Tribuna/Прочие/Блоги/Hail Mary/Детальний гайд по плей-офф НФЛ

Детальний гайд по плей-офф НФЛ

Готуємось до найкращої частини футбольного сезону

Блог — Hail Mary
Автор — awesome_ukr
14 января 2022, 10:55
40
Детальний гайд по плей-офф НФЛ

Від редакції: ви знаходитеся в блозі «Hail Mary». Його автор тримає нас в курсі всіх подій НФЛ і став топ-блогером нашого сайту за підсумками 2021 року. Підтримайте його плюсами, коментарями і підпискою!

***

Регулярний сезон НФЛ закінчено і попереду найкраща частина сезону – плей-офф. Цього сезону ліга бавила нас фантастичними матчами з шаленими розв’язками. Тож можна сподіватися, що в плей-офф рівень драми взагалі буде зашкалювати.

Якщо ви пропустили регулярний сезон, або не надто уважно за ним слідкували, підготуватися до плей-офф вам допоможе цей гайд. В ньому ми детально розберемо кожного учасника плей-офф, виявимо їх сильні та слабкі сторони і спробуємо спрогнозувати наскільки далеко може зайти кожен з них.

Та й навіть якщо ви дивилися регулярку, освіжити в пам’яті розклади теж зайвим не буде. Тому, до справи!

Американська конференція

«Піттсбург Стілерс»

Рекорд в регулярному сезоні: 9-7-1

Зірка нападу: Наджі Харріс

Зірка захисту: Ті Джей Вотт

«Піттсбург» дивом потрапив до плей-офф. «Стілерс» не демонстрували якоїсь вражаючої гри протягом всього сезону і здебільшого вигризали (а то й вимучували) свої перемоги. Хоча характеру їм не займати і без бою вони точно ніколи не підуть.

Головною силою «сталеварів» є їх захист. Це може здатися трохи оманливим, якщо подивитися на статистику (лише «Лас-Вегас» з усіх учасників плей-офф пропустив більше очок), але це той випадок, коли цифри не зовсім коректно відображають реальність. Саме захист безліч разів залишав «Піттсбург» у грі та давав можливість нападу вигравати матчі. Та й в плей-офф «Стілерс» потрапили саме завдяки розіграшам у захисті. Конкретно – завдяки Мінкі Фітцпатріку, що змусив Маркіза Брауна з «Балтимору» вронити пас, який міг виграти матч для «Рейвенс». Тож більшість надій у плей-офф (якщо вони взагалі є) «Піттсбург» буде покладати на захист.

Окремо варто відзначати Ті Джей Вотта. Лайнбекер провів черговий феноменальний сезон і має вигравати нагороду найкращого захисника сезону. Вотт повторив рекорд ліги по секам за сезон (22,5), зробив 5 вимушених фамблів, 3 підбори м’яча після фамблу та 21 текл з втратою ярдів. Усі цифри – найкращі в команді та серед лідерів ліги. Вотт здатен прорватися скрізь будь-яку лінію та робити секи на важливих даунах. Матч з «Сіетлом» Ті Джей виграв ледь не самотужки, коли на одному драйві в овертаймі зробив важливий сек та вимушений фамбл. Вотт – головна зірка «Піттсбургу» від якої будуть очікувати дуже багато.

Якщо захист «Стілерс» є їх надією, то напад – головною причиною для хвилювань. Атака «Піттсбурга» майже весь сезон не могла знайти ритм та свою гру. «Сталевари» набрали найменше очок серед усіх команд плей-офф (343). Хоч в команді вистачає талантів, але не вистачає ключової ланки – квотербека. Бен Ротлісбергер вже далеко не той, ким він був колись. Травми та вік нещадно б’ють по ветерану та його ефективності. Квотербек повільно приймає рішення, майже не кидає далеких пасів та не може зберігати стабільний рівень протягом всього матчу. Ротлісбергер грає лише спалахами, яких далеко не завжди вистачає для позитивного результату. Тож рятувати свого квотербека часто доводиться виносній грі.

Новачок-раннінгбек Наджі Харріс одразу став важливою частиною команди і продемонстрував значну ефективність. Він набрав 1200 ярдів (четвертий результат в лізі) та заніс 10 тачдаунів (найкращий результат в команді). Харріса нещадно навантажують і інколи здається, що від новачка вимагають занадто багато. Проте зазвичай він справляється з навантаженням та тягне команду. Немає сумнівів, що буде намагатися тягнути і в плей-офф.

Об’єктивно – «Піттсбург» є найслабшим учасником плей-офф і навряд чи затримається надовго. Інший варіант буде справжнім дивом.

Прогноз на плей-офф: виліт в вайлд кард

«Нью-Інгленд Петріотс»

Рекорд в регулярному сезоні: 10-7

Зірка нападу: Дам’єн Харріс

Зірка захисту: Метт Джудон

«Нью-Інгленд» максимально швидко провів перебудову і після минулорічного прольоту повз плей-офф знову повертається у матчі на виліт. «Петріотс» вдало попрацювали на драфті та ринку вільних агентів, суттєво підсилили склад та прикрили слабкі сторони команди. Тож «патріоти» виглядають готовими.

