уже дев’ять років тримається в авторстві Шеєн. Полюбляє дорогоцінності. Зараз, коли вона вже на пенсії, цю голубку часто зустрічають поблизу модних парадів та церемоній у Венеції.

Найзагадковіший голуб у моєму рейтингу. Він увірвався в еліту розгромними перемогами на великій кількості регіональних змагань, за що отримав приз найкращого гонщика віком до одного року. Другий рік його кар’єри видався ще більш блискучим. Золото кубку Європи відкрило двері у резерв олімпійської збірної Італії. Але він зник з радарів так само раптово, як і з’явився. Кажуть, що полетів у краї, де переважно падають лише фіолетові дощі.

Ви лишень подивіться на це опіріння! Неповторний стиль, високі досягнення, пронизливий погляд... Аполлон, а не голуб. Геть усі ціпочки просто мліють від нього. Одного разу він урятував невідому голубку від коршуна. З того часу вони нерозлучні та будують свою особисту пернату імперію. Олімпіада в Будапешті – бенефіс його атлетизму. Він був таким близьким до перемоги, але на останньому віражі підвели нерви і він зловив висхідний повітряний потік. Як шкода.

Нінооооо... З ким ти п’єш винооооо. Ох, пробачте. То моя перша любов. Як бачите, розлучення їй пішло лише на користь. Список досягнень говорить сам за себе. ЇЇ політ – це прояв найвищої краси у голубиному світі. Молодець, Ніно. Горджусь тим часом, що провів з тобою. Щось знову тягне на сентименти, нічого не вдію (мрійливо дивиться в небо – прим. автора).

Наша гордість. Найшвидший голуб в історії. Поміж нами його називають Льюїс Гемілтон. Навіть немає сенсу переповідати його звитяги. Ви знаєте ще хоч одного голуба, який вигравав олімпіаду? Отож. Нещодавно, 17 березня 2019 року, він поставив ще один рекорд: Армандо продали з аукціону за 1,4 мільйони доларів якимось китайцям. Треба буде якось злітати, взяти інтерв’ю. У китайців. На хіба їм голуб за стільки бабла? Ай, хто їх ладен зрозуміти. Як пориватись в таку даль, то хіба за рисом.

Бонус – Let’s get ready to Tumble!

Як вам бракує спідрейсерів серед нас, то тримайте ще один вид спорту. Акробатичний. Pigeon Tumbling. Ну як вам каламбурчик? Вогонь, скажіть. Сам придумав. Серед нас є такі, що вміють круговертями пускатись прямісінько у небі, прикиньте. Хто краще всіх бекфліпить – тому пряники.

Як вам здається, що вони просто крутяться в небі, то так і є. Нічого на мене таким здивованим поглядом дивитись, краще у фанатів спитайте – чому вони такі раді, що голуб робить сальто. Я таке не роблю, пір’я не з тих місць стирчить.

До своїх олімпіад ці голуби та голубки ще не доросли, тому рейтингів про них складати не будемо. Але можемо дружно поаплодувати. Погляньте на ось цей запис у сповільненому часі. Яка пластика, яка мужність! Яка трагедія розвертається прямо на ваших очах. Мені ввижається, що він описує платонічність свого існування на цьому світі. Браво.

***

Ну що, підживились трохи новинами з голуб’ячого світу? Історія нашої цивілізації може багато чому вас навчити. Ми бачили вічне: від образу Святого Духа, якого ви зображували у вигляді нашого Верховного Баті, до перебивання крихтами на полях асфальтованого світу. Але ми знайшли своє місце під безжальним сонцем. І ви знайдете. Кожен з вас. Ні пуху вам, ні пера, живодери!

Окрема дяка моїм ціпам, які підготували для вас матеріал.

Матеріали: campaniniracingpigeons.com, hokjosvercammen.com

Фото: twistedsifter.com, audubon.org, pipa.be, campaniniracingpigeons.com

Другие посты блога

Все посты