Як і в «Піттсбурга», головною силою «Нью-Інгленда» є захист. По пропущеним очкам «Петріотс» є другою командою ліги (303). Оборона «патріотів» збалансована та ефективно грає як проти виносу, так і проти пасу. В секондері всім заправляє Джей Сі Джексон. Він є лідером команди по перехопленням (8) та збитим пасам (23). Також він заніс один тачдаун та зробив один вимушений фамбл. Джексона називають «Містер Перехоплення» і це прізвисько він отримав не просто так. Джей Сі спрямований на гру проти м’яча та завжди намагається зробити більше, ніж просто зупинити нападника.

Іншою зіркою захисту є Метт Джудон. Він став найкращим підписанням «Нью-Інгленда» з ринку вільних агентів за останні сезони. Джудон одразу почав відпрацьовувати свої гроші. Зробив 12,5 секів, 14 теклів з втратою ярдів та підхопив один фамбл. За багатьма показниками він є лідером команди зі значним відривом. Джудон – головна зброя «патріотів» проти квотербеків опонентів. І поки його колеги більш сконцентровані на протидії раннінгбекам, Метт вийде на полювання та буде робити так, щоб суперник навіть не думав про пасову гру.

Напад «Нью-Інгленда» трохи поступається своєму захисту, але також тягне гру та дає результат. «Петріотс» нарешті вгадали з вибором у першому раунді драфта та взяли нового франчайз-квотербека Мака Джонса. Мак, попри очікувані проблеми новачка, доволі швидко адаптувався в лізі та став найефективнішим зі свого драфт-класу. За своїм стилем гри він ідеально підходить Білу Белічіку, тому Джонс вже інтегрувався в схеми «Петріотс» і демонструє непоганий рівень гри. Головна проблема – він далеко не завжди витримує тиск. Якщо суперник ставить Джонса в занадто незручні умови, то він рідко коли може переламати хід гри та суттєво додати по ходу матча. Тож Джонс одночасно є і сильною, і слабкою стороною «Нью-Інгленда».

Якщо в Джонса виникнуть проблеми, то рятувати «Петріотс», скоріш за все, буде Дам’єн Харріс. Для раннінгбека цей сезон став проривним і він показав найкращі цифри в кар’єрі. До цього в нього за два сезони було всього 2 тачдауни. В цьому їх 15. Він лідер команди за цим показником із значним відривом. Харріс демонстрував стабільно ефективну гру протягом всього сезону і коли він пропускав матч через певні обставини – його відсутність відчувалась. Тож в плей-офф його будуть навантажувати по повній.

В середині сезону «Нью-Інгленд» вважався одним з фаворитів на вихід до Супербоулу, але змазаний кінець регулярного сезону суттєво збив котирування «Петріотс». Вони все ще небезпечна команда і вони все ще здатні на глибокий забіг по плей-офф. Але вони не можуть дозволити собі хоча б один поганий відрізок протягом матчу на виліт. Ресурсів для камбеку в «Петріотс» не так багато. Якщо ж захист зіграє на висоті, а Мак Джонс не зламається під тиском, то від «Нью-Інгленда» можна очікувати сенсацій.

Прогноз на плей-офф: виліт в вайлд кард

«Лас-Вегас Рейдерс»

Рекорд в регулярному сезоні: 10-7

Зірка нападу: Дерек Карр

Зірка захисту: Макс Кросбі

«Лас-Вегас» найбільш ефектно увірвався до плей-офф. «Рейдерс» провели шалений сезон зі зльотами та падіннями, видали декілька феноменальних за напругою матчів і вигризли путівку в найкращій грі сезону. «Лас-Вегас» заслужив свій квиток до плей-офф і з ними має бути весело.

Весь сезон «Рейдерс» долали труднощі не лише на полі, а й за його межами. Спочатку вони лишились без головного тренера. Джон Груден був вимушений піти у відставку після скандалу з його електронними листами з не надто толерантним змістом. Потім команда залишилась без одного зі своїх найкращих ресиверів – Генрі Раггса. Він під впливом наркотичних речовин та зі значним перевищенням швидкості спровокував ДТП, в якій загинула людина. І на завершення команді довелось відрахувати зі складу корнербека Деймона Арнетта через те, що той зі зброєю погрожував людині вбивством. Попри весь цей хаос «Лас-Вегас» не лише зберігав спокій на полі, а й здобував надважливі перемоги, які потребували чималого характеру.

Успіх «Рейдерс» навряд чи був можливим без лідерства Дерека Карра. Квотербек проявив себе справжнім вожаком команди як на полі, так і за його межами. Він публічно підтримав в.о. головного тренера Річа Бісаччіа, зазначивши, що команда не хоче іншого тренера, окрім нього. Він підтримав Раггса після ДТП і заявив, що він залишиться його другом попри все. Він заповнив ту порожнечу, яка виникла в команді після відставки такої значної фігури, як Джон Груден. А на полі Карр робив раз за разом важливі розіграші, які тягнули «Рейдерс» до плей-офф. Якби не пас Карра на Хантера Ренфроу в матчі з «Кольтс» – «Лас-Вегас» не був би в плей-офф. Зв’язка Карр-Ренфроу взагалі надзвичайно ефективна та має привертати багато уваги з боку суперників «рейдерів». Ренфроу став лідером команди по ярдам (1038) та тачдаунам (9). Немає сумнівів, що Хантер спробує перенести свою ефективність і до плей-офф.

Якщо в нападі геройствував Карр, то в захисті був свій герой – Макс Кросбі. Кросбі розривав лінії нападу суперників та був головною зброєю «Лас-Вегаса» проти квотербеків. Хоч він не є лідером команди по секам (в нього 8, у Нгакуе – 10), Кросбі найчастіше добігав до квотербеків та змушував їх швидше позбавлятися м’яча. І в нього також є натхненна історія. Два роки тому він лікувався від алкоголізму. Зараз він не вживає алкоголь 18 місяців поспіль і проводить свій найкращий сезон в лізі.

«Лас-Вегас» гратиме в плей-офф як команда, якій абсолютно нічого втрачати. Ніхто не чекав на них в плей-офф, тож ніхто нічого їм не скаже, якщо вони програють. Тиску результату на них фактично немає. І це робить їх небезпечним суперником.

Прогноз на плей-офф: виліт у вайлд кард

«Цинциннаті Бенгалз»

Рекорд в регулярному сезоні: 10-7

Зірка нападу: Джо Барроу

Зірка захисту: Трей Хендріксон

«Цинциннаті» показали, як треба робити перебудову здорової людини. За два роки «Бенгалз» отримали франчайз-квотербека та потенційно найкрутішого ресивера ліги в найближчі 5-10 років. А через ринок вільних агентів ще й додали потужного діфенсів-енда. «Цинциннаті» повертаються до плей-офф після п’ятирічної паузи і виглядають готовими до нових звершень.

«Цинциннаті» – молода та шалена команда, якій не вистачає стабільності, але видовищності – аж через край. «Бенгалз» провели два дуже успішних драфта, на яких взяли квотербека Джо Барроу та ресивера Джа’Марра Чейза. Ці двоє грали разом в університеті і миттєво знайшли порозуміння в НФЛ. Чейз побив рекорд ліги для новачка по кількості ярдів та наловив 13 тачдаунів. Барроу накидав 34 тачдауни та став лідером ліги за кількістю тачдаунів на дистанцію в 20+ ярдів. Взаєморозуміння цих двох хлопаків на космічному рівні і вони можуть робити найнеймовірніші розіграші. Наприклад, в матчі з «Чіфс», який здобув для «тигрів» чемпіонство дивізіону, вони конвертували третій даун з 27 ярдів. Цю зв’язку майже неможливо втримати і єдине, що може їм завадити – слабка лінія нападу. В Барроу все ще немає достатнього захисту, а в плей-офф це може стати проблемою.

Ще однією проблемою «Бенгалз» є їх захист. Серед усіх чемпіонів дивізіонів вони пропустили найбільше очок (376). Загалом, секондері «тигрів» є вразливою, а такі персонажі, як Ілай Еппл є легендарними в своїй здатності провалитись в найвідповідальніший момент.

Світлою плямою в захисті є діфенсів-енд Трей Хендріксон. Він прийшов до команди вільним агентом і багато хто вважав, що «Цинциннаті» дали йому занадто великий контракт. Але Трей відпрацював його на повну. Вже в дебютному сезоні він став рекордсменом «Бенгалз» по кількості секів за сезон (14). До них він додав 12 теклів з втратою ярдів і загалом здобув репутацію найбільш небезпечного гравця в захисті «тигрів». На Хендріксона покладають великі сподівання і якщо він з колегами належним чином виконає свою роботу, то проблеми з захистом проти пасу можуть і не зіграти жодної ролі.

«Цинциннаті» дуже весела та видовищна команда. Але майже без досвіду значних матчів. Головними зірками команди є хлопаки, яким максимум по 25 років. І під таким тиском вони ще не грали. Щоб розуміти весь контекст – «Бенгалз» не вигравали в плей-офф НФЛ з 1991 року. Проте якщо «Цинці» не будуть надто хвилюватися – в них дуже непогані шанси на значний результат.

Прогноз на плей-офф: виліт в фіналі конференції

«Баффало Біллз»

Рекорд в регулярному сезоні: 11-6

Зірка нападу: Джош Аллен

Зірка захисту: Майка Хайд

«Баффало» вважались чи не головним конкурентом «Чіфс» за вихід до Супербоулу. Проте «Біллз» трохи забуксували на певному відрізку сезону та деякий час були навіть на межі не виходу до плей-офф. У підсумку команда зібралась і вдруге поспіль виграла дивізіон, але зерна сумніву були посіяні.

«Баффало» дуже залежить від гри свого квотербека Джоша Аллена. Якщо в нього все виходить – «Біллз» є нестримною командою, яка змітає все на своєму шляху. Якщо Джош стикається з проблемами – підстрахувати його майже нікому. На щастя для «Біллз», в Джоша частіше все виходить, ніж навпаки. В цьому сезоні Аллен остаточно ствердився в ролі квотербека подвійної загрози. В нього сильний кидок і доволі непоганий приціл, тож він може ефективно грати середніми та дальніми пасами. І в нього дуже непогана швидкість, що в купі з його антропометрією робить Аллена серйозним інструментом у виносній грі.

Другою зіркою «Біллз» є ресивер Стефон Діггс. Він проводить із командою другий сезон і продовжує тримати високий рівень. Хоч він набрав менше ярдів, ніж в першому сезоні з «буйволами», його ефективність зросла – в Стефона цього року на два тачдауни більше ніж торік. А ще у Аллена та Діггса чудові взаємовідносини, що лише покращує їх розуміння на полі.

В захисті «Баффало» теж жарти не жартують. Вони пропустили найменше очок в регулярці (289). Два матчі вони закінчили насухо, ще двічі – дозволили набрати супернику менше 10 очок. Загалом «Біллз» грали майже без провалів. Неприємними були лише матчі з «Індіанаполісом», «Тампа-Бей» та «Теннессі», в кожному з яких «буйволи» пропустили по 30+ очок. Також варто відзначити, що «Біллз» є більш ефективними у протидії пасу, ніж виносу. І яскравим доказом цього була домашня поразка від «Нью-Інгленда», коли Мак Джонс кинув всього 3 паси за матч. Тож виносна гра може стати своєрідним криптонітом для «Біллз». І ще психологія. Минулого року вони програли фінал конференції «Канзас-Сіті» виключно через психологію.

Від «Баффало» очікують кроку вперед і команда дійсно намагається його зробити. Торік вони були у фіналі конференції, тож тепер мають за мету вихід до Супербоулу. Але є суттєва проблема – в регулярці вони грали 6 матчів з командами плей-офф і програли 4 з них. Перемога над «Чіфс» була здобути під час ігрової кризи «вождів» тож її варто згадувати з певними обмовками. Фактично дійсно стверджуючою була перемога над «Нью-Інглендом» в гостях. Тому є питання, чи дійсно «Баффало» готові до плей-офф.

Прогноз на плей-офф: виліт в дивізіонному раунді

«Канзас-Сіті Чіфс»

Рекорд в регулярному сезоні: 12-5

Зірка нападу: Патрік Махоумс

Зірка захисту: Кріс Джонс

Головні фаворити на вихід до Супербоулу від Американської конференції. Попри ігрову кризу на старті сезону та рекорд 3-4 після сьомого ігрового тижня, «Канзас-Сіті» повернулись до своєї домінантної форми та виграли 9 з 10 останніх матчів сезону. І до плей-офф вони підходять в повній боєготовності.

У «Канзас-Сіті» завжди була репутація потужної атакувальної команди, яка здатна нанести удар в будь-якій ситуації. Ця репутація все ще зберігається, але отримала серйозний удар. Певний проміжок часу Патрік Махоумс був лідером ліги по перехопленням. І хоч у підсумку він фінішував не з найгіршими в лізі 13 перехопленнями – це все одно його найгірший показник в кар’єрі. Ці перехоплення були як і його поганими рішеннями, так і значними помилками ресиверів, зокрема Тайріка Хілла. «Чіфс» завжди намагались доводити атаку до кінця і робити навіть найбезглуздіші розіграші. Раніше їм щастило. В цьому сезоні везіння скінчилось.

Навіть коли «Канзас-Сіті» почали перемагати, їх напад все одно не вражав. Були натужні перемоги над аутсайдерами «Джайєнтс», над «Грін-Бей» без Аарона Роджерса та над «Денвером» без Тедді Бриджвотера. Згодом «Чіфс» розігнались, але на фініші отримали ще один удар у вигляді поразки від «Бенгалз», над якими у «вождів» після перерви було 14 очок переваги.

Коли напад «Канзас-Сіті» шукав свою гру, неочікуванно на провідні ролі вийшов їх захист. «Чіфс» ніколи не мали репутації гарної захисної команди, але деякі матчі цілковито та повністю для них витягнув захист. Ключові ролі в ньому грають Чендлер Джонс та Тайренн Месью. Перший став лідером команди по секам та головним мисливцем за квотербеками. Другий – лідером по перехопленням та універсальним солдатом, який літав по всьому полю. Чудово в захист влився і новачок-лайнбекер Нік Болтон, який став лідером команди по теклам та теклам із втратою ярдів. Поступово захист «Чіфс» перетворився на елітну компанію, здатну робити різницю. Єдиний їх суттєвий мінус – вони занадто багато фолять. Інколи ці фоли можуть коштувати команді перемоги.

Хоч фаворитизм «Канзас-Сіті» інколи може здаватися скоріше реакцією на їх минулі здобутки, буде повною маячнею заперечувати їх статус головних претендентів на участь в Супербоулі від АФК. «Канзас-Сіті» набрали хід під кінець сезону і знову є тією силою, з якою всі мали рахуватися минулого року. «Чіфс» можуть перемогти лише самі себе. Якщо вони зіграють в свій найкращий футбол – дорога до фіналу відкрита.

Прогноз на плей-офф: вихід до Супербоулу

«Теннессі Тайтенс»

Рекорд в регулярному сезоні: 12-5

Зірка нападу: Деррік Генрі

Зірка захисту: Кевін Байард

Не те, щоб «Теннессі» взагалі не розглядались на роль першого номеру посіву, але такий результат став трохи сенсаційним. Чемпіонство дивізіону було в кишені «Тайтенс» ще до початку сезону, а ось перший номер в конференції вони по праву відвоювали в напруженій боротьбі.

Мабуть жодна команда в лізі не залежить від одного гравця настільки, як «Теннессі» залежать від Дерріка Генрі. Раннінгбек є половиною, а то й більшою частиною нападу «титанів». І це не дивно, бо продуктивність Генрі вражає. Навіть попри те, що він отримав травму ноги та не грав з кінця жовтня, Деррік у підсумку став дев’ятим в лізі за кількістю виносних ярдів та п’ятим – за кількістю виносних тачдаунів. І яке щастя для «Теннессі», що він повертається на плей-офф.

Немає жодних сумнівів, що «Теннессі» будуть нещадно експлуатувати свого раннінгбека та навантажувати його по максимум. І справа навіть не в тому, що вони не довіряють своєму квотербеку та пасовій грі. «Тайтенс» просто грають через винос. Хоча пасову гру теж не варто повністю списувати з рахунків.

Козирем «Теннессі» має стати їх захист. Протягом сезону «титани» виграли ряд матчів завдяки своїй обороні і змогли зупинити ряд дійсно потужних нападів. В середині сезону «Тайтенс» видали ударний відрізок із 7 матчів з відборами м’яча. В п’яти з цих матчів вони дозволили супернику набрати менше 30 очок. І в цій серії були домінантні перемоги над «Канзас-Сіті» та «Лос-Анджелес Ремс».

Якщо говорити конкретно по персоналіям, то найбільше виділяються двоє – Кевін Байард та Гарольд Лендрі. Перший є лідером секондері із 5 перехопленнями, 13 збитими пасами, 2 вимушеними фамблами та 2 тачдаунами. Другий є головним в захисній лінії із 12 секами та 14 теклами з втратою ярдів. Їх підтримує загалом талановита група, в якій також виділяються Джеффері Сіммонс, Деніко Отрі та Крістіан Фултон. Цей захист не безгрішний, але в цілому він здатен створити проблеми будь-якому супернику.

«Теннессі» – дуже дивна команда. Вони вигравали матчі у фаворитів сезону і примудрились злити матчі «Нью-Йорк Джетс» та «Хьюстону». Деякі свої перемоги вони здобували в надупевненому стилі, а в деяких матчах вони тупо відскочили. Тому в плей-офф від них з рівною вірогідністю можна очікувати будь-що. Вони можуть програти перший же матч, а можуть дійти до Супербоулу. Їх долю дуже складно спрогнозувати.

Прогноз на плей-офф: виліт в дивізіонному раунді

Національна конференція

«Філадельфія Іглз»

Рекорд в регулярному сезоні: 9-8

Зірка нападу: Джален Хьортс

Зірка захисту: Даріус Слей

«Філадельфію» попри їх не надто вражаючий рекорд не варто одразу записувати до аутсайдерів. У цієї команди є свої чесноти і свій стиль.

Головним активом «Іглз» є їх молодий квотербек – Джален Хьортс. Ще минулого сезону він достатньо вразив менеджмент команди і той вирішив робити ставку на нього. Карсон Вентц був обміняний в «Індіанаполіс», а Хьортс отримав місце в старті. Зараз вже можна казати, що це рішення було виправданим. Джален, як і багато хто з нової генерації квотербеків, є подвійною загрозою. Промовистий факт – він став лідером команди і за виносними ярдами (784) і за виносними тачдаунами (10). Мобільність Хьортса дозволяє «Іглз» проводити більш різноманітні атаки і набирати ярди в не найсприятливіших ситуаціях.

Суттєвою підмогою для Хьортса став новачок-ресивер Девонта Сміт. Хоч йому явно не вистачає антропометричних даних, Сміт довів, що може бути ефективним у лізі великих хлопців. Він став лідером команди і по ярдам на прийомі (916) і по тачдаунам на прийомі (5). При чому Девонта деякими своїми розіграшами доводив, що він може протистояти більш потужним суперникам і робити прийоми через їх голови.

Захист «Філадельфії» не може похвалитися надійністю, але й значних провалів він не допускає. Йому не вистачає якогось ярко вираженого лідера, проте в складі «орлів» є ряд гравців, здатних робити різницю. В секондері за головного Даріус Слей. Це надійний корнербек, який завжди тримає головного ресивера суперника. В лінії розкрився діфенсів-енд Джош Свет. Цього сезону він показав найкращі цифри в своїй кар’єрі та став ефективним мисливцем на квотербеків.

У «Філадельфії» є потенціал, проте їх виступ у регулярному сезоні дає не надто багато приводів для оптимізму. «Іглз» стали однією з двох команд (інша «Атланта»), яка не здобула жодної перемоги над командою, яка пробилась до плей-офф. Хоч вони нав’язували боротьбу майже в кожному матчі, але факти – річ вперта. Тому якщо «Філлі» розраховує затриматися в плей-офф – їм доведеться докласти значних зусиль.

Прогноз на плей-офф: виліт у вайлд кард

«Сан-Франциско Форті-Найнерс»

Рекорд в регулярному сезоні: 10-7

Зірка нападу: Дібо Семуел

Зірка захисту: Нік Боса

В першій половині сезону «Сан-Франциско» навіть близько не були до потенційних учасників плей-офф. Потужний спурт в другій половині зробив участь «Найнерс» в плей-офф реальністю. Хоч їх доля висила на волосині, каліфорнійці втримали свій щасливий квиток і підтвердили, що вони належать до когорти найкращих.

«Сан-Франциско» є однією з небагатьох команд в цьому плей-офф, в якій на перших ролях в нападі буде зовсім не квотербек. Джиммі Гаропполо точно не можна назвати взірцем надійності. Його перехоплення не раз і не два коштували «Сан-Франциско» перемог. Тому вся увага в нападі буде спрямована на інших людей. Перш за все – на Дібо Семуела. Номінальний ресивер відпрацьовує і за себе, і за того хлопця. Семуел не лише ловить паси, а й здійснює багато виносів. За виносними ярдами він став другим в команді після раннінгбека Мітчелла, а за виносними тачдаунами взагалі першим. Жартома в інтернеті навіть зображали весь плейбук «Сан-Франциско» у вигляді розіграшів через Дібо Семуела. Жарти жартами, а його важливість дійсно неоцінена. Якщо в Семуела піде гра – «Найнерс» можуть перемогти будь-кого.

В захисті «Сан-Франциско» також є свій герой. Нік Боса тріумфально повернувся після важкої травми коліна, яка перекреслила весь його минулий сезон. Ді-енд наче й не проходив через операцію та ніскільки не втратив у швидкості та вибуховості. Цього сезону він назбирав 15,5 секів та 21 текл з втратою ярдів. Боса є чудовим аргументом, чому квотербеки суперника не можуть почувати себе спокійно проти «Найнерс».

«Сан-Франциско» хоч і є командою вайлд кард, але вони пройшли через найсильніший дивізіон цього сезону. Їх гра не завжди була ідеальною, проте вони набрали оптимальну форму під кінець сезону. І вони проявили характер та здатність ламати ситуацію на свою користь. Все це має допомогти «Найнерс» затриматися в плей-офф.

Прогноз на плей-офф: виліт в дивізіонному раунді

«Аризона Кардиналс»

Рекорд в регулярному сезоні: 11-6

Зірка нападу: Кайлер Мюррей

Зірка захисту: Чендлер Джонс

«Аризона» була найгарячішою командою старту сезону та довше за всіх трималась без поразок. Свою першу гру сезону «Кардиналс» програли після 7-матчевої переможної серії. Проте «пташки» повністю провалили фініш сезону, чим викликають багато питань.

«Аризона» зібрала потужну групу нападу, яка, щоправда, вже отримала суттєвий удар. Через травму участь в плей-офф не візьме ДеАндре Хопкінс. Навіть попри те, що він зіграв всього 10 матчів, Хопкінс залишився лідером команди по тачдаунам на прийомі (8). Його відсутність намагаються компенсувати Крістіан Кірк та Ей Джей Грін. Не можна сказати, що вони роблять це погано, проте відсутність ДеАндре відчувається.

Удар по пасовій грі очікувано компенсуватиме гра виносна. Тут у «Кардиналс» повний порядок. Перед початком сезону «Аризона» підписала Джеймса Коннера і той зайшов в ігрові схеми, як діти в школу. Джеймс не може похизуватися виносами через все поле, але він є надійним варіантом в червоній зоні та в ситуаціях, коли до першого дауну треба набрати 3-4 ярди. І не варто забувати, що Кайлер Мюррей теж полюбляє побігати.

Свій захист перед початком сезону «Аризона» також покращила. Їм дістався досвідчений ветеран Джей Джей Вотт. Хоча як виявилось, користь від нього була більше для роздягальні у якості лідера та мотиватора. На полі Джей Джей особливо нічим не запам’ятався та зробив лише один сек. Хтось мав виступити вперед і це зробив інший ветеран – Чендлер Джонс. Лайнбекер повів за собою своїх колег і власним прикладом показав, як треба грати в захисті. Він зробив 10,5 секів та 26 теклів з втратою ярдів. Це далеко не пікові показники, але для ветерана є дуже пристойними цифрами.

Якщо на початку сезону про «Кардиналс» говорили, як про фаворитів, то зараз вони явні аутсайдери. Спад команди в другій частині був занадто карколомним. «Кардиналс» на фініші програвали прямим конкурентам («Ремс»), претендентам на плей-офф («Кольтс») та відвертим аутсайдерам («Лайонс»). Не виключено, що вони таки віднайдуть свою гру на плей-офф. Але більш вірогідним є варіант, що вони одразу зільются.

Прогноз на плей-офф: виліт у вайлд кард

«Лос-Анджелес Ремс»

Рекорд в регулярному сезоні: 12-5

Зірка нападу: Купер Капп

Зірка захисту: Аарон Дональд

«Лос-Анджелес Ремс» вже декілька років штурмують Супербоул і цього року вирішили піти в остаточний ва-банк. «Ремс» зробили декілька гучних підписань, максимально накачали склад зірками та відправляються в останній похід за бажаним трофеєм.

Перш за все, перед початком сезону «баранці» вирішили позбутися найслабшої ланки в нападі. На мороз був випнутий Джаред Гофф, а на його місце прийшов Метт Стаффорд. Потім, серед сезону, «Ремс» звільнили з полону «Браунс» Оделла Бекхема. І після цього, щоб остаточно бути впевненими, «Лос-Анджелес» провів обмін з «Денвером» та забрав собі Вона Міллера. В тій чи іншій мірі, всі підписання себе виправдали. Бекхем перезапустив кар’єру та видає найефективніший відрізок за останні сезони. Міллер додав досвіду та варіативності атаці квотербека. А Стаффорд зібрав до купи весь потенціал «Ремс» та створив потужний напад. Щоправда, квотербек є й головною причиною, чому «Ремс» можуть пролетіти.

Стаффорд після обміну очікувано видав один з найкращих сезонів в кар’єрі та повторив особистий рекорд по кількості тачдаунів (41). Але при цьому він став лідером ліги по перехопленням (17). Метт видав одразу п’ять матчів з 2+ перехопленнями та власними руками скинув «Ремс» з другого номеру посіву на четвертий. Його помилки коштували «Ремс» декількох перемог і навіть потенційно першого номеру посіву. Якщо Стаффорд почне роздавати таку гру в плей-офф – «Лос-Анджелесу» буде непереливки.

Хто може нівелювати погані сторони Стаффорда, так це Купер Капп. Ресивер видав проривний сезон та зібрав потрійну корону ресиверів. Він став лідером ліги по ярдам, прийомам та тачдаунам. Коли «Ремс» потрібен був герой, здатний перевернути хід матчу – на сцену виходив Купер. Можна не сумніватися, що в плей-офф головним героєм «Ремс» знову буде Капп.

Якщо в нападу щось піде не так, то час на перегрупування готовий надати захист. Головними зірками оборони «баранців» звісно є Аарон Дональд та Джален Ремзі. Проте варто говорити не лише про них. В секондері запалює сейфті Тейлор Рапп, який зробив за сезон 4 перехоплення та збив 5 пасів. А в протидії квотербекам та виносній грі відзначився лайнбекер Леонард Флойд, в якого 9,5 секів та 7 теклів з втратою ярдів. Захист «Ремс» має багато визначних персоналій і вся гра не обертається навколо Дональда та Ремзі. І це є значною перевагою «Лос-Анджелесу» в плей-офф.

«Ремс» поставили все на цей сезон. Вони мають досягти успіху, бо тримати такий зірковий склад занадто довго неможливо. Тому саме цей сезон є вирішальним для «Лос-Анджелесу». І з такою мотивацією, хто знає, як далеко вони готові зайти.

Прогноз на плей-офф: виліт в фіналі конференції

«Даллас Ковбойз»

Рекорд в регулярному сезоні: 12-5

Зірка нападу: Дак Прескотт

Зірка захисту: Майка Парсонс

Після провалу минулого сезону «Даллас» перегрупувався та повернувся в найкращій формі. «Ковбойс» ураганом пронеслися по дивізіону, вигравши всі 6 матчів, і додали до них ще 6 перемог, щоб здобути найкращий рекорд за останні 5 років.

Провал минулого сезону був багато в чому викликаний важкою травмою Дака Прескотта. Цього сезону він повернувся і повернувся в чудовій формі. Дак побив особистий рекорд по кількості тачдаунів (37) та показав другий для себе результат по кількості ярдів (4449). Прескотт користався всіма перевагами, які йому давала потужна група ресиверів у складі СіДі Лемба, Амарі Купера та Майкла Геллапа. Щоправда, останній отримав травму та не допоможе «Ковбойс» в плей-офф. Але його відсутність точно зможе компенсувати тайт-енд Далтон Шултц. За сезон він зловив 8 тачдаунів і є надійною зброєю в червоній зоні.

На поліпшення гри «Далласа» вплинув і значний апгрейд захисту. Новий координатор захисту Ден Квінн налагодив гру та розкрив найкращі якості в своїх гравцях. Особняком стоїть новачок Майка Парсонс. Лайнбекеру вже гарантовано звання найкращого захисника-новачка, а дехто навіть каже, що його варто визнати найкращим захисником сезону. Це трохи занадто, але вклад Парсонса в успіх «Ковбойс» складно переоцінити. Майка є універсальним гравцем, який діє майже по всьому полю. Він збивав паси, провокував фамбли, робив секи. Одним словом, робив все, що від нього вимагали. Логічно, що саме від Парсонса будуть очікувати найяскравішої гри в плей-офф.

«Даллас» здобув чемпіонство в домінантному стилі, але за цим ховається не надто сприятлива історія в матчах проти учасників плей-офф. Якщо винести за дужки «Філадельфію», «ковбої» виграли лише в «Нью-Інгленда» на початку сезону. А потім були поразки «Чіфс», «Рейдерс» та кризовим «Кардиналс». Все це не надто переконує, що на «Даллас» чекає успіх в плей-офф.

Прогноз на плей-офф: виліт у вайлд кард

«Тампа-Бей Бакканірс»

Рекорд в регулярному сезоні: 13-4

Зірка нападу: Том Бреді

Зірка захисту: Шакіл Баррет

Чинні чемпіони пройшли регулярний сезон більш впевнено, ніж минулого року, і готові захищати своє звання. «Тампа» змогла повністю зберегти свій чемпіонський склад, проте події в регулярці внесли певні корективи і «Бакканірс» не дорахуються кількох ключових виконавців на плей-офф.

Найбільш болючою для «Тампи» є втрата одразу двох лідерів нападу – Кріса Годвіна та Леонарда Фурнетта. Годвін не часто ловив тачдауни, але був надважливим у просуванні м’яча. Кріс зловив безліч важливих пасів, які зберігали володіння у «Бакс» та просували їх до залікової зони суперника. Фурнетт, який воскресив свою кар’єру із «Тампою», тягнув на собі всю виносну гру команди та був надійною робочою конячкою, яка набирала ярди та перші дауни. Замінити їх буде дуже складно і це суттєвий удар по шансах «букан’єрів» захистити титул.

В епатажно-ідіотській манері «Бакс» втратили Антоніо Брауна. Лише глухий не чув про скандальну історію з відрахуванням Брауна зі складу «Тампи». Хто там був винуватий – питання відкрите. Головний висновок в тому, що Бреді втратив ще одну зброю перед плей-офф. Фактично, Том залишився з вірним друзякою Гронковскі та надламаним Майком Евансом, який грає через травму.

Попри всі втрати фани «Бакс» зберігають оптимізм через вражаючу форму Тома Бреді. 44-річний квотербек відмовляється старіти та видає один крутий сезон за іншим. Цього сезону він накидав 43 тачдауни та набрав шалені 5316 ярдів. При цьому всі пам’ятають, що в плей-офф Бреді грає ще краще, ніж в регулярці. Тож оптимізм фанів «Бакс» зрозумілий. Але втрати в нападі навряд чи може компенсувати навіть Бреді.

Проблемою «Тампи» в регулярці була не дуже хороша здатність випадати з гри на певні відрізки. «Бакс» могли або проспати початок матчу і потім героїчно наздоганяти суперника. Або навпаки – розслабити булки у другій половині і розтринькати весь зароблений гандикап. Ця проблема не була схоже на системну, але не можна виключати можливості, що в плей-офф вона знову виникне.

«Бакканірс» точно знаходяться серед фаворитів на потрапляння до Супербоулу, проте повторити свій минулорічний успіх їм буде важко. До них будуть готуватися по-іншому і вони понесли занадто суттєві втрати, щоб протриматись весь плей-офф лише на геніальності Бреді.

Прогноз на плей-офф: виліт в дивізіонному раунді

«Грін-Бей Пекерс»

Рекорд в регулярному сезоні: 13-4

Зірка нападу: Аарон Роджерс

Зірка захисту: Расул Дуглас

Найкраща команда регулярного сезону та головний фаворит на перемогу в Супербоулі. «Грін-Бей» знову не було рівних на Півночі НФК. Та й мало хто міг кинути їм виклик поза межами дивізіону. З чотирьох поразок в регулярці лише дві були дійсно заслуженими. Поразку від «Чіфс» не варто розглядати, бо «Пекерс» грали без Аарона Роджерса, а поразка від «Детройта» на останньому тижні вже ні на що не впливала. Тож фактично, можна сказати, що «Пекерс» завершили регулярку з двома поразками.

Після всієї драми у міжсезонні Аарон Роджерс вирішив повернутися до «Грін-Бей» заради того, що він назвав «останнім танком». І хоч цей танок розпочався з приголомшливої поразки від «Нью-Орлеану», «Грін-Бей» дуже швидко став на правильний шлях і впевнено пройшов по сезону. Ті, хто вважав, що в Роджерса буде ігровий спад через брак мотивації, сильно помилялись. Роджерс в повному порядку і продовжує грати на найвищому рівні. Він другий рік поспіль є найточнішим квотербеком ліги з точністю пасів у 68,9%. Його спокійна та впевнена гра робить Роджерса головним фаворитом на здобуття MVP цього сезону і є головним козирем «Пекерс» в плей-офф.

До успіху «Грін-Бей» доклав руку не лише Роджерс. На висоті був й корпус ресиверів. Про взаєморозуміння між Роджерсом та Даванте Адамсом можна вже легенди складати. Ця парочка відчуває одне одного, як ніхто інший і стабільно штампує важливі розіграші. З позиції другого ресивера чудово діє Аллен Лазар. Якщо Адамса занадто щільно опікують – Лазар завжди готовий відкритися під пас. І ще є Вальдес-Скентлінг, який також надійно підтримує пасову гру.

Пам’ятаючи про те, що чемпіонства виграє захист, «Грін-Бей» потурбувався і про оборону. «Пекерс» лише тричі дозволили супернику набрати більше 30 очок. Надійну групу секондері очолює корнер Расул Дуглас. Його важливість для команди окремо підкреслював Роджерс, тож вклад Дугласа дійсно є значним. В нього 5 перехоплень та 13 збитих пасів. В Дугласа є і надійний напарник в особі Еріка Стоукса. Він не може похизуватися великою кількістю перехоплень, але є лідером команди по збитим пасам.

«Грін-Бей» не вперше є фаворитом на потрапляння до Супербоулу. Вони третій рік поспіль виграють дивізіон і третій рік поспіль виграють 13 матчів регулярного сезону. Але попередні дві спроби забрати головний приз закінчувалися прикрими поразками у фіналі конференції. Цього року «Пекерс» рішуче налаштовані цього не допустити.

Прогноз на плей-офф: вихід  до Супербоулу

***

Наостанок, пропоную ознайомитися з розкладом плей-офф. Запасайтесь кавою та готуйтесь до надзвичайного футбольного видовища!

Субота, 15 січня

23:25, «Цинциннаті» – «Лас-Вегас»

Неділя, 16 січня

03:15, «Баффало» – «Нью-Інгленд»

20:00, «Тампа-Бей» – «Філадельфія»

23:30, «Даллас» – «Сан-Франциско»

Понеділок, 17 січня

03:15, «Канзас-Сіті» – «Піттсбург»

Вівторок, 18 січня

03:15, «Лос-Анджелес Ремс» – «Аризона»

Фото: NFL

Другие посты блога

Все посты